Oerritme
Leen Steyaert
‘Leef en eet volgens je oerritme en word fit, slank en gelukkig’.
Dat is de totale titel van het boek waarin Leen Steyaert ons, lezers laat zien dat we verkeerd bezig zijn.
Ze begint uit te leggen wat het circadiaanse ritme is, een patroon dat je niet moet verwarren met wat ons eerder bekend in de oren klinkt, de biologische klok. Bioritmiek, stelt ze, is niet meetbaar en kan niet wetenschappelijk bewezen worden. Het circadiaanse ritme daarentegen, het ritme van een dag dat grotendeels genetisch bepaald is, is het onderwerp van studie voor de chronobiologische wetenschap. Dat ritme bepaalt de veranderingen in ons lichaam, alsmede de geestelijke en gedragsveranderingen: het slaap- en waakritme, de hormonale schommelingen, de lichaamstemperatuur en de werking van neurotransmitters.
Die ritmes variëren van ongeveer 23 tot ongeveer 25 uur en zijn individueel: de een past zich makkelijker aan veranderingen die van buitenaf opgelegd worden aan, dan de ander.
Het is al snel duidelijk: vanaf de aanzet tot de industriële revolutie hebben we ons lichaam gedwongen zich aan te passen aan de omgeving, in plaats van te luisteren naar dat lijf. Zo zijn diverse welvaartsziekten ontstaan als diabetes 2, slaapstoornissen, eczeem en allergieën. Waarschijnlijk is de nieuwe leefwijze ook debet aan ADHD en vermoeidheidsklachten.
De voornaamste boosdoeners zijn kunstmatig licht - vooral het blauwe licht van allerlei schermpjes - het verkeerde eetpatroon, te weinig beweging en het innemen van synthetische stofjes, in voeding, maar ook als medicijnen. Het lijken deels open deuren, want we weten dit wel, maar het kan geen kwaad om het allemaal nog eens duidelijk uitgelegd te krijgen.
Goed uitleggen doet Leen Steyaert zeker. Ook de ingewikkelde hormoonhuishouding weet ze duidelijk uit de doeken te doen. Als we een idee hebben hoe de oermens leefde, en wat er sindsdien allemaal veranderd is, moeten we natuurlijk ook nog leren hoe het dan wél moet.
Leven als de oermens dat gaat niet meer, de wereld stelt teveel eisen aan ons. Maar al verander je maar één of twee dingen, stelt de schrijfster, het zal zeker helpen. Het is al wel duidelijk: zorgen voor beweging, liefst in de buitenlucht, meer onbewerkt voedsel eten, en niet ’s avonds voor het slapen gaan nog even snel internetten of televisiekijken.
Er staan allerlei tips in dit boek over hoe we ons leven kunnen beteren; welke voeding het beste is.
We moeten af van de associatie ‘slank is gezond’, want, stelt ze, je fit voelen is belangrijker en kan heel goed al ben je volgens de Body Mass Index te zwaar. Er staan tips voor een gezonde maaltijd in, verdeeld over drie momenten van de dag. Het zal niet altijd meevallen: de wereld stelt zoveel eisen aan ons dat een leefpatroon veranderen heel moeilijk is. Het anders eten is misschien nog wel het makkelijkst: bijvoorbeeld rauwe groenten eten, in de winter niet of nauwelijks koolhydraten, sowieso het voedsel eten in het seizoen dat het groeit, en nog een leuke tip: ga dauwtrappen, net na zonsopgang!
Er staat heel veel informatie in dit boek, maar er kan makkelijk opgezocht worden: er is een duidelijke inhoudsopgave, en een trefwoordenlijst achterin.
Vlaming Leen Steyaert heeft meer dan 25 jaar ervaring in de natuurgeneeskunde.
Ze is gezondheidstherapeute, menopauzeconsulente, evocircadiaancoach en nutritioniste en ze schreef de bestseller 'Stralend door de menopauze'.
ISBN 9789022329139 |Paperback |256 pagina's |uitgeverij Manteau |februari 2014
© Marjo, 15 maart 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER