Non-fictie

Nicole Bolton & Ad Fransen

https://nicolebolton.nl

 

altStephanie & Esther
een sprookje uit de Limburgse heuvels in 57 foto's en 21 verhalen
Foto’s van Nicole Bolton
Tekst van Ad Fransen


Stephanie en Esther zijn voor de meeste Limburgers geen onbekenden. Met zijn tweeën vormen zij een beroemd travestietenstel.


Stephan en Fons zijn allebei getrouwd geweest en hebben kinderen, maar het geluk vonden zij pas toen ze elkaar ontmoetten en eindelijk zichzelf konden zijn. Tevoren vertoonden zij zich ook wel als vrouw, vooral Stephanie, maar dat was veelal in het uitgaansleven, en op de bühne. 


Elkaar ontmoeten was het beste dat hen kon overkomen. Allebei verkeerden ze in een ietwat penibele financiële situatie en al snel woonden ze bij elkaar. Nu inmiddels zijn ze al zo’n 15 jaar samen. Stephanie zou dat graag bezegelen met een huwelijk, maar Fons vindt één keer getrouwd zijn wel genoeg. Samen praten ze over de reacties van hun familie en omgeving, toen zij er voor uit kwamen dat zij liever vrouw waren dan man. In het vraaggesprek dat Ad Fransen optekende geeft vooral Stephanie zich bloot. Heel openhartig en eerlijk vertelt zij over haar leven, dat bepaald niet makkelijk was. Daardoor stelt zij zich erg kwetsbaar op, maar ze weet: zolang ze Fons heeft kan ze sterk zijn. Hij is haar steun en toeverlaat - en mantelzorger, terwijl Fons aangeeft dat hij zonder Stephanie niets zou zijn.


Stephanie: ‘Nou ja, in gewone cafés zijn het soms weer de vrouwen die kwaad op me worden. Omdat ik alle aandacht krijg van de kerels van hun. Dan is mijn dag weer goed. Ik roep altijd maar: ’Een knappe vrouw heeft een staart.’ Zo is het toch? Maar die vrouwen zitten maar te zeiken over mijn rok of decolleté. ‘De mannen kunnen zo bij je naar binnen kijken,’ zeggen ze dan met ’n vies gezicht. Dan antwoord ik: ‘Is ook de bedoeling.’


Twee travestieten, die een inkijkje geven in hun leven. Dat is al erg moedig. Ook heeft de pastoor hen zijn zegen gegeven!


Maar de foto’s die Nicole Bolton maakte zijn meer dan een illustratie bij het verhaal. Nog meer dan met de tekst geven Stephanie en Fons zich daarop bloot. Prachtige intieme foto’s, waarop niets verhuld wordt. Het is een indringend fotoboek, over twee moedige mensen van wie menig Nederlander nog wat kan leren.

Daniel Knoot heeft een korte documentaire gemaakt ter promotie van onderhavige fotoboek dat uitgebracht wordt, met gelijke titel.

https://yornheijnenfilms.com/home/stephanie-esther


ISBN 9789079226368 | paperback | 80 pagina's | Leon van Dorp | maart 2017

© Marjo, 18 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER