Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Belle & Boo
Vrienden maken alles leuker

illustraties: Mandy Sutcliffe
tekst: Mark Sperring


Het regent, en dan ga je je al snel vervelen. Boo heeft daar ook last van. Maar zo gauw Belle bij Boo komt spelen dan is de verveling gelijk weg en samen verzinnen ze hun eigen bijzondere kinderwereldje. We kennen dat wereldje allemáál wel. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, dat er is ineens een stoer jongetje je op de bon slingert want hij is politieman, of dat een meisje in een mooie jurk je vertelt dat ze een prinsesje is. Ze gaan dan helemaal op in hun rol. Geweldig om te zien.
In dit boek gaat het niet anders.

© Belle & Boo Mandy Sutcliffe


We zien Belle en Boo fantaseren dat ze samen met andere kinderen lekker over de golven zeilen. Even later gaan ze met zijn allen diepzeeduiken en daar op de bodem van de zee vinden ze de prachtigste schatten en ontmoeten ze jongens- en meisjes zeemeerminnen die mooie muziek maken. De zeepaardjes en vissen zwemmen vrolijk om hen heen.


Als je dát kunt verzinnen dan ben je even later natuurlijk gewoon aan het springen op de wolken en zelfs een sprookjesbos komt voorbij met allemaal bekende sprookjesfiguren. - Hoe langer je zoekt hoe meer je ziet; Roodkapje, de drie biggetjes, het lelijke eendje en nog veel meer. - Boo en Belle temmen zelfs een draak! Want alles kan in fantasieland.

© Belle & Boo Mandy Sutcliffe


Aan het eind van de dag hebben ze de meest wonderlijke avonturen meegemaakt want dat kan als je zulke goede vrienden bent. Vrienden maken gewoon alles leuker!


De Belle en Boo boeken zijn razend populair en dat heeft tot gevolg dat er inmiddels een Belle en Boo bestek is evenals een Belle & Boo serviesje, een Belle & Boo spaarpot etc. Er is zelfs een Belle en Boo kledinglijn voor meisjes. Die populariteit is ook wel te begrijpen want de boeken van Belle en Boo hebben een hoog schattigheidsgehalte. De afbeeldingen hebben een Rie Cramer-achtige uitstraling en ze zijn sfeervol en gemoedelijk. Door alle avonturen die Belle en Boo meemaken, zijn de afbeeldingen wel steeds heel verrassend en er valt heel veel op te zien. Zij vormen in feite zelf al het verhaal.


De tekst voor dit vijfde prentenboek over Belle en Boo is net als Bedtijd voor Boo geschreven door Mark Sperring (Zie ook Hoeveel nachtjes tot Kerstmis) in plaats van Gillian Shields, die de eerste drie boekjes schreef. Veel tekst is er echter niet en de zinnetjes dienen eerder ter ondersteuning van de afbeeldingen dan omgekeerd, maar het is precies genoeg zo. 


Opnieuw een gezellig boekje over het leuke meisje Belle en haar konijnenvriendje Boo.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051166361 | Hardcover | 32 Pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | maart 2018
Afmeting: 24 x 24 cm. | Nederlandse tekst Eline Markus | Leeftijd 3+

© Dettie, 10 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De schetenwedstrijd
illustraties: Günther Jakobs
tekst: Anna Taube


Arne de beer heeft heerlijk gekookt en wel chili con carne. Maar van al die bonen worden de dieren nogal winderig en oeps... daar klinkt het eerste scheetje.
Rosa Roodborst wordt nóg roder dan ze al is. 'O, pardon hoor! roept ze verschrikt.
'Elk boontje geeft een  toontje', zegt de bijdehante Muis Mica maar tegelijk hij laat er per ongeluk ook eentje vliegen. 'Dat was toch veel beter dan die van Rosa!' roept de slimme muis daarop trots. En dát had hij nu net niet moeten zeggen...


De overige dieren zien dat als het startsein om ook even flink scheten te laten. Hoe groter het dier, hoe harder de scheet. En dan, op het laatst, is Don Arne de kok van de chili con carne zelf aan de beurt... Dat zal een knaller geven!


Op de gekleurde afbeeldingen zien we de dieren eerst een beetje gegeneerd en verschrikt kijken bij het eerste scheetje, maar daarna zijn ze de schaamte voorbij en zie je dat ze hun stinkende best doen om de klapper van het jaar te geven. Sommige dieren rennen soms alvast weg...!


Het leuke is, dat je de scheten ook kunt horen! Er zit namelijk een batterijtje in het boek - dat je aan en uit kunt zetten - en daardoor kun je op elke afbeelding het schetenknopje aantippen en hoppa daar is de scheet. Eén voordeel, de lucht zit er niet bij!


Natuurlijk gaan kinderen dit geweldig vinden, wat is er leuker dan over scheetjes te praten! Dat wordt vast een hoop gegiechel.
Leuk boekje.


Zie ook het luister en inkijkexemplaar


ISBN 9789051166804 | Hardcover met ronde hoeken | 10 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | november 2018
Vertaald door M.E. Ander | formaat: 16 x 16 cm | Leeftijd vanaf 1 jaar

© Dettie, 5 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hoi, naar school!
Illustraties: Dagmar Stam
Tekst: Vivian den Hollander


Haar vriendje Jimmy zit al op school weet Lisa als zij ook vier jaar wordt en de eerste schooldag aanbreekt. Ze is al wezen oefenen natuurlijk, dus helemaal vreemd is het niet, maar ze is toch blij dat Jimmy haar wegwijs kan maken. Het is best wel een beetje eng allemaal.


Die ochtend was ze al vroeg wakker en er helemaal klaar voor, maar toen het vertrek naar school steeds dichterbij kwam begon ze toch wat te treuzelen. Gelukkig mag ook Beer mee, en zo komt ze toch op tijd.


‘Goedemorgen Beer.’ Juf schudt zijn pootje. ‘Wat leuk dat je meekomt vandaag.
’Eerst durfde Beer niet zo goed,’ zegt Lisa. ‘Maar ik help hem.’
‘En ik help Lisa vandaag,’ zegt Jimmy stoer.


Want hij staat al te wachten, hij wil van alles gaan doen samen, zoals ze dat op de peuterspeelzaal ook deden. Spelen in de bouwhoek, of de huishoek, het maakt hem niet uit. Hij wijst haar hoe het gaat als ze naar de wc moet, en bij het buiten spelen weet hij wel wat hij het leukste vindt.


Of het precies op deze manier werkt op alle basisscholen is niet zeker, maar veel zal hetzelfde zijn. De speelhoeken, de manier van met plaatjes aanduiden wat er allemaal gaat gebeuren die dag, de ketting die mee moet naar de wc, en natuurlijk het gezamenlijk eten.


Er gebeuren ook wat dingen die het verhaal een stuk levendiger maken: Beer is – eventjes – kwijt, en Jimmy is ondeugend. En Lisa vindt het allemaal heel leuk, en thuis speelt ze dan ook schooltje. Papa doet mee, maar die moet nog heel veel leren!


Het nogal traditionele verhaaltje kan helpen jonge kinderen die voor het eerst naar school gaan al een beetje vertrouwd te maken met het schoolleven. Niet iedereen heeft meteen al een vriendje op school!


Op iedere twee pagina’s wordt een item besproken zoals dat voor kan komen in een kinderleven op school of thuis - met leuke tekeningen - van Dagmar Stam, die kunnen we dat wel toevertrouwen!


Voor wie het een beetje eigenaardig vindt dat Lisa in dit boek nu pas naar school gaat, omdat er in andere boeken uit de serie al sprake is van in de klas zitten, kan ik zeggen dat de chronologische volgorde van de Lisa en Jimmyboeken wel klopt, dit is een herziene uitgave. Er verandert van alles op school, de vorige uitgave was van 2002.


Vivian den Hollander (1953) werkte in het onderwijs voor ze fulltime schrijfster werd. Ze is onder meer bekend door haar voorleesboeken voor kleuters, haar AVI-boeken over voetbal, hockey, paardrijden en ballet, én haar boeken voor oudere kinderen.


ISBN 9789000362875 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorff | oktober 2018 | Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 28 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pauwtje Pio en het uilskuiken
Illustraties: Rik De Wulf
tekst: Ruth Brillens


In dit tweede deel over Pauwtje Pio staat Pio vol bewondering te luisteren naar Papi de papegaai die net als hij in het Vogelparadijs woont, wat kan Papi toch prachtig rijmen!  Even later luistert hij naar het mooie gezang van het Kippenkoor. 'Jij kan heel goed een koor leiden' zegt hij tegen Haantje de dirigent.
Maar als Pio verder wandelt hoort hij een vreemd geluid Krrr! Tsjak! Krak! Wat is dat nou?


Pio, Papi en Haantje gaan op onderzoek uit. Al gauw zien zij het, het komt van een ei dat vol barstjes zit en even later breekt het ei open en kijken twee grote ogen hen aan. Het is een uilskuiken!
'Waar kom jij vandaan?' vraagt Pio?
'Kweenie,' is het antwoord...


En Kweenie blijft het antwoord. Ook als de kippen vragen of uilskuiken meezingt, ook als Papi vraagt of hij wil rijmen, het lukt dus allemaal niet zo goed en uilskuiken is er een beetje verdrietig van. Maar dan krijgt Pio een idee... Hij  maakt van een van zijn mooie pauwenveren een pluim en zet die op het kopje van uilskuiken, want uilskuiken probeerde het allemaal wel! En zo komen alle vogels uit het vogelparadijs een pluim aan uilskuiken geven, en ze benoemen allemaal wat ze goed van uilskuiken vinden, want er is heel veel wat hij toch maar durfde te doen! Hij is een uilskuiken met lef en dat is wel een mooie pluim waard!


Natuurlijk is het thema van dit boek complimentjes geven, laten zien wat iemand goed kan, wat voor talent iemand heeft. Dat is gelijk een mooie aanleiding om kinderen complimentjes aan elkaar te laten geven, of te laten vertellen wat zij goed kunnen.

Het uilskuiken heeft een hoog knuffelgehalte en de verdere afbeeldingen van Rik de Wulf hebben een hoog vrolijkheidsgehalte; De flamingo, de kolibri, de toekan, de pelikaan, de kanarie en Pio, Papi, Haantje én de uil in het Vogelparadijs kijken allemaal heel blij uit hun ogen, maar ja ze wonen dan ook in een paradijs en dat is goed te zien. De kleuren van de prenten zijn mooi helder en vriendelijk.
De tekst is duidelijk leesbaar en de zinnen zijn kort, zodat het verhaal ook makkelijk voor te lezen is.

Kortom, een gezellig boekje vol vogelpret!


ISBN 9789044834147 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | oktober 2018
Afmeting 26,9 x 25,8 x 0,9 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 21 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De berg
lllustraties: Manuel Marsol
Tekst: Carmen Chica


We zien op de eerste pagina een berg, een gewone berg, met wat bomen. Een smalle weg lijkt er over heen te gaan, er liggen kleine stadjes aan weerskanten. Niets bijzonders.


Maar dan rijdt er een vrachtauto over de weg. De tekst zegt dat deze auto iedere dag over de berg heen rijdt. Maar op deze dag moet de chauffeur even de roep van de natuur beantwoorden. Hij stapt uit en gaat het bos op de berg in. Als hij klaar is en terug wil naar de auto, weet hij niet meer waar hij heen moet. Hij is verdwaald.


Intussen zien we dat er wel degelijk leven is op die berg, die ook meer bebost is dan eerst leek. Er zijn herten, konijnen en vogels. En een klein zwart dier van onduidelijke origine. Een mol? Terwijl dat diertje hem blijft vergezellen, lijkt hij te genieten van de wandeling. Is hij nog wel op zoek naar de auto?


De natuur is niet meer die onopvallende berg met een paar bomen, het is veel meer dan dat. De afzonderlijke natuurverschijnselen - een boom, een watertje, dieren - nemen hem steeds meer in beslag. Letterlijk. Hij lijkt namelijk zelf te veranderen in een natuurwezen. Als zodanig helpt hij een kever die op zijn rug ligt en probeert contact te maken met een jong everzwijn. Hij wordt een met de natuur.
Helaas, het kan niet blijven duren...

© Manuel Marsol


Een prentenboek dat bijzonder is door zijn puurheid. Er is een beetje tekst, maar het zijn vooral de illustraties die het verhaal vertellen. Het is het verhaal van een man die letterlijk opgaat in de natuur. Je kan je voorstellen hoe hij aangetrokken wordt door die ene boom waar een gat in zit, en hoe hij in de verleiding komt om even zijn voeten te koelen in het vennetje. Zo beleef je zijn verwondering, zijn acceptatie.
Een mooie en magische prentenvertelling, waarbij er voor jonge kinderen wel enige begeleiding nodig is. De prachtige schilderingen zetten de verbeelding van de lezer aan het werk: wat gebeurt daar nu eigenlijk op die berg?
Zou je zelf ook een avontuur als dit kunnen beleven?


De Spanjaard Manuel Marsol won met dit boek de internationale prijs voor beste illustratie op de Bologna Children’s Book Fair 2017, een zeer belangrijke prijs op het gebied van kinderillustraties.


(BOYCOTT is een nieuwe uitgeverij voor bijzonder geïllustreerde kinderboeken. Hun doel is prentenboeken van hedendaagse illustratoren, met een slim concept en zonder besparingen op het drukwerk naar het Nederlandstalige publiek brengen)


ISBN 9789492986030 | Paperback | 56 pagina's | Boycott | november 2018 | Vanaf 4 jaar.

© Marjo, 13 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De vier kaboutertjes in de winter
illustraties: Hanneke de Jager
tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


Wie kent intussen de vier kaboutertjes nog niet?


Maartje, Joep, Johannes en Moontje beleven allerlei avonturen in het bos. Vooral de dieren die daar leven hebben hun aandacht.
We hebben al kunnen lezen over wat ze meegemaakt hebben in de lente en in de herfst - vreemd genoeg niet in de zomer: hebben ze een zomerslaap gehouden? Of viel er niets te beleven? -
Nu is het winter, zo leuk die ‘bebreide’ bomen!
en onze vriendjes hebben het maar druk:


Zo merken de kaboutertjes
dat het de hoogste tijd is
om een eekhoorntje te helpen
dat zijn nootjesvoorraad kwijt is


En vliegt er soms per ongeluk
op een wintermorgen
een vogeltje tegen een boom
Dan gaan ze hem verzorgen


Ze zorgen dat dieren die honger lijden iets lekkers krijgen; als het glad is strooien ze strooizout en ze verzorgen dieren die gewond of ziek zijn. Maar ze nemen ook tijd om leuke dingen te doen, sneeuw en ijs is niet alleen vervelend, het kan ook heel leuk zijn. Schaatsen bijvoorbeeld:


Moontje stapt als eerste
heel voorzichtig op het ijs
Johannes schudt bezorgd zijn hoofd
en zegt: je bent niet wijs!


Het gaat toch goed? Roept Moontje trots
kijk eens hoe fijn het gaat
maar Johannes hoort iets kraken
en dàn is het al te laat!


Het loopt gelukkig goed af voor Moontje, zodat ze ook mee kan doen met sneeuwpoppen maken en sleeën.


Leuke vierregelige rijmpjes die het voorlezen heerlijk maken, waarin ook nog nuttige weetjes verwerkt zijn. Hoe een lieveheersbeestje de winter doorkomt en hoe je vissen kan helpen als de vijver dicht dreigt te vriezen.


Dit boek is ook nog een zoekboek: op iedere bladzijde zit een sneeuwpop verstopt!


Het echtpaar Busser-Schröder werkt met veel verschillende  illustratoren, maar kiezen er gelukkig voor om voor de vier kaboutertjes steeds dezelfde te laten tekenen. Zo behouden de kaboutertjes hun eigenheid. De manier waarop Hanneke de Jager hen tekent en met leuke textielwerkjes aankleedt is erg geslaagd. Hun mutsjes zijn echte kaboutermutsjes, en die vrolijke kleuren passen ook mooi.  Misschien is de winter wel het mooiste seizoen, zo leuk zijn de afbeeldingen: ganzen met een mutsje op, vogels die aan wintersport doen. Die twee pagina’s over het winterkoninkje, je zou ze zo aan de muur hangen!


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim driehonderdvijftig boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789048846061 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | november 2018 | Leeftijd vanaf 4 jaar
Illustraties en aankleding van Hanneke de Jager

© Marjo, 12 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kikker die wilde kraaien
illustraties: Jann Wienekamp
tekst: Monique Berndes


Het verhaal begint met een geweldige kukelekuuu van de haan. Hij staat trots op het kippenhok en kukelt met alle kracht die hij in zich heeft. De kippen zijn gelijk verliefd en alle andere boerderijdieren zijn vol bewondering voor die stoere haan, behalve... kikker. Die vindt de haan maar een opschepper.  Hij riep:


'Ik kan ook kraaien. Misschien zelfs
nog wel beter dan de haan.'


Nou dat vinden de dieren wel een grote grap. Kikker is gewoon hart-stik-ke jaloers denken ze. Maar de kikker zal het ze wel eens even laten zien...


En daar zit de kikker in de vroege ochtend, op het dak van het kippenhok, hij schraapt zijn keel en vliegt bijna de lucht in zo hard probeert hij te kraaien. Maar helaas, een kikker kan niet kukelen en al helemaal niet mooi kukelen. De dieren schrikken zich zelfs rot van die brul van de kikker en de haan... die lacht zich slap. Zie je wel dat de kikker het niet kan!


De kikker is zo enorm boos dat hij er gauw vandoor gaat, met enorme sprongen gaat hij richting vijver en plonst  er gauw in. De dieren weten niet wat ze zien! Wow! Wat geweldig was dat. De kippen zijn gelijk verliefd en de dieren staan vol bewondering te kijken naar de kunsten van de kikker, behalve...


De afbeeldingen van Jann Wienekamp zijn bijna hilarisch, de haan en de kikker zijn zo enorm trots op hun kunsten én zo enorm jaloers! Die gevoelens zijn prachtig weergegeven, maar de brullende kikker die zo hard probeert te kukelen is wel het allerleukst!


Erg grappig verhaaltje, in duidelijke leesbare letters weergegeven, dat aantoont dat ieder zijn eigen talent heeft.  Leuk om voor te lezen en het geeft gelijk een mooie aanleiding om uit te vinden waar de kinderen zelf heel goed in zijn!


ISBN 9789051166835 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | oktober 2018
Formaat 20 x 24 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van klein tot groots 2
Audrey Hepburn
illustraties: Amaia Arrazola
tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


In dit tweede boekje uit de serie 'Van klein tot groots' waarin belangrijke, sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis besproken worden, lezen we over 'onze' Audrey Hepburn (1929-1993). Zij woonde namelijk als meisje een aantal  jaren met haar moeder in Arnhem. Audrey droomde ervan om ballerina te worden, of misschien wel actrice.


We zien haar ijverig oefenen in een mooi roze balletpakje, de muziek waarop ze danst komt van een oude grammofoon met een hoorn. Helaas, zoals bekend, brak in 1940 de Tweede Wereldoorlog uit en we lezen dat de jonge Audrey in die periode dingen zag die haar diep raakten, zoals families die uit hun huizen gehaald werden. Ook hadden ze amper te eten in de oorlog en Audrey werd erg ziek. Daardoor kon ze later ook geen ballerina worden maar wél actrice, en wat voor een! Ze werd een echte Hollywood ster!


In het boek zien we op de illustratie van Amaia Arrazola de beroemde filmscène waarin Audrey met Gregory Peck op een scooter door Rome moet rijden. Daarna lezen we dat ze heel veel verschillende rollen heeft gespeeld en er een heel aparte, optimistische, levensvisie op na houdt. Eigenlijk was ze ook heel verbaasd over haar grote succes.


Audrey vergat echter de oorlogstijd en de honger nooit. Daarom werd ze op oudere leeftijd ambassadrice van de kinderrechtenorganisatie Unicef, dát vond ze haar mooiste rol! Via de mooie afbeeldingen reizen we dan ook met haar mee door India en Afrika waar Audrey voor allerlei dingen zorgde die kinderen nodig hebben.

Achterin het boek staat een korte biografie en zien we ook nog een paar foto's van deze bijzondere vrouw.


Het aparte van deze serie is, behalve dat het over sterke vrouwen uit de wereldgeschiedenis gaat, dat de boeken ook steeds door een andere illustrator van afbeeldingen voorzien worden, waardoor elk deel toch een heel eigen karakter krijgt maar de sfeer wel hetzelfde blijft. Ook Amaia Arrazola heeft zich goed van haar taak gekweten, we herkennen in dit boek Audrey natuurlijk aan haar grootste kenmerken; haar prachtige grote ogen en ranke, slanke lijf. Maar daarnaast is het hele leven van Audrey eveneens erg leuk weergegeven. Het hele boekje vertoont de elegantie van Audrey Hepburn zelf!
Opnieuw een mooi deeltje voor de verzameling.


ISBN 9789051166552 | Hardcover | 24 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | november 2018
Nederlandse tekst M.E. Ander | Formaat 24,6 x 20 cm | Leeftijd 5+

© Dettie, 1 december 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het feestwinkeltje
Uit de serie ‘De Winkeltjes’
Illustraties: van Ingrid ter Koele

Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


In een heuse winkelstraat hoort natuurlijk ook een feestwinkel! Die is er hoor: de winkel van Jolijn!


Het begint aldus:


kom maar kijken
je geniet er zeker van
op elke bladzij staat een lijstje
met iets wat je zoeken kan


Meteen wordt er al een spelletje van gemaakt: zoek de feestneus, of het hondje, of...
En terwijl je verder bladert ontdekt je dat een feestje veel meer inhoudt dan slingers en ballonnen, al zijn die er natuurlijk ook. Maar je kijkt je ogen uit: maskers, verkleedkleren, poedertjes en enge (nep)dieren, hoedjes, pruiken en nog veel meer. Voor carnaval, voor een verjaardag en voor zomaar een feestje! Of voor Koen die een nepmuis komt kopen om de juf te foppen. Dat de juf er niet in trapt zien we ook…


Jolijn kan ook goed schminken, ze helpt een paar jongens die naar een feestje willen:


Als hun moeder ze komt halen
zegt ze: ik weet niet wat is zié
Ze zijn echt schitterend verkleed
ik weet alleen niet: wie is wie?


Maar Jolijn wil ook leren goochelen! En daarom komt er af en toe een jonge man die haar kunstjes leert. En dan blijkt dat het echtpaar Busser–Schröder ook een romantische kant heeft.


Er is ontzettend veel te zien op alle pagina’s van dit boek, en dat hebben we dan weer aan Ingrid ter Koele te danken, die met haar leuke realistische tekeningen het verhaaltje nog meer aankleedt. In het feestwinkeltje kan iedereen inspiratie opdoen voor als je in een feeststemming komt! En dat kom je zeker met dit boek!


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim driehonderdvijftig boeken. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789048843473 | hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | oktober 2018 | Leeftijd vanaf 3 jaar
Illustraties van Ingrid ter Koele

© Marjo, 28 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De lekkerste taart
Madelon Koelinga


Jammie, taart! Wie is daar nu niet dol op? Misschien zijn er wel mensen die liever een worstje eten, maar burgemeester Zoetekauw is in ieder geval dol op zoetigheid. Hij bestelt een taart bij bakkerij De Smulpaap, waar Amber en haar vader de mooiste maar natuurlijk ook de lekkerste taarten bakken. Eerst moeten ze kiezen wat ze zullen gaan maken. Het moet en zal de lekkerste worden, want Amber en haar vader hebben ontdekt dat ook bakkerij Likkepot de opdracht heeft gekregen een lekkere taart te bakken voor de burgemeester.


Maar die van Amber is zeker de lekkerste! Ze hebben gekozen voor een reuzegrote slagroomtaart met bramen, bessen en aardbeien. Amber mag het laatste kersje bovenop zetten en dan kunnen ze de taart naar de burgemeester brengen.
Intussen hebben bakker Berend en zijn zoon Sam ook niet stilgezeten. Zij hebben een heerlijke chocoladetaart gebakken.
En daar gaan de bakkers en hun kinderen: met hun taart haasten ze zich naar de burgemeester, die zeker zal smullen van de slagroomtaart. Of zou hij toch liever de chocoladetaart hebben?


Wat denk jij? Kiest hij die overheerlijke slagroomtaart, of is hij meer een chocoladeliefhebber?


Een leuk prentenboek in zoete kleuren, waar je het water bij in de mond voelt lopen. Je ziet de bakkers druk bezig met hun creaties, slagroom spuiten bijvoorbeeld. Amber tekent taarten en snoept er van, en ook zie je Berend en Sam druk aan het werk. En de climax van het verhaal?  Dat is een enorme uitbarsting van kleuren over twee pagina’s!


Madelon Koelinga heeft gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (richting illustratie). ‘Mijn illustratiewerk kun je het best omschrijven als fantasievol en gedetailleerd en hoewel ik veel technieken beheers, gebruik ik het liefst aquarel, potlood en fineliner.’ Ze illustreert ook (kinder)boeken van andere schrijvers. (bv Opa en oma Zuurkool; Weg met de juf)


https://www.madelonkoelinga.nl/illustraties-2/


ISBN 9789044834208 | hardcover | 32 pagina's | Clavis | november 2018| Vanaf 5 jaar

© Marjo, 21 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Later word ik…
De beroepengids voor kleuters
Illustraties: Eefje Kuijt
tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


Natuurlijk is dit niet echt een beroepengids. Het zou te gek zijn als kleuters al moeten gaan kiezen wat ze later willen worden. Maar er zijn waarschijnlijk toch wel kleuters die roepen: ik word later brandweerman! Of, ik word bakker, dan kan ik iedere dag lekkere taartjes bakken! En dan biedt dit boek op een vrolijke manier informatie over allerlei beroepen waar kinderen mee te maken kunnen krijgen.


Veertig zeer diverse ambachten, naast eerder genoemde komen ook een clown en een kok voorbij. Of misschien lijkt het het kind wel wat om glazenwasser te worden, of verpleegster? Schrijfster dan misschien? Of treinmachinist?


Zoals we dat van Marianne Busser en Ron Schröder kennen is de vorm in rijm. Het zal je verbazen hoeveel informatie zij in vier strofen van vier regeltjes kwijt kunnen!


De bakker staat al heel vroeg op
en zet meel en water klaar
dan roert ze in een grote kom
alles door elkaar


daarna kan ze kneden
en is het deeg dan goed
zet ze meteen de oven aan
omdat ze bakken moet


Leuk is dat het echtpaar laat zien dat vrouwen net zo goed astronaut of piloot kunnen worden, meisjes hoeven zich niet te beperken tot stewardess of schoonheidsspecialiste! Of olifantenwasser misschien?


De olifantenwasser
werkt graag in een dierentuin
zonder haar blijven de billen
van een olifant poepbruin


Die over de danseres is grappig, en eerlijk:


De danseres die oefent
als het kan echt dag na dag
zodat ze elke avond
ín ‘t theater dansen mag


Ze oefent met een danser
die haar even op moet tillen
maar als hij misgrijpt – en ze valt
dan heeft ze blauwe billen


Op de bijbehorende illustraties zie je hoe de man een veertje in zijn neus krijgt, dat los is gekomen van haar kostuum. Eefje Kuijt heeft de tekeningen gemaakt, ze passen goed bij de tekst en hebben sprekende kleuren.


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels ruim driehonderdvijftig boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789000363797 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf | oktober 2018 | Leeftijd vanaf vier jaar.
Illustraties van Eefje Kuijt

© Marjo, 12 november 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER