Non-fictie

Rick van Asperen

De  groeten met moeten
Rick van Asperen


In zijn inleiding schrijft Rick van Asperen o.a. de veelbelovende woorden:


Met dit boek wil ik je laten ervaren dat je alles kunt doen wat je wilt. We gaan samen op een ont-moetenreis. Je zult aan het einde van deze reis zien; je moet he-le-maal niets. [...]

Maar hoe bereik je dat, zo'n leven waarin je niet meer geplaagd wordt door het 'moetenvirus', zoals de schrijver het zo mooi noemt. Rick van Asperen toont ons in vier stappen hoe je een leven waarin alles moet, kunt transformeren naar een bestaan waarin je alles uit vrije wil doet. Deze vier stappen zijn getiteld  Moeten, mogen, willen, kunnen.

Moeten verlamd, je wordt er moedeloos van, we worden ziek van moeten, moeten is gif voor ons lijf. Moeten is dwingend. Rick van Asperen legt ons uit hoe dat moetenvirus zo gegroeid is en wat we onszelf daarmee aandoen en vooral hoe erg we ons vastleggen met dat eeuwige moeten. Waarom doen we wat móet? Waarom doen we niet wat we willen? Is ons verweer tegen het moeten (Het kan niet anders, ik moet wel werken om geld te verdienen, we moeten toch op vakantie, we moeten een auto hebben, we moeten bij de groep horen) wel plausibel? Waar is onze vrije wil gebleven?


De schrijver vraagt ons te kijken hoe het voelt als je het woordje moeten verandert in willen, dat klinkt en voelt het al heel anders. Ik wil mijn tanden poetsen, ik wil naar de sportschool, ik wil de kinderen van school halen, ik wil naar mijn werk... Zou het toeval zijn dat het woordje moe in moeten zit, vraagt hij zich af. Of is het zo dat je moet om niet uit de toon te vallen? Of moet je omdat het je meer oplevert, je er altijd iets voor terugkrijgt? Zoals de schrijver ons meldt. Acceptatie in een groep of op je werk bijvoorbeeld. - Waarom is stoppen met roken zo moeilijk? Vaak omdat het van jezelf móet, niet omdat je het zo graag wil. -


In het hoofdstuk Mogen wordt gemeld dat 'niet-mogen' vaak als smoes gebuikt wordt om iets niet te doen. Het mag niet van mijn ouders, baas, vriend.  Je past je dus aan aan de wensen van anderen. Rick van Asperen gaat hier uitgebreid op in en laat ons zien waarom het smoezen zijn en wat het kan opleveren om er tegenin te gaan. Hij geeft daarvoor het mooie voorbeeld van Rosa Parks die volgens de wet niet mocht blijven zitten toen een blanke geen zitplaats had. Maar zij besloot dat zij ook mocht zitten... en ontketende iets waardevols voor een hele groep mensen.
Waarom gebruik jij iets niet mogen als smoes? (Ook mag je van jezelf dingen vaak niet.)
Maar wat als jij dingen wél zou mogen? Zou je het dan ook doen? Is een van de vele vragen die Rick van Asperen ons stelt. Wat houdt ons eigenlijk tegen? Ook daar wordt uitgebreid op ingegaan.


In het hoofdstuk Willen wordt ons uitgelegd hoe onze wilskracht langzamerhand tijdens onze opvoeding wordt weggenomen. 'kinderen die willen krijgen voor hun billen. Kinderen die vragen worden overgeslagen.' Maar hoe kun je (her)ontdekken wat je wilt, hoe kun je je 'wilspieren' trainen? Hoe kun je je wilskracht terugvinden? We bewonderen mensen met wilskracht maar waarom hebben wij daar dan zo'n moeite mee? Waarom doen wij niet wat we willen?
Van Asperen komt opnieuw met veel voorbeelden om te tonen hoe mensen in de wurggreep van het moeten zitten en zelfs denken dat ze dit ook echt willen. Zorg dat je last krijgt van het willenvirus, stelt hij. Om daaraan te werken is niet makkelijk, je kunt niet een beetje ont-moeten, waarschuwt hij ons. Hij geeft aan wat de reacties van je omgeving kunnen zijn, maar het ontdekken wat je wilt, waar het voor jezelf echt om gaat,  levert zoveel op dat het zeker de moeite waard is. Hij geeft aan hoe je uit het moetendoolhof kunt ontsnappen en wat dat je allemaal brengt.


Het hoofdstuk Kunnen is het slotdeel van het boek. 'Je verlangen wordt pas werkelijkheid als je de knoop doorhakt en in actie komt', meldt de schrijver ons. Ben je bereid die keuzes te maken? Welke keuzes kun je maken? Maak de keuze dan ook. Wat maakt dat je actie steeds maar uitstelt? 'Pas op het moment dat je daadwerkelijk in actie komt, beweegt je leven een ander kant op.'


In klip en klare taal houdt Van Asperen in feite een pleidooi voor een leven in vrijheid waarbij je eigen keuzes maakt en je eigen weg en wil volgt.  Heel psychologisch diepgaand is het niet en misschien is dat wel een voordeel. Zeker is dat het boek een prettige geschreven handleiding vormt om tot een moetloos leven te komen.


ISBN 9789461261526 | Paperback met flappen | 190 pagina's | Uitgeverij Haystack | oktober 2015

© Dettie, 13 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER