Non-fictie

Laurie Maguire

http://lauriemaguire.net

 
Shakespeare als therapeut


When there's a Will, there's a way. Or, all I really need to know I learned from Shakespeare is de originele titel van het boek en dat slaat beter op de inhoud dan de Nederlandse titel.


Na een niet zo prettige tijd voor Maguire, vader overleden, relatie verbroken enz. zag deze Shakespearekenner bij uitstek dat in de werken van Shakespeare vaak voor haar herkenbare onderwerpen werden behandeld.
Veel van zijn stukken gaan over hoe mensen zich gedragen, hoe hun emoties en reacties zijn, in bepaalde situaties.
Dat deed haar besluiten om, uitgaande van haar eigen leven, teksten van Shakespeare te bespreken met o.a. als onderwerpen vriendschap, (onbeantwoorde) liefde, jaloezie, verlies, woede, vergeving, acceptatie, dood enz.
Ze laat in feite zien dat Shakespeares werken universeel en tijdloos zijn. Zodoende kon Maguire makkelijk de teksten van Shakespeare naar de huidige tijd halen.
In zeer heldere, humoristische en klare taal toont ze bijvoorbeeld door delen van Romeo en Julia uit te lichten hoe familieproblemen bekeken en eventueel opgelost kunnen worden.
De getemde feeks (in het boek consequent De feeks getemd genoemd) wordt veel aangehaald voor verschillende onderwerpen maar voor wie het stuk kent zal dat niet verbazingwekkend zijn.
Allerlei mogelijke situaties worden vanuit het gezichtspunt van Laurie, dus een vrouwelijk gezichtspunt, bekeken. Dat maken de toelichtingen soms wat eenzijdig, maar de aanpak is wel zeer origineel.
Het prettige aan dit boek is dat je geen kennis hoeft te hebben van de werken van Shakespeare. Het maakt je er eerder nieuwsgierig naar.
Of het beschouwd kan worden als zelfhulpboek betwijfel ik, en ik vraag me af of Maguire dit ook daadwerkelijk als zelfhulpboek geschreven heeft mede gezien de originele titel van het boek. In het nawoord staat dat je het als zelfhulpboek kán opvatten maar ik zie er meer een mooie, zeer geslaagde introductie van de werken van Shakespeare in.
Een zeer aangenaam boek om te lezen!


Laurie Maguire geeft les in Engelse literatuur aan het Magdalen College in Oxfort. Ze heeft meerdere boeken over Shakespeare geschreven zoals o.a. Studying Shakespeare


Hardcover | 286 Pagina's | Nieuw Amsterdam oktober 2007 ISBN10: 9046803376 | ISBN13: 9789046803370 Vertaald door Jaap de Berg

© Dettie, januari 2008

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER