Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Panda & Eekhoorn
illustraties Thé Tjong-Khing
tekst: Ed Franck


In dit boek mogen we een tijdje de vriendschap van Panda en Eekhoorn meebeleven. Elke dag trekken ze samen op en genieten ze van elkaars gezelschap.


In het eerste verhaal proberen ze de maan te pakken te krijgen want die lijkt wel op een bal en met een bal kun je fijn spelen én daar kun je bij zingen en lachen. Dat heeft Panda zelf gezien bij de kinderen in het dorp aan de voet van de berg.
Natuurlijk lukt het niet om de maan aan de lucht te plukken, want de maan staat veel te ver weg. Maar het is eigenlijk niet zo heel erg, want ze hebben elkaar! En dat is nog het allerleukste!


In alle zes verhalen staat de vriendschap centraal die op een apart manier belicht wordt. In het ene verhaal hebben ze verschrikkelijk ruzie en willen ze elkaar nóóit meer zien! Panda bouwt zelfs een grote schutting. Maar na een uur hebben ze alweer spijt en bij stukjes en beetjes moet die ruzieschutting weer weg, Eekhoorn kan precies vertellen waarom dat écht moet!


In het andere verhaal gaan ze wandelen met Slak, maar dat duurt wel héél erg lang. En Slak blijkt ook nog eens allemaal bijzondere vragen te stellen, zoals Waar komt de wind vandaan? Waarom is de mist altijd nat? Waar gaan de wolken naartoe? of Waarom wonen de mieren dicht opeen en de mollen niet?
Rare vragen vindt Panda, maar aan het eind van de wandeling zit hij zelf ook vol met vragen!


De verhalen doen denken aan de Eekhoornverhalen van Toon Tellegen. Er zit een licht filosofische ondertoon in. Alle verhalen leveren kleine nadenkmomentjes op waardoor de kracht van de vriendschap nòg mooier naar voren komt.


Daarbij zijn de speciale afbeeldingen van Thé Tjong-Khing een absolute toevoeging. Wat Ed Franck in woorden doet, weet Thé Tjong-Khing in beelden weer te geven zodat de mooie onderlinge band die Panda & Eekhoorn ook zichtbaar gemaakt wordt.
Een erg mooi boek om jezelf en anderen cadeau te geven...


ISBN 9789002268717 | Hardcover | 48 pagina's | Davidsfonds Infodok | februari 2020
Afmeting 24,7 x 30,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 19 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik kom je redden!
Een koninklijk omkeerboek
Illustraties: Lisa van Winsen
Tekst: Marloes Kemming


De vraag rijst: hoe ga je dit boek lezen? Is het het lot dat bepaalt aan welke kant je begint? Of kies je bewust voor de prins of de prinses?


Ondergetekende kiest de prinses. Vanwege het meisje? Nou eigenlijk vanwege de draak. Op de omslag (zonder die barcode op de achterkant zou je niet kunnen zien wat de voorkant is!) staat een heldhaftig kijkende jongedame met achter haar een dreigende draak. Ze zwaait wel met haar zwaard, maar staat met haar rug naar het gevaar.
Aan die onvoorzichtigheid maakt de prins – aan de andere kant – zich ook schuldig. 1-1 dus.


Maar gaat het hier wel om een concurrentiestrijd tussen een jongen en een meisje?
Welnee, ze zijn juist heel moedig, Ze zien dat iemand in gevaar is en gaan er op af om te helpen! Ze zijn voor de duivel niet bang, deze twee helden! Laat staan voor een draak of een enge tovenaar! Ze gaan zonder nadenken op weg voor een reddingsactie, waarbij allerlei gevaren op hun pad komen. Kunnen ze die overwinnen?


Prinses Pernille beleeft een hachelijk avontuur met een draak en een angstaanjagende heks, terwijl Prins Pepijn moet afrekenen met een enorme trol en de witte tovenaar.


De twee verhalen vormen een spiegelbeeld, heel leuk gevonden!
Een kind kan steeds vergelijken. Grappig is het vliegende konijntje dat met Prinses Pernille meegaat. Zou de prins ook gezelschap hebben?
Hoe gaan de twee met de gevaren om? Hoe komt de prins langs de trol? Waar kiezen ze voor: hoe gaan ze het gevaar trotseren? Denken ze na of gebruiken ze meteen geweld?


In de verhalen zijn veel overeenkomsten, maar in er is ook oog voor verschil.
Dat is erg leuk: het is hetzelfde verhaal maar toch ook weer heel anders!


De kleurrijke tekeningen van Lisa van Winden vormen bladvullende achtergronden voor de tekst en vullen het verhaal mooi aan. De gezichtsuitdrukkingen worden heel sprekend weergegeven en er zijn veel details om naar te kijken.


Een interactief boek, dat uitnodigt om te zoeken, bladeren en draaien. En veel kijken!
Een heel mooi uitgevoerd boek met een bijzondere vertelling!


ISBN 9789048849635 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | februari 2020
Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 19 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Franciscus en de dieren
Piet Grobler


Vroeger zat ik op de Sint Farncisusschool. In de hal van de school was boven een poort een zachtgekleurde afbeelding te zien van Franciscus met allemaal dieren om zich heen. Het was altijd prettig om daar naar te kijken. Zo'n vriendelijke man met al die leuke dieren...
Natuurlijk kregen we het verhaal van Franciscus van Assisi te horen. Hij leefde in armoede, gaf veel om dieren, en was erg vredelievend. Er werd gezegd dat hij met dieren kon praten. Zijn boodschap is liefde: liefde voor de Schepper, voor de mens, voor dieren en planten.


In dit boek volgen we Franciscus die met zijn Ezel door het land reist en tegen de mensen die hij tegenkomt zegt, 'de wereld is Goed'. Nadat hij dit geroepen heeft trekt hij verder en daarna beginnen de mensen met elkaar te praten en krijgen ze allemaal mooie ideeën.


Verder lezen we over de diverse legendes die over Fransiscus de ronde doen zoals de legende over een preek van Franciscus voor een groep vogels. In plaats van weg te vliegen, luisteren ze – volgens het verhaal – aandachtig naar zijn redevoering. We zien al die luisterende vogels in aquarel weergegeven en op de volgende twee pagina's vliegen de bontgekleurde dieren rond en vullen ze de wereld met kleur en muziek. 'Waarom heb ik niet eerder tegen de dieren gesproken?' denkt Fransiscus.
- Ook de legende over de kwaadaardige Wolf is in dit boek te vinden. -


Verder zien we allerlei goeden daden die Fransiscus tegenover de dieren uitvoert en telkens zegt hij 'De wereld is goed'. En overal waar Fransiscus met Ezel is geweest laat hij de wereld een stukje mooier achter.


Op zich is het natuurlijk een mooi verhaal, lezen over iemand die de wereld een stukje mooier maakt is altijd prettig. De afbeeldingen zijn ronduit prachtig en zij maken het boek. Het verhaal heeft zich, zoals de titel al aangeeft, beperkt tot Franciscus en zijn omgang met dieren, dat is ook mooi weergegeven in taal en beeld. Maar dat iemand door de kreet 'De wereld is goed' mensen tot inkeer kan brengen maakt het wat ongeloofwaardig en dat is jammer. Het leven in armoede komt ook niet echt  uit de verf. Fransiscus is meer een gewone rondreizende man op een ezel, die niet veel weg heeft van de monnik die hij was.


Al met al een aardig boek, dat het - zoals gemeld - het vooral moet hebben van de afbeeldingen.


Piet Grobler (Zuid-Afrika, 1959) studeerde theologie, journalistiek en grafische vormgeving en werkte jarenlang als redacteur en grafisch vormgever. Sinds 1996 is hij freelance kunstenaar en illustrator. Grobler heeft voor zijn werk talloze prijzen ontvangen in landen over de hele wereld, van Italië tot China.


ISBN 9789047710677 | hardcover | 26 pagina's | NUR 273 | Lemniscaat | mei 2018
Afmeting Leeftijd 4+

© Dettie, 2 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Greta en de reuzen
Tekst: Zoë Tucker
Illustraties: Zoe Persico


Greta woont in een mooi bos. Wacht, nee, dat klopt niet.
Het wàs wel een mooi bos.
Tot de reuzen het ontdekten. Toen was het gauw gedaan met de mooie bomen en bloemen. Alles moest weg. De reuzen bouwden huizen, fabrieken, en gingen daar nietsontziend mee door. Hun beleving van een mooie wereld was Meer! Nog meer. En groot! Nog groter…


‘Stop alsjeblieft!’riep Greta uit.
‘Jullie vernielen ons huis! Jullie hebben alle bomen omgehakt, alle bloemen vertrapt en nu zijn de bijen en vogels weggevlogen! De dieren hebben geen huis meer en ons bos gaat dood!’


Zouden de reuzen Greta horen? Zij zijn zo groot en machtig. Iedereen is bang voor hen. Maar Greta begint een actie, in haar eentje met een bordje ‘STOP! probeert ze de reuzen te verhinderen het bos nog verder kapot te maken. Ze zien haar niet eens staan… En dan staat er iemand naast haar, en meer mensen volgen. Meer mensen, meer stemmen. Zou het nu lukken de reuzen te bereiken?


‘De reuzen leken helemaal vergeten te zijn hoe mooi het bos was.
Ze zagen de kleine vogels, de insecten en de vlinders niet meer. Ze zagen de beren niet, die in de schaduwen beefden van angst, Niemand zei tegen de reuzen dat ze moesten stoppen, want iedereen was bang voor ze.’


Duidelijker kan haast niet. We weten allemaal wie er bedoeld wordt met de reuzen, en we weten ook echt wel dat het moet veranderen. Maar inderdaad: we zijn bang! Hopelijk inspireert dit boek niet alleen de kinderen, maar ook hun voorlezers, de volwassenen, om te doen wat in hun macht ligt. Dit boek leert ons dat we samen sterk staan. STOP! roept Greta Thunberg. Want dit boek is het verhaal van de nu zeventienjarige Zweedse milieuactiviste, die in 2019 genomineerd werd voor de Nobelprijs.


Er was eens… zo begint het. Een sprookje. Nu eindigen niet alle sprookjes goed, maar laten we er hard aan werken aan een goed einde van dit verhaal. Natuurlijk is het de bedoeling om dat ook de kleinsten onder ons al te leren. Goed omgaan met de wereld waarin we leven, niet bij de groep reuzen aansluiten.


Dit boek zal hen zeker aanspreken. De reuzen worden donker afgebeeld en hebben geen duidelijke gelaatsuitdrukking, Greta en haar helpers daarentegen komen heel duidelijk over. De tekst is helder en makkelijk te begrijpen. Er is veel te zien op de kleurrijke pagina’s, zoals het een prentenboek betaamt. Een must in deze tijd. Ook steun je met de aankoop van dit boek Greenpeace.


Achterin staat het verhaal van Greta, goed leesbaar door kinderen die zelf al leen tijdje lezen. En er zijn tips, dingen die je kunt doen om Greta te helpen.
Alle beetjes helpen!


ISBN 9789463962117  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Horizon | januari 2020
Vertaald door Sandra Hessels | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 23 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het fluwelen konijn
illustraties: Sarah Massini
tekst: Margery Williams


The Velveteen Rabbit oftewel Het fluwelen konijn verscheen voor het eerst in 1922 en is in Engeland een regelrechte klassieker. Bijna 100 jaar later is het boek nu eindelijk ook in het Nederlands verkrijgbaar. Het is verrassend hoe het verhaal de tand des tijds doorstaan heeft. Het voelt namelijk als een verhaal van deze tijd aan en zal over 100 jaar mogelijk nog steeds volwassenen en kinderen aanspreken.


Het is een verhaal over een speelgoedkonijn dat op Kerstmis cadeau wordt gegeven aan een jongetje. Aanvankelijk wordt er niet echt naar het konijn omgekeken totdat het spoelgoedhondje waar het jongetje altijd mee slaapt zoek is en het jongetje het konijn in zijn armen geduwd krijgt. Vanaf die tijd zijn ze onafscheidelijk.


Van het oude versleten spoelgoedpaard heeft konijn te horen gekregen dat hij Echt kan worden als een kind heel, heel lang van konijn houdt, niet alleen om mee te spelen maar écht van konijn houdt. Dan wordt je Echt. Het paard vertelt:


'Echt worden duurt soms heel lang. Daarom gebeurt het niet vaak bij dingen die snel kapotgaan of scherpe randjes hebben of waarmee je voorzichtig moe zijn. Meestal is bijna al je haar eraf geknuffeld, zitten je ogen los en bengelen je armen en benen er slapjes bij tegen de tijd dat je Echt wordt. Je ziet er dan behoorlijk versleten uit.
Maar dat is allemaal niet belangrijk, want als je eenmaal Echt bent kun je niet meer lelijk zijn, alleen voor mensen die het niet begrijpen.'


Vanaf die tijd wil konijn Echt worden en hij kan zijn geluk dan ook niet op als het jongetje, jaren later zegt dat hij Echt is.
Maar dan ziet hij konijnen spelen in het bos... Die zijn echt Echt! Toch?


Het geheel is een mooi sprookjesachtig verhaal waarin zelfs een toverelfje een rol speelt en het is te begrijpen dat het in Engeland zo'n geliefd kinderboek is.  Het heeft alles in zich wat een boek prettig maakt. Het is een lief verhaal over iets wat een kind (en volwassene) zich heel goed kan voorstellen. Het eind is ook hartverwarmend, het elfje speelt daarin een rol, en als de jongen later een konijn in het bos ziet, moet hij erg denken aan zijn oude knuffel...


Het boek is mooi verzorgd, heeft erg sfeervolle afbeeldingen en is gepresenteerd in luxe uitvoering met linnen rug met zilverkleurige foliedruk én een leeslint.
Zeer de moeite van het aanschaffen waard om generatie op generatie door te geven, tot het boek ook Echt is.


ISBN 9789025771713 | Hardcover | 64 pagina's | Uitgeverij Gottmer |september 2019
Afmeting: 26,5 x 24 cm | The Velveteen Rabbit Vertaling Anita van Binsbergen | Leeftijd 5+

© Dettie, 5 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Coco kan het!
Loes Riphagen


'Vandaag is een grote dag,' zegt mama.
'Kijk! Alle kleine vogels gaan voor het eerst vliegen.'

Ook op de afbeelding zie je dat een aantal kleine vogeltjes het nest verlaten, ze worden gezellig nagezwaaid door papa en mama vogel.  En nu vindt de mama van Coco dat de tijd rijp is dat ook Coco haar vleugels uit zal slaan. Aan een kant lijkt het Coco geweldig leuk, zo lekker zwieren door de lucht, maar het is ook best wel eng...


Ik durf niet denkt Coco.
Maar ik ben een vogel. En vogels vliegen.


Coco ziet dus al de voordelen van het vliegen wel, maar de nadelen ook! Want als het niet lukt dan valt zij van heel hoog naar beneden... en daar lopen katten!
Gelukkig is de moeder van Coco van het radicale type... ze schopt haar gewoon het nest uit! Coco sterft duizend doden, ze valt en ze valt totdat...


De contrasten tussen vrij zijn en heerlijk rond kunnen vliegen en de angstige gebeurtenissen die het vogeltje steeds bedenkt zijn op een speelse manier weergegeven. We zien mama aan Coco een heerlijke worm aanbieden maar er vliegt verderop een lekker mugje voorbij wat Coco likkebaardend bekijkt. Als Coco kan vliegen dan kan ze dat beestje zelf vangen...
Daartegenover staat de kat onderaan de boom die op zijn beurt likkebaardend naar Coco kijkt...


De afbeeldingen zijn eenvoudig gehouden met Coco als centraal punt. Het zijn vooral de grote ogen en het aparte perspectief dat alles zo aansprekend maakt.
Kortom, een lief, grappig boek over een moedig klein vogeltje.


Loes Riphagen
(Oene, 5 maart 1983) Is een Nederlandse illustrator en schrijver van kinderboeken. Zij is bekend van haar prentenboeken waarvoor zij zowel de tekst als de illustraties verzorgd. Riphagen volgde de opleiding tot illustrator aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zij woont en werkt in Amsterdam. Haar boeken zijn in vele landen verschenen en haar laatste boeken zijn meervoudig bekroond.


ISBN 9789025771928 | Hardcover | 48 pagina's | Gottmer | oktober 2019
Afmeting 22 x 28 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 3 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Daar ben je dan!
Het grote kijk- en voorleesboek voor de allerkleinsten
Diverse auteurs

In dit boek kom je veel bekenden tegen uit kinderboekenland tegen. Te beginnen bij Dikkie Dik die problemen heeft met de jonge poesjes van de buren. Zij willen namelijk gezellig bij Dikkie Dik in de mand en daar heeft Dikkie niet zo'n zin in...
Vervolgens krijgen we twee héél flitsende pagina's waarop een grote knalrood/roze duizendpoot staat,  getekend door Mies van Hout, met daarbij het bekende versje 'in de maneschijn'. En dan zien we verspreid over diverse pagina's het leuke verhaal Ik groot, jij klein uitgebeeld, waarop we papa en zoontje bever allerlei dingen zien doen die met groot en klein te maken hebben.


En zo gaat het door, er is een mooi voorleesverhaal van Jaap ter Haar en het grappige grote billenboek van Guido van Genechten staat er zelfs in en natuurlijk zijn Marianne Busser en Ron Schröder aanwezig met verhaaltjes op rijm  o.a. over het beertje van Liselotte dat vreselijk knoeit bij het eten. 


Waar ik erg van genoten heb is het grappige gedicht Het regent van Erik van Os en Elle van Lieshout met daarbij een fantastische afbeelding van een krokodil  met een grote regenwolk boven zijn kop. En dan is er ook nog een net zo'n mooi gedicht Beer van Hans en Monique Hagen met een prachtige afbeelding van de fantastische Charlotte Dematons.


Natuurlijk ontbreken de vrolijke eendjes Gijsje  en Gonnie niet en ook het welbekende konijn Nijntje Pluis beleeft een avontuur. Verhalen van Sjoerd Kuyper en Vivian den Hollander zijn eveneens in dit boek te vinden.  Kortom, er staan héél veel verhalen van veel bekende schrijvers van kinderverhalen in dit boek, met daarbij leuke afbeeldingen van o.a. Jet Boeke (Dikkie Dik) Oliver Dunrea ( Gijsje en Gonnie) Dick Bruna (Nijntje) Dagmar Stam (bij  rijmpjes van het echtpaar Busser en Schröder). De welbekend Philip Hopman, Pauline Oud, Alex de Wolf enz. enz.


Vooral de gevarieerdheid van de dertig verhaaltjes, versjes, beeldverhaaltjes enz is zo leuk. Er staan een paar langere verhalen in van ca. 3 pagina's maar het merendeel zijn het korte, behapbare verhaaltjes in korte zinnen met veel afbeeldingen erbij.
Echt een fijn boek om even een rustmomentje samen met je kind te hebben.


ISBN 9789021677941 | hardcover | 144 pagina's | Ploegsma | juni 2018
Afmeting 27,4 x 23,4 | Leeftijd 1-3 jaar

© Dettie, 2 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De allerbeste beer
illustraties: David Barrow
tekst: Greg Gormley


Stel... je bent een leuke knuffelbeer, maar je weet niet dat je dat bent, wat ga je dan doen? Dan ga je uitzoeken wat voor soort beer je bent...


Dat doet het beertje in dit verhaal ook, eerst gaat hij in de bibliotheek in de boeken speuren. Maar hij komt er niet echt uit. En dan gaat hij op weg, op zoek naar beren.... 'Misschien is er ergens een beer die mij kan helpen' zegt hij tegen het meisje Nina.
'Succes! zegt Nina.
'Als je het weet, kom je het me dan vertellen?'


Alle beren die ons beertje ontmoet hebben wel iets wat overeenkomt met het knuffelbeertje. De een slaapt graag, maar dan wel héél lang, de ander speelt graag in de sneeuw, maar dat is wel heel erg koud, en de brilbeer is gek op klimmen net als ons beertje, maar oei wat klimt hij hoog. De honingbeer is superleuk, ons beertje hoopt maar dat hij ook een honingbeer is, maar die bijen zijn toch minder gezellig.
Helaas, al die beren in het noorden, westen, zuiden etc.  zijn het allemaal toch net niet, bovendien hebben zij geen naden, of waslabels of strikjes om hun nek!


Beertje is er een beetje verdrietig van en geeft het maar op. Hij sjokt zielig terug naar huis... naar Nina. En zij zegt precies de goede dingen tegen het beertje, waardoor hij toch heel blij is dat hij een echte knuffelbeer is.


Moraal van het verhaal. Wees vooral jezelf, of je nu een grizzly-, ijs-, bril-, honing-,  of knuffelbeer bent! Je bent helemaal goed zoals je bent.


Het boek heeft een flink formaat waardoor de paginagrote afbeeldingen mooi tot hun recht komen. De beren zijn redelijk realistisch weergegeven maar hebben wel menselijke trekjes in hun snuit. De gebruikte kleuren in dit boek zijn vriendelijk en warm.
Weer een fijn boek van deze uitgeverij.


ISBN 9789025771560 | Hardcover | 32 pagina's |Uitgeverij Gottmer | september 2019
Afmeting 24,8 x 28,9 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 24 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Op een verre planeet
illustraties: Axel Scheffler
tekst: Julia Donaldson


Stel je bent rood en hebt groen haar, je voeten hebben de vorm van zwemvliezen en je hebt twee vingers.
Stel je bent blauw en hebt twee sprieten op je hoofd, je voeten hebben krultenen, je hebt vier vingers en een staart.
Wat moet je dan doen als je als blauw jongetje een rood meisje ontmoet en haar enorm leuk vindt? En zij jou!


Nou gewoon met elkaar omgaan zou je zeggen. Maar dat is niet zo makkelijk want iedereen om je heen zegt dat het niet mag, want o.a. wordt verteld dat een blauwe niet normaal is en een rode is erg eigenaardig.


Margreet is dat rood meisje, en Daan is die blauwe jongen, ze vinden elkaar heel leuk. Vanwege alle oordelen ontmoeten ze elkaar stiekem in het Worzelerwoud. Maar de opa van Margreet en de oma van Daan halen het stel uit elkaar.


'Trouw nooit met een Blauwe!'
riep opa. 'Ze eten
geroerbakte tramploen,
zeker weten. Ze drinken de hele dag
springkruidenthee.
Mijn liefje ga nooit met een Blauwe in zee!'


'Trouw nooit met een Rooie!'
riep oma. 'Ze eten
geroosterde vlaaibomenstoof,
zeker weten.
Ze drinken het liefst roze
welwaterthee.
Mijn jongen, spring nooit
met een Rooie in zee.'


Maar dat is precies wat Margreet en Daan wél doen. Ze stappen in opa's raket en vertrekken!


Tja, en dan zijn de rapen gaar, de blauwe familie is woedend op de rooie en omgekeerd. Maar ze gaan het stel wel zoeken... samen! Met elkaar!
En zo gebeurt het dat tijdens de zoektocht blijkt dat de Rooien toch niet zo raar zijn en de Blauwen eigenlijk best wel goed gezelschap zijn.


Het boek is opgedragen aan alle kinderen van Europa. De boodschap is natuurlijk duidelijk, of je nu blauw of rood, gespikkeld of geruit , gestreept of geruit, het maakt helemaal niets uit! Kies wie je lief is. Al die gekleurde wezens maken de boel alleen maar leuker.


De illustraties van Axel Scheffler zijn wonderbaarlijk en apart. We maken kennis met Fretzels  en Hazzels, met Vlodders en Vlotters met Kwilten van planeet Kwelten en met Stilten op stelten! Dan kan niet anders dan bijzonder zijn, en dan ook nog een tekst op rijm, dat is helemaal fijn!
Het duo Donaldson en Scheffler hebben opnieuw een heerlijk vrolijk boek afgeleverd!


ISBN 9789025771232 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | augustus 2019
Afmeting  Nederlandse tekst Bette Westera | Leeftijd 4+

© Dettie, 13 januari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER