Nieuwe jeugdboekrecensies 10+

Er hangt een geheim in de lucht
Deel 1: De magische apotheek
Anna Ruhe


De dertienjarige Lucie is met haar ouders en broertje van vijf verhuisd naar een oud huis. Het is zo groot dat ze nu haar ouders niet meer steeds tegenkomt zoals in het oude huis. De vorige eigenaar is Hanne, een beetje dommige vrouw lijkt het wel. Dat Lucie zich daar danig in vergist zal later uitkomen!
Het huis oogt mysterieus en staat niet leeg als ze er in trekken, ze vindt er van alles als ze met een nieuwe vriend Mats en broertje Benno op onderzoek uit gaat.


‘Boven mijn hoofd klepperde een emaillen bordje in de wind. De letters die erop stonden waren verweerd en nog maar lastig te lezen.
De ogen zijn de sleutel tot de ziel, maar de neus is de poort, las ik.
De neus? Zou dat een hint zijn naar de vele vreemde luchtjes die er in het huis hingen? Ik kreeg een vreemd gevoel in mijn maag. Opeens was ik er niet meer zo zeker van of ik dit alles alleen maar aardig vond of ook een beetje griezelig.
Waar waren we eigenlijk terechtgekomen?’


Wat ze vinden is een verborgen ruimte waar heel veel flesjes staan op planken, met etiketten en aanduidingen als Eeuwige geuren; vluchtige geuren; gevaarlijke geuren en nog andere. In ieder flesje zit een andere geur, dat ontdekken ze al snel. En als er dan vreemde dingen gebeuren: alleen boven Villa Evie hagelt het en het sneeuwt en is ijzig koud! Geur van Kou stond er op dat flesje waar ze een beetje mee knoeien. 


Door schade en schande leren ze waar die parfumflesjes voor dienen.
Onder het huis bevindt zich een magische apotheek, waar de vreemde tuinman rondhangt. Hij merkt dat de kinderen overal ronddolen en wil hen weg hebben.
De oude Willem is dus een tegenstander en hij heeft een duister geheim. Dat heeft dan weer te maken met die ook al zo eigenaardige barones die regelmatig voor het huis staat.
Er is ook iets met Mats aan de hand. Of eigenlijk met zijn vader. Waar is die gebleven?


Volop avontuur dus in het eerste deel van een vijfdelige serie over de magische apotheek. Lucie heeft een bijzondere manier om met haar veel jongere broertje om te gaan. Je zou verwachten dat ze Benno wegstuurt, omdat hij te klein is voor al die geheimzinnige speurtochten, maar dat doet ze niet. Ze betrekt er hem juist bij, zorgt er voor dat hij zich gezien voelt.


‘Luister even, alsjeblieft. Als we nu samen teruggaan naar huis, moeten we ervoor oppassen dat papa en mama niets overkomt. Ik weet zeker dat de oorzaak van alles in de apotheek ligt, en we moeten er alleen achter zien te komen wat er precies is gebeurd en hoe we het weer ongedaan kunnen maken. En dat betekent dat wij deze keer verantwoordelijk zijn voor hen. Van nu af aan zijn wij de ouders en papa en mama de kinderen. Oké?’
De angst in Benno’ s ogen maakte plaats voor iets van trots. En ik voelde hoe ons gezamenlijke plan hem eindelijk bevrijdde van zijn angst. ‘Oké!’


Een mooie omslag, leuke tekeningetjes en ‘recepten’ door het boek heen, een ruime bladspiegel, maar vooral: spannende vlot vertelde avonturen van drie jonge kinderen: dat spreekt jonge lezers absoluut aan!


Anna Ruhe (1977, Berlijn) werd schrijver van De magische apotheek.


ISBN 9789000366095 | hardcover | 264 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf | mei 2019
Vertaald uit het Duits door David Orthel | Leeftijd vanaf 10 jaar

© Marjo, 29 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het toernooi van de parfumeurs
Anna Ruhe


‘Elk talent – geheel onverschillig welk talent – heeft fantastische kanten, maar ook minder fantastische.’’


Dat heeft Lucie intussen al wel ervaren. In haar eerdere avonturen kreeg ze al te maken met Elodie de Richemondt, die snode plannen heeft met haar talenten als sentifleur (=iemand die geuren niet alleen kan ruiken, maar ook kan voelen).  Ze is de evenknie van Lucie, maar terwijl Lucie alleen maar het goede wil, en dus ook Elodie met rust zou willen laten, is Elodie er juist op uit om machtiger te worden. Daarvoor moet Lucie ofwel wèg, ofwel onder de invloed van Elodie komen te staan. Dat heeft Lucie helaas al eens meegemaakt, toen ze te maken kreeg met de Eeuwigen, zoals de naam al aangeeft: ze willen eeuwig leven met behulp van de minder fantastische kanten van de talenten waarover Lucie en Elodie beschikken.


Het nieuwe avontuur begint met een geheimzinnig briefje, van een anonieme afzender.


‘Je had gelijk, Lucie. De betergeborenen waren vanaf het begin tot mislukken gedoemd. Dank je wel dat je me de ogen hebt geopend. Ik weet nu dat macht geen recht is dat je vanwege je geboorte krijgt. Alleen zij zullen machtig zijn die door hun talent in staat worden gesteld. Mensen zoals jij. Mensen zoals ik. Ik verheug me erop je onder andere omstandigheden terug te zien.’


Lucie begrijpt er niets van. Maar er is nu al enige tijd verstreken sinds het briefje kwam en er is verder niets gebeurd. Bijna was ze het vergeten toen er een uitnodiging op haar pad kwam om mee te doen aan het Toernooi van de Parfumeurs, een wedstrijd tussen de beste geurmakers ter wereld.
Al is de uitnodiging is niet aan haar gericht - ze hoort het via via - het is duidelijk dat Lucie wel aan dat toernooi moet deelnemen.  Elodie wil meer geurapotheken opzetten, onder haar eigen leiding natuurlijk, en daarvoor zoekt ze sentifleurs die zij dan onder controle houdt. Maar omdat Lucie niet persoonlijk uitgenodigd is, moet ze zich uitgeven als iemand anders. Met behulp van de juiste geuren lukt dat. En natuurlijk gaan haar vrienden ook mee, eveneens in een andere gedaante.
Het is een enorme opgave: zal het hen lukken om verborgen te blijven?
En dat toernooi: het moet natuurlijk wel gewonnen worden door Lucie! Maar er zijn sterke tegenstanders.


Het toernooi bestaat uit drie delen en speelt zich af in drie dagen. Telkens zijn er twee parfumeurs die een bepaalde opdracht moeten uitvoeren, waarbij er een overwinnaar en een verliezer is. Dat gebeurt in een glazen kas, want ze werken natuurlijk met geuren.
Het zijn echte krachtmetingen, waarbij het er niet altijd even eerlijk aan toe gaat. Er is verraad in het spel, en Lucie moet echt alles op alles zetten en dan nog…
Maar dan blijkt er buiten Elodie nog een andere vijand te zijn...


In tegenstelling tot de eerdere avonturen is dit verhaal geen afgerond geheel. Er moet duidelijk nog een vervolg komen. Al is het maar om te weten of het echt wat wordt tussen Lucie en buurjongen Mats…
Het boek is net als de eerdere delen prachtig vormgegeven en voorzien van mooie tekeningen. En het verhaal is reuze spannend.
De perfecte serie voor kinderen die van magie houden! Je zou zelf ook wel eens een geurtje willen proberen…


ISBN 9789000374250| hardcover | 272 pagina's | Uitgeverij van Holkema & Warendorf |november 2020
Vertaald uit het Duits door Davis Orthel | Illustraties van Claudia Carls | Leeftijd 10+

© Marjo, 2 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vastberaden
Gerard van Gemert


Het leven heeft de dertienjarige Vince tot nu toe niet meegezeten. Hij zit nu al in zijn derde pleeggezin want thuis bij zijn moeder ging het niet goed.
Hij heeft wel mensen ontmoet die goed voor hem waren maar er waren er ook een paar bij die alles voor hem wisten te verpesten. Eigenlijk voelde hij zich een tijd goed bij de groep jongeren die 's avonds op straat hun gezelligheid zochten. Zij gaven hem het gevoel dat hij ertoe deed, zij beschermden hem. Zijn moeder was toch nooit thuis, dus zij miste hem niet.


Maar niet alleen de groep beschermde Vince, ook de instanties deden hun best voor hem en vonden een pleeggezin, en toen het daar misging volgde een tweede gezin en nu zit hij dus al in zijn derde pleeggezin. Vince bezoekt zijn moeder wel maar echt fijn is het er nooit.
Eigenlijk wil hij naar zijn baba, zijn vader, maar hij weet niet waar hij woont totdat... hij bij zijn moeder een brief ziet liggen. Het kan niet anders of die is van zijn vader. Hij prent de postcode en het huisnummer die op de achterkant van de brief staan in zijn hoofd.
Zijn besluit is genomen, hij gaat naar baba!


Waar hij niet op gerekend had, is dat zijn nieuwe pleegzusje met hem meegaat. Zij weet hoe Vince zich moet voelen en samen ondernemen ze de toch naar veiligheid en een thuis, denkt Vince... Omdat ze stiekem vertrokken zijn, wordt het een emotionele reis met veel hindernissen...


Het aangrijpende verhaal kreeg voor mij een extra dimensie omdat het zich deels afspeelt in Amsterdam Osdorp, precies in het gebied waar ik lang gewoond heb. Je ziet de straten waar Vince doorheen loopt en zijn school voor je. Maar daarnaast is het een verhaal over een erg eenzame jongen die zo graag wil dat iemand van hem houdt, die een vast thuis zoekt. Zijn vader is zijn laatste hoop, maar zoals altijd als Gerard van Gemert een boek schrijft, loopt het anders dan je denkt.
Het eindresultaat is een prachtig, ontroerend verhaal, dat inzicht geeft in het leven van een kind die van huis uit geen vaste ondergrond meekrijgt.
Lezen!


ISBN 9789044842852 | Hardcover | 137 pagina's | Uitgeverij Clavis | september 2021
Leeftijd 12+

© Dettie, 14 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning
Carry Slee


De zomervakantie is voorbij, onze vrienden gaan weer naar school. In groep 7 zitten ze nu. Wel jammer dat ze nu juf Evi niet meer zullen hebben. Maar als Lotte, Thijs en hun klasgenoten naar binnen gaan, staat daar toch juf Elvi! Komt ze even goedendag zeggen?
Wat een fijne verrassing: juf Elvi zal ook in groep 7 hun juf zijn! Niet zo slim van de directeur, die weet toch dat de kinderen van groep 6 en juf Elvi dikke vrienden zijn! Toch zal haar rol in dit vierde deel niet veel meer dan een bijrol zijn.


Juf Braaksel, zoals juf Brakel genoemd wordt, heeft het hoofd in de wolken, ze is immers verkozen tot de liefste juf! Dat heeft als gevolg dat er nu heel veel ouders voor de school staan met hun kinderen. Allemaal willen ze op deze school! Dat kan natuurlijk niet. Vol is vol.


Juf Braaksel vindt het prachtig al deze belangstelling. Ze belooft de laatste plaats aan het kind dat de hersenkraker op kan lossen.
Een instinker is dat, en Milou, met wie we al even kennis hebben kunnen maken, is de enige die het goede antwoord heeft. Toch lijkt het even dat de laatste plek voor Lucas zal zijn. Want ja, Lucas is plotseling terug! Zijn ouders wonen weer in het stadje en al geeft Lucas duidelijk aan dat hij het niet wil: zij willen wèl dat hij op deze school komt. En juf Braaksel wil nog steeds wraak nemen, dus zij ontvangt hem met open armen. Juf Elvi zet hem naast het nieuwe meisje die al snel aansluit bij Lucas, Lotte en Thijs.
Maar Milou heeft een geheim. En daar wil ze echt niet over praten.


Lucas ontdekt een nieuw magisch voorwerp, dat zich bevindt in het stadsmuseum. Helaas hoort juf Braaksel hen praten. Zij moet en zal dat kompas – want dat is het – hebben. Daarmee kan ze mensen laten verdwijnen! En de formule wil ze en die heeft Lucas.
Dan wordt het kompas uit het museum gestolen en wordt de - onschuldige - vader van Milou opgepakt. Ook daar wil Milou niet over praten, maar als zij op zoek gaat naar de echte dief, loopt ze tegen de vrienden aan, die ook op zoek zijn.
Zoals gezegd is juf Braaksel wel gemeen, maar echt niet dom! Gelukkig ontdekken de kinderen wat haar zwakke plek is. En van een zwakke plek moet je gebruik maken…


Wie de eerdere verhalen heeft gelezen weet dat deze akelige juf nergens voor terugdeinst. Lotte, Thijs, Lucas en Milou zijn echter met z'n vieren, als zij hun krachten bundelen dan zijn ze sterk. Helaas zijn er al die  geheimen. Dat is een belemmering voor de vriendschap. Het loopt op een gegeven moment zelfs helemaal uit de hand!


De verhaallijnen wervelen om elkaar heen, raken soms, of kruisen. Het zit erg goed in elkaar allemaal. En je ziet het allemaal voor je als in een spannende film.
We komen nog meer oude bekenden tegen: Daan en Bram die nog steeds verliefd zijn op Anna en Zoë. De conciërge die machteloos is tegenover zijn baas. En de gemene vriendinnen – nou ja, vriendinnen waren ze ooit – van juf Braaksel: Alie Cyaankali en Greta Granaat, zitten nu in de gevangenis, maar ze hebben toch een rol.
Natuurlijk is ook de hond Max van de partij.


Spannend is het absoluut, en het magische element dat er knap in verwerkt is, maakt het geheel  bijzonderder.
Grappig is de verwijzing naar het mondkapje dat we nu allemaal kennen: er is sprake van een mondsluiter. Wat zou dat nu zijn?
Het is alleen maar aan te raden om de eerdere delen ook te lezen, maar als je dat niet gedaan hebt, is dit boek ook goed te volgen. Dan zul je wel nieuwsgierig worden naar de eerdere boeken!


Carry Slee (1949, Amsterdam) werd docent drama, maar haar grote liefde was schrijven, verhaaltjes verzinnen. Inmiddels is zij fulltime auteur en verschenen er al meer dan 85 boeken van haar hand.
Iris Boter (1972) is illustrator en schrijfster van inmiddels meer dan 150 boeken. Ook zij won inmiddels diverse prijzen.


ISBN  9789048861897 | paperback | 384 pagina's | Uitgeverij Moon | september 2021
Illustraties van Iris Boter | Leeftijd 10+

© Marjo, 8 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Marit De voetballende ballerina
Frnz4ever Deel 1
Henriët Koornberg-Spronk


Marit kan haar geluk niet op, ze is door de leuke Benjamin, de beste danser van haar balletgroep, gevraagd om tijdens de eindvoorstelling samen met hem de pas de deux te dansen. Wat zal haar moeder blij zijn! En dat klopt! Mama Trudy is helemaal in de wolken. Ook Marits beste vrienden Carlijn, Esmée en Fabio vinden het super voor haar.


Maar die gekke Fabio heeft er ook voor gezorgd dat Marit meedoet aan het voetbaltoernooi! En dat is iets wat de moeder van Marit absoluut niet goed zal vinden. De keurig nette Trudy heeft een enorme hekel aan voetballen én aan de rommel die het geeft aan vieze kleren en modderschoenen. Nee, ballet is veel beter.
Marit durft het dan ook niet te vertellen thuis. Mama zal nooit toestemming geven.


Marit traint stiekem voor het toernooi en moet steeds gauw wegduiken als er bekende mensen aan komen lopen zoals de vreselijk buurvrouw mevrouw Van 't Hek. Eigenlijk vindt Marit het ook heel naar dat ze steeds zit te liegen tegen haar moeder, maar ze heeft ontdekt dat ze voetballen heel leuk vindt, ze is er zelfs goed in, en supergraag mee wil doen aan het toernooi. Sem, de jongen waar Marit een beetje verliefd op is, vindt het ook supercool dat ze voetbalt.
Maar ondertussen moet ze wel smoezen verzinnen omdat ze niet kan oefenen bij ballet...


Natuurlijk gaat het een keer mis en komt haar moeder er op een heel akelige manier achter dat Marit steeds gelogen heeft tegen haar. Dat toernooi kan ze wel vergeten... Maar dan heeft ze buiten haar vrienden én broer Cas gerekend.


Dit eerste deel van Frnz4ever is een heerlijk vlot verhaal waarbij de huiselijke situaties niet vergeten wordt. Mama Trudy heeft het ook niet makkelijk omdat haar man heel veel onderweg is voor zijn werk, ze staat overal alleen voor. Bovendien kan ze heel slecht tegen rommel en met twee kinderen en een hond is dat moeilijk te voorkomen.
De schrijfstijl is prettig en passend bij de leeftijd van de kinderen. De enkele korte appberichtjes tussendoor vormen een leuke afwisseling in het verhaal.


Als een rode draad loopt ook het thema discriminatie mee, wat besproken wordt op school maar ook tot een heftige gebeurtenis op het voetbalveld leidt. Esmée weet daar uitstekend mee om te gaan. Al met al is dit eerste deel een prima boek dat kinderen erg aan zal spreken.
Deel twee, Fabio De klimmende wielrenner en deel drie Carlijn De duikende volleybalster zijn inmiddels ook verschenen. Daarnaast is er het boek De geheime operatie verschenen met een hoofdrol voor alle vier de vrienden.
Dus nog leesplezier genoeg!


ISBN 9789026623417 | Hardcover | 188 pagina's | Kok Boekencentrum | maart 2020
Leeftijd 10+

© Dettie, 28 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Randje Buitenspel
Stijn gouden belofte Deel 1
Gerard van Gemert


In dit eerste deel uit een nieuwe serie Stijn gouden belofte dat een vervolg is op De voetbalgoden lezen we hoe het voetbaltalent Stijn Wouters vergaat zonder zijn grote vriend en mede voetballer Storm. Als voetbalgoden behaalden ze vele triomfen. Maar Storm zag ondanks een succesvol WK met Oranje een verdere carrière in de voetbalwereld niet zitten. Stijn wel! Voetballen is zijn leven.


Tot zijn grote vreugde is Stijn gekocht door Petchwood United waar ook zijn grote vriend Bert Pringel speelt. Ze spelen in de Primier Leage.
Maar ondanks de aanwezigheid van Bert mist Stijn zijn steun toeverlaat Storm wel heel erg. Waar Stijn nogal een tobber kan zijn, is Storm de stoïcijnse, nuchtere jongen die zich nergens druk over maakt. Het stel vulde elkaar altijd perfect aan. Die nuchterheid van Storm sleepte Stijn altijd door lastige situaties heen.


Maar nu moet Stijn zich dus alleen staande zien houden en dat valt niet mee. Het voetballen bij zo'n grote club is wel even wat anders dan de vertrouwde club waar de jongens bij speelden. Ineens twijfelt Stijn aan alles, kan hij eigenlijk wel goed voetballen? Is hij wel in vorm? En het wordt helemaal erg als zijn vriendin Femke, die zich totaal niet interesseert voor voetbal, aankondigt langs te komen in Engeland. Stijn heeft helemaal geen tijd voor haar! Hoe moet hij de veeleisende Femke dat duidelijk maken?


Alles loopt echter heel anders. Femke blijkt het doelwit te zijn van criminelen... Als Stijn niet doet wat zij zeggen dan zullen ze haar ontvoeren!
Ondertussen zijn er ook nog een aantal belangrijke wedstrijden te spelen.
Zoals altijd volgt een spannend verhaal waarbij uiteindelijk alles op zijn pootjes terecht komt.


Heel veel verschil tussen De voetbalgoden en deze serie kon ik niet opmerken. De verhaaltechniek is hetzelfde, voetbal is nadrukkelijke aanwezig, opnieuw treffen we Bert Pringel aan en ondanks dat Storm ontbreekt is de opbouw en het verloop van het verhaal hetzelfde als in De voetbalgoden. Alleen de tekeningen van Mark Janssen ontbreken.
Frappant is dat Femke altijd een enorme irritatie bij mij oproept, kan dat verwende, ongeïnteresseerde kind niet weg? Ze is altijd alleen maar aan het zeuren. Aan de andere kant is het knap van de schrijver dat hij die irritatie kan bewerkstelligen. Femke en Stijn zijn ook wel heel braaf. Ze geven een kusje en ze houden elkaars handje vast maar meer is er niet bij ondanks het slapen op één kamer, hun leeftijd en jarenlange verkering. 


Het eind van het verhaal vormt weer een echte Van Gemert oplossing! En hoe zit het nou eigenlijk met Storm?
Hopelijk lezen we dat snel in het volgende deel.


ISBN 9789044840803 | Hardcover | 178 pagina's | Clavis | maart 2021

© Dettie, 10 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Chaos United staat in de kou!
Illustraties: Rudi Jonker
Tekst: Gerard van Gemert


Gerard van Gemert is met de serie Chaos United een nieuwe weg in geslagen en wel die van de komische graphic novel!  Het lijkt wel of alle schrijftalent van Van Gemert nu helemaal op zijn plek is gevallen. Ik was altijd al fan van zijn boeken maar dit is echt tot nu toe het allerleukste wat ik van hem gelezen heb. Alles klopt en het is heel humoristisch geschreven. Er blijken al twee eerdere delen verschenen te zijn bij uitgeverij Condor, die heb ik helaas gemist. Gelukkig is dit deel ook goed te lezen zonder de voorgaande delen.


Het verhaal gaat over de voetbalclub Chaos United, opgericht door Milan. De spelers zijn: Prof- die eigenlijk niet kan voetballen maar wel slim is -, Fatima de fantastische keeper,, de relaxte Bennie die iedereen voorbij rent, Rosa de organisator die ook voor de publiciteit zorgt, de wijze Ming én de stoere Milan natuurlijk.  Bij elkaar een klein, maar prima clubje. Ze staan op het punt naar Barcelona te reizen want ze hebben een quiz gewonnen.


Milan stuitert door elkaar, hij vindt vliegen eigenlijk doodeng, maar zal toch mee moeten, zonder de oprichter vertrekken, dat kan niet natuurlijk. Het blijkt dat ze het enige vliegtuig zijn dat mag vertrekken omdat ze richting zon gaan. Er is namelijk een vulkaanuitbarsting geweest en de lucht zit vol met stof en roet.
De reis is bizar en als ze eindelijk uit het vliegtuig stappen zijn ze belandt in Bärcelanö en dat ligt in... Zweden!
Niets geen zon, maar sneeuw!


Eigenlijk hadden ze het niet beter kunnen treffen! Ze ontmoeten de geweldige Opoe Pippelotta, de fantastische coach Johan die het gewoon logisch vindt dat hij Chaos United tijdelijk traint én het goed georganiseerde voetbalteam FC Öp Örde, opgericht door Billy en zes spelers heeft.  Milan kijkt zijn ogen uit. FC Öp Örde heeft alles waar hij van droomt.


Wat dan volgt is vaak hilarisch. Het verhaal zit vol kleine knipogen naar bekende Zweedse bedrijven of voedsel. En Johan zit vol wijze uitspraken...
De reis van Chaos United wordt door de kranten gevolgd en aan het eind van elk hoofdstuk zien we krantenartikelen over de Chaos United maar ook over bijv de vulkaanuitbarsting.


De tekeningen maken het vrolijke verhaal helemaal af. De toon van het boek is spontaan. Volgens mij heeft Gerard van Gemert zelf ook veel plezier in het schrijven gehad. Het plezier spat er vanaf.


Gelukkig is er al een verwijzing naar het volgende deel, ik kan niet wachten...

Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789493189621 | Hardcover | 199 pagina's | Uitgeverij Condor | november 2021

© Dettie, 26 november 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De bende van Nemesis
Frederick Deloddere

Maxim staat weer eens te wachten op zijn moeder, die hem na school op zou komen halen om naar zee te gaan. Daar hebben zij en haar partner – niet Maxims vader – een appartement.
Zowel zijn moeder als haar vriend Gert-Jan zitten in vastgoed, en ze zijn perfectionisten. Maxim zit op een dure eliteschool, en moet maar afwachten wanneer zijn moeder eens tijd voor hem heeft. Dat weekend naar zee? Hij heeft er helemaal geen zin in.
Maar dat hij ontvoerd zou worden - per ongeluk, maar het gebeurt wel! – dat was nou ook weer niet de bedoeling!
Toch: het is het begin van een ongelooflijk avontuur, en hij moet het toegeven: hij heeft het vreselijk naar zijn zin…


Op het moment dat Maxims moeder staat te tanken, duikt er een vreemde de auto in en scheurt weg. Tot zijn schrik zit achter het stuur een onbekende, met een wapen op zijn schoot. Hij bloedt als een rund. Wie is dat? Waar komt die man ineens vandaan en wat wil hij?
De lezer weet dan al dat het Zacharias is, een man die zojuist uit de gevangenis is ontsnapt waar hij zeven jaar doorgebracht heeft.
Het was voor hem net zo’n verrassing als voor Maxim dat ze de komende uren noodgedwongen samen zullen moeten doorbrengen. Hij had niet gezien dat er een kind in de auto zat. Maar: een kind? Maxim is het daar niet mee eens, en het vervolg van het avontuur zal bewijzen dat hij echt geen kind meer is.


Waarom probeert Maxim niet te ontsnappen? Er waren best gelegenheden. Maar alles is beter dan een saai weekend aan zee, vindt hij. En bovendien mag hij deze ‘misdadiger’ wel. Toch, waar waar hij bij betrokken raakt, hij had het nooit zelf kunnen bedenken.


De Bende van Nemesis, waar Zacharias de leider van was, stond voor niets. Hij vertelt Maxim dat ze een soort Robin Hoodbende waren, maar dat het uit de hand is gelopen doordat een van hen meer wilde. Voor zichzelf dan. Na een brutale goudroof viel de bende uit elkaar, het goud verdween en Zacharias werd opgepakt.


Hij ondernam de ontsnapping omdat hij naar zijn broer Sam wil, die in een Londens ziekenhuis ligt. Zacharias kreeg een boodschap dat hij er slecht aan toe is. Natuurlijk zouden de autoriteiten hem nooit officieel laten gaan, hij moest het wel op deze manier doen. Maar hij heeft wel hulp nodig.
Dus zoeken Zacharias en Maxim een ander lid van de bende op, Buyl, een man die in een rolstoel zit.
Ook de andere twee leden duiken nog op, waaronder degene die alles bedierf.


‘De lift suisde bijna geruisloos omhoog en gleed recht door het donkerblauw verlichte aquarium. Hij schoot voorbij de schimmen van enorme zeedieren die zich in het water ophielden, maar die hij niet onmiddellijk kon zien. Octopussen? Barracuda’s? Toch haaien?
Toen vertraagde de lift en gaf hij een zachte ping. De deuren schoven open en voor hem werd een nieuwe ruimte met enorme afmetingen onthuld. De bovenste verdieping herbergde een fenomenaal penthouse, dat baadde in het blauwige licht van het aquarium. Het water besloeg één volledige kant van de ruimte. Het was hetzelfde aquarium dat zeven verdiepingen lager in de hal begon.’


Behalve met de verrader van Nemesis hebben ze natuurlijk ook nog zorgen om de politie. Terwijl Maxims moeder een – voor Maxim – tenenkrommende oproep doet op de televisie, wordt commissaris-generaal Staelens van de federale politie bezocht door het hoofd van de Staatsveiligheid die de leiding opeist, tot chagrijn van Staelens.


Wat volgt is een tergend spannende achtervolging. Zach wil perse naar Engeland, geholpen door zijn vrienden, waartoe Maxim nu ook behoort.
Zal het hen lukken uit handen te blijven van de verrader van Nemesis? En kunnen zij de politie te slim af zijn?
Maxim heeft niet eens tijd om er bij stil te staan wat hij eigenlijk aan het doen is, hij wordt meegesleept in een gevaarlijke avontuur waarbij hij blijkt te beschikken over kennis waar hij zelf geen weet van had!


Dit fantastische verhaal is een mix van een hilarisch schelmenverhaal en een superspannende jeugdthriller. Het is volop genieten! Wat een heerlijke fantasie heeft deze Vlaamse schrijver! Zijn personages zijn stuk voor stuk bijzonder en het verhaal zit boordevol spannende scènes en verrassende wendingen. Het is het soort verhaal waar je als lezer niet uit kan ontsnappen, alsof je in een achtbaan bent gestapt. Heerlijk!


Frederick Deloddere (Aalst, 1990) werkt achter de televisieschermen als (eind)redacteur. Hij schrijft de teksten en de grapjes voor Wim Opbrouck en Jeroom in Bake Off Vlaanderen en maakte reeds programma’s zoals The Voice (Kids), Blind Getrouwd, Dancing With the Stars en Belgium’s Got Talent.


ISBN 9789044842067 | Hardcover | 265 pagina's | Uitgeverij Clavis | juni 2021
Leeftijd 12+

© Marjo, 16 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Terra Ultima
De ontdekking van onbekend continent
Samengesteld en ingeleid door Noah J. Stern

Raoul Deleo


Als je naar een natuurfilm kijkt dan kun je je enorm verwonderen over het bijzondere uiterlijk en de prachtige kleuren van dieren. Kameleons, vogels, vlinders, insecten, het ene dier is nog wonderlijker dan het andere. Je vergaapt je aan hun sierlijkheid, aparte vormen en verrassende voorkomen.


In dit boek gaat die wondere natuurwereld zelfs nog verder want ene Raoul Deleo heeft namelijk Terra Ultima gevonden. Dat continent was eigenlijk al eerder ontdekt door VOC kapitein Gilles James, maar helaas zijn schip verging, inclusief zijn aantekeningen over dit onbekende gebied. Het schip werd eeuwen later gevonden en ontdekkingsreiziger Deleo kwam in het bezit van de kaarten en tekeningen over Terra Ultima en ging uiteindelijk op expeditie naar dit onbekende continent en hij vond het!


Waar het ligt weet niemand, alleen Deleo. Het enige wat bekend is, is dat het 'Ergens tussen Alaska en Azië' ligt. Wel heeft de Deleo opdracht gegeven aan Noah Stern om orde te scheppen in zijn prenten en aantekeningen.

Stern kan zijn geluk niet op. Hij sorteert de chaotische bende die hij krijgt en weet uiteindelijk een chronologische volgorde aan te brengen - Raoul Deleo heeft al 3 expedities naar Terra Ultima ondernomen - . Wat Stern te zien en te lezen krijgt, tart alle verbeelding. Hij ziet op de prenten dieren waar Darwin zijn vingers bij zou aflikken. Zijn evolutietheorie zou mogelijk bewezen of juist tenietgedaan kunnen worden. Het is maar hoe je het bekijkt.
Op de afbeeldingen is een samensmelting van verschillende dieren te zien. En het is verbluffende hoe 'normaal' zij eruit zien.


Neem de Foedraalgiraffe, het dier heeft een slakkenhuis maar de kop van een giraf, de hoorntjes van de giraf lijken zelf op de voelsprieten van een slak. Het slakkenhuis is zo groot als een bromtol. Naast deze opmerking heeft Deleo heeft er nog een heel bijzonder verhaal bij te vertellen...


Het zespotig lieveheersbeestje met zijn zachte vacht en lief berenkopje blijkt niet zo onschuldig als het diertje eruit ziet. Frappant is dat zijn rode rug in paartijd roze wordt!


En zo hebben we de Konijguin, de prachtige koraalpanter,de grootoogmuiskarper, de zeepadkwal, de harige juffer, de olifeniks, de vlindermees, de blauwe waaierstaartkikker en nog veel meer.


Tijdens elke expeditie doet Deleo een ander deel van het continent aan waardoor de dieren ook enorm gevarieerd zijn in vel/huid en aanzien.

Het boek is voor jongeren vanaf twaalf jaar maar volwassenen zullen er net zo veel plezier aan beleven. De prenten zijn namelijk geweldig, je zou ze eigenlijk aan je muur willen hangen om zo je eigen Terra Ultima galerie te hebben. Op de website van Deleo is een prachtige impressie van het boek zien (iets naar beneden scrollen)

Het is zo'n boek dat je steeds opnieuw open wilt slaan om elke keer weer nieuwe dingen te ontdekken op de prenten van deze bijzondere, wonderlijke dieren.
Het boek heeft een flink formaat 37,8 x 27,7 x 1,5 cm waardoor de prenten nóg beter tot hun recht komen.
Ook een heel mooi boek om cadeau te geven.


Genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2021


ISBN 9789401465946 | Hardcover | 80 pagina's | Uitgeverij Lannoo | april 2021

Dettie, 12 oktober 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Onze lange reis met het hoofd in de koffer
Marlene Rebel & Lucinda Vos


De kermiswereld, dat is romantisch, avontuurlijk en het is vast heerlijk om daar te kunnen wonen en werken… Maar niet als je wees bent, en uitgebuit wordt!
Dit verhaal speelt in het begin van de twintigste eeuw, toen er nog geen regels waren voor kinderarbeid en opvang van weeskinderen.


De ik-verteller is de dertienjarige Matje. Met haar drie jaar jongere zusje Kee en het aapje Toets werkt ze voor Baas Bonkers op de kermis als poppenspeelster. Hun ouders, ook kermisklanten, zijn bij een vreselijk ongeluk om het leven gekomen en daarna heeft Baas Bonkers hen opgevangen. Prima, zou je zeggen, maar Bonkers is een gemene man, hij behandelt hen niet goed, en het spaarpotje dat hun ouders hadden om ooit mee naar Amerika te kunnen emigreren, heeft hij ingepikt. De kinderen hebben geen keus. Gelukkig is er ook tante Fien, die hen een beetje opvangt.
En dan is er nog de zoon van Bonkers. Puf kan niet praten. Hij verstaat je wel en is goed in mime, maar zijn vader moet niets van hem weten. Puf blijft het liefst bij de meisjes, maar moet hard werken voor zijn vader.


Als het verhaal begint, staat er plotseling een nieuwe tent op het kermisterrein. Een prachtige tent, en de baas daarvan is een Engelssprekende man. Een Amerikaan! Hij is illusionist en heeft een veel mooiere show dan de vaste goochelaar. Matje en Kee zijn gefascineerd door de nieuwkomers, en Matje ruikt kansen: misschien kan hij hen helpen naar Amerika te komen?
Maar dan breekt er brand uit, en de kinderen moeten vluchten, omdat zij de schuld krijgen.
Puf gaat met hen mee, een koffer meezeulend. Wat zit daar nu in dat zo belangrijk is?


‘Welkom, welkom. Uw toekomst zal ik voorspellen. Heil en onheil kan ik u vertellen,’ murmelt tante Fien.
‘Stop maar, wij zijn het,’ zeg ik.
Tante Fien schiet overeind, haar pruik zakt naar voren en de sjaal glijdt van haar schouders.
‘Toets heeft Bonkers oor eraf gebeten!’ zegt Kee, terwijl ze in de kar van Fien klimt.
Ontzet slaat Fien haar handen voor de mond.
‘Eigen schuld, moet hij Toets maar met rust laten met zijn dronken kop!’
Het is even stil.
‘Wij zijn in de nieuwe tent geweest!’ roept Kee enthousiast. Ze ligt op tante Fiens matras en trekt een bruine deken over zich heen.
‘Die geesten van Mister Henry zijn net zo nep als de kijktent van Bonker.’ Ik kan het niet helpen dat ik teleurgesteld klink.
‘Geef mij mijn glazen bol eens aan, kleintje.’ Tante Fien draait Zich om naar Kee en houdt haar hand op.’


Een spannend avontuur, met in de hoofdrol drie bijzondere kinderen. Matje is vastbesloten de droom van haar ouders waar te maken, Kee heeft zichzelf leren lezen (de anderen beheersen die kunst niet) en Puf weet hen op te peppen als alles weer eens tegen zit.
Het is maar een vreemde wereld, die van de kermismensen. Al die bedriegerij, is dat wat mensen willen?
De titel is intrigerende: een hoofd in een koffer? Wiens hoofd dan? En waarom?


Het boek heeft een aantrekkelijke omslag: leuk met dat aapje! Binnen het boek staan enkele tekeningen, twee pagina’s groot, waarop je ook een heel verhaal afgebeeld ziet. Aan de binnenkant van de omslag staat een kaart van Noord-Nederland, zodat je de reis mee kunt volgen. Ook staat daar de poster afgebeeld waarmee Matje haar droom vast weet te houden.
Vlotte dialogen maken het verhaal leuk om voor te lezen, maar voor wie zelf begint met het boek: veel plezier!


Marlene Rebel en Lucinda Vos schrijven al meer dan twintig jaar lesmateriaal voor het basisonderwijs. In 2017 vonden ze het tijd worden om ook verhalen te gaan schrijven, en in juli 2020 verscheen hun eerste historische kinderboek ‘Leeuw met strepen’ bij uitgeverij Billy Bones.


https://www.maluprojecten.nl/over-ons


ISBN 9789030507864 | hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Billy Bones | juli 2021
Tekeningen van Sophie Pluim | Leeftijd 10+

© Marjo, 30 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kattenkasteel
Annick Bardijn

‘Mijn kat kwam uit het niets en werd mijn alles.’


Liz gaat met haar broer Ulrik en diens vriend Max – op wie Liz stiekem een oogje heeft – naar een verlaten kasteel bij hen in de buurt. Ze zijn een uitdaging aangegaan, daarvoor moeten ze foto’s maken om te bewijzen dat ze daadwerkelijk naar binnen zijn gegaan.
Want ja, het is verboden terrein en bovendien staat het zogenaamde Kattenkasteel bekend als een spookkasteel. Het heeft die naam omdat er een beeld van een kat op de toren staat. Er gaan griezelige verhalen de rondte over katten en heksen…
Maar daar geloven ze niet in toch?


Toch vindt Liz het inderdaad wat griezelig daarbinnen. Er hangt een unheimische sfeer.
Krijgt ze gelijk? Op enkele van de foto’s die ze maken staat een geheimzinnige lichtcirkel. Stofdeeltjes, zeggen de jongens. Maar Liz twijfelt daaraan. Ze weet zelf trouwens niet wat haar bezielt als ze uit een doos waarop met grote letters ‘Rommelmarkt’ staat, een kistje meeneemt.


‘Het voelde als een houten kistje. Ze nam de zaklamp weer in één hand, legde het kistje in haar schoot en wreef met de andere hand over het deksel.
Het hout had een mooie roodbruine kleur en de bovenkant bestond uit een mooi schilderij van een zwarte kat. De kat zat in een fiere, rechte zithouding op een vensterbank, de staart rond de poten naar voren gedraaid en keek haar met zijn gele ogen en zwarte pupillen recht aan.’


Het is dezelfde kat als op de toren, ziet ze.
En dan stoppen er auto’s bij het kasteel! Om weg te komen is het te laat en ze verstoppen zich dan maar. Tot hun grote schrik worden ze gezien. Door een jongen van hun leeftijd. Als ze later buiten zijn zijn ze verbaasd: waarom stopt niemand hen? Waarom heeft die jongen geen alarm geslagen?


Drie jaar later maakt Liz plannen om een boek te schrijven. Voor school moet ze namelijk een opdracht doen, en ze heeft schrijven altijd leuk gevonden. Ze begint met een onderzoek naar het kattenkasteel, en neemt hun eigen avontuur als basis.
Het kasteel is intussen prachtig verbouwd. Het wordt verhuurd voor feesten en zo. Als de makelaar met zijn gezin een kijkje komt nemen, kijkt Liz toe. Maar: die jongen, die kent ze! Hun eerdere avontuur blijkt niet voorbij! Integendeel: het komt nu pas echt op gang!
Er is een grote rol weggelegd voor een zwarte kat die ogenschijnlijk op willekeurige momenten komt en gaat. Natuurlijk is dat niet zomaar…


Behalve een heel leuk en spannend avontuur lezen we ook van alles over lichtbollen en andere magische dingen. Wat is een orb? En een triquetra?
Als je het verhaal helemaal uitleest – en waarom zou je niet, het sleept je mee – weet je de antwoorden op deze vragen. En ook wat de zwarte kat wil, en wie die onbekende jongen is.


Aangezien de schrijfster een Vlaamse is, zijn er soms Vlaamse woorden en klinkt de woordvolgorde ons wat vreemd in de oren.
‘Zij liet zich dan op dezelfde manier naar beneden zakken‘ of ‘we moeten hier nog wegraken.’ Nederlanders zeggen dat anders, maar we begrijpen het wel, het lijkt dus geen probleem. Vooral niet omdat de spanning toch de overhand heeft.


Bardijn schrijft lekker vlot, korte zinnen, geen lange uitweidingen, maar to the point. Leuke toevoeging zijn de kattenspreuken bij het begin van de delen die steeds een dag beslaan. En dat het verhaal zich afspeelt tegen eind oktober is ook niet willekeurig gekozen.
De afbeelding op de voorkant is prachtig.
Met achterin verwijzingen naar websites voor meer informatie.


De Vlaamse Annick Bardijn is natuurlijk kattenliefhebber. Zij is ook pedagogische begeleider en zoals zij nu bewijst: een schrijfster.


ISBN 9789083140452 | Hardcover | 254 pagina's | Phoenix | augustus 2021
Leeftijd 10+

© Marjo, 24 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kind i
Steve Tasane


Vandaag is de modder droog, met korsten, en hij waait in mijn ogen. Vandaag ben ik ook jarig. Ik denk dat ik vandaag jarig ben.
Ik vroeg aan een van de volwassenen welke datum het vandaag was.
'Is het drie juli?' vroeg ik.
'Zoiets,' zei hij.
Op drie juli ben ik jarig. Ik denk dat ik vandaag jarig ben.
Ik weet het zeker. Ik word tien. Ik bén tien.
Zeker weten!


Dit begin van het boek roept gelijk vraagtekens op. Waarom weet het kind niet of het 3 juli is? Waarom dénkt hij dat hij jarig is?
Als we verder lezen, komen we erachter dat het kind in een vluchtelingenkamp zit. Het schrijnende van het wel/niet zeker weten of hij jarig is, komt door het mogelijk nóg hartverscheurender gegeven dat het kind bestolen is.  Zijn rugzak met paspoort en telefoon met foto's zijn weg. Met alle kracht probeert hij zich de gezichten zijn vader en moeder, broertjes en zusjes te herinneren. Maar ze verdwijnen steeds meer.


Omdat hij geen paspoort meer heeft, bestaat hij in feite niet meer, hij is anoniem, daarom is hij kind i genoemd - zelfs een hoofdletter kan er niet af - Een paspoort betekent alles, betekent mogelijkheden op een nieuw leven, betekent een kans op vrijheid, betekent een toekomst.


Hier in het kamp noemen we je paspoort je levensboek. Zonder paspoort heb je geen leven. Om te beginnen kun je al niet bewijzen dat je bent wie je zegt dat je bent. Misschien is je naam wel verzonnen. [...]
Je hele levensverhaal staat erin: je naam, je verjaardag, de namen van je ouders, waar je woont, waar je geweest bent, en een foto van je gezicht. Je hele leven, elk stukje op zijn eigen bladzij, bij elkaar gebonden in één belangrijk boek - je levensboek.


Bijna alle kinderen in het kamp hebben geen paspoort meer, die is gestolen, verbrand, in beslag genomen, verdronken...Natuurlijk hebben de kinderen wel een eigen naam, maar ze 'kiezen' voor anonimiteit, denken aan vroeger is vaak te moeilijk. 'Ik ga niet vertellen hoe ik vroeger leefde. ik ga vertellen hoe ik nu leef, hier in het kamp, en ik begin bij vandaag' zegt kind i dan ook aan het begin van het boek.


Kind i maakt er het beste van. Hij heeft een hutje gemaakt voor zichzelf en de eveneens ouderloze kind E en L.  Ze zijn broer en zus. Het enige bezit van de twee is een fotoalbum, waar kind L elke avond aan haar broertje uit 'voorleest'. De drie kinderen trekken altijd samen op, ze zijn een 'familie'. Kind i verzint steeds lieve, leuke dingen om de sfeer goed de houden. Hij verrast ze ook graag. Maar de situatie blijft moeilijk, eten vinden is bijna de dagtaak. Ook de regen is een ramp, alles verandert dan steeds in één grote blubbertroep.
Maar hoe lief en optimistisch Kind i ook is, de sfeer in het kamp zelf wordt steeds grimmiger. En dan komt de dag dat alles in het kamp verandert...


Met alle vreselijke toestanden die zich nu afspelen in Afghanistan komt dit verhaal extra heftig binnen. Niet in de zin van gruwelijkheden, want die worden niet verteld, maar wel de onmenselijke leefomstandigheden en de uitzichtloosheid van mensen die alles kwijt zijn - met name hun paspoort - wordt heel duidelijk gemaakt.


Door het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van kind i, gaat wel de hardheid eraf. Kinderen zijn flexibel, zien altijd wel iets om mee te spelen, zijn snel boos maar ook snel weer vrolijk. Kind i registreert alles en heeft een mooie innerlijke wijsheid ontwikkeld zonder té wijs te zijn, daardoor wordt het een prachtig, indrukwekkend, tijdloos document.
Eigenlijk zou iedereen dit boek moeten lezen. Het zal veel meer begrip kweken voor vluchtelingen.


ISBN 9789026624650 | Hardcover | 175 pagina's | KokBoekencentrum | april 2021
Met nawoord van de schrijver en adressen van vluchtelinginstanties | Vertaald door Jaap Slingerland | leeftijd 10+

© Dettie, 26 augustus 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER