Non-fictie

Theo Schildkamp

http://theoschildkamp.exto.nl

 

Zomer
Een tipje van de sluier…
Theo Schildkamp

“Zelfs in een klein stukje achtertuin valt vooral in de zomer immers ongelofelijk veel te ontdekken, te bewonderen…en te vragen”

Het zomerse geel waarin de kaft van dit boek is gedompeld, zorgt al meteen voor een zonnige sfeer. De aardbei op dezelfde kaft doet mij naar deze zomerkoninkjes snakken en de ondeugende mussen die bessen en ander lekkers van een taartpunt snoepen, zijn vertederend. Ik ben al enthousiast voordat ik het boekje zelfs maar heb geopend.

Wanneer ik mij dan toch van de vrolijke kaft los weet te rukken en het boek induik, groeit mijn goede humeur meer en meer. Het is ronduit genieten van de prachtige illustraties en de uiterst boeiende teksten. Hoewel het maar een klein boekje is, staat er verrassend veel in. Hoe avondrood en morgenrood ontstaan bijvoorbeeld en waarom bloemen zulke mooie kleuren hebben. Ook wie wil weten op welke manieren dieren afkoelen, zal het antwoord vinden in dit boek.

Verdeeld over het boek staan bovendien handige tipjes en links naar websites waar nog veel meer informatie te vinden is. Zo is er volgens Theo een “goeie site” over libellen: www.libellennet.nl. Ik heb een kijkje op deze website genomen en het is inderdaad een aanrader. De website herbergt prachtige foto’s.

Er staan veel dieren in het boek. Wie geniet er immers niet van vogels en vlinders in de zomer? Ook insecten duiken op evenals vissen en weekdieren. En wat zijn vleermuizen leuk. Aan de eikenprocessierups wordt ook aandacht besteed. Dit diertje is niet bepaald geliefd.

Wil jij weten waarom je huid zo prikt wanneer je door een brandnetel bent gestoken? Of hoever een uil nu precies zijn kop kan draaien? Het staat allemaal in dit prachtig geïllustreerde boekje. En er staat nog veel meer in. Ik moet me beheersen om het niet allemaal te noemen.

Dit boekje hoort bij een reeks van drie. De andere twee delen zijn Lente en Herfst & Winter. Zomer is een prachtig boekje voor iedereen die geniet van de wonderen der natuur. Leuk om cadeau te doen maar ook een mooi boek om jezelf op te trakteren.

ISBN 9789052108575 | hardcover | 64 pagina's| Tirion Natuur  | juni 2012
© Annemarie, 10 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Herfst & Winter
Een tipje van de sluier...


De titel zegt het al, een boek over de herfst en de winter. Het gaat vooral over wat er allemaal in de natuur gebeurt.
Waarom verkleuren de bladeren? Waardoor vallen de blaadjes van de bomen? Waarom laten naaldbomen hun naalden niet vallen?
Waarom vliegen vogels steeds heen en weer van voornamelijk Afrika naar ons land en weer terug. Waarom blijven ze niet in het altijd zonnige Afrika?
Hoe komt het dat je in de herfst meer spinnenwebben ziet?


Bijen vormen in de herfst een 'wintertros'. Om samen op temperatuur te blijven kruipen ze in een kast of korf zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Als ze ervoor hebben kunnen zorgen dat de raten goed gevuld zijn komen ze de winter zonder kleerscheuren door. Op mooie dagen vliegen ze er even tussenuit, om naar de wc te gaan. Ook bijen kunnen 'het' niet maandenlang ophouden en om er een hoekje van de kast et gebruiken komt niet in hun hoofd op.


En zomaar op een ochtend is de wereld wit. En stil. Waarom zo stil? Omdat sneeuw voor 90 procent uit lucht bestaat.
En waarom is sneeuw eigenlijk wit? 
En hoe kan het dat vogels geen last hebben van koude voeten?
En is brood wel zo goed voor de eenden?
En heeft een vis het koud in het ijzige winterwater?
Hoe komt het winterkoninkje aan zijn naam?
Waarom zie je zoveel hazen met elkaar vechten midden in de winter?


Op al deze en nog veel meer vragen geeft Theo Schildkamp antwoord. Maar dat niet alleen, hij heeft er ook nog prachtige gekleurde illustraties bij gemaakt zoals je kunt zien in het inkijkexemplaar

Het is een mooi verzorgd boekje dat op een heldere, korte en krachtige manier allerlei verschijnselen in de natuur uitlegt. De taal is eenvoudig, geen moeilijke Latijnse namen of hoogdravende woorden. Gewoon een erg prettig leesbaar boek waar je heel veel van opsteekt.
Doorheen het boek staan kadertjes met webadressen en tips over het onderwerp dat op die bladzijde besproken wordt.
Een goed boek om cadeau te geven


ISBN 9789052108582 Hardcover 64 pagina's Fontein/Tirion Natuur september 2011

© Dettie, 4 oktober 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER