Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Belle en het Beest
An Leysen


An Leysen heeft al vele sprookjes bewerkt tot prachtige prentenboeken. En nu is Belle en het Beest aan de beurt. Hoewel ik er al veel over gehoord en gelezen had, kende ik het verhaal zelf niet. Het handelt hier om een zwaar verwende, arrogante prins die met niemand rekening houdt. Een heks tovert hem om die reden om tot een afzichtelijk beest. Alleen een meisje dat écht van het beest zal houden, kan de betovering verbreken.

Belle is, zoals haar naam al zegt, een beeldschoon en lief meisje dat met haar rijke vader en verwende zus in een mooi huis woont. Maar vaders zaken gaan slecht en ze vervallen tot armoede. Ze verhuizen naar een dorpje en geld voor mooie spullen ontbreekt. De zus van Belle moppert op alles maar Belle slaat zich opgewekt door de misère heen.


Op een dag moet vader naar de stad, zijn oom is overleden en heeft al zijn geld aan hem nagelaten. Maar Veel geld is het helaas niet. Op de terugweg wordt vader overvallen door een enorme sneeuwbui. Hij verdwaalt en heeft het enorm koud, gelukkig ontdekt hij een paleis en daar is het warm, er staat heerlijk eten en een warm bed voor hem klaar. Maar de volgende ochtend staat ineens het afschuwelijke Beest voor hem. Vader moet beloven dat hij een van zijn dochters naar het paleis zal sturen en om zijn lijf te redden belooft vader dat. Als Belle dit later hoort, vindt zij dat vader zijn belofte na moet komen en lief als ze is, offert ze zich op... Zij zal gaan.  De afloop laat zich raden, maar voor het zover is gebeurt er nog het een en ander.

Het is bijna een omgekeerd Doornroosje verhaal. In Doornroosje moet een knappe prins de betovering verbreken zodat de prinses weer ontwaakt. In dit verhaal moet een liefdevol meisje er voor zorgen dat het Beest weer de knappe prins wordt.
Persoonlijk ben ik over dit boek iets minder enthousiast dan over de andere boeken van An Leysen. Het verhaal is prima maar het lijkt alsof ze voor haar prenten andere technieken gebruikt heeft die mij helaas minder aanspreken. Ik vond het dromerige in haar afbeeldingen altijd zo onweerstaanbaar evenals de kleine, in haar prenten toegevoegde, kindertekeningen van haar dochter. Die ontbreken nu, maar zij maakten alles vaak wel wat speelser.
Dit boek is ook mooi, de afbeeldingen zijn evengoed erg knap gemaakt, maar deze keer komen de personages minder tot leven - op enkele uitschieters na - dan in de andere boeken van An Leysen. Alles blijft een beetje statisch, een beetje star. Misschien komt dat ook omdat enkele afbeeldingen in zwart wit zijn weergegeven, die spreken sowieso altijd minder aan. 
Jammer maar helaas. Maar dat neemt niet weg dat ik een volgend boek van An Leysen weer met veel plezier tegemoet zal zien.

ISBN 9789044829020 | Hardcover | 56 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2016

© Dettie, 23 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bob maakt kunst
Marion Deuchars


Er zijn van die boeken die je blij maken, dit is zo'n boek. Blij omdat de afbeeldingen in al hun schijnbare eenvoud je zo aanspreken. Blij omdat het verhaal apart is. Blij omdat het boek precies het goed formaat heeft. Blij omdat er prachtige diepe kleuren gebruikt zijn.
Dit boek heeft 'het' dus helemaal.

Het verhaal is in principe vrij simpel. Het gaat over een vogel, Bob, die lijdt onder het feit dat hij van die dunne poten heeft.  Hij gaat sporten om spieren te kweken en als dat niet helpt begint hij meer te eten, maar alleen zijn lijf wordt dikker maar zijn poten blijven dunne stelten. Dan probeert hij die sprietpoten te camoufleren met kleren waardoor je zijn poten niet kan zien. En zo zien we hem voorbij lopen met grote laarzen, wijde broeken, zelfs een lange jurk. Maar ook dat maakt Bob niet happy. Wat te doen?

Mismoedig wandelt hij in het rond en stapt van pure ellende maar een museum in. Hij bekijkt al die kleurige schilderijen, en ineens gebeurt het! Bob heeft de oplossing gevonden. Voortaan stapt hij blij in het rond, iedereen groet en kijkt vol bewondering naar hem.
En die spillepoten? Daar heeft hij voortaan maling aan!


Marion Deuchars heeft al meerdere tekenboeken geschreven en daarin draait het ook altijd om kunst. In haar boek Echte kunst maak je zo, kom je Bob zelfs al tegen als voorbeeld hoe je een vogel kunt tekenen. In dat boek is Bob al een dier wat in het ook springt, maar in dit boek, Bob maakt kunst, wordt het een hele persoonlijkheid. Bob geeft heel goed weer hoe kunst hem helpt om zijn probleem om te buigen naar iets anders, iets positiefs, waar hij ook nog eens heel veel plezier aan beleeft.

Bob maakt kunst is het prentenboekendebuut van Marion Duchars. Het is te hopen dat er nog vele volgen want deze eersteling is een schot in de roos.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789025766368 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2016
Afmeting 29,3 x 21,6 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 4+

© Dettie, 21 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De rode appel
Kazuo Iwamura


Zelf had ik nog nooit van deze schrijver en illustrator gehoord maar hij heeft al meer dan 25 kinderboeken boeken op zijn naam staan. In Frankrijk en Duitsland is hij vooral bekend om de boekjes over De familie Muis. Tot mijn verrassing blijkt dit boekje over de rode appel zelfs een heuse Japanse klassieker te zijn. Het is al geschreven in 1979 wat overigens niet te merken is, het is een compleet tijdloos verhaal. 


Het is het verhaal over de kleine Natsumi die wandelt naar de top van de heuvel, dat is haar favoriete plek. Daar zal ze haar lekkere appel opeten. Maar dan... laat ze haar mooie rode appel vallen en die holderboldert de heuvel af. Natsumi rent er gauw achteraan, maar de appel gaat veel te hard. Ze roept naar meneer Konijn dat hij haar appel tegen moet houden, maar nee hoor, de appel is al voorbij voor hij er erg in heeft.


Samen rennen ze verder achter de appel aan. Ook mevrouw Eekhoorn is net te laat om de appel te pakken en hup daar hollen ze met zijn drieën achter die heerlijke appel aan. Ze gaan zelfs bijna kopjerollen zo hard gaan ze. Maar de appel gaat harder.Totdat... de appel tegen meneer Beer rolt, en even later botsen ook Eekhoorn, Konijn en Natsumi tegen meneer Beer aan. Maar... ze hebben de appel! Wat ziet hij er lekker uit. Eigenlijk heeft iedereen wel die appel verdient... en zo gebeurt het, en met het klokhuis hebben ze ook nog heel mooie plannen.


Lief, vertederend verhaaltje over leren delen en elkaar helpen. Er zijn wel meer van zulke verhalen verschenen, alleen is het rollende voorwerp dan bijvoorbeeld een sneeuwbal of een stuk speelgoed. Toch blijft het gegeven wel zijn aantrekkingskracht houden, want al dat gehol en gerol geeft het verhaal wel veel vaart. De afbeeldingen zijn in het zwart-wit getekend, behalve de appel, die is prachtig rood. Het meisje en de dieren hebben lieve, vertederende snoeten waardoor het verhaal wat extra's krijgt.
De duidelijk afgedrukte tekst bestaat uit enkele korte zinnetjes, maar ze voldoen helemaal.


Het hardcoverboekje zelf verdient ook een compliment, het ziet er mooi verzorgd uit. De bladzijden zijn ingenaaid en ook de afwerking is perfect.
Mooi boekje om cadeau te geven.

Zie ook het you-tube filmpje (Frans) over Kazuo Iwamura


ISBN 9789044828047 | Hardcover | 64 pagina's | NUR 273 | Uitgeverij Clavis | september 2016
Afmeting 17 x 24 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 19 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kusjeskrokodil
illustraties: Loes Riphagen
tekst: Jozua Douglas


Zes jaar geleden las ik het voor het eerst, dit lieve, hartverwarmende boek. Het was het debuut (2009) van Jozua Douglas en gelijk een schot in de roos. Nu, na al die jaren, weten we dat Douglas een blijver is, sterker nog hij is niet meer weg te denken uit kinderboekenland. Zijn boeken o.a. over De vreselijke tweeling, De verschrikkelijke badmeester, De ongelooflijke Ravi Ravioli of De gruwelijke generaal zijn ondertussen zeer bekend bij veel kinderen.


Loes Riphagen debuteerde een jaar eerder met het boek Slaapkamernachtdieren en ook zij heeft haar illustratieweg gevonden en is inmiddels een begrip dankzij boeken als Huisbeestenboel, Bij de neus genomen, Vlieg op dikkebromvlieg etc.

En nu keren zij beiden even terug naar de beginjaren van hun boekencarrière dankzij de heruitgave van De kusjeskrokodil. "Nu met nieuwe illustraties van Loes Riphagen en de bekende ijzersterke tekst van Jozua Douglas." vertelt de uitgever ons.


En inderdaad Tim is nog steeds bang voor alle dingen die hij hoort als hij in zijn bed ligt. En nog steeds blijken het allemaal superlieve dieren te zijn die Tim willen helpen om in slaap te vallen. Het grote verhaaltjesvarken is er weer, net als de toedektijger en de knuffelbuffel. En gelukkig lukt het nu de kusjeskrokodil opnieuw om Tim naar dromenland te brengen waar de mooiedromendraak voor prachtige dromen zorgt.


Jammer genoeg heb ik het eerste boek niet meer, dat is inmiddels stukgelezen door buurkinderen, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal wat betreft de nieuwe illustraties. Maar dat ze weer voor honderd procent raak zijn is wel duidelijk. Op de kast van Tims slaapkamer zien we steeds twee nieuwsgierig giraffen die alle avonturen van Tim met veel belangstelling volgen. De meekijkende leeuw op de schilderijtjes is er ook weer en de mooiedromendraak met zijn gezellige konijnenpantoffeltjes die ik me niet herinner uit het eerste boek, is helemaal supergeweldig.
Opnieuw sla ik dit heerlijke, betoverende boek met een brede glimlach dicht.


ISBN 9789026141959 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Fontein | 27 september 2016

© Dettie, 13 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De leeuw in de muis
illustraties: Jim Field
tekst: Rachel Bright


Middenin de woestijn staat een rots, daarbovenop ligt de leeuw stoer te wezen. Hij brult regelmatig wat in het rond, toont soms zijn kracht en alle dieren kijken dan vol bewondering toe. Wat is die leeuw toch geweldig!
Onderaan de rots woont een onopvallende muis in zijn onopvallende huis. Soms piept hij wat maar tot zijn grote verdriet hoort niemand hem en merken ze hem niet op. We zien het kleine beestje sombertjes rondstappen. Zijn staart zit vol met pleisters dankzij al die keren dat er op getrapt werd. Hoe kan hij nou zorgen dat hij opgemerkt wordt, hoe kan hij zijn onzichtbaarheid veranderen? Waarom krijgt de leeuw wel alle aandacht en hij niet?
Maar diep in zijn hart weet de muis het eigenlijk wel...


"Het komt door dat brullen.
Ik wil ook zo'n grom.

want als ik een GROM heb,
dan horen ze mij.
Dan zien ze me zitten,
dan hoor ik erbij."


De kleine muis besluit dus net zo te leren brullen als de leeuw. - En die brul is fenomenaal als je de afbeelding bekijkt - Als hij kan brullen dan zullen de dieren eindelijk wél naar hem luisteren en hem écht zien. Maar dan moet hij wel naar de leeuw toe om te vragen hoe dat brullen moet... en de leeuw is eigenlijk wel héél groot en sterk...
Maar onze dappere muis "had stellig besloten zich groter te schreeuwen" dus op bibberpootjes maar vol goede moed gaat hij op pad, onderweg spreekt hij zichzelf steeds maar moed in. Eindelijk is hij bovenop de hoge rots, waar de leeuw lekker ligt te zonnen... De muis slikt een paar keer, hij vindt het toch wel heel eng. Hij raapt uiteindelijk de moed bij elkaar en spreekt de leeuw aan.
En wat er dan gebeurt... dat had niemand kunnen voorspellen!


Een grappig verhaal op eindrijm over angst en moed. Hoe een kleine muis soms dapperder kan zijn dan een leeuw én omgekeerd.
De afbeeldingen zijn humoristisch en vaak vanuit een aparte invalshoek getekend, waardoor het verhaal goed binnenkomt. De leeuw IS groot en de muis is écht klein. De afloop is erg leuk, kinderen zullen waarschijnlijk zitten schateren om die moedige muis. Heerlijk verhaal.

ISBN 9789025766146 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | september 2016
Afmeting 30,9 x 24,6 cm | vertaald door Bette Westera | leeftijd 3+

© Dettie, 9 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Honden in de auto
illustraties: Emanuelle Walker
tekst: Felix Massie


Op de cover zien we de voorkant van een grote, klassieke Amerikaanse slee. De auto zelf is volgeladen met honden van allerlei rassen. En dat is precies waar dit boek over gaat.


Bij de eerste tekstpagina sjeest één Afgaanse windhond voorbij in een supersnelle rode auto (Aston Martin) met open dak. Zijn haren wapperen net als die van de bestuurster heerlijk mee in de wind.
De tweede enorme vintage auto, een Bentley is gitzwart met grijs. Uit het raam steken de snoeten van twee vastberaden Beagles, zij willen de vos vangen die voorbij komt rennen.
Drie
dappere Corgi's helpen hun vrouwtje met het verwisselen van de band van de Citroën Deux-chevaux (beter bekend als het lelijke eendje)
Vier Dalmatiërs die genietend uit het raam hangen snellen zo hard voorbij in hun Datsun (?) dat de banden een vuurspoor achterlaten .
En de vijf vrolijke Eurasiërs zijn bijna groter dan hun vrouwtje in de flitsende citroengele EMW(?)


Het aantal honden wordt steeds groter en sommige worden in heel kleine autootjes vervoerd. Het leukste zijn de koddige Shih-tzu hondjes die vanuit de achterbak van een piepkleine Smart ons blij aan zitten te kijken.

En zo tellen we door tot 25...  van A tot Y want de letter Z vertegenwoordigd een heel apart geval. De allerlaatste bladzijde met afbeeldingen is overigens helemáá bijzonder... maar wat daar op te zien is verklap ik natuurlijk niet.

Toch was ik aanvankelijk niet echt enthousiast over dit boek, hoe mooi verzorgd het er ook uitziet. Ik dacht, het zoveelste telboek, dit keer met hondjes, die bovendien vrij klein weergegeven zijn, en al die, soms moeilijke, rasnamen erbij... waarom hebben ze dat gedaan? Echt kapot was ik er dus niet van.
Maar toen ik ontdekte dat ook het alfabet gebruikt werd en de beginletters van de hondennamen aan de beginletters van de automerken gekoppeld waren, vond ik het boek gelijk leuker. Dat is een originele vondst en bovendien erg knap om al die hondenrassen én automerken bij elkaar te vinden. Auto's die er ook nog eens heel stijlvol en apart uitzien maar toch herkenbaar blijven. Dat zal een heel gepuzzel geweest zijn. De rasnamen van de honden worden in het boek overigens steeds vermeld, de merknaam van de auto's niet. Het ligt ook voor de hand dat de kinderen deze autonamen niet kennen maar het vormt wel een leuke bijkomstigheid.


Maar... wat jammer dat de honden zo klein zijn weergegeven. Natuurlijk is het begrijpelijk dat bijvoorbeeld 25 honden en een auto wel op de pagina's moeten passen maar op de steeds gebruikte twee tegenoverliggende bladzijden had dat best gekund. De afbeeldingen hadden wat mij betreft dus wel wat meer bladvullend, meer uitvergroot, mogen zijn zodat de dieren beter tot hun recht komen.
Maar eerlijk is eerlijk, stilistisch zijn de pagina''s wel een lust voor het oog. De bladindeling is perfect. De honden met auto vormen een mooi lijnenspel.
Een enkele keer worden er ook extraatjes aan de pagina's toegevoegd die bij de honden passen, zoals de auto met Qeensland heelers die door een kudde runderen rijdt. De honden blijken namelijk graag het vee bijeen te drijven, zoals in de tekst, die uit één regel bestaat, te lezen is.

Achterin het boek staan nog enkele telvragen, zoals: hoeveel rode auto's heb jij geteld, hoeveel dieren zag je die geen hond waren enz.

Kortom, uiteindelijk vond ik het boek steeds leuker worden maar die honden hadden toch echt wel wat groter gemogen.


ISBN 9789492168122 | Luxe gebonden uitgave met linnen rug  | 64 pagina's | Uitgeverij Karmijn | september 2016
Vertaald -op rijm- door Edward van de Vendel  | Leeftijd 5+

Dettie, 3 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet doktertje
illustraties: Kathleen Amant
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


De kamer van Tessa is helemaal ingericht als een ziekenhuis. Niet een gewoon ziekenhuis natuurlijk, want Tessa is  nog maar klein. Het is een knuffelziekenhuis.


Tessa heeft veel knuffels en die zijn allemaal wel eens ziek, dan speelt Tessa dat ze een dokter is in een ziekenhuis. Ze onderzoekt haar patiëntjes, die netjes in de spreekkamer op hun beurt wachten. Het lammetje heeft hoge koorts, het roze biggetje heeft last van zijn buik, poes moet steeds maar overgeven, en soms heeft haar knuffelcavia keelpijn.


Tessa troost, knuffelt, deelt pilletjes en poedertjes uit en geeft prikjes. Als het nodig is vraagt ze raad aan een collega: dan helpt oma bijvoorbeeld een scheur bij beer te repareren. Er komen zelfs vriendinnetjes bij haar spelen met hun knuffels, die dan natuurlijk ook van alles mankeren. Tessa is echt al een dokter!
Maar… ook dokters kunnen ziek worden! En wie zorgt er dan voor Tessa, als dat eens gebeurt?


Op de bekende manier wordt het verhaal rond Tessa verteld. Marianne Busser en Ron Schröder rijmen er weer op los. Ze maken er goedlopende kleine verhaaltjes van, die je leuk kan voorlezen.


De tekeningen van Kathleen Amant passen prima bij een boekje voor jonge kinderen. Ze zijn vrolijk, duidelijk en kleurrijk. De eerder genoemde poes is heel plastisch afgebeeld...
Samen hebben ze een boekje gemaakt waarmee kinderen kunnen zien hoe het er aan toe kan gaan als je iets mankeert. Erg geslaagd.


ISBN 9789000348626| hardcover, stevig kartonnen pagina’s | 16 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorff | september 2016
Illustraties van Kathleen Amant
Leeftijd tot 5 jaar

© Marjo, 30 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wakker worden, Kleine Zevenslaper!
illustraties: Kerstin Schoene
tekst: Sabine Bohlmann


In het eerste boek over de Kleine Zevenslaper (een relmuisje) had het diertje de grootste moeite om in slaap te vallen toen de tijd van de grote winterslaap was aangebroken. Maar nu het lente is en de zon lekker warm schijnt, is hij niet wakker te krijgen!

Alle andere zevenslapertjes rekken zich na hun lange slaaptijd van zeven maanden eens lekker uit, de spieren worden gestrekt en de slaap wordt uit hun ogen gewreven. Maar Kleine Zevenslaper knort nog lekker door onder zijn warme dekentje.
Mama Zevenslaper schudt haar zoontje heen en weer maar de kleine muis draait zich nog eens heerlijk om en slaapt gewoon door.

Eekhoorn kriebelt Kleine Zevenslaper met zijn staart, Egel prikt hem voorzichtig met zijn stekels, en Haas, Stinkdier en zelfs Glimworm en andere dieren doen hun best, ze proberen van alles, maar niets helpt, Kleine Zevenslaper is niet wakker te krijgen. Ze geven het op. Dan maar niet.

Opnieuw is het vooral het schattige relmuisje dat het boek zo aantrekkelijk maakt. Zijn slapende snoetje boven het dekentje is aandoenlijk. De andere dieren, die vrij natuurgetrouw zijn getekend, hebben net als het muisje, menselijke uitdrukkingen. Ze kijken bijvoorbeeld verbaasd op of glimlachen, maar het blijven verder wel echte dieren om te zien.

De tekst is goed leesbaar dankzij de duidelijke middelgrote letters.


Lief, gemoedelijk en sfeervol boekje voor de kleine relmuisjes onder ons...


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051165654 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken| 15 september 2016
Formaat: 23,7 x 29,4 cm | Nederlandse tekst Merel de Vink | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Dettie, 26 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Niets gebeurd
Mark Janssen


Wat een saaie dag hebben Niek en Saar gehad. Er gebeurde helemaal niets. Ze hebben een beetje de dag door gelanterfant. In korte zinnetjes vertelt Niek aan Saar dat hij wat gezwommen heeft en zijn handstand een beetje oefende, hij kwam ook nog een paar vrienden en een paar muisjes tegen en heeft verder zitten luisteren naar vogels. Er is gewoon écht helemaal niets gebeurd.
Saar heeft ook al geen spannende dag gehad, ze heeft een paar appels geplukt, een liedje gespeeld, een gek hoedje gepast en ze zag nog een mooie vlinder, maar dat was het wel. Oersaai dus.


Maar... gooi je er een flinke portie (kinder)fantasie bij dan wordt het een héél ander verhaal... en dát verhaal  laat Mark Janssen ons ook zien via zijn afbeeldingen. Het saaie zwemmen verandert dan in een tropisch avontuur tussen flitsende kleurrijke vissen in allerlei vormen en maten. En die slome handstand is wel een stukje spannender als je die op de kop van een tijger doet. En die vrienden? Dat waren twee leeuwen!
Even later zien we Saar appels plukken met de hulp van een stel olifanten, jawel! En ze zit te fluiten tussen een stel knalblauwe en -rode wonderlijke vogels. Dat is wel even leuker dan in je eentje blokfluit spelen, net als een vlinder zien die fladdert tussen... een paar gezellige, wollige bruine beren!


Kortom, Mark Janssen laat zien hoe kinderen met gebruik van hun fantasie een heel andere wereld kunnen maken. Als je fantaseert dat je samen met twee tijgers een hoedje past dan is dat veel grappiger en spannender dan in je eentje spelen. Mark Janssen heeft al die kinderfantasie prachtig weten om te zetten in levendige afbeeldingen vol kleur en vaart. Je ziet de kinderen bijna voor je die vol enthousiasme hun kleurrijke verhaal aan je komen vertellen. Het werkt aanstekelijk, voor je het weet verzinnen, jij of de juf, of de andere kinderen zelf bijzondere, wonderlijke verhalen bij alle dagelijkse belevenissen en dan wordt, net als in dit boek, iedere dag een groot avontuur! Heerlijk - fantasievol - boek.

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789047708568 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | mei 2016
Afmeting 29,7 x 24,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 23 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altOpa en oma Oelewapper en het raadsel van de verdwenen onderbroeken
Marianne Busser & Ron Schröder


Opa en oma Oelewapper gaan naar het bejaardentehuis. Daar hebben ze zich voor opgegeven, dus de directrice weet dat ze komen. Ze hebben ook gevraagd of hun kleinkinderen, Joep en Jetje, een tijdje bij hen mogen logeren, omdat hun ouders even niet voor hen kunnen zorgen. Dat was goed.
Maar als ze het huis binnenstappen, zien en horen ze hoe de directrice heel onaardig is tegen een van de bewoners en dat hadden ze niet verwacht. ‘U bent nog niet aan de beurt!’ snauwt ze tegen hen, en dus wachten ze maar braaf tot ze wèl aan de beurt zijn. En zo zijn ze getuige van een heel vervelend voorval: er is een mevrouw die vertelt dat er weer (!) een onderbroek is gestolen.
Wat een onzin, vindt de directrice. In dit huis wordt niet gestolen, en – ineens keert ze zich naar Joep en Jetje: Er wordt hier in dit huis niet gelachen. Begrepen?’


Nou, die binnenkomst is dus niet zo leuk. Maar als de bestolen mevrouw weg geschuifeld is, krijgen opa en oma een rondleiding langs de eetzaal, het kantoor, het toilet, en langs die ene kamer die ze niet laat zien. ‘Volgens mij hebt u net een deur overgeslagen,’ zegt oma.
De directrice reageert kattig: ‘die deur is dicht en blijft dicht! Daar heeft u helemaal niets te zoeken!’
Ook goed, denkt oma, en met opa en de kinderen gaat ze hun spulletjes in hun kamer zetten. Daar zullen Joep en Jetje op luchtbedden slapen.
Maar als ze denken dat hun verblijf daar rustig zal zijn, vergissen ze zich. Er wordt een briefje onder de deur doorgeschoven: let op uw onderbroeken! Nou, denken de kinderen. Hier is iets aan de hand!
Oma bedenkt een plan, een val voor de onderbroekendief!


Een leuk avontuur met een verrassend einde. Op de omslag zie je allerlei leuk gekleurde onderbroeken aan de waslijn hangen, een voorbode van de superleuke tekeningen van ivan en ilia. Hun knip- en plakwerkjes, vermengd met nog andere illustratietechnieken, zijn altijd grappig, en kleurrijk en er zijn leuke details te zien.


Tegenwoordig gaan oudere mensen naar een verzorgingshuis, niet naar een bejaardentehuis. Ze zijn ook niet meer zo goed ter been en actief als opa en oma Oelewapper en eigenlijk vind ik ook dat de baas van het tehuis gewoon directeur hoort te heten. Maar buiten deze opmerkingen is het een ontzettend leuk verhaal. Hoe komen ze er op!!
Leuk om voor te lezen en voor wat oudere kinderen om zelf te lezen.

ISBN 9789048835737 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2016
Leeftijd tot 6 jaar.
Met tekeningen van ivan en ilia

© Marjo, 19 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lang leve Robin!
Sjoerd Kuyper


"In het huis van opa en oma lijkt het altijd avond. Er is niet veel licht. Als je iets goed wilt zien, moet je er vlak voor gaan staan. Dat doet Robin, want hij wil alles goed zien."


Met dit bovenstaande is de sfeer en toon van dit boek vol verhalen over Robin gelijk gezet. Robin, het grappige jongetje die we inmiddels al heel goed kennen uit de boeken van Sjoerd Kuyper, blijft leergierig, nieuwsgierig en ondernemend. Maar het zijn vooral zijn grote en kleine verwonderingen die Robin zo hartveroverend maakt.


Robin trekt veel op met papa, hij voert hele gesprekken met hem over dichters en ridders, over Alexander, de nieuwe jongen op school en over zijn been die zomaar naar voren schoot, toen Nellie langsliep, Nellie viel toen. Stom been!
Ook zijn klein zusje Suze is vaak het onderwerp van het gesprek. Papa moet maar eens vertellen waarom ze zo vaak stil moeten zijn en waarom het snot van Suze leuk is. Maar ze is ook een gloeiende driftkop en ze krijst als een pauw en stinkt als een otter, zegt papa wel eens. Robin vindt dat wel mooi gezegd. Maar papa is er net niet bij als Suze voor het eerst moet lachen... om de mop van Robin!


Samen met papa beleeft Robin ook spannende dingen zoals die keer dat het heel hard onweerde, het donderde zo hard als een stofwolk, vond Robin en daar was papa het mee eens.
"Opeens schiet er zo'n felle flits door de lucht buiten, dat de gang helder verlicht wordt. Papa knijpt hard in Robins hand.
"Ben jij ook bang?" vraagt Robin.
"Ik schrik," zegt papa. "Ik ben niet bang, ik schrik. Dat is iets anders."
Robin knikt. "Ik schrik ook steeds,"zegt hij. "Ik ben ook niet bang."
"Goed zo, zegt papa. [...]


Soms wordt zijn vader er wel een beetje moe van dat Robin over alles vragen stelt, ik ga je wrombeer noemen, moppert hij dan. Waarom? vraagt Robin natuurlijk... zelfs mama moet er om lachen.


En dan wordt Robin vijf! En het gaat precies zoals Robin het graag wil. Papa en mama en kleine Suze komen zingend de trap op. In bed mag hij zijn cadeautjes uitpakken. Op school krijgt hij een kroon en zingen ze allemaal voor hem en dan mag hij de gangen door naar de andere klassen. Nellie mag met hem mee en ondertussen verloofd hij zich met haar. En 's avonds krijgt hij de verrassing van zijn leven, dankzij... opa en oma!
Wat een verjaardag!


Wat een boek! Het is allemaal zo heerlijk logisch wat Robin vraagt en doet, alleen een kind kan al die dingen bedenken, en dat maakt dat je de verhalen over Robin zo graag leest. Het is zo ontwapenend en eerlijk. Je sluit Robin in je hart en laat hem nooit meer gaan.


ISBN 9789047708124 | Hardcover | 192 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | augustus 2016
Met vrolijke illustraties van Marije Tolman |  Afmeting 25,9 x 21,8 cm | Leeftijd 5+
(Deze bundel bevat verhalen uit Robin en opa, Robins zomer, Robin is jarig, Robin en Sinterklaas en Robin op school.)

© Dettie, 14 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe vier kaboutertjes in de herfst
Marianne Busser & Ron Schröder


Net als bij De vier kaboutertjes in de lente hebben Marianne Busser & Ron Schröder samengewerkt met Hanneke de Jager, een zeer geslaagde combinatie, vooral als je boeken maakt die te maken hebben met seizoenen. Hanneke de Jager knutselt wat af, tekent er dan bij, en maakt er foto’s van. Terwijl kinderen voorgelezen worden, kunnen ze kijken naar de leuke illustraties en daar ideeën mee op doen om zelf ook te knutselen voor herfsttableaus of herfsttafels op school. Je ziet hoe er gewerkt is met bijvoorbeeld wol, lapjes stof, echte herfstblaadjes, karton of vilt. Knippen en plakken, tekenen en dan nog wat met verf de dingen inkleuren, reuze leuk!
Dit boek biedt veel kijkplezier, met zijn mooie warme herfstkleuren. Maar natuurlijk zijn de verhaaltjes – het zijn er meer dan een – ook reuze leuk. Op rijm:


‘Ze helpen een konijntje
dat gewond is aan zijn poot
en trakteren al hun vriendjes
op bramenjam op brood’


Met dit soort leuke rijmtekstjes vertellen Marianne Busser & Ron Schröder over de avonturen van de vier kaboutertjes. De vier vriendjes worden eerst nog even voorgesteld, zodat je per verhaal kunt volgen wie Moontje, Maartje, Joep en Johannes zijn. 
Zoals uit het tekstje blijkt: ze helpen dieren als dat nodig mocht zijn. Ze vieren een klein feestje als Moontje gelukkig weer teruggevonden wordt nadat zij verdwaald was. Voor de egel is er een afscheidsfeestje als hij aankondigt dat hij een winterslaap gaat houden. Als de vogels naar het Zuiden trekken, nemen de kaboutertjes ook afscheid natuurlijk, en dan roepen ze ‘tot volgend jaar!’,  maar soms moet er ook een definitief afscheid genomen worden, als hun vriendje het roodborstje overlijdt. Dat is even treurig, maar het leven verloopt nu eenmaal zo, en als je dan op een mooie manier samen afscheid neemt, biedt dat toch ook weer troost.


Voorlezen en kijken, een prima manier om de herfst in te gaan...


ISBN 9789048825752  | hardcover |32 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2016
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 10 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Maria het gelukskind
Martine Kindermans


De titel en de prachtige cover waarop een Indiaansachtig meisje met grote donkerblauwe ogen ons aankijkt, maken je gelijk nieuwsgierig. Waarom is Maria een gelukskind? Maria heeft geen kasten vol met speelgoed maar een vogeltje die op haar schouder zit. Een mooie lapjesdeken is haar jas en een krans van madeliefjes is haar kroontje.


Maria woont in een land waar alles kan en ze houdt van alles en iedereen. Ze wordt al blij wakker omdat de vogels zo mooi zingen en ze begroet de kleine zangertjes elke ochtend opnieuw vol enthousiasme. Ook de tafel en de mooie rode stoelen worden begroet en ze kleedt de tafel aan met een vrolijk rood tafelkleed en rode kopjes en bordjes. Zelfs de gans helpt mee, die komt een rode bloem brengen.


Maria begroet de zon die ook even binnen komt kijken, maar ondanks zijn vrolijke stralen is de zon verdrietig, ze voelt zich vaak zo alleen. Gelukkig weet Maria daar wel wat op, ze neemt de zon mee naar haar droomtuin, daar plant ze droomzaadjes die ze heel goed verzorgt.
Ze nodigt de zon uit ook een zaadje te planten. Maria belooft het zaadje water te geven maar de zon moet het zaadje licht en warmte geven. Dan komt de droom zeker uit.

© Martine Kindermans


Maria is een wijs kind, ze moedigt de zon aan haar droom nooit op te geven: 'Twijfel is een draak. Hij maakt je onzeker.' vertelt ze de zon. Maria weet hoe je twijfel aan moet pakken en ook dat vertelt ze aan de zon. Ze is de zon dankbaar voor zijn aanwezigheid, iedereen wordt blij van de zon, en de zon... wordt blij van Maria!


Het is lastig om aan te geven wat het boek zo bijzonder maakt. Maria is een gewoon meisje maar toch heel ongewoon in haar doen en laten. Zo'n blij meisje dat alles met zoveel wijsheid en liefde benadert en zo'n mooi filosofisch karakter heeft, komt ook niet vaak voor in een kinderboek. 
Daarnaast zijn er de beeldschone, betoverende afbeeldingen die alles een sprookjes- en droomachtig geheel geven. Zelfs de verrassende twijfeldraak spreekt prachtig tot de verbeelding.
Geniet van wat er is, kijk om je heen hoe mooi de bloemen, bomen, vogels zijn, straalt Maria ons in al haar eenvoud liefdevol toe. De optimistische tekst en warme afbeeldingen werken wel, want als je het boek uit hebt, lijkt de wereld vanzelf al een beetje lichter...


ISBN 9789044827842 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2016
Afmeting 26, 9 x 25,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De Bernadette Watts collectie
Sprookjes en verhalen
Bernadette Watts


In dit mooi verzorgde boek (met leeslint) treffen we 39 verhalen aan, variërend van sprookjes van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm en Hans Christiaan Andersen tot verhalen van Lev Tolstoj, Aesopus, Gerda Marie Scheidl én Bernadette Watts zelf.


Natuurlijk kent iedereen al die bekende sprookjes zoals Roodkapje, Assepoester, De wolf en de zeven geites, Goudhaartje, Repelsteeltje enz. wel. Maar daar kun je nooit genoeg van krijgen en zeker niet als er van die prachtige afbeeldingen van Bernadette Watts bij staan, want daar draait het vooral om in dit boek. Ze tovert voor ons een warmgekleurde rijke schakering aan afbeeldingen voor, die vol staan met bloemen, dieren, koningen, ridders, prinsen en prinsessen, reuzen en kabouters. Maar dat niet alleen, ze toont ons ook de mooiste landschappen.


En zo lopen we met Roodkapje mee in de vrolijke bloemen naar het huisje van haar oma, waar zij uiteindelijk de wolf te slim af is. De wolf is heel beeldend getoond met zijn met grote steken dichtgenaaide buik vol stenen.
Ook het bekende verhaal over Hans en Grietje is in sprankelende, diepe kleuren weergegeven. We zien een prachtig nachtblauw bos dat langzaam verandert in een mooi warm landschap dankzij de rode gloed van het ochtendgloren. Het einde van het verhaal wordt in een explosie van rood weergegeven.


Bij het verhaal over Sneeuwwitje zien we zelfs een afbeelding à la van Gogh, dat wil zeggen in zijn kleurige pointillistische stijl, terwijl de volgende afbeelding in hetzelfde verhaal bijna Afrikaanse aandoet dankzij de warme terratinten en andere, gemengde, technieken. Dat geeft gelijk goed aan hoe veelzijdig Bernadette Watts is en hoe goed zij de schilderkunst in al zijn vormen beheerst.


Het mooie verhaal Varenka dat Eric Carle in zijn voorwoord noemt en wat door Bernadette Watts zelf is geschreven verraste me aangenaam. Het blijkt overigens gebaseerd op een Russische legende maar Watts heeft het erg beeldend verteld. Het boek sluit af met een paar bekende kerstverhalen waaronder het verhaal uit de Bijbel getiteld Het kerstverhaal (Evangelie volgens Lucas). De taal in het boek is aangepast aan de huidige tijd zodat de verhalen door kinderen goed te volgen zijn.


Net als vroeger waande ik me dankzij dit sprookjesboek even in een andere wereld. Een echt koesterboek.


Zie ook het inkijkexemplaar


Bernadette Watts
(1942) schrijft en illustreert al voor kinderen sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Haar stijl heeft zich steeds ontwikkeld, maar is altijd zacht, gedetailleerd en heel expressief gebleven. Veel van de hierboven genoemde spookjes zijn ook als aparte boeken (Engels en Duits) uitgegeven.


ISBN 9789051164589 | Hardcover met leeslint | 320 pagina's | NUR 277| Uitgeverij De Vier Windstreken | september 2016
Vertaald door merel Vink, Ineke Ris, Joukje Akveld e.a.
(Inclusief korte korte biografieën van de schrijvers en lijst van vertalers) Afmeting 27,6 x 22,7 x 3 cm. Leeftijd 5+

© Dettie, 3 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zullen we spelen, Bout?
Nicole de Cock


Muisje Moertje wil graag opa en oma spelen met ezel Bout, maar wat doen opa's en oma's eigenlijk?


Zullen we spelen, Bout?
vertelt hoe opa's en oma's de dagen doorkomen en vergelijkt dit met hoe de "kinderen" Moertje en Bout zich vermaken. Opa's en oma's gaan bijvoorbeeld graag op pad om mooie ontdekkingen te doen in de natuur, en Bout en Moertje houden van buiten wandelen. De steeds terugkerende conclusie is: het maakt niet uit of je oud bent of jong, want ouderen en jongeren vinden vaak (ongeveer) dezelfde dingen leuk. De eindboodschap is dat het belangrijk is om plezier te hebben.


In verhouding staat er weinig tekst op de paginabrede tekeningen, in heel grote letters. Regelmatig wordt een zin verdeeld over twee pagina's. Op elke tekening kom je Bout en Moertje tegen. Een enkele keer zijn er meer dieren getekend. De taferelen zijn typisch Nederlands, zoals vooral te zien is aan de rode paddenstoel met witte stippen, de molen en de grachtenpandhuisjes. Alle seizoenen komen voor: er is mooi weer met vlinders en bijen; er is een bos in de herfst en Bout loopt met warme, door Moertje gebreide sokken door de sneeuw.


De tekeningen vind ik kleurrijk en vrolijk. Ze spreken me meer aan dat het verhaal. Ik ken maar weinig kinderen die portretten schilderen of van borduren houden. Verder zijn de activiteiten van de opa's en oma's in het boek soms wat stereotype: oma bakt en borduurt, opa snoept en timmert.


Bij dit boek zullen de kinderen genieten van de tekeningen. Het verhaal is een mooie aanleiding om te bespreken wat de opa's en oma's van het kind zoal doen.


ISBN 9789000351947 | 32 pagina's | Uitgeverij Van Goor | september 2016
Formaat 25,3 x 22,8 cm | Leeftijd tot 5 jaar

© Trenke Riksten-Unsworth, 28 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER