Non-fictie

Sophie Matthys

Kip
Makkelijke recepten van bij ons en uit de wereldkeuken

Sophie Matthys


'Kip, het meest veelzijdige stukje vlees', is de slogan die we regelmatig horen in de tv reclames. Dit kookboek bewijst dat het waar is. Het kookboek begint namelijk met enkele tips per bereidingswijze, en die zijn; kip bakken, kip in de oven, kip wokken, kip op de barbecue en kip stoven. Alleen dat geeft al aan hoevéél er te maken is met kip. De tips zijn overigens helder en leerzaam.


Nadat we gelezen hebben waar we op moeten letten als we kip kopen beginnen de recepten per 'onderdeel' maar eerst worden ons heerlijke recepten geleverd voor het bereiden van kip in zij geheel te beginnen met 'De perfect gebraden kip'. Je krijgt gelijk al trek als je het leest en ziet. Deze kop wordt in de oven bereid, evenals de volgende twee recepten. Voor de daarop volgende recepten wordt eveneens een hele kip gebruikt die wel in stukken wordt verdeeld. Vooral de tajine gerechten zijn een lust voor het oog én zullen gezien de ingrediënten heerlijk smaken.


Dan volgt een groot hoofdstuk met recepten rond de kipfilet. De recepten variëren van ceasarsalade, toast met kipfilet en ander lekkers, kiptaco's tot een prachtige kleurrijke buddhabowl met quinoa, avocado, kip en kurkumadressing maar ook de 'gewone' kipnuggets ontbreken niet. In totaal staan er 22 erg lekkere, zeer gevarieerde recepten waarbij kipfilet het hoofdingrediënt is, in dit boek.


Natuurlijk komen ook de kippenvleugels aan de kippenbouten en onderbouten aan bod. De kippenvleugels met zelfgemaakte chimchurri (Argentijnse saus) lijken me zeker de moeite van het proberen waard evenals de chicken tikka masala of kip met chorizo en witte bonen en misschien ga ik nu eindelijk eens coq au vin maken, waarvan het recept ook in dit boek staat. Kip met peer en kaneel klinkt overigens ook erg lekker... eigenlijk zijn alle recepten wel de moeite van het proberen waard.


Met kippengehakt ben ik zelf niet erg bekend, maar daar gaat vast verandering in komen nu ik de recepten daarmee gezien heb. We kunnen kiezen voor Laab khai (Pittig Thais kippengehakt) of muffins met kippengehakt of Balinese kippensatés (van heerlijk gekruid kippengehakt) of... een heerlijke kippenhamburger!


Een kippensoepje is natuurlijk ook nooit te versmaden en daarvan staan er eveneens diverse variaties in dit kookboek gemeld, zelfs de Gentse waterzooi, maar de romige kippensoep met champignons ziet er ook érg aantrekkelijk uit.

Bij alle recepten staat een foto, wat ik persoonlijk altijd erg prettig vind. Bij diverse recepten staan ook tips vermeld waarin iets wordt uitgelegd of aangeraden, maar ook welke dingen je eventueel in of bij het gerecht kunt toevoegen.


De recepten vertegenwoordigen, zoals de ondertitel al meldt, verschillende keukens van over de hele wereld. Met mijn voorkeur voor pittig en Aziatisch en Mediterraan eten is dat zeer welkom, maar ook de Vlaamse en Hollandse keuken is prima vertegenwoordigd.


Kortom, een prettig kookboek, zonder al te veel bizarre ingrediënten, maar met erg smakelijke, aantrekkelijke recepten. Dit boek gaat veel gebruikt worden denk ik zomaar.


ISBN 9789022336052 | Paperback | 144 pagina's | Uitgeverij Manteau/NewBook Collective | februari 2019

© Dettie, 15 februari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER