Non-fictie

Martha Sherrill

Non-fictieMan met hond


"Morie was dertig toen hij zijn eerste hond kocht. Het was gewoon een ingeving, een gevoel dat hij er een moest hebben. [...] Het gevoel was er ineens. Het was niet uit te leggen, bijna mystiek. Morie had nog nooit eerder een hond gehad of zelfs maar gedacht dat hij er een zou willen hebben."

Deze koop, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, is het begin van een leven lang zorgen voor Akita's, een Japans, met uitsterven bedreigd, hondenras.
Door de oorlog leden mensen in Japan honger, daarom werden honden afgemaakt om de vachten aan het leger te verkopen, of om ze op te eten. Bovendien mochten de Japanners in die tijd geen hond als huisdier houden omdat er zo weinig voedsel beschikbaar was.


"Het was egoïstisch en getuigde niet van liefde voor het vaderland. Als je extra eten had, moest je dat delen met je buren. Als je een goede hond had, moest die worden overgedragen. Zo niet, dan kreeg de plaatselijke politie opdracht hem te komen halen. Het leger zette enkele honden in voor oorlogsdoeleinden, meestal om voorraden te dragen, of ze werden volgehangen met explosieven en daarna een vijandelijk kamp in gestuurd. [...] Het leger wilde enkel Duitse herders. Atika's werden gevild, waarna hun vacht werd gebruikt om de winterjassen van de officiers te voeren."


Dit gegeven zit Morie dwars. Akita's waren 'toentertijd niet erg geliefd. De meeste mensen vonden het een ouderwetse hond, een boerenhond. Buitenlandse honden waren handelbaarder en exotischer was de heersende mening. Morie wilde iets doen voor deze honden. Als hij hoort dat er, illegaal, een pup te koop is kan hij dit niet uit zijn hoofd zetten. Uiteindelijk gaat hij kijken en kan de hond niet weerstaan. Voor een enorm bedrag koopt hij het beestje. Zijn vrouw Kitako is er, op zijn zachts gezegd, niet blij mee. Ze hebben zelf al nauwelijks eten en nu moeten ze ook nog een hond in leven houden. De hond wordt ondergebracht in een schuur en Morie wandelt 's ochtends en 's avonds in het donker met het dier zodat niemand de hond zou zien. Hij is stapelgek op 'Geen naam'.
Nadat hij zich meer in het ras Akita's verdiept had komt hij tot de ontdekking dat er, medio 1945, nog maar 16 Akita's over zijn. Hij besluit ze te gaan fokken.
Nadat de oorlog beëindigd is begint het serieuze werk. Morie gaat naar hondenshows en komt tot de ontdekking dat er eigenlijk geen vaste standaard bestond voor Akita's. Wat was de ideale Akita? Daarin verdiept Morie zich en stelt vast dat de échte Akita nauwelijks meer bestaat, de hond is een mengeling van allerlei rassen geworden. Hij wil ze terugfokken naar het originele ras. Dit  is het begin van een lang leven met deze honden.

Wat het boek zo apart om te lezen maakt, is dat er met enorme liefde over de honden gesproken wordt. Morie heeft  nooit een hond verkocht ondanks dat hij er erg rijk van had kunnen worden. Hij gaf zijn honden weg aan mensen die het waard waren. Het is geen droge, saaie opsomming van bepaalde bouw, karakter of gewenste uitstraling die deze beesten moeten hebben.


Naast het verhaal over de honden wordt ook over het leven van Morie en zijn vrouw verteld. Zij was een charmante, westers geklede onderwijzeres wonende in Tokio in een welgesteld gezin. Hij was van eenvoudige komaf maar verdiende goed door zijn werk, hij leidde de bouw van krachtcentrales. Morie is een erg dominante man, hij bepaalt, zoals gebruikelijk in Japan, wat er gebeuren gaat. Zo komt het dat ze in de meest afgelegen gebieden van Japan wonen, hij wil lucht en ruimte om zich heen... voor de honden...  Zijn vrouw blijft bijna haar hele leven verlangen naar Tokio. Maar de honden staan op nummer een bij Morie, zijn gezin komt daarna. Toch als je over de bevlogenheid en liefde van Morie voor zijn honden leest, doet het iets met je. Het raakt je. Elke belangrijke hond heeft een eigen hoofdstuk zodat je kunt lezen waarom die hond bijzonder was en dat is niet alleen omdat het een prijshond was. Er wordt meer verteld wat die hond voor Morie en Kitako betekende dan dat er over zijn prachtige stamboom of uiterlijk gesproken wordt.

Martha Sherrill heeft voor dit boek een tijd in Japan gewoond en vele malen Morie en Kitako geïnterviewd. Ze heeft naast het bijzondere verhaal van deze mensen ook de natuur en omgeving prachtig beschreven. Een aanrader dit boek.


ISBN 9789049951047, Hardcover 253 pagina's, uitgeverij Mistral  april 2009
vertaald uit het Engels door Margot van Hummel

© Dettie, april 2009

Lees de reacties op het forum, klik hier!