Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Ik prik
Een voorleesverhaal over hoogsensitiviteit
illustraties: Julie Van Hove
tekst: Kim Crabeels


Het verhaal gaat over een egeltje dat meestal erg kan genieten van de 'kleine' dingen, het zachte gras, het getwiet van vogeltjes, de stilte in de winter.  Maar als het in zijn omgeving erg druk wordt, bijvoorbeeld op een feestje, dan wil hij zich soms even terugtrekken en zet dan onbewust zijn stekels op. En pats, alle ballonnen knallen stuk! Het egeltje vindt dat heel akelig, want hij prikt niet alleen de versiering kapot maar ook de dieren op het feestje voelen zijn stekels in hun billen of staart.


"Ik schaam de stekels uit mijn rug.
Ik kom beter niet meer terug."


denkt het egeltje dan. En we zien hem verdrietig weggescholen tussen de kastanjebolsters zitten, die hebben tenminste ook stekels. Maar hij ziet daardoor niet dat de andere dieren die op het feest zijn, hem zoeken. Nee, het egeltje is daar te verdrietig voor.


Hij wilde dat hij heel zacht was of zo hard als die steen, die daar ligt. Maar wacht eens even... Het is helemaal geen steen! Het is een schildpad die zich soms ook even in zijn schildschulp kruipt.  Schildpad heeft, net als het egeltje, soms ook even rust nodig, vooral als er teveel lawaai is of hem alles te vlug gaat. Dan kruipt hij in zijn eigen schildholletje tot hij het weer aankan. Hij troost het egeltje en zegt:


Een schildpadschild en stekels voelen anders dan een vacht
Maar van binnen zijn we allebei gewoonweg lekker zacht


Het egeltje is heel blij met zijn nieuwe vriend. De wijze schildpad snapt tenminste wat hij voelt! En samen kunnen ze de wereld (en feestjes) aan.

Een boek over hooggevoelig zijn, is vrij uniek en het is voor kinderen heel belangrijk dat ontdekt wordt dat zij hooggevoelig zijn. Ze hebben net iets meer rust nodig dan andere kinderen omdat ze dieper over alles nadenken en heel intens alles beleven. Dat vraagt gewoon meer energie. Dit boek behandelt één van de kenmerken van het hooggevoelig zijn en dat is het zich willen terugtrekken als hij of zij overprikkelt raakt.


Om een egeltje en een schildpad als hooggevoelige 'personages' te gebruiken is overigens een goede vondst. Het egeltje kan nu namelijk ook symbool staan voor een ander kenmerk van hooggevoelig zijn, namelijk het geprikkeld en geïrriteerd raken door de drukte, waardoor iemand 'zijn stekels opzet' ofwel kribbig wordt.
De schildpad vormt natuurlijk een prachtig voorbeeld om te tonen op welke manier je je kunt terugtrekken en jezelf kunt beschermen als het even teveel is. Dan zoek je gewoon even je eigen stille plek op. Het egeltje leert verder van de schildpad dat het niet erg of gek is en dan hij gewoon zichzelf kan zijn, ook op feestjes! Hij zegt voortaan gewoon dat hij even in zichzelf verdwijnt...


De afbeeldingen zijn prachtig, het egeltje is wel een echte egel maar de fantasie van Julie Van Hove is groot. Ze speelt als het ware met de stekels. Soms zien ze er echt heel stekelig uit en soms lijken ze op een paardenbloempluisje. Het snoetje van de egel is altijd vriendelijk, je kunt zien dat hij 'van binnen zacht is'.
Kortom, een lief, invoelbaar en integer verhaaltje.


Ine De Volder ontwikkelde bij dit boek een inspirerende lesbrief met voel- en stiltespelletjes, knutselopdrachten en zelfs een schildpad- en egel-yogasessie…  Download de gratis lesbrief vol ideeën om met dit boek in de klas aan de slag te gaan.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 978940144646 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2018 | Leeftijd 5+
Het boek is onderdeel van de serie ‘Superdieren‘ over persoonlijke ontwikkeling.

© Dettie, 20 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het grote voorleesfeest
illustraties: Dagmar Stam
tekst: Marianne Busser en Ron SchröderBuurvrouw Broodtrommel, Olifantje Oliebol, Egeltje Elisabeth of het Mannenkoor, als je die nog niet kent, ga dan snel dit boek lezen en beleef hun avonturen mee!
Er zijn verhaaltjes, over dezelfde figuren, die apart gelezen kunnen worden, zoals die over Beer, Olifant en Varken, maar ook vervolgverhaaltjes, zoals die over De Takkenbossen.  En die wil je vast en zeker allemaal lezen, want in het eerste deel lees je hoe meneer en mevrouw Takkenbos een olifant winnen! Wat moet je nou met zo’n enorm dier? Dat vragen de Takkenbossen zich ook af en als jij wil weten wat ze besluiten, dan moet je de andere verhaaltjes ook (voor)lezen.


‘Ik hoop maar dat niemand ons ziet,’ fluistert mevrouw Takkenbos. ‘Ik schaam me dood voor dat gekke beest.’
‘Ben je mal,’ zegt meneer Takkenbos. ‘Er is geen mens te zien.’
Maar als ze de hoek omgaan, zien ze dat de hele straat vol staat met woedende mensen. ‘Wij WILLEN geen olifant in onze buurt!’ roepen ze boos. ’Weg met dat beest!’


Als dat maar goed afloopt!

Tussendoor zijn er de kortere versjes over het egeltje of de domme olifant. En die van de Blote Koning.


‘Ergens in een groot paleis
daar loopt – heel ongezond
van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat
een blote koning rond

Hij heeft alleen een kroontje op
van zilver en van goud
maar verder draagt de koning niets
al is dat soms wel koud.’


Ook de koning beleeft meer avonturen, en Dagmar Stam tekent hem erbij op haar geheel eigen weergaloze wijze.
En dan oma Fluitekruid, die lekker mee gaat voetballen of het kleine prinsje Alexander.
Het is allemaal even leuk! En ook leerzaam op het niveau van jonge kinderen. Want die blote koning, nou, thuis in zijn paleis mag dat best, maar als hij met zijn vrouw op stap moet?


Egel kijkt Haas woest aan en brult: ‘Als je het dan zo nodig weten wilt: ik ben kwaad. En niet gewoon kwaad, maar superkwaad!’
’O, la, la,’ zegt Haas bezorgd. Hij bekijkt Egel van tot tot teen en vraagt dan voorzichtig: ‘Maar waarom ben je dan zo kwaad?’
‘Stomme vraag,’ brult Egel. ‘Ik ben gewoon kwaad, omdat ik, eh…’


Dat kan je wel eens zijn, gewoon kwaad en niet eens weten waarom.
En dan het Mannenkoor, dat spant de kroon! Die verhalen zijn wel zo superleuk!


Voor ouders van jonge kinderen die nog nooit kennis gemaakt hebben met het schrijvend duo Marianne Busser en Ron Schröder, is dit boek een must. Het is voor het eerst verschenen in 2009, maar intussen is er al weer een nieuwe generatie kinderen die hier van kan genieten. Misschien kunnen zelfs de kinderen aan wie het tien jaar geleden voorgelezen is, het nu zelf voorlezen aan jonge kinderen!
Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben al zo ontzettend veel geschreven dat het haast niet mogelijk dat iemand hen nog niet kent, maar voor het geval dat hebben zij ook een site: www.mariannebusser-ronschroder.info


ISBN 9789000356447| hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Holkema & Warendorf | januari 2019| Leeftijd tot 6 jaar
Illustraties van Dagmar Stam

© Marjo, 17 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Er zit een draak in je boek 
Tekeningen: Greg Abbott
Tekst: Tom Fletcher


Wat een schattig beestje zit er op de omslag van dit boek. Maar wat nou, als je het boek verder opent, wordt er voor gewaarschuwd dat je de volgende pagina niet om moet slaan!


‘O KIJK!
Er zit een ei in je boek!
Oei, het ei begint te kraken…
Wat je ook doet, sla de bladzijde niet om…’


Dat moet je nu net zeggen tegen een nieuwsgierige peuter of kleuter die met jou het boek zit te bekijken! Natuurlijk gaat die bladzijde omgeslagen worden! Het is het begin van een spannend avontuur. En zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent! Want weet je wat een draak allemaal kan? Vuurspuwen bijvoorbeeld, dat is iets wat een draak heel goed kan!


Het leuke van dit boek is dat de jonge lezer direct wordt aangesproken. Hij of zij heeft er immers voor gezorgd dat die bladzijde omgeslagen werd, en dan moet hij of zij de problemen die daar van komen ook maar oplossen. Daarvoor is enige fantasiekracht nodig. Of de hulp van degene die voorleest…
De illustraties zijn groot en duidelijk. Ze helpen ook het jonge kind te laten bedenken wat er moet gebeuren. De tekst helpt ook wel mee, maar het scheelt wel of er hatsjoe staat in een klein lettertype, of dat de letters groot uitgemeten worden over de gehele pagina.


Het is erg leuk en aansprekend boek, leuk voor een kind om in te kijken wat er allemaal gebeurt, maar zeker ook om daarbij voor te lezen en mee te maken hoe het kind zich inleeft in het verhaal. En ongetwijfeld meedoet!


Tom Fletcher (1985, Londen) is een Engelse zanger, gitarist en componist. Hij is de oprichter van McFly en is daar ook een van de leadzangers en gitaristen. Maar hij schijft ook kinderboeken, waaronder De Kerstmisaurus, waarmee hij debuteerde in 2016. Eerder verscheen ook ‘Er zit een monster in je boek’. https://www.penguin.co.uk/authors/127066/tom-fletcher.html


Greg Abbott (West Sussex, Engeland) is illustrator en ontwerper. Behalve kinderboeken maakt hij nog allerlei andere dingen. (http://gregabbott.tumblr.com)


ISBN 9789403208237 | hardcover | 32 pagina's | Ballon Media | februari 2019
Leeftijd vanaf 4 jaar.

© Marjo, 13 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Gestrikt!
Milja Praagman


Toetje wil zo heel erg graag schoenen met veters maar papa vindt dat maar niets. "Nee Toetje, schoenen met klittenband zijn veel handiger.' zegt hij. 'Als je eerst veters leert strikken, zal ik erover nadenken.'


Dat is echte papalogica, want hoe kan Toetje nu veters leren strikken als ze geen veterschoenen heeft! Daar heeft ze wel gelijk in natuurlijk en daarom mag Toetje oefenen op de schoenen van papa en mama. We zien haar onder tafel zitten - het gaat best goed - Maar ze moet nog wel even oefenen volgens papa en dat doet ze! En hoe!


Ze oefent op de schoenen van de meester... 'Gestrikt!' roept ze trots. 'Bijna goed,' zegt hij.
Ze oefent op de veters van de directeur van de school. 'Gestrikt', roept Toetje. 'Uitstekend,' zegt zij.


Toetje wordt zelfs zo goed in veters strikken dat ze de schoenen van de burgemeester en zelfs de schoenveters van de koning mag strikken! 'Gestrikt!' roept Toetje even later trots. 'Buitengewoon!' zegt de koning.


Maar dan horen ze de koninklijke kok schreeuwen. De taart is gestolen, door een taartenboef... met losse veters!!!
Inmiddels weet Toetje wel hoe ze dat moet aanpakken! En zo wordt ze een heuse heldin en krijgt als beloning van de koning eindelijk schoenen mét - gouden - veters!!


Milja Praagman (Winnares Zilveren Penseel 2017) heeft haar fantasie helemaal de vrije loop gelaten. De afbeeldingen zijn vlot, levendig, fris en vrolijk en het verhaal zelf is heerlijk humoristisch. Maar het leukste is dat op de cover een grote schoen staat afgebeeld mèt gaatjes waardoor veters zijn geregen. Nu kan een kind zelf oefenen en net zo goed worden als Toetje! Hoe leuk is dat!
(Als je dit boek wilt hebben kun je misschien wel je ouders strikken om het voor je te kopen!)


ISBN 9789025769987 | Hardcover met ronde hoeken | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | november 2018
Afmeting 26,2 x 21,8 cm | Leeftijd 4+

©Dettie, 10 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Oceaan en Hemel
The Fan Brothers


In dit prachtig vormgegeven prentenboek maken we kennis met Finn, een jongetje dat zijn opa vreselijk mist.
Finn woont bij de zee en we zien hem verlangend naar buiten kijken.


'Dit is een mooie dag voor een zeiltocht,' zou zijn grootvader hebben gezegd.
Finn weet nog hoe zijn opa's stem klonk als hij hem verhalen vertelde over de plek ver weg, waar de oceaan de hemel raakt.
Zijn grootvader zou vandaag negentig jaar zijn geworden.


Zoals jongetjes zo lekker kunnen doen, bouwt Finn van allerlei stukken en brokken hout een pracht van een zeilboot, met ramen en een kajuit. Hij wil op de verjaardag van opa naar de plek varen die opa steeds noemde. We zien hem even later dobberen over de eindeloze watervlakte, maar zo zonder opa is het best wel stil... Maar dan komt er een prachtige, enorme gouden vis naar Finns boot. Finn vraagt of de vis de plek weet waar zijn grootvader over vertelde. De vis geeft hem het mysterieuze antwoord:


'Op een plek hoog en laag en zo diep als de zee,
boven en beneden en ver hiervandaan.'

Gelukkig wil de vis Finn de weg wel wijzen en dan begint het avontuur pas goed.

© The Fan Brothers

Finn komt op de wonderlijkste plekken waar alles wat in opa's kamer stond heel erg uitvergroot is. De uil op de kast, de boeken, de toekan. Finn klimt over de schelpen, vaart tussen de boeken door, en in de zee zwemmen prachtige lichtgevende kwallen die op de prent in opa's kamer stonden.
Zo is zijn opa er toch ook een beetje bij.


Maar dan stijgen de gouden vis, de kwallen en de boot op, zo het water uit! Ze vormen een lange lichtgevende sliert. En zo zweeft Finn samen met allemaal boten, luchtballons, zeppelins en nog veel meer 'vaartuigen' door de lucht, een geweldige walvis zweeft ook mee, naar een prachtige lichtgevende bol.

© The Fan Brothers


Zou Finn nu op de plek zijn waar de oceaan de hemel raakt? De gouden vis zwemt weg naar de mooie lichte maan, waarin Finn zijn opa herkent. Hij wil opa heel veel vragen maar een stem roept hem. Het is mama, zij maakt hem wakker, want ook zij dacht aan opa. Ze heeft opa's lievelingsflensjes gemaakt...
Finn is niet meer verdrietig, hij kijkt naar de maan en glimlacht. Het was een heel mooie zeiltocht.


Behalve dat het een hartverwarmend, liefdevol verhaal is over Finn en de zo geliefde grootvader, zijn ook de afbeeldingen heel bijzonder, bijna feeënriek. Je belandt samen met Finn in de wondere wereld van de fantasie en vaart, zweeft, verwondert én geniet met Finn mee.  Het is nauwelijks onder woorden te brengen.
Als ik een kind was, zou dit mijn lievelingsboek worden.


ISBN 9789025875268 | Hardcover | 48 pagina's | uitgeverij Leopold | augustus 2018
Vertaald door Rindert Kromhout | Afmeting  28,7 x 23,7 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 5 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De voorleesfiets
illustraties: Eefje Kuijl
tekst: Marianne Busser & Ron SchröderWe gaan er op uit met de fiets. Niet zomaar een gewone fiets, nee, de voorleesfiets.


‘Welkom bij de voorleesfiets
met meer dan honderd boeken
elke keer mag iemand
in zo’n boek iets uit gaan zoeken’


Honderd boeken is wel overdreven denk ik, maar het klinkt goed. De boeken die hier aan de orde komen zijn allemaal boeken met versjes, en het zijn heel verschillende mensen die een boek uitzoeken bij onze gastvrouw. Daaruit kiezen ze dan een versje dat ze voorlezen.
We komen bij een molenaar en bij een beeldhouwer. Het zijn allemaal mensen die een bepaald beroep uitoefenen, en een versje kiezen dat daar bij past.
De derde persoon is een herder, die een versje voorleest over een schaap dat niet kan slapen. En wat doe je als je maar niet in slaap valt? Schaapjes tellen, ja!


‘Maar het schaapje zei: dat kan niet
want ik ben toch zélf een schaap
ik tel écht iets anders
tot ik strakjes lekker slaap.’


Maar zou het helpen als ze bitterballen of augurken telt?
Hier zie je overigens op de pagina’s een schattig schaapje, dat onder de dekens ligt met een knuffeltje…
De tekeningen die Eefje Kuijl heeft gemaakt vertellen ook een deel van het verhaaltje. Ze zijn kleurig en grappig.
Als de voorleesfiets bij de trompettist komt, zie je een paar muzikanten die hun schoenen afvegen en hun neus dichtknijpen. Wat zou hier aan de hand zijn?
De trompettist leest voor over het hondje Flop


‘Hij blaft wat mee met de muziek
en huppelt over straat
zijn oren die gaan op en neer
En zijn staartje slaat de maat

Flop heeft het daar bij het orkest
ontzettend naar zijn zin
alleen als hij een hoopje drukt
trapt iedereen er in.’


Leuk woordgrapje! Zo is er ook een pottenbakster die er een potje van maakt!


Je wilt alleen nog dat de voorleesfiets ook bij jou stopt, want er is veel te zien op de illustraties en de versjes zijn leuk om voor te lezen! Ook de verhaaltjes die steeds de mensen die een gedichtje kiezen voorstellen zijn op rijm. Zouden de schrijvers onder elkaar ook in rijm praten?
‘Marianne, wat is toch jouw geheim?
Je zet alles zomaar op rijm!’


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim driehonderdvijftig boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt.


ISBN 9789048846955 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | januari 2019
Leeftijd 4+

© Marjo, 25 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Alice in Wonderland
illustraties: Alison Oliver
tekst: Jennifer Adams


'Een mini Lewis Carrol' en 'een BabyLitboek' staat op de cover van dit boekje te lezen. Dat is wel bijzonder natuurlijk. Nu kunnen zelfs de allerkleinsten kennismaken met de klassieke wereldliteratuur. Maar dat snappen ze toch nog helemaal niet! zul je denken. Nee, inderdaad het échte verhaal zullen ze nog niet begrijpen maar ze kunnen alvast wel kennismaken met de bijzondere figuren die in het beroemde boek van Lewis Carrol voorkomen. Dát is namelijk het aparte van dit boek.


Als we het boekje met hardkartonnen pagina's openslaan zien we als eerste een witte konijn. Op zijn T-shirt staat Kom op tijd. - Iedereen die het verhaal over Alice in Wonderland kent, zal hierin de verwijzing naar het altijd rondrennende konijn in herkennen. - Het konijn in dit boekje heeft net als in de originele versie een jasje aan en een das om, alleen in een veel modernere uitvoering. Op de linkerpagina staat de tekst 'Wit konijn'. Slaan we de pagina om dan lezen we links: 'Zwarte schoenen' en op de afbeelding rechts zien we Alice in het konijnenhol vallen, alleen haar benen met de zwarte schoenen zijn nog te zien.Het is al snel duidelijk, dit boekje draait voornamelijk om het leren en herkennen van kleuren... We zien de paarse fles met het drankje waar Alice kleiner van werd. We zien de oranje grijnzende kat, de hoedenmaker met zijn bruine hoed, de roze flamingo's, de blauwe rups, die vraagt: "Wie ben jij?", de groene kikker enz. Kortom, veel figuurtjes uit het oorspronkelijk boek zijn in een eenvoudiger versie en meer van deze tijd weergegeven.
De achtergronden van deze illustraties hebben per pagina verschillende, mooie, heldere kleuren. En de linker tekstpagina heeft steeds een wisselende achtergrond, die aangepast is aan het figuurtje op de rechterpagina.


Heel apart en bijzonder boekje, dat ook erg leuk is als je het originele verhaal niet kent.


De BabyLit serie bestaat uit een reeks van 30 stevige karton boekjes die literaire klassiekers toegankelijk maakt voor de allerjongste lezers waarvan dit boekje en Trots en vooroordeel nu ook in het Nederlands verkrijgbaar zijn.


ISBN 979002267086 | Hardcover met ronde hoeken| 20 pagina's | Uitgeverij Karmijn/Oogappel-Standaard uitg. | 31 januari 2019
Afmeting 17,5 x 17,6 cm | Leeftijd 1+

© Dettie, 19 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vos is een boef
Daan Remmerts de Vries


Toen Vos de deur van zijn huis opende, stond er een dodo op de stoep.


Zo'n zin is al gelijk een geweldige binnenkomer. En daarna wordt het alleen maar leuker, want de dodo is aan het collecteren voor uitstervende dieren! Vos heeft geen idee wat dat zijn... De dodo stort gelijk op de grond, en ligt uitgeteld met zijn pootjes omhoog. Gewoon om even voor te doen wat een uitstervend dier is. (De afbeelding erbij is hilarisch). Vos begrijpt het en nodigt de dodo uit om even binnen te komen, dan kan hij uitrusten in zijn huis. Je houdt natuurlijk gelijk je hart vast want vogels en vossen, dat kan niet goed gaan...

Dat denken Das en Wasbeer, de twee vrienden van Vos, ook als ze een collectebus op de grond zien liggen, die middag dat ze bij Vos komen eten en hij hen een heerlijke kip serveert. Die bus was toch van de dodo? De laatste dodo nog wel. Ze zijn onmiddellijk bang en boos en rennen gauw het huis uit. Ze zijn er ook van overtuigd dat ze hun leven niet meer zeker zijn en dat Vos nog meer dieren zal vermoorden want vossen zijn immers vals en gemeen!


En ja hoor, even later zien ze Vos de deur uit stappen, met een tas, ze houden hun hart vast, wat is Vos van plan? Kijk hem nu eens lief met een konijnenmoeder praten... en zogenaamd onschuldig een brood kopen.  De twee zien nu overal het gevaar loeren, hun fantasie slaat helemaal op hol en uiteindelijk besluiten ze het huis van Vos binnen te sluipen om bewijsmateriaal te vinden...


Zou het ze lukken? En is Vos echt zo vals en gemeen? En is de dodo inderdaad in de oven beland?
Lees het boek en je zal het zien en weten...


Het is een hilarisch en spannend verhaal waarin vooroordelen onder de loep worden genomen.
Een prentenboek-krimi noemt de uitgever het en daar hebben ze helemaal gelijk in, maar dan wél een heel grappige krimi.

Daan Remmers de Vries (1962) is auteur van vele jeugdboeken en winnaar van twee Gouden en vijf Zilveren Griffels.

ISBN 9789025770617 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Afmeting 31,8 x 23,1 cm | leeftijd 4+

© Dettie, 16 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het konijn, het Donker en de koektrommel
Nicola O'Byrne

Er was eens een konijn dat NIET wilde gaan slapen. Hij was nog helemaal NIET moe maar het werd buiten al wél donker... Slim als konijnen kunnen zijn, kreeg ook dit Konijn een geweldig plan... Hij bedacht iets geniaals... als hij het Donker nou eens ontvoerde, want als het niet donker wordt dan hoeft hij toch ook niet naar bed!


We zien Konijn op de stoel klimmen en de koektrommel pakken, er zit nog precies één koekje in, en naar buiten lopen.


'Heb je misschien trek in een koekje?' vroeg Konijn
'Daar zeg ik geen nee tegen! antwoordde het Donker.


We zien het Donker - een grote zwarte wolk - zijn arm uitsteken... en dan BAM! zit het Donker gevangen in de koektrommel! Konijn gaat gauw bovenop de trommel zitten. Hebbes! Konijn is blij want nu blijft het licht en hoeft hij NIET naar bed want hij is nog steeds NIET moe.


Natuurlijk vindt het Donker niet leuk wat Konijn gedaan heeft, bovendien is het dit keer ook niet zo slim van Konijn want hij heeft er geen idee van wat voor goeds het Donker allemaal doet! En dát gaat het Donker hem eens allemaal vertellen én laten zien...


Voor ons is dat ook leuk want dan besef je pas hoe prettig en belangrijk het is dat het naast licht ook donker wordt en hoeveel dieren en planten daar voordeel van hebben! Konijn staat er ook verbaasd van. Daar had hij nog nooit aan gedacht! Uiteindelijk doet Konijn de trommel toch maar weer open en dan... zien we - via een geweldige uitklapplaat - het donker in al zijn pracht verschijnen! 'WAUW!' zegt Konijn en ik zeg ook WAUW! Wat een leuk en origineel boek!


Net als in het boek Pas op! Dit boek bijt! dat Nicola O'Byrne illustreerde is dit boek ook anders dan andere boeken. Vooral de prachtige afbeelding die uit de koektrommel tevoorschijn komt is een grote verrassing. Het verhaal zelf is puur genieten en bovendien leer je op een andere manier naar het donker te kijken. Ineens snap je waarom dat ook zijn goede kanten heeft. Eveneens bijzonder is dat het Donker als personage opgevoerd wordt. Het Donker heeft een heel eigen stem en functie, zo blijkt. En Konijn? Konijn wilde nu WEL slapen want nu was hij WEL moe!


Kortom, leen het boek in de bibliotheek of koop het maar, dan kun je het allemaal zelf zien en lezen!


ISBN 9789025770532 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | februari 2019
Leeftijd 3+

© Dettie, 12 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Naar buiten
Ingela P Arrhenius


Ingela P Arrhenius is een bijzondere illustrator. Haar illustraties vertonen een hang naar de jaren vijftig en zestig maar komen toch heel modern over. Haar mooie grote boek De dieren van Ingela is een van mijn favorieten vanwege de prachtige prenten die er in te vinden zijn. Het is dat ik het boek niet kapot wilde maken anders had ik er enkele aan de muur gehangen. Maar ook haar boekjes Kijk Beer! en Beer, waar ben je? zijn een lust voor het oog.


Het is duidelijk dat Ingela zich niet in een hokje laat stoppen, ondanks dat haar stijl erg herkenbaar is. De ene keer maakt ze flink grote afbeeldingen (bijna 40 x 30 cm), de andere keer, zoals in Beer, waar ben je? zijn er dieren en mensen in haar tekeningen verstopt achter een lapje vilt. En dit boek is weer anders...


Ingela laat namelijk zien wat er buiten allemaal te beleven is, met andere woorden, wat je buiten allemaal kunt doen. Je kunt lekker picknicken of wat drinken op een terrasje of op de kermis in de draaimolen gaan zitten. Maar voetballen, vliegeren, hardlopen of in de speeltuin spelen kan natuurlijk ook. Maar je kunt buiten ook met een hond gaan wandelen of eendjes voeren of dieren aaien op een kinderboerderij. Er kan zoveel buiten. Zelfs lekker een boek lezen op een bankje!


Natuurlijk komt dit onderwerp vaker in kinderboeken voor, maar Ingela heeft al deze activiteiten op haar eigen unieke manier weergegeven, namelijk in pop-up vorm, waardoor de bezigheden veel meer gaan spreken. We zien kinderen gezellig in een grasveld met een 'echt' hek eromheen met konijntjes spelen. Maar we zien ook de vlieger en de bal  'echt' door de lucht zweven. En als we de bloemen in het gras willen ruiken, kunnen we ze bijna plukken! Geweldig toch? En zo hebben alle activiteiten letterlijk meer diepte. Bij de afbeeldingen/pop ups staat de activiteit in woorden weergegeven.


De pagina's zijn van karton en de pop-up figuurtjes van flink stevig papier gemaakt zodat ze niet makkelijk stuk te trekken zijn.


Het is natuurlijk ook leuk om met kinderen naar aanleiding van dit boekje allerlei dingen te bedenken wat je nog meer buiten kunt doen...


Opnieuw een bijzonder boekje van deze schrijfster/illustratrice.


ISBN 9789025770396 | Hardcover | 30 pagina's | Uitgeverij Gottmer | januari 2019
Afmeting 12,7 x 11,8 x 3,9 cm. | Vertaald door J. H. Gever | Leeftijd 2+

© Dettie, 9 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kale boom
illustraties: Barbara de Wolf
tekst: Tamara Bos


Voorin het boek staat te lezen dat het boek gemaakt is naar idee van de zieke Michael die zijn haren verloor. Hij keek in de spiegel en zei: 'Kijk mam, ik lijk wel een omgekeerde boom.' Deze uitspraak is op een mooie, vriendelijke, manier uitgewerkt in dit boek.


Bij het openslaan van het boek zie je als eerste allemaal gekleurde blaadjes, keurig in rijen gerangschikt, met hun steeltjes naar boven. Het lijkt zo een vrolijk gekleurde regenbui van blaadjes. En daar gaat dit verhaal in feite over... Want in het bos is er één boom, Beuk, die in het voorjaar geen nieuwe groene bladerpruik krijgt, sterker nog hij verliest zijn blaadjes juist. Hij is de omgekeerde boom. Beuk voelt zich gewoon helemaal niet lekker en ziet er grijs en grauw uit.
De familie Eekhoorn reageert er niet zo aardig op, ze zijn zelfs een beetje boos op Beuk. 


'Kom op, Beuk,' zeggen ze. 'Zonder blaadjes kunnen we ons niet goed verstoppen. Iedereen kan ons zien.'


Helaas kan Beuk er niets aan doen. Zijn blaadjes blijven vallen tot hij helemaal kaal is. De andere dieren proberen Beuk moed in te spreken. Maar ook dat helpt niet. De eekhoornfamilie gaat maar in een andere boom wonen, waar ze wel goed beschut zitten.  Beuk is er verdrietig van, hij voelt zich alleen en heeft het koud.


Maar Meisje Eekhoorn vindt het wèl zielig en naar voor Beuk en bedenkt samen met Klein Konijn een 'Help Beuk de winter door!' plan. En zo komt het dat alle dieren hun bijdrage leveren, de vogels brengen veren, anderen brengen plukjes wol, slang geeft zijn oude vel, er worden draden gesponnen om vrolijke slingers te maken enz. En zo komt het dat Beuk er toch prachtig bij staat! Zelfs in de winter, als alle andere bomen kaal zijn!
En dan wordt het weer voorjaar, wat voelt Beuk toch in zijn takken kriebelen? Het is groen en heeft een steeltje...


Iedereen snapt dat het hier handelt om kanker, de akelige ziekte waardoor je dankzij de behandelingen en medicijnen kaal kunt worden. -  Het woord kanker wordt overigens niet genoemd. -  Maar toch is het geen akelig, loodzwaar verhaal geworden, integendeel. Doordat het om een boom gaat, is er afstand en komt het niet zo hard aan bij jonge kinderen. De boom heeft ook geen gezichtje of uitdrukking waardoor het zieligheidsgehalte ook minder is. De overige dieren maken er verder ook geen triest drama van. Ze helpen gewoon zodat de boom zich minder kaal en eenzaam voelt en dat is het.
Natuurlijk kan de voorlezer wel inhaken op het verhaal en op deze manier een ziekte of ziek zijn bespreekbaar maken.


De afbeeldingen zijn gemaakt van een mix aan technieken. Er is getekend en geknipt en geplakt. Erg leuk zijn de huisjes van de slakken die o.a. gemaakt zijn van gehaakte kleedjes en de slang is om een rits heen getekend! Verder is er gebruik gemaakt van potlood, waskrijt, waterverf enz. waardoor het een bont, kleurig, vrolijk geheel is geworden.
Integer, vriendelijk verhaal in een mooi warm vriendenjasje.

Bij dit boek kunnen lesideeën van Juf Anke aangevraagd worden


ISBN 9789051165838 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | maart 2017
Afmeting 29,5 x 22,1 cm. Leeftijd 4+

© Dettie, 5 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 3
Anne Frank
illustraties: Sveta Dorosheva
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Uitgeverij De Vier Windstreken geeft een serie uit getiteld 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken en via tekeningen van steeds wisselende, vrouwelijke, illustratoren verbeeld worden. Na Coco Chanel en Audrey Hepburn een vrouw van heel andere orde... Anne Frank!


Haar leven is niet te vergelijken met de eerder genoemde vrouwen maar het is wel goed dat zij in deze rij sterke vrouwen is opgenomen en nog wel op zo'n prachtige manier. Ik heb het verhaal van Anne Frank al vele keren gelezen, in verkorte versies voor jongeren evenals in de 'ongekuiste' versie maar ik heb ook de toelichtingen van de helpers o.a. Miep Gies en de interviews met vader Otto Frank gelezen en gezien. Toch is, naast het dagboek zelf, nog nooit het verhaal van Anne Frank zo ontroerend weergegeven als in dit boek. De zwart-wit tekeningen, de eenvoud waarin het verhaal verteld is, maken diepe indruk.


Iedereen kent het verhaal wel van het meisje dat in WO II ondergedoken zat in het Achterhuis waarvan de toegang verborgen zat achter de boekenkast van het kantoor van Otto Frank. Iedereen weet ook hoe tragisch het leven eindigde van Anne Frank. Maar ze leeft nog steeds voort dankzij haar dagboek dat ze in haar onderduiktijd bijhield, waarin ze naar voren kwam als een intelligent, meestal optimistisch meisje, dat probeerde de zin van alles te begrijpen en dieper nadacht dan andere meisjes van haar leeftijd. Ze zat vol hoop en energie en fantaseerde over de vredestijd na het Achterhuis. Haar verhaal raakt iedereen, vooral omdat ze de oorlogstijd helaas niet overleefde.


Het verhaal is in dit boek summier maar kernachtig weergegeven, waardoor het toeneemt aan impact, maar het zijn de afbeeldingen van Sveta Dorosheva die het verhaal weten te verheffen naar zijn indrukwekkende geheel. De illustratrice heeft de afbeeldingen in zwart-wit gemaakt, alleen het dagboek is weergegeven in het gekleurde ruitjespatroon van het échte dagboek. Erg veelzeggend zijn de vogels in het boek. De witte zwanen in vredestijd en de dromen van Anne versus de zwarte kraaien die de trein naar het concentratiekamp omgeven. Maar vooral wordt het meisje Anne zo enorm echt en vol leven weergegeven in deze tekeningen. Er is één tekening, die waarop Anne opkijkt, die dwars door je ziel snijdt. Het raakt, het ontroert.
Elk kind en elke school zou dit boek eigenlijk standaard in huis moeten hebben...
Het is ongekend mooi.


Zie enkele tekeningen als voorwerk voor dit boek via dit facebookbericht van Sveta Dorosheva (niet alle tekeningen zijn gebruikt)


ISBN 9789051166965 | Hardcover | 32 pagina's met toelichting over Anne Frank | Uitgeverij De Vier Windstreken | januari 2019
Nederlandse tekst Antje Schoenhuys-Blaak | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 25 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER