Race naar de maan 3D
Een nieuwe kijk op onze eerste ruimtemissies
David J. Eicher, Brian May
Dit boek beschrijft de wedloop tussen de Verenigde Staten en de USSR om als eerste een mens op de maan te zetten. Het boek beschrijft alle gebeurtenissen en technische ontwikkelingen in de ruimtevaart en plaatst deze in de politieke context van die tijd zoals de Cubacrisis en de wapenwedloop tussen beide grootmachten.
12 april 1960 was de Rus Joeri Gagarin de eerste mens die gedurende 108 minuten in een baan om de aarde cirkelde. Een krachtige toespraak van John F. Kennedy stimuleerde vervolgens de Amerikaanse ruimtevaart en gaf een concreet doel aan: de landing op de maan.
In 1962 maakte een Amerikaanse astronaut drie banen rond de aarde in een vlucht die vijf uur duurde. Vervolgens landde in 1966 de Russische Loena 9 op de maan. Een Amerikaanse poging een jaar later mislukte omdat de Apollo 1 op de basis in brand vloog. Het hoofdstuk ‘De opoffering’ gaat in op alle ongelukken in de ruimtevaart waarbij mensen omkwamen.
In 1968 werden allerlei testvluchten gemaakt met de Apollo 5 en 6. De Apollo 7 vloog vervolgens bemand om de aarde en de Apollo 8 maakte een baan om de baan. De USSR lanceerde in 1968 de Zond 5 die met dieren een baan om de maan maakte.
Het boek telt vele, vaak kleine foto’s. Daaronder zijn iconische opnamen zoals de foto van de aarde die de titel ‘Earthrise’ kreeg en een deel van de aarde toont die zichtbaar wordt boven de oppervlakte van de maan. De bemanning las toen Genesis 1 uit de bijbel. De missies met de Apollo 9 en 10 waren de laatste voorbereiding op de maanlanding.
Apollo 11 is toch wel het hoogtepunt van de ruimtevaart en daarmee ook van dit boek. Uitvoerig wordt verteld hoe de lancering op 16 juli 1969 plaats vond en de raket na twaalf minuten in een baan om de aarde vloog op een hoogte van 180 kilometer. Vandaar begon de reis naar de maan waar men drie dagen over deed en een afstand van 400.000 kilometer overbrugde. Aldrin was de eerste mens die een voet op de maan zette. De foto van zijn voetafdruk op 20 juli is iconisch geworden na de legendarische woorden ‘De Eagle is geland’.
Toen Armstrong later uitstapte, zei hij: ‘Dit is een kleine stap voor een man, een reusachtige sprong voor de mensheid’. Er werd een gedenkplaat op de maan onthuld met het opschrift: ‘Hier zetten mannen van de planeet aarde voor het eerst voet op de maan, in juli 1969 A.D. We kwamen in vrede namens de gehele mensheid’. Ze namen 21 kilo aan gesteente mee waaronder de zogenaamde Genesis-steen.
In de periode tussen 1969 en 1972 zijn er twaalf Amerikaanse astronauten op de maan geweest.
Het boek is rijk geïllustreerd en er zijn bijzondere opnamen bij zoals de afdruk van de band van het maanvoertuig die de structuur van het maanoppervlak laat zien. Er zijn meer mooie detailopnamen van de maan te zien. Een beetje jammer is dat deze foto’s vaak wat klein van formaat zijn. Wanneer ze meer ruimte hadden gekregen, waren ze nog indrukwekkender geweest en hadden ze meer uitstraling gehad. Bijzonder zijn de 3D foto’s waarvoor achter in het boek een speciale bril is opgenomen. In het begin van het boek wordt ingegaan op de fotografie in de ruimtevaart.
Na 1979 vinden nog diverse missies plaats zoals die met de Apollo 15 waarbij een maanwagen werd meegenomen. Deze stelde de astronauten in staat om grotere afstanden op de maan af te leggen. Bijzonder is de ontmoeting in de ruimte tussen de Amerikaanse Apollo en de Sojoez van de USSR. Daarna komen de Amerikaanse spaceshuttles en de Russische MIR ruimtestations.
Een interessant boek voor wie in de geschiedenis van de ruimtevaart is geïnteresseerd.
ISBN 978 90 85716754 | Hardcover | 237 pagina’s | Veen Media | november 2019 |
Vertaling: Eric Vermeulen
© Evert van der Veen, 5 december 2019
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER