Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Wie komt er op mijn feestje?
Illustraties: Marc Woldering
Tekst: Ru de Groen


De schrijver Ru Groen had Marc Woldering nog nooit ontmoet maar bewonderde wel zijn werk.
Het was ook Marc die met het idee voor dit boek kwam en Ru Groen schreef de tekst erbij. Toch zagen beide mannen elkaar nog steeds niet. Dat gebeurde dankzij Corona pas in augustus 2021, rond de boekuitreiking. In een ode aan de illustrator, zegt Ru Groen daarover:


Hij maakte de plaatjes, ik de woorden
Maar toen het virus tot ons kwam,
bleef hij veilig in het hoge noorden
En ik, ik bleef in Amsterdam


Maar met o.a. veel mailen en bellen is het evengoed helemaal goed gekomen met dit boek.


Het is een heerlijk, humoristisch verhaaltje geworden, over een eend die jarig is. En omdat een verjaardag vieren in je eentje niet leuk is, geeft Eend een feestje, maar wel een eendenfeestje.  Bovendien moet iedereen verkleed komen als een dier zoals een schaap, zebra, poema, olifant etc.


Eend gaat op stap om de andere eenden uit te nodigen. Onderweg ontmoet Eend Giraf verkleed als schaap. Giraf wil graag op het feestje komen maar Eend zegt nee, want Giraf is geen eend. 'Wat denkt ie wel.' moppert Eend en loopt verder.
Ook de prachtige slakken in zebrapakken zijn niet welkom. 'Ik wil alleen maar eenden', roept Eend.
De lieve vis, ook een waterdier, mag die wel komen?


'Nou vergeet het maar. Een vis in een olifantenpak. Belachelijk. Ik wil alleen maar eenden.
Nou, dag maar weer.'


En zo zegt Eend tegen iedereen nee, maar wat blijkt? Er zijn helemaal geen andere eenden te bekennen! 'En dat op mijn verjaardag.' snikt Eend.


Eend heeft natuurlijk een lesje te leren. Omdat Eend zo gefocust is op een verjaardag met alleen maar eenden, wordt alles wat anders is afgewezen, ondanks dat alle dieren zo vreselijk hun best hebben gedaan om Eend een plezier te doen, ze zien er allemaal prachtig uit.
Eend heeft nu vreselijk spijt dat hij zo onaardig was tegen al die lieve dieren, dat was gewoon heel dom.
Maar dan komt vlinder aangevlogen, ze missen nog een krokodil...
- Het bijzondere van dit verhaal is overigens dat nergens wordt gemeld of Eend een meisjes- of jongetjeseend is. Het boek voldoet dus ook in dat opzicht helemaal aan deze tijd. -


En dan die paginagrote afbeeldingen van Marc Woldering... Het is te begrijpen dat Ru Groen zijn werk bewondert, want ze zijn enorm leuk. Die zebraslakken! Hoe verzin je het! Een vis als olifant mèt slurfje! Pinguïns als koeien! Kinderen zullen dit helemaal prachtig vinden.
Je kunt ook veel ondernemen na dit verhaal te hebben (voor)gelezen. Je kunt bijvoorbeeld zelf tekeningen maken van verklede dieren, of kinderen kunnen zichzelf als dier verkleden. En zo valt er nog veel meer te bedenken.


Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je leert dat je niet per se je zin moet doordrijven, als iets anders gaat dan je in gedachte had, kan dat ook héél leuk zijn, misschien nog wel leuker!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789493228023 | Hardcover | 32 pagina's | Samsara | augustus 2021
Afmeting 25 x 25 cm | Leeftijd vanaf ca. 4 jaar

Dettie, 16 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De verhaaltjes-
boom

Illustraties door Eefje Kuijl
Marianne Busser en Ron Schröder


Een boom vol met verhaaltjes staat in het voorleesbos
er hangen er wel honderd aan de takken
als iemand op een avond graag iets grappigs lezen wil
dan kan hij altijd een verhaaltje pakken

Het zijn eigenlijk korte verhaaltjes, deze versjes van het bekende echtpaar: avonturen op zich met soms een subtiele verwijzing naar een boodschap die je al of niet ter harte neemt. Het verhaaltje over het ijdele varkentje dat een krul in zijn staart wil bijvoorbeeld zit een vingerwijzing naar jezelf accepteren zoals je bent.
Het eerste verhaaltje na de inleiding is evenwel gewoon een lekker avontuur dat heel spannend is voor twee muisjes. Het regent en het regent maar, en twee muisjes die willen brainstormen over een leuke vakantie, zijn op zoek naar een droge warme plek:


Een van de muisjes zei:
ik weet iets – kijk eens wat ik durf
hij rende naar een olifant
en kroop snel in zijn slurf


Oei, oei, hoe loopt dat af! Want die olifant krijgt natuurlijk de kriebels…
Er zijn een paar verhaaltjes over het (niet) eten van vlees. Wie zou hier aan het woord zijn?


hoe zou u het vinden als ik ham
in plakjes van uw billen nam
of u zou verwerken tot
een serie worstjes in een pot
en vaak zegt iemand dan: helaas
dan neem ik wel een broodje kaas!


Het verhaal van de giraf die door de grachten van Amsterdam vaart met zijn vrienden is ook erg leuk. Waarom zouden ze toch steeds roepen: bukken!
En dan de clou, als ze dat een keertje niet roepen!


Het is echt genieten van al deze verhaaltjes in versvorm, en dan zorgt Eefje Kuijl nog voor hele lieve illustraties waar je graag naar kijkt. De niesende olifant uit wiens slurf de twee vrolijke muisjes tevoorschijn komen, zo leuk is dat!
En de octopus met zijn acht armen is een schatje om te zien.


Op hun site vertellen de schrijvers over zichzelf en hun boeken:
Wij zijn Ron en Marianne. Allebei in 1958 geboren, en al ruim dertig jaar bij elkaar. In het verleden hebben we echt van alles geschreven. Van cabaretteksten (Ron) tot artikelen voor tijdschriften (Marianne). En samen schreven we reclameteksten, scenes, liedjes en verhaaltjes.


ISBN 9789048860760 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Leopold| augustus 2021
Afmeting: 28,8 x 22,2 x 1 cm | Leeftijd vanaf 4  jaar

© Marjo, 7 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Slaap lekker
Mojca Dolinar

Erg mooi boekje in zwart-wit met glitterelementen.
Maar voor welke leeftijd is dit boekje geschikt? Een baby ziet de eerste maanden nauwelijks iets, de oogjes dwalen rond.
Na ongeveer een week of zes kan een baby zijn ogen op iets richten en begint hij langzaam wat kleuren te onderscheiden. Nog niet meer dan de primaire kleuren: geel, rood, oranje en groen.
Na een maand of drie, vier kan een kind de ogen richten op één punt en dan kan hij een bewegend voorwerp ook volgen.


Dit boekje biedt met de zwart-wittekeningen een goed contrast om de eerste ontwikkeling van het zien te stimuleren.  De glittervakjes zullen na een tijdje ook gezien worden. Het verhaaltje is meer voor de oudere die het boekje aanbiedt. Dat gaat over konijntjes die buiten lekker bezig zijn, waardoor ze honger krijgen. Daarna volgt een bad en dan wordt een verhaaltje voorgelezen.
Het eindigt zoals de titel al aangeeft: ze gaan lekker slapen.


Voorlezen is erg belangrijk, en dit is een prima klein boekje voor de eerste stappen op dat gebied.
Waarschijnlijk is er geen ouder die een baby die alleen nog maar ligt en niet focust een boekje aanbiedt. Tegen de tijd dat je dat gaat doen is een kindje al meer gericht op kleur. Maar  de contrasten – en de glitterstukjes – zijn van dien aard dat ook dan een baby geboeid zal zijn. En je leest de tekst er bij voor natuurlijk!


Heel mooi uitgevoerd!


ISBN 9789002273742 | hardcover | 10 pagina's | Uitgeverij Oogappel| augustus 2021
Afmeting: 17,3 x 17,2 x 1,9 cm | Leeftijd vanaf een half jaar


Spetter spat
Mojca Dolinar


Na de eerste periode waarin een baby niet meer ziet dan vormen, beweging en licht, en alles op een afstand van meer dan 20-25 cm wazig is, ontwikkelt zich het kleuren zien. Na een week of zes zul je merken dat je kind reageert op de kleuren geel, groen, rood en oranje en ook bewegende voorwerpen begint te volgen.
Dit boekje is uitgevoerd in scherpe contrasten: zwart-wit, maar ook kleur: rood en blauw. Je ziet allerlei dieren die in het water leven.
Er is ook tekst ten behoeve van de oudere die voorleest.


Wat dit boekje onderscheidt van het vorige is dat er enigszins reliëf is aangebracht. Je kan het kind laten voelen. Dat zal een baby van een maand of twee nog niet echt bewust voelen, maar gaandeweg lukt dat natuurlijk steeds beter. Er wordt in dit boekje zelfs al gewerkt met gezichtsuitdrukkingen - blij, droef - en kenmerken als drijvend, vliegend.
Het boekje is zo mooi uitgevoerd dat het vast lange tijd gebruikt zal worden! Het kan dan ook tegen een stootje, het is van stevig dik karton.
Erg fijn boekje om het eerste voorlezen mee te starten.


https://mojcadolinar.com


ISBN 9789002273759 | hardcover | 10 pagina's | Uitgeverij Oogappel| augustus 2021
Afmeting: 17,3 x 17,2 x 1,9 cm | Leeftijd vanaf een maand of drie, vier

© Marjo, 5 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Souwtje en de potvis
Monica Maas


Souwtje woont op een eilandje, midden in de zee. Ze heeft een knus scheefgewaaid huis en een zeehond als huisdier. Bij zo'n tante mogen logeren is natuurlijk heel aantrekkelijk voor neefje Tom, hij wil al zo lang naar het eilandje van Souwtje.
Eindelijk is het zover. Souwtje haalt hem met haar bootje op van het vasteland en de logeerpartij kan beginnen! Tom vindt het heel gaaf dat hij vanuit zijn kamertje zo de zee en het strand ziet.


Na het eten scharrelt Tom rond in het schuurtje van Souwtje waar alle spullen staan die ze op het strand gevonden heeft. Daar staat zelfs een gitaar tussen! Die neemt Tom mee, er komt zelfs nog geluid uit!


Als Tom de volgende dag lekker zit te zingen en te spelen op zijn gitaar komen er steeds meer zeehonden luisteren, ze vinden de muziek prachtig! Maar dan begint het water te golven en horen Souwtje en Tom een raar geluid, het is een soort geborrel en gesnuif. Wat is dat nou?


De potvis blaast water omhoog en zegt: 'Ik hoorde muziek en daar wilde ik naar luisteren, maar toen ben ik de kluts kwijtgeraakt. De zee is hier ondiep. Nu kan ik niet meer voor- of achteruit'.

De potvis zit vast! Hoe moet hij nu weer terug naar zee?
Gelukkig kunnen de zeehonden heel goed klutsen...


Net als het eerste boek over Souwtje is dit opnieuw een heerlijk prentenboek vol zeezonnige details. Je hebt echt het gevoel dat je een dagje naar zee bent geweest als je het boek uit hebt. Je hoort de meeuwen als het ware schreeuwen. Het is grappig dat de dieren kunnen praten, gelukkig verstoort het niet het fijne 'dagje zee' gevoel.

Van mij mogen er veel meer boeken over Souwtje verschijnen en hopelijk hoeven we dan geen negen jaar op een nieuw deel te wachten.


ISBN 9789051168341 | Hardcover | 32 pagina's | De Vier Windstreken | maart 2021
Afmeting 21,5 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 17 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De lessen van Beer
Tekst: Marianne Busser en Ron Schröder
Illustraties: ivan en ilia


Beertje zat soms stil te huilen
dan voelde hij zich bang en klein
hij wilde zo graag nét iets sterker
wat slimmer en wat groter zijn


Het is vast niet meer nodig om te zeggen dat dit boek van het echtpaar Busser en Schröder weer een mooi uitgevoerd boek is, maar toch is er iets bijzonders aan de hand.
Natuurlijk bevatten de eerdere boeken met de bekende rijmvorm wel wijze lessen, maar die zijn speels  verpakt in leuke verhaaltjes met veel humor. Er was niet zo expliciet sprake van ‘lessen’.
Is er nu een opgeheven vingertje? Toch niet, het wordt heel integer verteld.
Ieder kind kan zich herkennen in het kleine beertje:


Geloof me, lief klein beertje
fouten maken is niet slecht
en ’t komt wel goed wanneer je daarna
eerlijk even sorry zegt


Het is grote beer, die het kleine beertje stap voor stap meeneemt en hem leert wat er in het leven belangrijk is. Het gaat over houden van jezelf, jezelf accepteren zoals je bent. Omgaan met fijne, maar ook minder fijne dingen: over verliezen en geplaagd worden, over teleurstellingen en fouten maken.


Dat beertje is voor jou ’t belangrijkst
wat men ook zegt – en wat men ook doet
als jij dat zelf ook kunt geloven
dan weet ik zeker- dan komt het goed


In dit boek zijn er dus geen humoristische avonturen, maar wijze lessen. Deze ‘lessen’ lees je voor aan je kind in bepaalde situaties: als een kind gepest wordt. Als het een spel verliest. Maar er zijn ook andersoortige wijze lessen: over persoonlijke verzorging, over gezond leven, over op een juiste manier omgaan met de natuur.  En bovenal: tevreden zijn met wat je hebt.


Het lijkt zo heel saai om een wijze les voor te lezen, maar dan zijn er de prachtige illustraties van ivan en ilia, die op de pagina’s met de tekst van een wijze les een leuk verhaaltje vertellen dat bij die les hoort, maar voor een vrolijke noot zorgt. Het is tenslotte voor kinderen.


Marianne Busser (1958) en Ron Schröder (1958) hebben samen inmiddels bijna vierhonderd boeken gemaakt, waaronder de series De Winkeltjes en De sproeipoeper. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften, en voor het televisieprogramma Sesamstraat.


ISBN 9789048861507  | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Moon | juli 2021
Afmeting: 25,3 x 25,2 x 1,2 cm Illustraties door ivan en ilia | Leeftijd vanaf 3 jaar

© Marjo, 12 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Buiten spelen met muis
Puzzelboek
Pauline Baartmans


Pauline Baartmans' droom kwam uit toen in september 2018 het boekje 'Thuis bij muis' werd gepubliceerd. Ze maakte zelf alle illustraties en werkte samen met Leny van Grootel aan de teksten. En vanaf die tijd ging het hard hoewel het uitgeven van nieuwe delen door het uitbreken van de coronapandemie enige tijd werd uitgesteld. Inmiddels zijn er evengoed al twee delen in de serie Thuis bij muis bij gekomen: Lente met Muis en Muis telt tot tien.
Ook verscheen het cadeauboek We krijgen er een kleintje bij met Muis en Beer in de hoofdrol.


En nu heeft Pauline Baartmans weer iets nieuws bedacht voor dit vierde deeltje. We mogen dit keer buitenspelen én puzzelen met Muis en Beer, de knuffel van Muis! In de hardkartonnen pagina's zitten namelijk puzzelstukken verwerkt, één per pagina. Onder zo'n puzzelstuk zien we wat Beer en Muis elke dag voor spel doen.


Het begint al goed met een teil met water, Beer zit er al in en Muis neemt een grote sprong en... onder het grote puzzelstuk die we eruit helemaal kunnen halen, zien we hoe Muis heerlijk het water in plonst.


Aan het strand spelen is natuurlijk ook helemaal geweldig. Beer en Muis doen flink hun best om een kasteel te bouwen, of te zien of dat gelukt is, moet je ook hier het puzzelstuk weghalen.
We zien Muis en Beer ook nog met stoepkrijt in de weer, lekker tentje bouwen en... stampen in de regenplas!


Elke keer is er onder het puzzelstuk een leuke afbeelding te zien van de activiteit die Muis en Beer uitvoeren. Voor de kleintjes is dit natuurlijk allemaal erg leuk, naast de vrolijke tweeregelige tekstjes op rijm, kunnen ze nu ook proberen het puzzelstuk weer terug te leggen op zijn plek.
Het is in zijn totaal een lief en aansprekend boekje geworden waar kinderen veel plezier aan zullen beleven.


ISBN 9789493236035 | Hardcover met ronde hoeken | 12 hardkartonnen pagina's | Uitgeverij Witte Leeuw | juni 2021
NUR 271 | Afmeting 17 x 17 cm | 1- 4 jaar

© Dettie, 8 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het nest van Ermest
Bubble Ducky

Ermest (geen drukfout) gaat verhuizen. Hij voelt zich niet gewenst op de plek waar hij woonde. Ja, hij is klein en hij is lelijk. En hij stinkt. Maar hij is een kei in opruimen!
Want hij is een mestkever.


Daar gaat-ie, een sip kijkende kever, een rolkoffertje achter zich aan meezeulend. Helaas wordt hij onderweg achtervolgd door een gemene hond. Om aan dat enge beest te ontkomen springt Ermest gauw in het riool.
Daar gaat hij avonturen beleven, ook al is ook in het riool niet echt iemand die hem enthousiast staat op te wachten. Alleen meneer Slak heet hem welkom in zijn huis. Hij laat hem het hele huis zien en zet ook een maaltijd voor hem neer.


Dan vraagt hij Ermest om een brief te schrijven aan zijn toekomstige ik. Wat zou hij aan zichzelf schrijven?
Al zie je als je het boek openslaat wel een envelop, waar een briefje uit steekt, toch komt dit wel een beetje onverwacht zonder verdere uitleg midden in het verhaal. Maar Ermest doet het wel, en achterin zullen we lezen wat hij aan zichzelf heeft geschreven.


Dat hij toch niet gelukkig is daar bij meneer Slak? Het ligt niet aan de slak, maar andere rioolbewoners laten hem links liggen.
Gelukkig kan hij zich wel nuttig maken: hij ruimt ook hier goed op. Hij bouwt een groot nest. Van afval.


Dan gebeurt er iets heel ergs. Maar ook iets goeds: Ermest krijgt een prijs!
Wat het verband is?


Een boek om te leren jezelf te accepteren zoals je bent, maar ook om dat met de ander te doen. Iedereen heeft immers wel ergens talent voor! En als dat nou net iets is wat je zelf niet kan, dan kun je elkaar helpen!
Leef je eigen leven, en geloof in jezelf.


Wie Bubble Ducky is, geen idee, maar hij heeft een fraai boek gemaakt. Met vooral veel knip- en plakwerk heeft hij mooie illustraties gemaakt bij het verhaal. Ondanks dat er overwegend bruin- en grijstinten gebruikt zijn, ziet het er toch vrolijk uit door de kleine accenten in primaire kleuren.


ISBN 9789044842029| hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Clavis | augustus 2021
Afmeting: 26,8 x 25,6 x 1 cm | Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 13 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Mia en de therapiehond
Lisa Papp


In de eerste twee delen maakten we kennis met Mia, de bibliotheekhond Bonnie en haar puppy Sam. Dankzij Bonnie leerde Mia veel beter lezen!
Toen Bonnie jongen kreeg mocht Mia een puppy uitzoeken en zo kwam Sam in haar leven. Ze heeft zelfs aan die eenzame asielhonden en -katten voorgelezen.


In dit boek is Mia bezig om Sam op te leiden tot therapiehond. Maar dat is nog best moeilijk en ze moeten ook steeds examens doen zodat uiteindelijk  iedereen weet dat Sam alles goed geleerd heeft en mensen goed kan helpen. Sam kan ondertussen al best veel. Hij blijft rustig zitten als hij andere honden ziet of als iemand voorbij fietst of loopt.


Die dag is het eerste van de drie examen in een verzorgingshuis, Sam moet allerlei testjes doen om te kijken of hij gehoorzaam is en alle opdrachten goed uitvoert. De bewoners vinden het superleuk dat Sam een paar keer in het huis komt om zijn examens af te leggen, behalve één meneer. Hij kijkt niet op of om  en waar alle andere bewoners blij worden en lachen om die lieve Sam, gebeurt bij de meneer niets. Mia zou het heel fijn vinden als ze die bewoner ook blij kan maken, maar hoe moet ze dat aanpakken?
Gelukkig weet mevrouw Kessels, het baasje van moederhond Bonnie, wel een manier...


Ook dit derde deel is een schot in de roos. De afbeeldingen zijn ontzettend vriendelijk en aansprekend. Ze zijn vrij realistisch maar toch fantasievol.
De kleine Mia en Sam vormen samen een mooi koppel. Je voelt als het ware de liefde voor de bijzondere pup Sam die zo goed zijn best doet.


Maar ook de wijze les die uit dit boek spreekt is belangrijk. Tijdens het voorlezen aan een aantal kinderen kun je met dit boek als voorbeeld, vertellen dat sommige mensen en kinderen even moeten wennen of niet onder druk gezet moeten worden voordat ze kunnen reageren. Als je ze met rust laat komt het vanzelf wel goed.

Opnieuw een prachtig boek in woord én beeld.


ISBN 9789051168440 | Hardcover | 40 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2021
Afmeting 24,6 x 28,7 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 6 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik weet wat ik worden wil
illustraties: Mies van Hout
tekst: Erik van Os en Elle van Lieshout


Elle en Erik schrijven sinds 1990 samen (kinder-)boeken, liedjes, versjes en leesmethodes. Ze werken thuis in hun ruime, zonnige werkkamer op zolder of aan de keukentafel. 'Schatje en Scheetje’ was ons 100e boek. Daarna heb ik niet meer geteld.' zegt Elle op hun website.
Mies van Hout heeft inmiddels ook haar -illustratie- sporen nagelaten. We kennen haar o.a. van de prachtige boeken Vrolijk, Vriendjes en Verrassing maar ook van de Kiekeboeserie en andere boeken.


Mies van Hout illustreerde al eerder boeken van Erik en Elle, o.a. het genoemde Schatje en Scheetje en het is fijn dat ook bij dit boek Ik weet wat ik worden wil het drietal heeft samengewerkt. De combinatie Ellen, Erik en Mies is namelijk perfect.


Ik weet wat ik worden wil
is al 12 jaar een geliefd boek vol kinderversjes die een mooi ritme hebben en veelal op rijm zijn geschreven. Deze nieuwe uitgave heeft geen cd meer, maar een aantal versjes zijn nu te beluisteren op Spotify.

Het is goed voor te stellen dat dit boek graag gelezen wordt. De versjes sprankelen, de teksten zijn vlot en ze zijn ook inhoudelijk knap en vol fantasie gemaakt.

Persoonlijk vind ik het versje Profvoetballer erg leuk dat zo begint:

Ik hoop op een plek
in het Nederlandse elftal
maar ja...
ik ben niet goed in voetbal


nou ja
IK ben wel goed
maar mijn voet
doet nooit wat-ie moet [...]


Of het lieve Postbode versje


Ik ben van de post
ik heb de pest
aan boze brieven

boze brieven stuur ik terug
ik bezorg de lieve
alleen de lieve brieven.


Het versje Klusjesman en zijn klusjesvrouw, die het klussen af en toe onderbreken, omdat ze 'ondertussen even kussen' eindigt heel schattig...


's avonds zijn we moe
van dat geklus
van dat gekus
dat heb je dan


trusten klusjesvrouw
trusten kusjesman.


De versjes lezen ook, dankzij het ritme, heerlijk voor en de afbeeldingen zijn vol humor gemaakt.
Mies van Hout heeft op haar site nog allemaal tips bij dit boek geplaatst.


Kortom, een prima boek om te gebruiken voor het thema 'Worden wat je wilt' van de kinderboekenweek 2021. Het boek is dan ook verkozen tot thematitel van de kinderboekenweek 2021 wat inhoudt dat scholen een lespakket kunnen bestellen,waarin onder andere voor alle thematitels een lesbrief zit met suggesties voor het behandelen van het boek in de klas.


ISBN 9789025775339 | Hardcover | 72 pagina's | Gottmer | juni 2021
Afmeting 32,4 x 20,1 cm | Leeftijd: vanaf 4 jaar

© Dettie, 17 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waar is Grote Broer?
Linde Faas


Boeken waaraan Linde Faas meegewerkt heeft, hebben altijd al iets extra's, maar een boek waarvan zowel de tekst als de illustraties door haar verzorgd zijn, kun je bijna kopen zonder ze gezien te hebben. De tekst, de afbeeldingen, alles klopt namelijk, de wisselwerking is als vanzelfsprekend


In dit boek stelt ze ons Grote en Kleine Broer voor. Dat zijn twee blauwe kikkers die in een bloem in de jungle wonen.
Grote Broer is ondernemend maar Kleine Broer vindt de buitenwereld maar niets, hij vindt alles eng dus hij blijft lekker veilig in zijn bloem. Maar Grote Broer besluit verder te kijken en gaat 'even' weg.
Kleine Broer wacht en wacht op de terugkeer van zijn broer. Het wordt nacht en weer dag... maar geen Grote Broer.


En dan begint het te kriebelen bij Kleine Broer, hij wil weten waar Grote Broer is, en stapt zijn bloem uit! 
Met bibberpoten begint hij aan zijn avontuur, maar hoe meer hij ziet, hoe hoger hij klimt, hoe leuker het wordt. Soms ziet hij wel dingen die griezelig lijken, maar als hij ziet wat het écht is, blijkt het helemaal niet eng te zijn. Alles is eigenlijk heel erg mooi!
Eenmaal boven ziet hij Grote Broer, die hem al die tijd goed in de gaten heeft gehouden!


De parallel met het dagelijkse leven is snel getrokken, als je niets onderneemt dan is je wereld een stuk kleiner en mis je een heleboel mooie dingen. Die mooie dingen zijn prachtige uitgebeeld door Linde Faas. Ze heeft de jungle in al zijn diverse kleurschakeringen weergegeven, de 'enge' dieren zoals de vogels, zijn bijna paradijselijk en de slak met zijn ogen op steeltjes laat je glimlachen.


Kortom, een heerlijk, dromerig boek met een mooie, lieve boodschap.


Linde Faas studeerde cum laude af aan de kunstacademie van Breda. Ze werkt als animator van tekenfilms en als kunstenares, en internationaal als illustrator. Ze is de vaste illustrator van de boeken van Pieter Koolwijk en maakte eerder haar eigen prentenboeken Ik neem je mee en het veelgeprezen De jongen en de walvis. Linde woont in Noorwegen en haalt haar inspiratie uit de ongerepte wilde natuur van het hoge noorden. www.lindefaas.nl


ISBN 9789047712176 | Hardcover | 32 pagina's | Lemniscaat | 13 juli 2021
Afmeting 24,9 x 33,5 cm | Leeftijd 4+

© Dettie, 16 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De walvis wilde meer
Illustraties: Jim Field
Tekst: Rachel Bright


Een levensles voor Wilbert Walvis

In het prentenboek De walvis wilde meer maken we kennis met een tobberige walvis, die iets zoekt, maar niet weet wat. Iedere ochtend voelt hij ‘een gapende leegte, een levensgroot gat’. Het is de drijvende kracht waardoor Wilbert op pad gaat. Op zoek naar iets wat dat holle gevoel kan wegnemen.


Dat Wilbert een tobber is, zien we direct aan zijn wenkbrauw als een tilde en aan zijn naar beneden buigende mond. Hij torst een verzameling kleurrijke spullen op zijn rug, maar dit is niet wat het misschien lijkt; Wilbert is niet per ongeluk verstrikt geraakt in al die spullen. Hij heeft ze zelf verzameld. En het is nogal wat wat hij meevoert. Van een ouderwetse grammofoon, tot een duikershelm. Een fiets, een paraplu, een ladder en wat al niet, verzameld in een bootje dat Wilbert achter zijn vin vasthoudt. Hij gaat gebukt onder zijn last en hoewel dat nergens met zoveel woorden wordt gezegd, kun je daarin als volwassen lezer natuurlijk gemakkelijk een hebberige consument herkennen. Wilbert houdt zodoende ook de volwassen (voor)lezer een spiegel voor.


Wilbert mist iets en zoekt en zoekt. Hij vindt steeds meer spullen, maar die doen geen recht aan zijn verlangen. Als hij aankomt bij een prachtig rif dat kleurrijk in beeld is gebracht door illustrator Jim Field, en daar zijn slag wil slaan, steekt Klaartje Krab daar een stokje voor. Zij slaat alarm en waarschuwt de zeedieren in het rif:


‘Pas op!’ schreeuwde Klaartje.
Je zag ze verstarren,
de krabben, de kreeften, de schollen, de scharren,
uit angst voor dat grote, gevaarlijke beest.


Klaartje Krab zorgt voor een ommekeer in het leven van Wilbert èn in het verhaal, want als Wilbert met zijn grote lijf het rif vol kleine zeediertjes dreigt te verpletteren, houdt Klaartje hem tegen met een wijze les:


‘Weet je,’ zei Klaartje, ‘iets doen voor elkaar,
een vin om een schouder, een helpende schaar,
er zijn voor een ander, niet nemen, maar geven,
dáár wordt je gelukkiger van in het leven.’


De illustraties van Jim Field, die hierboven al kort ter sprake kwamen, zijn gedetailleerd en toegankelijk. De walvis is een vriendelijke reus met ronde vormen. De zeedieren uit het rif hebben de meest prachtige kleuren en zijn daarom een feest om naar te kijken.
De illustrator weet met een paar eenvoudige pennenstreken de emoties van de diertjes weer te geven. De prenten laten zien wat de tekst vertelt en vullen aan. Luchtbelletjes in de vorm van hartjes geven de hervonden harmonie weer. En aan het einde van het verhaal heeft Wilbert zijn spullen weggegeven aan de zeedieren in het rif, terwijl dat niet in de tekst wordt genoemd. Het is trouwens ook niet het belangrijkste wat Wilbert te geven heeft, maar zijn voornaamste geschenk blijft hier onbesproken.


Na het voorlezen van dit prentenboek zou je kunnen vragen wie er, net als Wilbert, ook zo van spullen houdt. Hoe zou het kunnen dat Wilbert bijna direct geen lol meer heeft in de spullen die hij verzamelt? Wie geeft er wel eens iets? Zo ja, wat dan? Zijn het altijd spullen die je geeft, of kan je ook iets anders geven? En wat maakt gelukkig? Zijn dat spullen, of juist andere dingen?


Deze fijne, klankrijke vertaling van Bette Westera, is haar vijfde vertaling in een serie van Rachel Bright en Jim Field. In deze prentenboeken wordt in dierenverhalen een sociaal emotioneel onderwerp toegankelijk gemaakt voor kleuters. Hoewel de moraal in dit verhaal er voor de volwassen lezer wat dik bovenop ligt, is dit toch een heel mooi prentenboek dat door ritme en rijm buitengewoon prettig leest en in het gehoor ligt. Het is alsof het walvissenlied van Wilbert melodieus doorklinkt in de tekst.


ISBN 9789025774257 | Hardcover | 32 pagina's | Gottmer | maart 2021
Vertaald door Bette Westera | Afmeting 30,8 x 24,7 cm | Leeftijd 4+

© Mariska Venema,  11 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Wraoh
Illustraties: Tadele Maru
Tekst: Willem Janssen


De totstandkoming van dit boek klinkt als een sprookje:
Willem Janssen (1978) is, naast muzikant en schrijver, docent Nederlands voor anderstaligen. Anderhalf jaar geleden ontmoette hij Tadele Maru voor het eerst tijdens een les aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tadele volgde daar een cursus NT2 (Nederlands voor anderstaligen) en Willem was zijn docent. Tijdens een lesonderdeel over interesses vertelde Tadele dat hij tekende en schilderde. Toen Willem zijn werk zag, was hij direct verkocht. De eerstvolgende les trok hij de stoute schoenen aan en vroeg hij of Tadele een van zijn kinderverhalen zou willen illustreren...


Het resultaat van die vraag ligt nu voor me, een rijk geïllustreerd boek in A4 formaat, en het gaat verrassend genoeg over... leeuwen! Maar het bijzondere van dit verhaal is dat het nu eens niet over de kracht van de leeuwen gaat maar over hun brul!
De leeuwen liepen vrolijk het dorp binnen en brulden lekker voor zich uit. Wraoh, Wraoh. Eén man van het dorp vond het maar stom dat de leeuwen alleen maar Wraoh brulden. Mensen kunnen tenminste heel veel woorden gebruiken, dat is veel beter, vertelde hij.


Gelukkig was er een grote wijze leeuw die een beetje met mensen kon praten en hij legde uit waarom één woord ook goed is. In dat ene woord kun je je hele gevoel leggen en dan snapt iedereen je evengoed wel! Je kunt met dat ene woord ook alles zeggen. Dat is onze leeuwentaal, zei de verstandige leeuw.
Voorzichtig gingen mensen het proberen, Wraoh zei het kind, Wraoh zei de man. Wraoh zei de vrouw.
Dat voelde eigenlijk best lekker...


Je kunt dit verhaal op heel verschillende manieren interpreteren.
Het kan over vooroordelen gaan, zoals de man die één woord gebruiken maar stom vond.
Maar het kan ook over nieuwe dingen uitproberen gaan of over eerst eens kijken wat de ander te zeggen heeft voor je een oordeel hebt.
Of over je anders gedragen dan je gewend bent, of... of... of...


De paginagrote afbeeldingen zijn heel beeldend, je voelt het gebrul bijna. De leeuwen zijn vriendelijk en vrolijk weergegeven, daar wordt geen kind bang van. En stiekem denk ik dat iedereen nu ook een beetje gaat brullen, want hard of zacht, lief of boos Wraoh zeggen is eigenlijk heel leuk!
Heerlijk boek!


Tadele (1987) is als politiek vluchteling uit Ethiopië naar Nederland gekomen. Hij heeft in zijn geboorteland o.a. een nationale kunstcompetitie gewonnen en werd uitgeroepen tot een van de top 10 Amhaarse kunstenaars. Tadele heeft een master in Voedingsmiddelentechnologie en heeft enkele jaren gewerkt als universitair docent in Bahir Dar.

Willem is in 1978 in Nederland geboren en heeft Engels en Duits gestudeerd aan de UvA. Vervolgens heeft hij een docentenopleiding Nederlands als Tweede Taal gedaan en werkt hij inmiddels 11 jaar als NT2-docent. Daarnaast is hij al 23 jaar actief als muzikant en tekstschrijver.


De opbrengst van dit boek gaat in zijn geheel naar Tadele, die een goedwerkende computer voor zijn studie Levensmiddelentechnologie én zijn illustraties nodig heeft.


Zie ook https://ademwolken.nl


ISBN 9789464068337 | Paperback | 27 pagina's | Uitgeverij Van Voorbijgaande Aard (VVA) |  22 juli 2021
Leeftijd 4+

Dettie, 6 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER