Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Het pilootje
illustraties: Kathleen Amant
tekst: Marianne Busser & Ron Schröder


Wat krijg je als je een goede illustratrice en een bekend stel kinderboekenschrijvers samenvoegt? Dit leuke hardkartonnen boekje over het dappere pilootje Koen.

Op de haar bekende wijze laat Kathleen Amant ons zien hoe Koen eruit ziet als hij op weg is naar zijn vliegtuig in zijn mooie pilotenpak. Marianne en Ron vermelden daarbij:


Koen trekt vrolijk elke morgen
zijn pilotenkleren aan
om dan met zijn pet op
naar zijn vliegtuig toe te gaan


Daar start hij de motoren
en daarná zegt onze Koen
zodra hij boven in de lucht is
wat zal ik eens gaan doen?


Nou... Koen kan natuurlijk heel veel doen. Vanuit het vliegtuig kan hij snoepjes of bloemetjes strooien of zwaaien naar iedereen. Dát is natuurlijk al geweldig, maar nóg beter is het als Koen water over de plantjes sproeit als het heel lang niet geregend heeft of een aapje met heimwee naar zijn familie in Afrika terugbrengt.
Maar helemaal superdesuper is het als het bos in brand staat en Koen met zijn vliegtuig gauw naar zee vliegt en daar een heel grote zak met zeewater vul. Vervolgens vliegt hij in sneltreinvaart terug en laat al dat water op het vuur vallen en... het bos is gered!
Vanaf die tijd is Koen natuurlijk helemaal de grote held! Iedereen is trots op Koen. En Koen? Koen is helemaal blij, want hij heeft een nu weekje vrij...

Zoals vaak bij teksten van Marianne Busser & Ron Schröder staat de tekst op rijm. Meestal vind ik de rijmen niet echt goed, Persoonlijk vind ik ze vaak te makkelijk en te gezocht. Deze keer valt dat wel mee op enkele zinnen na. De beide schrijvers maken het verhaaltje zelfs een beetje spannend! Maar rijmwoordjes als Koen en zoen, aan en gaan enz.  tja dat ligt wel érg voor de hand. Het ritme van de rijmpjes is overigens wel mooi.

Illustratrice/schrijfster Kathleen Amant heeft - zoals we van haar gewend zijn - fantastische, helder gekleurde, contrastrijke, eenvoudige afbeeldingen bij het verhaaltje gemaakt. Elk figuurtje is voor een kind makkelijk te herkennen. Je wordt er altijd vanzelf blij van als je haar werk ziet. Vooral deze illustraties maken het boekje de aanschaf meer dan waard!

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789000360307 | Hardcover met ronde hoeken | 16 pagina's | Uitgeverij Van Holkema & Warendorf | maart 2018
Afmeting: 17 x 17 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 24 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Fijne vakantie, Paultje
illustraties: Eve Tharlet
tekst: Brigitte Weninger


Konijntje Paultje is lekker met zijn knuffelkonijn aan het spelen als Wendy Wildegans even langs komt vliegen. Zij vertelt dat ze met haar hele familie naar het strand is geweest en dat was geweldig! En als je de afbeeldingen erbij ziet, kun je je dat voorstellen. De ganzen hebben een mooi baai voor zich alleen, de een ligt lekker te zonnen, de ander is aan het vissen, een stelletje waaghalzen springen van het hoge duinplateau het water in en anderen liggen gewoon lekker te dobberen op de golven.

Als Paultje dat verhaal hoort, wil hij nog maar één ding, hij wil ook op vakantie! Hij wil ook naar het strand! Paultje rent snel naar huis en gelukkig vindt papa Konijn het  een goed plan. De hele familie Konijn verzamelt allerlei spullen die je nodig hebt voor een vakantie. Maar... een konijnengezin is groot en ze hebben zoveel spullen ingepakt dat de kar door zijn wielen zakt.  Dag vakantie... Iedereen kijkt sip en we zien de familie Konijn met de zwembandjes, tassen, schepnet en nog veel meer dingen teleurgesteld terug naar hun hol lopen...
Maar dan ziet Paultje een hartvormig blaadje en dat doet hem aan iets denken en daardoor krijgt hij een geweldig plan!


Over het eerste boek dat ik las rond het konijntje Paultje was ik niet echt enthousiast, het verhaal was een beetje braaf vond ik.  Dit keer is het een gezellige vertelling geworden over Paultje en zijn familie die een leuk avontuur beleven. Toch zijn het opnieuw de geweldige afbeeldingen die het boek maken. Je ziet dat het een warme, knusse bedoening is bij Paultje thuis. Zelf ben ik een beetje verliefd op de allerkleinste van het gezin Konijn, dat is namelijk een schattig wit konijntje dat lekker zijn eigen gangetje gaat terwijl de rest druk is met spelletjes en inpakken. Mama Konijn sluit je ook in je hart. Zij is duidelijk de spil van het gezin.
En Paultje? Paultje is gewoon de leuke, vrolijke, slimme Paultje die zijn hele familie telkens verrast met zijn ideeën. Hopelijk komen er nog veel meer delen over dit vlotte Konijn.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789051166408 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij De Vier Windstreken | februari 2018
formaat: 21,5 x 25,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 11 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het wonder van het ei
illustraties: Andreas Német
tekst: Hans-Christian Schmidt


Op een mooie, heldere en speelse manier wordt dankzij die boekje aan heel  jonge kinderen het wonder van de geboorte van een kuikentje duidelijk gemaakt.
We zien op de cover al een mooi groot ei in een nest liggen, als je aan het uitschuifkarton trekt dan zie je een schattig donzig kuikentje verschijnen.
Maar hoe komt dat kuikentje het ei uit? Dat zien we op de volgende 10 interactieve pagina's.


Als we het boek openslaan zien we een pimpelmees op haar nest in een boom zitten. We lezen dat ze daar al een hele tijd zit. De blaadjes bewegen bij het omslaan van de hardkartonnen pagina vrolijk rondom haar mee. 
En dan als, ze even opstaat ziet ze dat er een barst in het ei zit! Ze kijkt eens goed en wij ook, want er zit weer een uitschuifkarton aan de pagina. Als we daar aan trekken, horen we het ei kraken en zien we het helemaal rondom kapot barsten! Gauw omslaan maar naar de volgende pagina want hoe zal het verder gaan?
Als we aan het uitschuifkarton die bij die betreffende pagina hoort zien we... het kuikentje dat haar kopje uit het ei steekt.
Eindelijk! Daar is het kleine vogeltje. Mama mees is heel blij!


Zo simpel maar toch zo'n doeltreffend boekje! Dankzij de uitschuifgedeeltes wordt het hele wonder van het ei extra duidelijk gemaakt. De pimpelmees is waarheidsgetrouw getekend evenals het nest. Op elke pagina komt er wel gezellig een paar lieveheersbeestjes, een hommel of sprinkhaan even buurten bij het nest.  Natuurlijk komt er in het echt niet zo'n mooi, geel donzen piepkuikentje uit een ei gekropen, dat duurt nog even voor het zo'n lief pluizenbolletje is, maar de strekking van het verhaal klopt verder wel en zo leren de kleine kindertjes gelijk hoe alles in zijn werk gaat bij het ter wereld komen van kleine vogeltjes.

Het boekje is verder mooi verzorgd. De pagina's zijn van stevig karton, evenals de uitschuifgedeeltes. Kleine handjes kunnen daardoor weinig schade aanrichten en de pagina's zijn makkelijk schoon te maken voor het geval een klein, plakkerig prikvingertje alle mooie diertjes en blaadjes heeft aangewezen. Verder heeft het boekje afgeronde hoeken en is de tekst in duidelijke letters afgedrukt.

Kortom, opnieuw een prima boekje voor de allerkleinsten, ze zullen genieten van al dat moois wat er op de pagina's te zien is.


Zie ook het inkijkfilmpje


ISBN 9789051166323 | Hardcover met ronde hoeken | 10 interactieve pagina's | De Vier Windstreken | februari 2018
Vertaald door M.E. Ander | Leeftijd 3+

© Dettie, 2 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Pixi helpt de paashaas
illustraties: Dorothea Tust
tekst: Simone Nettingsmeier


In dit boekje kunnen we kennismaken met Pixi zelf! Wat een eer! Pixi blijkt een kabouter te zijn met rode wangen en geel piekhaar. Hij heeft een mooie rode muts met een pompoen op zijn hoofd en evenzo mooie rode laarzen aan zijn voeten. Verder heeft hij een blauwe broek aan en draagt er een natuurgroene tuniek overheen. Rond zijn taille zit een mooie riem mét een grappig klein tasje.

Pixi heeft de grote voorjaarsschoonmaak net achter de rug, alles blinkt je weer tegemoet. Nu kunnen ze lekker Pasen gaan vieren, denken ze... Maar voordat ze dat kunnen doen rent Berend de beer - met allemaal vuil aan zijn poten - het huisje van Pixi binnen.  Er is iets met Haas Langbeen aan de hand weet Berend te vertellen. Haas bibbert helemaal. Wat is er aan de hand? Pixi gaat gauw kijken...

Arme Haas, die is in paniek, hij moet namelijk de paashaas vervangen, die is net vader geworden van een heleboel kleine haasjes en hij moet nu echt mama paashaas helpen. Haas Langbeen heeft echter geen idee wat hij moet doen! Gelukkig is Pixi heel rustig en gaat met Haas, Berend en Rikkie Wasbeer op bezoek bij de kersverse familie  paashaas. Vader paashaas vertelt ze precies wat ze moeten doen en eigenlijk is dat best leuk! Ze hebben pret voor tien!

- Op de achterkant van het boekje wordt verteld hoe je met groenten, eieren een kleurtje kunt geven, dan kunnen kinderen samen met papa, mama, opa of oma, zelf aan de slag. Als dat niet leuk is! -


Een lekker knus boekje om uit voor te lezen voor en tijdens de Paasdagen.


Pixigeschiedenis
Het eerste Pixiboekje (A Pixi Book) verscheen in 1948 in de Verenigde Staten. In Europa verschenen de eerste boekjes in 1953 in Denemarken en een jaar later in Duitsland. In de jaren vijftig verschenen de eerste zes series van in totaal 48 Pixiboekjes. In de jaren zeventig verschenen er nieuwe series, maar werd met de nummering weer van voren af aan begonnen. In Nederland verschenen de boekjes bij uitgeverij Omnium B.V. uit Waalwijk. Ze werden tot 1996 uitgegeven.


Sinds september 2016 zijn de Pixi's opnieuw verkrijgbaar in Nederland, nu uitgegeven door kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken. En daarbij werden de Pixiboekjes van vroeger niet vergeten. De uitgeverij begon met een serie bestaande uit nostalgische dierenverhalen met heerlijk ouderwetse illustraties. Deze boekjes verschenen in 1971 als een van de eerste Pixi’s. Naast deze oude Pixi's zijn er ook moderne, eigentijdse Pixiboekjes te koop. Elke serie bestaat uit 8 boekjes.
Bron: Wikipedia


ISBN 9789050652292 | Paperback | 24  pagina's |  Boekje nr. 30 | Uitgeverij de Vier Windstreken | 2017
Dit boekje is er een uit de Pixie serie 04 Lente & Pasen | leeftijd 4+

© Dettie, 28 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De kippendief
Anne-Marie Frisque


Harro de Vos is een beetje boos en verdrietig. Elk jaar krijgt Oskar de Paashaas alle eieren zodat hij ze kan beschilderen. Er blijft geen enkel eitje over voor Harro. Dat kan zo niet langer. Hij moet iets verzinnen zodat ook hij een lekker eitje krijgt. Slim als hij is, bedenkt hij dat de kippen die eieren legt, dus wat is er dan handiger om gewoon twee kippen mee naar huis te nemen? Zo gedacht, zo gedaan. Harro pakt twee kippen en rent er mee naar zijn hol.


Natuurlijk mist Oskar 's avonds zijn kippen en gaat op zoek. Mevrouw Uil zag Harro voorbij komen en eekhoorn wijst Oskar de weg naar het vossenhol. Tot zijn schrik zit Harro voor de opening! Hoe krijgt Oskar zijn kippen terug? Maar ook Oskar is heel slim en bedenkt een goed plan. Harro heeft daardoor zijn lesje wel geleerd en hij heeft bovendien best wel spijt. Gelukkig is Oskar een lieve Paashaas en zo komt ook voor Harro toch nog alles goed. Maar daar moet hij wel wat voor doen!


Een prettig boekje voor de kleintjes. De dieren zijn natuurgetrouw maar wel met menselijke elementen weergegeven en dat maakt ze natuurlijk ook zo aantrekkelijk. De verbaasde kippenkopjes zijn bijvoorbeeld erg leuk om te zien. Achterop het boekje staat nog een raadseltje.
Prima voorleesboekje voor de paasdagen.


Dit boekje is er een uit de Pixiboeken serie. Pixi-boekjes zijn speciale miniprentenboeken (10 x 10 cm) die voor een miniprijsje te koop zijn. Ze bevatten een volwaardig verhaal én illustraties in kleur.  Pixi’s verschijnen altijd in series en elke serie bestaat uit acht titels. Dit boekje is er een uit de Pixie serie 04 Lente & Pasen.


ISBN 9789050652315 | Paperback | 24 pagina's | De Vier Windstreken | 2017
Nederlandse tekst M.E. Ander | Afmeting 10 x 10 cm | Leeftijd ca. 4+

© Dettie, 27 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Drop het stoute eendje
Catharina Valckx


Vanaf de cover kijkt ons een eendje aan dat duidelijk boos is.
Dat eendje is Drop en iedereen vindt hem schattig en daar heeft hij nu eens helemaal genoeg van. Daar moet iets aan gebeuren. Hij wil niet meer schattig zijn maar stout!

Hij stapt vastberaden op mevrouw geit af en vraagt:


"Wiesje, vind jij me schattig?
'Natuurlijk, Dropje, dat weet je toch? Ik vind je een echte
schattenbout! Waarom vraag je dat?
'Daarom ,' zegt Drop

En dan... bijt Drop keihard in de poot van mevrouw Geit. Natuurlijk is ze daar niet blij mee en roept 'Au! Wat doe je nou? Je bent stout!' En dat is precies wat Drop wilde horen! Eindelijk is hij nu eens niet schattig maar stout!

Om het aan iedereen te laten weten dat hij stout is, stampt hij het zandkasteel van Guus Konijn in elkaar, zegt hij tegen Stoffel de Pony dat hij stinkt naar rotte vis en poept hij expres op mevrouw Koe haar hoofd. Zo! Nu weet iedereen dat hij stout is! Nu kan hij vrienden worden met de vreselijke Brullo de pad, maar die is nog veel erger dan Drop en wil bovendien helemaal niets met Drop te maken hebben! 'Donder op!' zegt Brullo gewoon. Tja, daar zit Drop dan. Met wie zal hij gaan spelen?


Maar ja, als je zo stout bent dan wil niemand meer vriendje met je zijn, laat staan met je spelen. Daar had Drop even niet aan gedacht.
Gelukkig wil Noenie het lieve Miertje wél met hem spelen en ze mag op zijn rug mee de vijver in. Best leuk, totdat ze zegt dat Drop echt schattig is... Bah! Dát wil hij helemaal niet en nooit meer horen! Hij is stout! En dat zal Noenie weten ook...
En nu is Noenie ook boos, of is ze écht heel lief?


Het verhaal doet me denken aan het gedicht Ik ben lekker stout van Annie M. G. Schmidt.  Ook daarin gaat het over een opstandig wezentje, net als Drop. Beiden zijn het gewoon even zat om aldoor maar braaf en lief te zijn. Want ze moeten zoveel en het is ook vervelend als iedereen je steeds maar schattig vindt, dan wil je wel eens wat anders. Dan wil je even heerlijk uit de band springen en de boel gaan provoceren!

Voor kinderen is het natuurlijk heerlijk om over zo'n lekker opstandig eendje te lezen. - Drop doet ook écht stoute dingen. - Ze zullen ook best wel even oooh roepen van griezelschrik als Drop in het been van Wiesje bijt, maar stiekem is het ook wel weer grappig dat hij op mevrouw Koe haar hoofd poept.
Dat Drop zo'n opstandige bui heeft, zullen kinderen ook wel herkennen en het boekje geeft ook aanleiding tot vragen daarover. Misschien gaan kinderen wel spontaan hun eigen opstandige verhaal vertellen. Maar dat het stoute gedrag ook zijn keerzijde heeft, wordt ook niet uit de weg gegaan en zo ontstaat er uiteindelijk een mooi evenwicht.


Opnieuw een perfect boek van deze unieke illustratrice/schrijfster.


ISBN 9789025768843 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | januari 2018
Afmeting 27,2 x 20,6 cm. | Leeftijd 3+

© Dettie, 20 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kijk eens. Hoe lief!
Deeltje 8 uit de 'Kijk eens serie
Liesbet Slegers


Ja, dat zou je wel tegen mensen willen zeggen als je hen dit boekje laat zien... 'Kijk eens. Hoe lief!'
Het boekje is namelijk erg aantrekkelijk vormgegeven en de afbeeldingen zijn vrolijk en helder, maar het allerleukste is dat je de hardkartonnen pagina's kunt uitschuiven. De pagina én de afbeelding wordt daardoor een stuk breder!


Je ziet dus bijvoorbeeld eerst een lief beertje dat lekker in het gras ligt. Gevraagd wordt of hij helemaal alleen is.
'Nee hoor. Kijk eens' zegt daarop het beertje en als je de pagina uitschuift zie je dat het waar is wat beertje zegt, zijn vriendje ligt namelijk lekker warm tegen hem aan.

En zo wordt op elke pagina gevraagd of het dier op het plaatje alleen woont, of speelt, of zwemt. En steeds is het antwoord Nee hoor. Kijk eens!
Op het allerlaatste plaatje loopt een kindje. Opnieuw wordt de vraag gesteld en het antwoord gegeven:


Ben je alleen?
Nee hoor.
Kijk eens!


en dat klopt ook weer! Want als je de pagina uitschuift ze je een meisje dat het kindje (een jongetje) een mooie bloem geeft.


De herhaling van de vraag en het antwoord werkt natuurlijk aanstekelijk. Een kind kan zo meedoen en gaat vast van tevoren al roepen Nee hoor. Kijk eens!
Het is ook lekker spannend wat voor plaatje er tevoorschijn komt als je de pagina uittrekt.
Zelf vind ik het konijntje het allerleukste die allemaal kleine konijntjes bij zich blijkt te hebben. Maar de vissen die elkaar waterkusjes geven zijn ook wel héél lief om te zien.

Kortom, een lief boekje voor die lieve allerkleinsten.


ISBN 9789044830675 | Hardcover met ronde hoeken | 12 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2017
Voor peuters vanaf 18 maanden

© Dettie, 19 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

 

Die peer is voor mij!Die peer is voor mij!
Anuska Allepuz


Aan het eind van het boek bedankt Anuska iedereen met de woorden "Dankzij jullie heb ik dit boek kunnen maken, mijn eerste prentenboek!" Het is te hopen dat het daar niet bij blijft en meerdere prentenboeken zullen volgen want Anuska heeft met haar eersteling een prettig, origineel, fantasievol en kleurrijk boek geleverd.

Origineel
omdat het maar liefst over vijf olifanten gaat, zij worden simpelweg nummer een tot en met vijf genoemd. Elke olifant heeft een eigen kleur variërend van donkerbruin, oranjebruin tot een kleine olifant die wit is maar zwarte oren heeft. Al deze olifanten zijn gek op fruit maar elke olifant heeft zijn voorkeur voor een bepaald soort fruit. De ene is gek op kiwi's, de ander eet liever ananas.  We zien ze dan ook heerlijk in de jungle rondlopen al snoepend van hun favoriete fruit.
Maar dan is er ineens een nieuwe boom gesignaleerd in het oerwoud. Een boom met peren! En natuurlijk willen ze die wel proeven. Maar de peren hangen hoog in de boom. Hoe krijgen ze die te pakken?


Fantasievol
omdat naast dit verhaal over de olifanten we op elke pagina ook vijf kleine muisjes zien rondlopen, zij zijn ook gek op fruit en zij zien ook die lekkere peren! En wie niet groot is moet slim zijn... en dat zijn ze! Terwijl de olifanten steeds roepen 'Die peer is voor mij!' en stuk voor stuk allerlei grappige pogingen ondernemen om een van die heerlijke sappige peren te plukken - de kleine nummer twee probeert zelfs al zwevend aan een groot blad bij de peren te komen - klimmen de muisjes vastberaden de boom in. Dat probeert olifant nummer drie dus ook, maar ja een olifant is geen licht trippelmuisje, dus ook dat mislukt.  Uiteindelijk winnen de muisjes het, en we zien ze triomfantelijk met z'n vijven met een peer weglopen. "Deze peer is van ons!" roepen ze naar de olifanten...
En door dat woordje ons, krijgen de olifanten een idee...


Prettig omdat dit vrolijke verhaal ons op een leuke manier leert dat het toch vaak wel handiger is om samen te werken dan alles steeds maar in je eentje te proberen.  Anuska Allepuz heeft dit dankzij dit humoristische verhaaltje uitstekend weergegeven zonder belerend te zijn.


Kleurrijk
dankzij de afbeeldingen vol jungle- en fruitkleuren.

Kortom, een erg leuk prentenboekendebuut waar veel kinderen plezier aan zullen beleven.


ISBN 9789025768591 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Gottmer | december 2017
Afmeting, 28,5 x 22,5 cm | Vertaald door J.H. Gever | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altHet grote seizoenenboek
illustraties: van Dagmar Stam
tekst: Marianne Busser en Ron Schröder


Alleen al van het zien van een boek van het echtpaar Busser & Schröder wordt iedereen vrolijk. En als je dan weet dat er in dit boek vast en zeker een verhaaltje of een versje over je favoriete hoofdpersoon/dier te vinden is, dan zit het helemaal goed.


Over het mannenkoor en de ettertjes vind je weer hele leuke verhalen, over Daan en Doortje of kaboutertje Jan en over die gekke blote koning zijn er leuke versjes, meerdere zelfs, want dit boek is een verzameling verhalen en versjes die over de vier seizoenen gaan. Een aantal zijn misschien wel bekend voor diegenen die fan zijn van Marianne Busser en Ron Schröder, maar ze nog een keer (voor)lezen is absoluut geen straf.


In de lente is er Knorrepotje (ra,ra, wat voor dier is dat?) die het heerlijk vindt dat de lente komt, maar teleurgesteld is over het regenachtig weer. De bloemen komen nog niet boven de grond en de vogels bouwen nog geen nestjes. Nou, daar weet Knorrepotje wel een oplossing voor: hij gaat gewoon zelf aan de slag!


'Toch gaat de lente nu beginnen
zegt Knorrepot een beetje boos
En dan haalt hij van de zolder...'


Voor in de zomer vind je een liedje, waarin gezongen wordt over alles wat je in de zomer kunt tegenkomen: mieren, rupsjes, vogels, kikkers, bloemetjes en bijtjes, en… ijsjes!


'Wat is er veel te zien als het zomer is
de paardenbloemen bloeien in het gras
de mensen hebben mooi gekleurde kleren aan
en lopen lekker buiten zonder jas'


En dan wordt het herfst, het mooiste seizoen van de vier, en dan worden al die mooie groene bomen bruin, en rood, en de blaadjes vallen.


‘Herfst is lekker stampen in de regen
en af en toe je winterjas al aan
herfst is binnenblijven als het hard gaat waaien
en vogels die naar het zuiden gaan’


Maar ook de herfst gaat voorbij, de sneeuw komt en allerlei leuke feestdagen. En die domme blote koning heeft het koud. Hoe gaat hij dat oplossen?


'Hij roept als hij naar buiten kijkt:
zeg, weet je wat ik doe?
hoewel het 20 graden vriest
ga ik naar buiten toe!'


Ieder verhaal, ieder vers, ieder lied (ingezongen door kinderen van Telekids Musicalschool en te vinden via www.mariannebusser-ronschroder.info) is een feest om voor te lezen. En dan zijn er nog de grappige kleurrijke tekeningen van Dagmar Stam.
Volop kijkplezier dus ook nog. En wie niet genoeg heeft kan op de site nog veel meer vinden.

ISBN 9789000359806 | Hardcover | 176 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf | februari 2018 |
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 3 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altFiets!
Alison Farrell


Op de omslag kun je een heleboel soorten fietsen zien. En nog meer staan er in het boek zelf, ze horen bij het verhaal over de Fietsstad. Net als andere jaren wordt er in de stad een parade gehouden: de Sterrenlichtparade, maar het paradecomité - vijf biggen op een vijfpersoonsfiets - zit nog met de handen in het haar! De parade is die avond al, en ze hebben nog niet iedereen uitgenodigd.


Ze roepen de hulp in van Burgemeester Slak. Die is niet te beroerd om te helpen: ‘Stuur me maar een lijst!’ zegt hij. En dan begint de zoektocht door de stad, naar onder meer Etta Olifant, Mees en Cavia. Bij de namen van de genodigden staat waar ze misschien wel te vinden zijn en wat voor fiets ze hebben. Dat maakt het makkelijker voor de burgemeester.


Maar het blijft moeilijk: want wat is het enorm druk in de stad! Zoveel verschillende soorten fietsen, die van allerlei dieren zijn: muizendie muziek maken in een bakfiets; de ijsbeer op een ijsfiets, de brandweerman op een rode fiets, te veel om op te noemen. Terwijl de burgemeester zijn weg zoekt door de stad, speurt hij naar de dieren die hij op zijn lijst heeft staan. Daarbij heeft hij de hulp van de lezer hard nodig!


Intussen is het paradecomité ook nog druk met andere dingen, ze moeten nog een ceremoniemeester zoeken. En een secretaris hebben ze ook nog niet. Maar eerst maar eens eten, waarna je twee pagina’s ziet met allerlei eettentjes. Zo worden er ook nog andere leuke kijk- en zoekdingen tevoorschijn getoverd. Dit boek is niet alleen fleurig, met al die leuke gedetailleerde tekeningetjes, het is gegarandeerd goed voor uren kijkplezier!


Misschien zijn niet alle dieren goed te herkennen, maar dat doet er niet zo veel toe. Iedere klein tableautjes op al die pagina’s vertelt een verhaaltje op zich. En daar zitten ook nog vervolgverhaaltjes tussen: je kan bijvoorbeeld de konijnenfamilie volgen door het hele boek heen. Natuurlijk is er tenslotte de parade zelf: een prachtige stoet!
Er is een groep met antieke fietsen en ergens vind je een vogel die op een soort loopfiets zit: de wielen bestaan uit schoenen! Of dat varkentje dat jongleert met een fiets. Het is te veel om op te noemen, dus kijk zelf maar…


Het fietsboek is het debuut van Alison Farrell. Zeer geslaagd zou ik zeggen.


ISBN 9789048843183 | Hardcover | 40 pagina's | Uitgeverij Moon | maart 2018
Formaat 31,3 x 23,7 cm | Leeftijd 0-5 jaar maar eigenlijk voor alle leeftijden

© Marjo, 28 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hulp voor de paashaas
Monika & Michael Schober (ill)


Kevin Kikker is wereldkampioen springen en duiken en dat is superleuk natuurlijk. We zien hem dan ook heerlijk in het water rondspatteren. Maar aan de andere kant is Kevin vaak best onhandig, een beetje klunzig zelfs. Als hij bijvoorbeeld de paashaas na veel bidden en smeken mag helpen blijkt dat maar al te goed. Kevin springt zo hard en hoog dat de paaseieren uit het mandje vallen...


"Onhandige kikker," moppert de
paashaas. "Ze zijn allemaal
kapot! Nu moet JIJ maar
nieuwe eieren beschilderen."


Maar in de paaswerkplaats gaat het ook al mis. Kevin Kikker stapt gelijk me zijn ene poot in een emmer met oranje verf! Gelukkig is Kevin een vrolijke kikker, hij verzint gelijk iets leuks en zo komt het dat de paashaas heel aparte paaseieren rond kan brengen. Echte Kevin Kikker-eieren!


Natuurlijk vinden kinderen zo'n verhaaltje leuk, zo'n grappige, kikker in een knalrode broek, die zo knap kan springen maar ook van alles verkeerd doet. Dat is dikke pret! En daarbij ook nog zo'n opgewekte snoet trekt bij alles wat hij doet, zelfs als het misgaat! Daar word je zelf ook vrolijk van!
Kortom, een lekker zonnig gehumeurd paasboekje.


Dit boekje is er een uit de Pixiboeken serie. Pixi-boekjes zijn speciale miniprentenboeken (10 x 10 cm) die voor een superminiprijsje te koop zijn. Ze bevatten een volwaardig verhaal én illustraties in kleur.  Pixi’s verschijnen altijd in series en elke serie bestaat uit acht titels. Dit boekje is er een uit de Pixie serie 04 Lente & Pasen.


ISBN 9789050652308 | Paperback | 24 pagina's | Pixi nr 031 |Uitgeverij De Vier Windstreken | 2017
Nederlandse tekst M.E. Ander | Afmeting 10 x 10 cm | Leeftijd 3+

© Dettie, 27 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Retteketet!
we gaan nog niet naar bed!

Harmen van Straaten


Op de cover én op de titelpagina's zie je het al, het is feest! De dieren springen op het bed, zwaaien met kussens boven hun hoofd, lopen in polonaise door de slaapkamer en ondertussen zingen ze: "Retteketet, we gaan nog niet naar bed!"


Het is duidelijk, ze hebben allemaal nog geen slaap. De grote vrolijke Neushoorn wil wel tikkertje doen en Nijlpaard wil eerst nog heerlijk van de trapleuning glijden. Papegaai zorgt wel dat iedereen ook wakker blijft, hij schettert tussendoor steeds "Retteketet, we gaan nog niet naar bed!"

Daar komt Krokodil en hij is ook nog niet moe.


"Hé!" roept Krokodil. "Zitten jullie je te vervelen?
Weet je wat ik wil? Verstoppertje spelen.
Maar in je eentje is daar niets aan,
dan kan ik beter naar bed toe gaan."

En dát is nu precies wat alle dieren niet willen. Krokodil mag zoeken en de dieren gaan zich verstoppen ondertussen hard zingend: "Wat een pret! We gaan nog lang niet naar bed!"© Harmen van Straaten


En zo gaat het maar door. Elke keer komt een dier kijken wat de andere dieren aan het doen zijn en het wordt steeds vrolijker en gezelliger. En allemaal willen ze niet naar bed. Maar ondertussen beginnen ze toch ook wel moe te worden van al dat gefeest, gezoek, gespring en gezing. Eigenlijk willen ze ondertussen best wel naar bed. Hun ogen zitten al bijna dicht. Maar daar is Panda en hij denkt daar heel anders over en hup daar gaan ze weer, maar wel steeds wat minder feestend en zingend. En dan... komt een jongetje de kamer binnenlopen en is het - gelukkig - uit met de niet-naar-bed-pret. En Retteketet ze racen naar bed!


Natuurlijk is dit voor elk kind een heerlijk voorleesboek voordat ze moeten gaan slapen. Ze herkennen allemaal wel het moment van naar bed moeten terwijl ze - écht, eerlijk waar - nog helemáál geen slaap hebben! En als je dan toch nog even lekker kan keten en spelen is het nóg leuker. Maar het is voor hun dan ook wel moeilijk om toe te geven dat ze eigenlijk ondertussen best wel moe zijn... en stiekem toch wel naar bed willen. En dit verhaal helpt ze daar een beetje bij.
En wat is er dan fijner dan nog héél even wakker te mogen blijven omdat papa of mama dit vrolijke bijna-slapen-gaan boek gaat voorlezen...


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 978902587497 | Hardcover | 28 pagina's | Uitgeverij Leopold | februari 2018
Afmeting 30,1 x 24,8 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 22 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altTrol
Tineke Lemmens & Margot Senden


Als je dit boek openslaat verwacht je niet de tekst zoals die op de eerste pagina staat:


‘Trol is groot.
En grauw.
En grof.

Alles om hem heen is groot.
En grauw.
En grof.’


Dit verwacht je niet omdat het wezen dat je aankijkt vanaf de omslag helemaal niet somber overkomt. De kleuren waarmee hij en de wereld om hem heen getekend zijn, zijn groenig-grijs, en Trol lijkt een zeer aaibaar ‘dier’ te zijn: met zachtogende haartjes, en zijn ogen, stralend blauw, hebben een zachte lieve oogopslag. Dat pluimpje op zijn kop maakt het helemaal af!
Maar het is duidelijk: Trol vindt zijn wereld helemaal niet mooi en vrolijk. Hij lijkt dat leuke vlindertje dat boven zijn hoofd fladdert dan ook niet te zien. Wel ziet hij ineens een pluisje, licht, en fijn en klein. Dat pluisje trekt zijn aandacht, maar omdat Trol zo groot en log is, verdwijnt het pluisje onder zijn voeten. Zijn verdriet is groot, maar er is geluk bij een ongeluk: het is de aanzet tot een prachtige wereld. De wonderen blijken de wereld nog niet uit, en Trols wereld wordt kleurrijk en vrolijk.

Het verhaal wordt vooral verteld door de illustraties, de tekst lijkt bijzaak. Een mooie gelegenheid dus om met een kind over de afbeeldingen te praten. Wat zie je, wat gebeurt er? Waarom huilt Trol? Waarom is hij vrolijk? Een boek over tegenstellingen, over optimisme, dat laat zien dat je je niet meteen moet laten leiden door wat je op dat moment ziet. Er is hoop op verandering.


Tineke Lemmens (Utrecht, 1968) studeerde fotografie en grafische vormgeving aan de kunstacademie in Den Haag. Nu is zij zelfstandig grafisch vormgever en illustrator en illustreerde eerder Judith en de eilanddieven en Floors gouden vingers van Adrian Verbree (uitgeverij De Vuurbaak). Zeemist is haar debuut bij Lemniscaat.


Margot Senden
(1968, Kerkrade) ging in eerste instantie naar het conservatorium. Maar toen bleek dat ze tekenen toch leuker vond volgde een studie illustratieve vormgeving. Ze werkt als grafisch vormgever en illustrator en ze wil graag een bekende kinderboekenillustrator worden.
http://margot.moart-design.nl

ISBN 9789044832112 | Hardcover | 28 pagina's | Clavis | februari 2018
Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 20 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER