Non-fictie

Christine Kliphuis

https://christinekliphuis.nl

 

Klap
Als een ongeluk je leven op zijn kop zet
Christine Kliphuis


Christine Kliphuis 'ken' ik voornamelijk van haar uitstekende ziekenboegboekjes voor kinderen, waarin ze een bepaalde ziekte of aandoening in begrijpelijke taal bespreekt en vertelt wat een kind kan verwachten aan onderzoeken en hoe deze onderzoeken zijn. Ook bespreekt ze de gevolgen van en eventueel medicijngebruik voor de aandoening en hoe je met de ziekte of aandoening kunt leren omgaan.


Het is wrang dat Christine Kliphuis nu een boek over zichzelf 'moet' schrijven en vertelt hoe een appende automobliste haar leven totaal op zijn kop zette. Door het appen zag de vrouw de auto van Christine niet en knalde er achterop. Het gevolg was een Whiplash die na googlelen tot Christines grote opluchting na drie tot zes maanden weer verdwenen zou zijn, enkele uitzonderingen daargelaten. Helaas behoort zij tot die uitzonderingen...


Het begint dus allemaal met het ongeluk waardoor Christine Kliphuis de whiplash opliep. Haar geheugen, energie en concentratievermogen zijn verdwenen. Van een vrouw zijn die midden in het leven staat, overal op af stapt, spontaan reageren kan en twee boeiende banen heeft, is haar leven veranderd in moeizaam dingen regelen, proberen afspraken te onthouden en uitgeput raken van de geringste inspanning.
Optimistisch als ze is, stort ze zich volledig in het herstelproces met compleet vertrouwen in de goede afloop. Maar naarmate de tijd verstrijkt, ontdekt ze dat het allemaal niet zo snel gaat zoals zij zou willen. Ze noemt zichzelf versie Klip 2.0 en wil graag terug naar haar oude vertrouwde Klip 1.0.


Ze beschrijft het proces dat ze zowel geestelijk, lichamelijk, sociaal als maatschappelijk moet doorlopen. Ze mist haar werk dat ze met veel plezier deed, enorm en wil erg graag weer beginnen maar haar hoofd laat haar in de steek. Ze was communicatieadviseur en klachtenbemiddelaar in de zorg. Logisch nadenken, alles snel op een rij krijgen, lukt helaas niet meer. Alles moet stapje voor stapje uitgedacht worden. Diverse dingen tegelijk doen, regelen en coördineren is er niet meer bij.


Ze zet zich volledig in, met hulp van Second Care, om weer aan de slag te kunnen maar dat lukt tot bepaalde hoogte. 2 x 2 uur is eigenlijk het maximale wat ze aankan en dan is alle energie over, loopt alles in haar hoofd door elkaar en is de coördinatie denken-doen verdwenen. De energiekoek is op en is er maar één ding wat ze wil, naar huis , geen prikkels meer, rust om zich heen.


Dit boek is net als haar ziekenboegboeken realistisch, ze beschrijft het traject van beseffen wat er aan de hand is naar de uiteindelijke werkelijke situatie zoals die nu is. Ze beseft dat de oude Klip 1.0 nooit meer terugkomt en dat ze moet leren omgaan met de nieuwe Klip 2.0. Ze beschrijft wat voor gevolgen het heeft voor haar sociale leven en huwelijk. Ze kan veel minder weg, moet keuzes maken in waar ze wel of niet naartoe gaat en moet vele dingen afzeggen omdat de energie ontbreekt. Ze beschrijft ook hoe haar partner en dochter moeten leren omgaan met de nieuwe Christien Kliphuis die niet minder is maar wel anders. Het meest lastige is, is dat er niets aan haar te zien is.


De verhalen over het reïntegratietraject worden eveneens zonder zelfbeklag of drama beschreven maar wel vertelt ze hoe heftig en moeilijk de gesprekken en confrontaties zijn. Vooral de bedrijfsartsen en leidinggevende zijn lastig en weinig begripvol, wat erg schrijnend is, juist omdat je weet hoe graag ze zelf weer aan de slag wil. De gesprekken en ontmoetingen hakken er erg in. Putten haar uit. Ze blijven maar sjorren en trekken aan haar, terwijl ze echt niet meer kan dan ze al doet, en dat is al teveel.  Uiteindelijk blijkt de diagnose niet aangeboren hersenletsel iedereen milder te stemmen. Whiplash is te vaag, nu is er een naam, een bewijs dat ze werkelijk iets heeft, hoe gênant dit ook is, want de klachten zijn voor en na de diagnose hetzelfde. Uiteindelijk komt ook wat de werksituatie betreft meer rust.


Al met al is het een erg leerzaam en realistisch boek voor mensen die eveneens onverwacht niet meer kunnen werken door een ongeval of ziekte. Christine Kliphuis maakt het niet mooier of dramatischer dan het is. Het is moeilijk, het is zwaar, maar het is uiteindelijk na veel vallen en opstaan ook een leven, alleen een ander leven dan zij of iemand anders voor ogen had.
Op haar website staat:


Ik laat de lezer dicht op de huid meereizen in de gebeurtenissen na het auto-ongeluk. Daarna draaide mijn leven ineens om revalidatie, re-integratie, WIA, letselschade en het vinden van een nieuwe vorm.

Door de problemen in mijn brein kostte het schrijven van dit boek me drie jaar – mijn andere boeken schreef ik naast mijn werk in de avonduren – maar het is gelukt!

Ik hoop met Klap bij te dragen aan meer kennis en begrip voor onzichtbaar letsel zoals whiplash en niet-aangeboren hersenletsel (NAH). NAH veroorzaakt een breuk in je levenslijn.


Hiermee ben ik het volledig eens. Het is een boek dat elke arbeidsdeskundige, huis-, reïntegratie-  en/of bedrijfsarts zou moeten lezen.
Maar ook een boek dat veel mensen met een whiplash of niet aangeboren hersenletsel zal helpen.
Kortom, een boek dat je bijblijft.


ISBN 97890 50191197 | Paperback | 240 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2019
Met webadressenlijst voor mensen met een whiplash of niet aangeboren hersenletsel

© Dettie, 20 juli 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER