jeugd 6-9 jaar

Bart Demyttenaere

Gijs en Lise
KLasse
Bart Demyttenaere & Wouter Kersbergen
illustraties Jan Van LierdeGijs en Lise zijn broer en zus en gaan naar dezelfde school. Gijs zit in een hogere klas dan Lise. Meester Frank geeft les aan Gijs en juf Kristien is de juf van Lise. Het nieuwe schooljaar begint en Gijs hoopt dat hij bij zijn vriend Thomas in de klas komt maar zoals hij al dacht zijn ze dit jaar uit elkaar gehaald. Ze hadden het vorig jaar in de vierde wel heel erg bont gemaakt. Maar ze zien elkaar toch in de pauze en na school dus heel erg is het niet.


Gijs en Lise beleven van alles op school. Lise vindt het bijvoorbeeld altijd heel naar dat Meester Joris steeds een van haar boterhammen pakt en opeet. Hij loopt in de eetzaal bij iedereen te gluren en pikt dan de lekkerste boterhammen er uit. Het is nu al de tweede keer dat hij dat bij Lise doet deze week. Ze vertelt het aan Gijs en die weet er wel wat op... Hij koopt een groot blik kattenvoer, dat krijgt Meester Joris morgen op zijn boterham... En wat zegt Meester Joris de volgende dag:


'Wat voor lekkers heb je vandaag meegebracht?'
Geheimzinnig lachend houdt Lisa haar boterhamtrommel in de hoogte.
'Mmm,' smakt meester Joris luid. 'Dat ziet er verrukkelijk uit!'
Met zijn dikke vingers neemt hij een boterham van het stapeltje van Lise. Het hart van Lise klopt in haar keel. Bijt dan toch, man, denkt ze.
Aan de andere kant van de eetzaal houdt Gijs zijn adem in.
In twee happen verdwijnt de boeterham in de mond van meester Joris.
Daarna neemt hij Lise bij de schouders, draait haar om en dan kijkt hij diep in haar ogen...


Hoe het afloopt moeten jullie zelf maar lezen.
Ook erg leuk is het verhaal van Gijs die naar de schoolarts moet en alvast heel veel gedronken heeft zodat hij niet als vorige keer niet kan plassen in het bekertje waardoor toen de hele klas langer op school moest blijven. Als hij aan de beurt is barst hij bijna uit elkaar zo nodig moet hij, maar is een zo'n klein bekertje dan wel groot genoeg...
Ook het verhaal over de klassefoto is leuk en lief. De juf heeft heel veel sproeten en ze heeft daar een erge hekel aan. Ik sta altijd gestippeld op een foto zegt ze. Gelukkig weet Lise een heel lieve oplossing.


In totaal staan er twintig verhaaltjes in het boek. De ene keer speelt het verhaal zich af bij Gijs in de groep en de andere keer bij Lise.
Saai is het nooit, daar zorgen Gijs en Lise wel voor. Het zijn vrolijke verhalen en ze lezen lekker weg. Leuk om voor te lezen.
De zwart-wit afbeeldingen zijn grappig en completeren de verhalen.


ISBN 9789044811599 Hardcover 78 pagina's Clavis | september 2009
Vanaf 8 jaar

© Dettie, 5 februari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER