Nieuwe jeugdboekrecensies t/m 5 jaar

Wie is een piraat?
Een dieren zoekboek
illustraties: Kathrin Wessel
tekst: Anne-Kristin zur BrüggeSoezen op de bank of tevreden spinnen?
Nee! Daar zal Murat nooit aan beginnen.
Met een lap op zijn oog
houdt hij de piratenvlag hoog!

Welke kat heet Murat?


Dit is een van de gedichtjes uit Wie is een piraat? Op de afbeelding, verspreid over twee pagina's,  zien we heel veel katten in een huiskamer. Een grijze kat hangt in de gordijnen, een zwarte drinkt een kopje thee, een witte heeft zich verstopt onder het kleed, een rode gestreepte ligt uit te buiken in de pizzadoos, een gevlekte kat speelt met een bol wol en weer een andere hangt in de lamp én er is één kat met een lapje voor zijn oog en een piratenvlag in zijn poot. Dát moet Murat zijn!
- Het grappige is overigens dat er geen schedel met twee gekruiste botten op die piratenvlag staat maar twee visgraten in X-vorm! -


Net als bij de kattenpagina moeten we bij de overige zes afbeeldingen ook een dier zoeken, de ene keer zien we allemaal paarden, die windjes laten, rondrennen, van een appel snoepen etc. De andere keer zien we een heleboel beren of zwierige, zwaaiende, zwevende kwallen. Soms gaat het speuren vrij snel maar soms is het nog best lastig, vooral als de weergegeven dieren erg op elkaar lijken zoals bij de flamingo's.


Op elke afbeelding staan circa 25-30 dieren weergegeven. Elk dier dat gezocht moet worden heeft speciale kleding aan of kan iets wat de andere dieren niet kunnen en op de allerlaatste afbeeldingen zien we heel veel verschillende dieren die allemaal  iets bijzonders kunnen. Zoals de  koe die vrolijk op zijn rolschaatsen voorbijkomt of een inktvis die lekker aan het kokkerellen is - al die 'armen' zijn dan best wel handig! - of  een konijn die gitaar staat de spelen enz.
Wat kunnen we daarvan leren? Wat is de moraal van het verhaal? Dat staat in het boek...


Het is ook superfijn als je jezelf kunt zijn!


Kortom, het is ook superfijn dat er van die leuke boekjes als dit zijn! De afbeeldingen op de hardkartonnen pagina's zijn heel levendig en kleurrijk. En de speuropdrachten zijn niet al te makkelijk voor de bestemde leeftijdsgroep en de gedichtjes zijn een beetje hoogdravend van taal maar wel te begrijpen en duidelijk leesbaar afgedrukt. Hopelijk volgen er meer van dit soort zoekboekjes. Mijn kleine buurmeisjes hebben tenminste genoten. Ze deden lekker mee met de speurtocht en raakten niet verveeld.


Anne-Kristin zur Brügge studeerde Duitse Literatuur en Culturele Wetenschappen en werkt als redacteur bij een kinderboekenuitgeverij.
Kathrin Wessel studeerde Communicatiedesign in Hannover. Ze was betrokken bij de productie van Astrid Lindgrens bekroonde tekenfilm Tomte Tummetott and the Fox.


ISBN 9789000355662 | Hardcover met ronde hoeken | 14 pagina's | Uitgeverij Van Goor | 4 juli 2017
Leeftijd 3+

© Dettie, 22 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van top tot teen met Fien en Milo
Pauline Oud


Pauline Oud laat in dit boekje Konijntje Fien en Muis Milo allerlei kleine opdrachtjes doen zodat ze hun eigen lichaam leren kennen.

We beginnen met... hun blote buik. We zien Fien en Milo in hun onderbroekjes staan.
Wat zit daar in het midden van hun buik? Wordt gevraagd. En zie je hun voeten? En wat zit er helemaal bovenaan?

Ah, het is hun hoofd, lezen we als we de bladzijde omgeslagen hebben. Daarmee kunnen ze heel goed nadenken... en wij ook! Dat is wel handig want dan kunnen we ook nadenken over de plaatjes van hoofddeksels die we te zien krijgen zoals een warme muts, een pet, een hoed en... een kroon!
Daaruit kunnen we een antwoord kiezen nadat we de vragen hebben gelezen. Bijvoorbeeld "Wat zet Fien op haar hoofd als ze jarig is?"

Maar nu Milo heeft wel een pet op maar zijn buikje is nog bloot net als die van Fien. We moeten maar eens kleren voor hun uit gaan zoeken... En aan hun voeten moeten natuurlijk sokken en schoenen...  Maar eerst mogen we onze voeten laten zien en dan zoeken we een stel kousen en schoenen voor Fien en Milo bij elkaar.
En wat doe we eigenlijk met onze benen? Kunnen we daarmee rennen? En met onze voeten,  kunnen we daarmee stampen?
En wat doe we met onze billen? En waarom hebben we ogen, oren en een neus? Wat kunnen we daarmee doen? En wat doen we met onze mond?

Op al deze vragen - en veel meer -  komt een antwoord, en daarbij krijgen we ook steeds een opdrachtje, we moeten bijvoorbeeld op de afbeeldingen kiezen wat lekker ruikt of heel erg stinkt. Ook kunnen we aanwijzen welke dieren harde geluiden maken en welke zachte.


Kortom, op een heel speelse manier leren we van alles over ons eigen lijf. Achterin het boek staat nog een leuk versje. Misschien is het slim om dat uit ons hoofd te leren want daarin wordt alles wat we in dit boekje geleerd hebben nog eens herhaald.


Natuurlijk zijn de afbeeldingen erbij weer helemaal prima, Pauline Oud verstaat namelijk de kunst steeds op een bedrieglijk eenvoudige manier precies de kern weer te geven. Kinderen zullen onmiddellijk begrijpen waar het om gaat.


Zie ook de hele Fien en Milo serie

(Jammer dat er geen inkijkexemplaar en geen goede afbeelding van de cover te vinden is want deze is in werkelijkheid sprankelend hemelsblauw van kleur)


ISBN 9789044830699 | Hardcover met ronde hoeken | 29 pagina's | Uitgeverij Clavis | juli 2017
Afmeting 22,7 x 21,4 cm | Leeftijd 2+

© Dettie, 15 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Er was eens ...
8 bekende sprookjes op rijm
Illustraties:  Là Studio Saigon
tekst: Marieke van HooffWe kennen ze allemaal wel: Assepoester, De varkenshoeder, Belle en het Beest; De kleine zeemeermin, Ali Baba en de veertig rovers, Sneeuwwitje en de zeven dwergen; Aladdin en de Geest en Het meisje met de zwavelstokjes. Maar al ken je deze verhalen nog zo goed, in deze vorm heb je ze nog nooit gelezen!
Marieke van Hoff heeft de tekst op rijm gezet, en al is de dichtvorm niet altijd even verantwoord, het is ontzettend leuk om voor te lezen en om zelf te lezen.

Bijvoorbeeld (welk sprookje is dit?)


Het schip was goed beladen
Met dure handelswaar
Hijzelf moest naar de haven.
Dat moest als eigenaar.

De dochters vroegen: ‘Papa,
Breng jij wat voor ons mee?
Jurken en diamanten?’
(Duh, de oudste twee.)


Misschien is die te moeilijk. Deze dan:


Ze was onherkenbaar op ‘t bal, en de prins?
Die gaapte haar schaamteloos aan.
Hij zag niemand anders meer staan.

Hij vroeg haar ten dans en zij stemde snel toe.
Hij keek haar diep in de ogen.
’t Leek of ze niet dansten, maar vlogen.


De tekst is vaak grappig, en de illustraties zijn sprookjesachtig, zoals je dat verwacht.

Dit oorspronkelijk Vietnamese boek is gemaakt door twee enthousiaste jongelieden die samen Là Studio Saigon vormen.

Hier
kun je de oorspronkelijke versie inkijken.


Marieke van Hooff
(Turnhout, 1976) is een duizendpoot: behalve schrijfster is zij ook actrice en muzikante. Zij schreef al boeken voor alle leeftijden en scenario's voor de Vlaamse televisie en maakt theatervoorstellingen in België en Engeland. Ook spreekt ze wel tekenfilms in.


ISBN 9789492616029| Hardcover | 143 pagina's | Uitgeverij Giraf (Kluitman) | april 2017
Leeftijd 3+

© Marjo, 14 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Cas de kat
Connie Snoek


Cas de kat is een echte huiskat.

Altijd binnen.

Lui.

En... dol op eten!


Cas de kat heeft dus een heerlijk leventje. Wie zien hem dan ook heel tevreden liggen slapen op zijn warme dekentje.


Maar aan dat fijne leven komt abrupt een eind. Het baasje van Cas de kat laat hem op een dag zomaar achter op een piepklein eiland! De keurig aangeklede vos ziet gelijk in die lekker dikke, ronde kat een heel smakelijk hapje... Maar gelukkig weet Cas nog net op tijd weg te komen.


Arme Cas, hij is niets gewend, het enige waar hij goed in is, is slapen en eten. Maar hoe hij zelf aan eten moet komen weet hij niet. Hij kreeg altijd alles uit blik...  Natuurlijk probeert hij het wel. Hij snapt wel dat hij geen lawaai moet maken als hij een muis ziet en blijft dan ook muisstil zitten. Helaas gaat de muis er als een haas vandoor.


De stoet deftige ganzen zijn veel te groot en te eng voor Cas en 's avond heeft Oehoe zelf teveel honger om zijn muizenmaal met Cas te delen. Cas vraagt eten aan de vissen en de vogels... niemand wil Cas aan eten helpen. Cas droomt er zelfs heel akelig van.


Ach die Cas.  Hij is op een wel érg onvriendelijk eiland beland en zijn baasje ziet hij ook al niet meer terug. Van de tevreden binnenkat is niets meer over. Zijn ogen en mondhoeken hangen naar beneden, alle pret is uit zijn lijfje. Het is een en al narigheid voor Cas, totdat...

Dit is de tweede keer dat ik illustraties van Connie Snoek te zien krijg. Het door haar geíllustreerde boek 'Kaila de leeuwentemmer' (tekst Marloes Kemming) staat op mijn 'mooie boeken' plank en deze komt ernaast te staan.
Ondanks dat de afbeeldingen niet vrolijk zijn, Cas heeft het immers knap moeilijk, zijn ze wel erg aansprekend en bijzonder. De dieren dragen allemaal vrij statige kleding en zijn niet koddig of lieflijk om te zien waardoor de illustraties haast volwassen te noemen zijn. Toch zitten de tekst en illustraties vol grappige en speelse elementen, zoals o.a. 'de muis die er als een haas vandoor gaat' en de fraaie blauwe vis met zijn parapluutje enz., zodat het boek toch uitstekend geschikt is voor kinderen.

Het boek zelf is mooi uitgevoerd met linnen rug en en gedrukt op Lessebo design mat papier en is tot stand gekomen in samenwerking met museum het  KattenKabinet in Amsterdam.


Zie ook het inkijkexemplaar (te downloaden)


(Ik denk overigens dat we nog veel meer van deze illustratrice gaan lezen en zien. Dit boek heeft tenminste al een eervolle vermelding gekregen bij 3x3 magazine Annual No.12 en is geselecteerd voor de Afcc Book gallery Singapore 2016!)


ISBN 9789082671506 | Hardcover | 32 pagina's | Uitgeverij Snoek | juni 2017
Formaat b 30,5 x h 21,8 cm | Leeftijd vanaf ca 4-5 jaar maar ook geschikt voor oudere kinderen

© Dettie, 5 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Grote Anna leert turnen
Kathleen Amant


Kleine meisjes worden groot, kleine Anna is nu grote Anna en zij heeft inmiddels  al leren fietsen, zwemmen, paardrijden en nog veel meer maar vandaag gaat ze weer turnen bij de turnclub. Meester Roel en juf Wendy zijn er al en zij zorgen ervoor dat de spieren van de kinderen lekker warm worden dankzij het opwarmspelletje. Dat vindt Anna wel spannend, elke keer als de muziek stopt moet ze gauw in een hoepel die op de grond ligt springen. Anna kiest de gele hoepel, maar Bas en Sep ook! Best wel gezellig, zo'n groepsknuffel!


Nadat hun hele lijf lekker warm is mogen de kinderen het echte werk gaan doen, ze gaan turnen in de turnzaal! Meester Bart heeft al van alles klaargezet en hij vertelt dat ze die dag een tocht door de jungle gaan maken. En net als in het echte oerwoud moeten de kinderen springen, klimmen en klauteren. Ze lopen over smalle planken met iets op hun hoofd dat niet mag vallen, ze slingeren lekker aan de trapeze, ze lopen voetje voor voetje naar de andere kant van het klimrek. Ze wippen om kegels heen. Maar soms zijn ze ook heel rustig want anders kunnen ze hun evenwicht niet bewaren als ze over de wip naar de andere kant moeten lopen. Anna vindt dat best moeilijk maar ook lekker spannend.
Maar het allerspannendste is over een touw lopen, zal het lukken? Anna heeft er wel heel hard voor geoefend...


De kinderen krijgen een heleboel te doen, koprol, springen over hindernissen, handstand maar ze vinden het helemaal geweldig. Ze hebben pret voor tien. Was het alvast maar volgende week dan konden ze weer turnen!


Kathleen Amant verstaat als geen ander de kunst om kinderen op een eenvoudige maar doeltreffende manier tonen hoe sommige dingen werken. Ze laat zien wat er precies gebeurt in de rekenles, of in een zwembad of gymzaal. Ze vertelt in andere boekjes alles over leren fietsen, skieën of paardrijden. Of wat je allemaal kunt zien en meemaken als je op kamp gaat of naar dansles mag. En zo kun je kinderen op een vlotte manier voorbereiden op alles. In dit boekje is het dus voorbereiden op een turnles.

Het is heel slim om het 'junglespel' te kiezen voor dit boek, we zien daardoor alle turntoestellen en andere attributen én hoe ze gebruikt worden. Knap bedacht. 


De afbeeldingen, zoals altijd ook door Kathleen Amant zelf verzorgt, zijn weer kleurrijk, helder en duidelijk. De tekst is goed leesbaar afgedrukt.
Kortom, opnieuw een fijn boekje. Ik ben inmiddels een grote fan van grote Anna!


ISBN 978904483078 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2017

Dettie, 2 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Klein vogelboek
Loes Botman

Op de website van Loes Botman staat te lezen:


"Dieren zijn haar passie. De meeste mensen beschouwen de dieren met een grote mate van vanzelfsprekendheid, maar hoe verdraaid eenzaam zouden de mensen zijn zonder dieren om zich heen! In haar tekeningen wil ze de schoonheid van de wereld om ons heen laten zien, en die delen met de mensen."


Die passie voor dieren deelt ze ook in haar boeken o.a. voor de allerkleinsten onder ons. Naast het Klein insectenboek vol afbeeldingen van vlinders, vliegen, kevers etc. en Dierenvrienden met tekeningen van dieren die in en om het huis of boerderij voorkomen is nu dit boekje verschenen.

© Loes Botman

Zoals de titel al weergeeft staan er dit keer alleen vogels in weergegeven die vaak in onze omgeving te zien zijn, zoals de merel, spreeuw, koolmees en pimpelmees, goudvink etc. Maar ook zijn er enkele watervogels op de hardkartonnen pagina's te zien, zoals de zilvermeeuw, meerkoet, wilde eend en knobbelzwaan.

De vogels zijn zeer natuurgetrouw, in kleur, met pastelpotloden en -krijt getekend waardoor je, met dit boekje in de hand, samen met kinderen kunt proberen de vogels te herkennen in bijvoorbeeld eigen tuin of in bos of park.  De kinderen kunnen dan gelijk de naam van het dier leren want bij de afgebeelde vogels wordt hun Nederlandse naam vermeld in duidelijke witte, schreefloze letters.

Een mooie aanwinst voor elke natuurliefhebber die zijn, haar of andermans kinderen wat meer wil meegeven dan een wereld die alleen maar via beeldschermen tot ze komt. 


ISBN 9789060388129 | hardcover met ronde hoeken | 12 hardkartonnen pagina's | Uitgeverij Christofoor | juni 2017
20 x 17 cm | leeftijd ca. 3 +

© Dettie, 24 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBambi
Felix Statten, bewerkt door Kochka
getekend door Sophie Lebot.


Bambi is bij iedereen bekend. Het verhaal over het jonge hertje dat moet leren op eigen benen te staan, en daarbij in eerste instantie door zijn moeder geholpen wordt. Tot hij groter wordt en zij hem steeds vaker alleen laat. Als hij op een dag angstig om haar roept, duikt er een groot hert voor hem op.

‘Houd op met jammeren,’ gebood hij. ‘Je bent nu groot genoeg om alleen te zijn!’


Vanaf dat moment denkt hij iedere keer als hij een beetje bang wordt aan de Prins, zoals hij hem in gedachten noemt. En de kleine Bambi wordt groot. Zijn moeder laat hem steeds vaker alleen, tot de dag dat de roedel aangevallen wordt door een groep jagers. Ze vluchten. Als de anderen weer bij elkaar komen en zijn moeder er niet bij is, weet Bambi dat hij zijn moeder niet meer terug zal zien.
Na de winter ontdekt Bambi dat hij op de Prins lijkt. Ook hij draagt een gewei, en hij is groot en sterk. Het wordt tijd voor de liefde, maar ook voor eenzaamheid. Want de kleine Bambi is voorbestemd om een solitair hert te worden. Zoals de Prins dat ook was.


Niet Walt Disney is de bedenker en schrijver van dit zo bekende verhaal, maar Felix Salten, een Oostenrijker. Hij schreef het in 1942, geïnspireerd door een tocht in de Alpen. In eerste instantie werd het verhaal verboden in het Duitse Rijk, omdat men het beschouwde als een allegorie op de houding van de Nazi’s ten opzichte van de Joden. Een nogal ver gezocht idee! Het jonge hert leert van zijn moeder hoe hij moet overleven in het grote woud, en dat hij daarbij vooral op moet passen voor de mens. Maar leert niet ieder dier dat de mens niet te vertrouwen is?

Walt Disney heeft het verhaal wat meer geromantiseerd, waarbij de dieren vermenselijkt zijn en er andere dieren toegevoegd zijn, zoals Stampertje. In de bewerking van Kochka is het verhaal meer basaal gebleven. Het gaat alleen om herten. En de jager in zijn donkere rol op de achtergrond. Het is meteen duidelijk dat de toevoeging van een konijn en een stinkdier leuk is, maar niet noodzakelijk.


Sophie Lebot - die eveneens Sneeuwwitje en Hans en Grietje tekende - doet met haar tekeningen een kleine concessie. Zij tekent wèl konijntjes en vogels. Zij dienen als decor, maken geen deel uit van het verhaal. Lieflijk en dus romantisch zijn haar tekeningen ook, in zachte kleuren.
En een extraatje is de mooie poster aan de binnenkant van de papieren omslag. Dat is dezelfde tekening als de voorkant van het boek, tegen een meer uitgewerkte achtergrond.


Het ultieme cadeau! Voor een kind, maar ook voor de volwassen voorlezer. Het verhaal biedt meer details, meer sfeer, zodat je langer bezig bent met voorlezen en het kind meer tijd heeft om te genieten. De Disneybambi wordt geen moment gemist, zo mooi is dit verhaal getekend.


ISBN 9789025113780 | Gebonden met poster aan de binnenzijde van de omslag |32 pagina's | Uitgeverij Holland | mei 2017
Vertaald uit het Frans door Madeline Bodaert Leeftijd vanaf 4 jaar

© Marjo, 13 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Fred is druk
illustraties: Anne Schneider
tekst: Janna de Lathouder

Onder water woont inktvis Fred. We zien hem zwemmen. Hij is prachtig wit met mooie gekleurde vlekken op zijn tentakels. En dan fling, flang, plung, plang, flong, plong begint er ineens iets borrelen in zijn buik. Het zijn net stuiterballen, die alle kanten op willen. Als Fred dat voelt, wil hij nog maar één ding, en dat is... spelen!


Maar van de zaagvissen mag dat niet. Fred is veel te wild. Dus probeert Fred die stuiterballen in zijn lijf tegen te houden, hij legt zelfs zijn tentakels in de knoop, maar het helpt niet, Fred barst bijna uit elkaar zo graag wil hij spelen en dan... kan hij het niet meer tegenhouden. Fling, flang, plung, plang, flong, plong de stuiterballen schieten zijn lijf uit. Fred is helemaal blij. Eindelijk kan hij spelen.


Maar de andere waterbewoners vinden het maar niets, zo'n vrolijke, drukke inktvis. We zien de zeepaardjes verschrikt weg zwemmen. Arme Fred, hij krijgt vreselijk op zijn kop van de zaagvissen. Ze hebben er nu helemaal genoeg van, Fred moet weg...! En daar gaat hij, van schrik is hij helemaal wit geworden. Fred zwemt maar wat rond in zijn eentje. Hij moet stiekem een beetje huilen, maar dat is niet erg, er is toch niemand die het ziet.


Opeens ziet hij een schelp in het zand liggen en klopt er maar eens op. Er is niemand thuis dus roffelt Fred even lekker verder, maar dan... hap! Heeft Scott, die in de schelp woont, Freds tentakel te pakken. Dat is niet leuk, maar Scott moest wel, hij heeft namelijk een stuiterbal in zijn lijf, vertelt hij... Fred weet niet wat hij hoort en kan zijn geluk niet op. Eindelijk nòg iemand met zo'n kriebelende stuiterbal in zijn lijf. Daarna is het een feest van herkenning voor die twee. Maar hoe nu verder?
Samen bedenken ze een geweldig plan en zo komt uiteindelijk alles toch nog goed.

Dit is het derde boek dat ik lees van Janna de Lathouder & Anne Schneider. Het eerste boek ging over slordig zijn, het tweede over een beetje stuntelig zijn en dit derde boek gaat over een beetje druk zijn. Het is ze opnieuw gelukt om dit aparte gedrag op een heel aantrekkelijke en positieve manier te bespreken. Fred en Scott zijn gewoon een beetje drukker dan de andere zeedieren maar ze zijn evengoed heel erg gezellig om mee te spelen, zolang ze hun gang maar mogen gaan en niet tegengehouden worden want dan gaat het juist mis want als ze dan eindelijk los kunnen gaan dan zijn ze dubbel zo druk.


Om stuiterballen als metafoor voor het gedrag van wat drukkere kinderen te gebruiken is goed bedacht. Elk kind kan zich daar iets bij voorstellen. Het lijkt me leuk om samen met kinderen dat stuiterbalgedrag te bespreken of na te spelen. Maar het hoeft natuurlijk niet, het verhaal is ook uitstekend en pakkend genoeg om gewoon zomaar voor te lezen. Kortom, een positief boek voor grote en kleine, drukke en rustige kleine dametjes en heertjes vanaf 5 jaar.


ISBN 9789044830354 | Hardcover | 27 pagina's | Uitgeverij Clavis | mei 2017
Formaat: 298 x 216 x 9 mm | leeftijd 5+

© Dettie, 21 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Luuk en Lotje
Het is zomer!
Ruth Wielockx


In dit laatste boekje uit de seizoenenserie rond Luuk en Lotje is het zomaar een heerlijke zomerse dag. De tweeling Luuk en Lotje gaan lekker in de tuin spelen. Eerst smeren ze zich in met zonnebrandcrème, 'Hé dit lijkt op tandpasta!' vindt Luuk. Hij doet zijn pet op en Lotje heeft al een mooie roze zomerhoed opgezet.

Ze hebben een geweldige dag. We zien ze heerlijk schommelen terwijl papa de was ophangt. Daarna spelen ze fijn in de zandbak. Luuk bouwt een stoer kasteel en Lotje maakt zandkoekjes. Beer en Pop zijn er ook bij en we zien de slak lekker koel in het emmertje zitten. En dan heeft mama een superidee. Ze laat het zwembadje vollopen en even later is Luuk heerlijk aan het 'zwemmen'. Lotje doet wat anders met water, ze helpt mama met de planten water geven met haar eigen kleine gieter. Ze bouwen ook nog een tentje en hebben het heel gezellig daar en dan heeft mama ook nog eens een fijne verrassing voor ze. Wat een heerlijke zomerse dag!

Boeken van Ruth Wielockx stralen altijd vrolijkheid uit, of ze nu over vervoermiddelen, ridders, prinsen en prinsessen of iets anders gaan. In dit boekje heeft ze opnieuw een opgewekte sfeer weten te scheppen. Het geheel straalt een knusheid uit zonder oudbollig te zijn.  Je hoort de tweeling bijna kletsen met elkaar en voelt de zon haast op je huid schijnen. De heldere kleuren dragen ook erg bij aan het overbrengen van die prettige stemming op die stralende, warme, speelse zomerdag.
Kortom, een fijn, zonnig vakantieboekje.


ISBN 9789044829532 | Hardcover met ronde hoeken | 21 pagina's | Uitgeverij Clavis |
Afmeting: 22,8 x 21,4  cm | Leeftijd vanaf 30 mnd.


ISBN 9789044829532 | Hardcover met ronde hoeken | 21 pagina's | Uitgeverij Clavis |
Afmeting: 22,8 x 21,4  cm | Leeftijd vanaf 30 mnd. 

© Dettie, 15 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWat is het warm!
Uit de serie De Klimaatjes
Illustraties van Nynke Mare Talsma
Judith Koppens & Andy EngelDe Klimaatjes, dat zijn Mol, Egel, Muis, Duif, Uil, Vos en Kikker.
Zeven dieren die in ieder geval binnen de verhalen in deze serie de beste maatjes zij,. Waarom ze dan de Klimaatjes heten? De thematiek heeft steeds te maken met de veranderingen in ons klimaat en wat wij daar zelf eventueel aan kunnen doen.

In dit tweede deel verzucht Vos dramatisch dat hij het zo warm heeft.


‘Zelfs met het raam open en de ventilatoren aan, was het nog te warm om te slapen.’


Vos en Kikker proberen op allerlei manieren verkoeling te vinden, maar een ijsje helpt maar even, zwemmen in de vijver mag niet, de fles water is snel leeg en Vos moppert maar door. Kikker bedenkt steeds wat anders, en tenslotte komen ze bij Uil, die dan misschien wel geen oplossing weet, maar wel kan vertellen hoe het komt dat het zo heet is. Gelukkig kan Muis wèl iets verzinnen om het wat koeler te krijgen, en wat zij verzint dat kunnen de jonge lezertjes ook maken. Kijk maar achter in het boek!

De dieren zijn typetjes, met ieder hun eigenschappen, die je terug vindt in het verhaal. Zo lezen we in dit boek inderdaad dat Muis slim is, Uil veel nadenkt en dat Kikker altijd enthousiast is. Aan de binnenkant van de omslag worden de vrienden voorgesteld. Je kan als je het boek voorleest met een kind praten over de achtergrond van het verhaal, wat voor oplossingen ze zelf zouden kunnen verzinnen, en je kan het er over hebben welke dieren wel of niet een rol spelen in het verhaal, en of dat een grote rol is of een kleine. Er valt zo heel wat plezier te beleven met dit boek. Je zou bijna vergeten dat het eigenlijk bedoeld is als een wijze les, want jong geleerd is (misschien) oud gedaan!


Judith Koppens is leerkracht in het basisonderwijs, en weet dus heel goed wat kinderen leuk vinden, en wat geschikt is voor welke leeftijd. Die ervaring verwerkt zij in haar boeken.
Over Andy Engel vind ik helaas niets, maar wel weer over de illustratrice van dit boek: Nynke Mare Talsma (Delfzijl, 1975) Zij heeft al vele kinderboeken, educatieve uitgaven en omslagen voor jeugdboeken verlevendigd. De materialen die ze veel gebruikt zijn aquarel, pen en inkt. Daarnaast gebruikt ze ook technieken als etsen, linosnede en collage. Tegenwoordig werkt ze in haar atelier-aan-huis in Apeldoorn.


ISBN 9789044827835 | hardcover |24 pagina's | Uitgeverij Clavis| oktober 2016
Leeftijd vanaf 5 jaar

© Marjo, 14 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van wie is die staart?
illustraties: Martijn van der Linden
concept: Joukje Akveld


Met zijn vrouw, kinderboekenschrijfster Maranke Rinck, maakt Martijn van der Linden sinds 2004 prentenboeken zoals de succesvolle boeken Memorykonijn en Tangramkat. - Deze laatste werd in 2017 bekroond met een zilveren penseel en een zilveren griffel -  In 2016 won Martijn o.a. de Woutertje Pieterse prijs voor het boek  Stem op de okapi dat hij maakte met de schrijver Edward van de Vendel. Bovendien mag hij samen met zijn vrouw het prentenboek van de kinderboekenweek 2017 maken.


Met andere woorden, voor de serie Van wie is, worden niet de minste illustratoren aangetrokken. Het aparte aan deze serie is, dat de opzet van de boekjes aldoor hetzelfde is maar het onderwerp en de illustratoren veranderen steeds. Deze keer is dus Martijn van der Linden aan de beurt die de vraag Van wie is die staart? in beelden heeft omgezet.


We zien op de cover al een stel dieren en één staart, die duidelijk van een vogel is, maar welke? Dat kan ik al wel verklappen, want op de achterkant zien we het antwoord, het is het ijsvogeltje die met zijn reiskoffertje in zijn pootjes en reispet op zijn kopje heerlijk zijn luchtreis maakt.


Binnenin het boek gebeurt in feite hetzelfde. We zien op de linkerpagina een staart afgebeeld met de vraag van wie is die staart? en rechts een viertal dieren. Wij moeten dan uitzoeken welk dier bij die staart hoort. Op de volgende twee pagina's kun je zien of je het goed hebt.


Van die pagina's met 'antwoorden' is veel werk gemaakt en allemaal hebben ze het thema reizen. We zien een dier met allemaal tassen, en de krokodil heeft een koffer én zijn kinderen op zijn rug gebonden. De kleintjes en de grote krokodil hebben allemaal  een gezellige zomerpet opgezet. We zien verder een dier met een vracht boeken als bagage en de lieve giraffe zit dubbelgevouwen in het bushokje te wachten op de bus.
Er is zelfs een dier die allemaal zomerspulletjes verkoopt aan een rondreizende panter! Kortom, de dieren gaan lekker op vakantie!
Op de laatste pagina zijn, zoals in alle boekjes, steeds alle dieren te zien. Deze pagina is altijd de klapper van het boekje, zo ook deze keer.

Hoe meer boekjes er verschijnen, hoe leuker de serie wordt. Het is fascinerend hoe verschillend de sfeer in de boekjes zijn, terwijl ze toch stuk voor stuk erg aantrekkelijk en vermakelijk zijn. Ik ben nu al benieuwd welk onderwerp en welke illustrator voor het volgende boekje gekozen worden.
Dus... vooral doorgaan!


ISBN 9789025767129 | Hardcover met ronde hoeken | 32 kartonnen pagina's | Gottmer | mei 2017
Leeftijd 2+

© Dettie, 5 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Van wie is die auto?
illustraties: Philip Hopman
concept: Joukje Akveld


Het derde boekje alweer in de Van wie is... serie. Deze boekjes zijn volgens een vast concept opgebouwd. In de eerdere boekjes getiteld Van wie is die hoed en Van wie is dat huis zagen we afbeeldingen van allerlei hoeden en huizen met bijvoorbeeld de vraag, van wie is... die toverhoed, of die iglo? Vervolgens kan een kind uit vier figuurtjes kiezen waar dat huis of die hoed bij horen.  De onderwerpen in de boekjes worden bij naam genoemd en zo leert een kind gelijk de verschillende namen van bijvoorbeeld diverse woningen kennen, zoals iglo of kasteel.


Elk deeltje wordt door een bekende illustrator van afbeeldingen voorzien. In dit boekje over auto's kunnen we bijvoorbeeld genieten van de vlotte tekeningen van Philip Hopman.

Het begint gelijk al goed, namelijk met een mooie, grote, statige limousine! Natuurlijk staat de vraag 'Van wie is die limousine?' eronder. We kunnen op de rechterpagina kiezen uit vier personen; een politieagente, een chauffeur in een mooi chauffeurspak, een oude dame en een ambulancebestuurder.
Op de volgende twee pagina's zien we de chauffeur het portier van de limousine openhouden voor de filmster die over een rode loper naar de auto loopt. Daardoor weten we dat de chauffeuse het goede antwoord is.
Daarna zien we een stoere, mooie, rode brandweerwagen... Bij die wagen is het niet zo heel moeilijk om de bestuurder te kiezen.

En zo komt er een hele stoet aan wagens voorbij, maar ook een begrafenisstoet want een begrafenisauto moet ook bestuurd worden natuurlijk.
Maar het allerleukste is dat Hopmans eigen Boer Boris met zijn tractor op de laatste pagina's ook nog voorbij komt! Op die pagina zien we trouwens de figuurtjes uit het boekje nog een keer, maar dan allemaal bij elkaar, weergegeven.


Philip Hopman heeft de opdracht om de diverse auto's en bestuurders weer te geven op een apart manier aangepakt, we zien namelijk de figuurtjes die gekozen moeten worden steeds terugkeren op andere afbeeldingen maar dan als bijfiguren. De oude dame bijvoorbeeld kijkt toe als de politieagente iemand een bon geeft, maar we zien haar ook op de brancard in de ambulance getild worden en later met haar gebroken been - in roze gips - in de rolstoel  naar de kermis gaan. Als het moet kun je daar ook nog een verhaaltje omheen verzinnen.


Kortom, opnieuw een bijzonder deeltje van deze aparte en leerzame serie. Het zou me niets verbazen als deze hele serie een collectors item gaat vormen.


ISBN 9789029766818 | hardcover met ronde hoeken | 32 kartonnen pagina's | Gottmer | mei 2017
Leeftijd 2+

© Dettie, 24 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Broccoli in mijn ijs!
Emily Mackenzie


Als je het boek openslaat zie je als eerste figuurtje een zwart-wit gevlekt hondje met rode laarzen aan en een rode halsdoek om. Hij staat met een knalgeel gietertje een stel bloemen water te geven. We weten dan nog niet dat het hondje Thijs heet en het gietertje heel speciaal is.


Als we verder lezen komen we meer te weten over Thijs. Er is iets aan de hand met Thijs, iets waar wel meer kinderen last van hebben. Thijs lust namelijk geen groente."Waarom kauwen op iets groens dat gekookt is of iets geels dat gestampt is?" vraagt Thijs zich af. Maar het wordt nog erger, Thijs lust ook helemaal geen fruit! En dat is in feite best gek want Thijs zijn hele familie, zoals o.a. mama, papa, opa en oom Ben, zijn bekende groente- en fruitkwekers die al heel veel prijzen hebben gewonnen met hun gekweekte spullen. Ze willen allemaal heel graag dat Thijs, net als zij, ook lekkere appels of die mooie oranje wortels gaat eten want dat is goed voor Thijs. Maar Thijs denkt er niet over. Alle soorten groente en fruit vindt hij vies, héél vies.

De familie wordt een beetje wanhopig, ze stoppen zelfs groente en fruit in het eten van Thijs, helaas helpt dat ook al niet.
Maar dan is opa bijna jarig en de familie bedenkt een plan en ze denken dat die wel gaat lukken. Even lijkt het er ook op dat het inderdaad zo is, vooral als Thijs aan zijn opa belooft voor zijn verjaardag iets te kweken dat zij alle twee lusten.  Ze zullen het dan samen opeten. Opa is helemaal blij, Thijs mag dan wel de gele Top Tovergieter gebruiken die opa gewonnen heeft. Maar Thijs is heel erg slim, slimmer dan allemaal. Maar opa is ook niet dom...

Een aardig verhaaltje maar niet heel spectaculair en ook niet 'verrukkelijk grappig' zoals de cover belooft. Het idee is leuk en Thijs heeft een slim idee maar uiteindelijk loopt het toch af zoals je al verwacht had want het boekje dient natuurlijk om een kind groente en fruit te laten eten. De afbeeldingen zijn eenvoudig maar druk dankzij de tekst erbij. De letters in de tekstblokken wisselen namelijk veel van afmeting waardoor het, met de afbeeldingen erbij, in zijn geheel erg onrustig overkomt. Kortom, op zich geen slecht boek maar het had qua inhoud wel wat spannender gekund en qua uitvoering meer in balans mogen zijn.


ISBN 9789000353798 | Hardcover | 32 pagina's | Van Goor uitgeverij | mei 2017
Vertaald door Annelies Jorna | Leeftijd 4+

© Dettie, 18 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER