Chapeau
over hoedjes, hoe ze te dragen en hattitude
foto's: Lieselot Dorme
tekst: Leen Van Severen
Welke vrouw heeft niet samen met een vriendin een beetje giechelend hoedjes staan te passen? Hoedjes waren een beetje gek, met een hoedje op was je héél anders, dan viel je op. Passen was leuk, maar een hoed opzetten? Nee, dat nooit! Waarom eigenlijk niet? dacht de schrijfster van dit boek die zelf een groot liefhebber van hoeden is.
Ze kwam tot de conclusie dat:
- Veel mensen denken dat hoeden alleen gedragen worden door de heel rijke mensen en bij chique gelegenheden zoals een royal wedding, een kroning, modeshows, Ascot...
- Veel mensen hoeden mooi vinden maar wel op het hoofd van iemand anders. Zelf durven ze geen hoed te dragen.
- Hoeden passen erg leuk is maar dragen wel heel wat anders is.
Toch, beweert de schrijfster, is een hoed dragen plezierig. Een hoed geeft soms net dat extra accent waardoor jouw
doorsnee trui en broek ineens een moderne outfit worden. Vroeger droeg zelfs iedereen een hoofddeksel, tegen de kou, de
hitte of simpelweg om je haar in model of droog te houden. Met de komst van de auto was een pet, hoofddoek, muts of hoed niet meer zo nodig. Mensen gingen zich ook losser kleden, het hoefde allemaal niet meer zo formeel. Daarmee verdween ook de hoed uit het straatbeeld en kreeg het een ander imago.
Langzamerhand keert de hoed weer terug vertelt Leen Van Severen maar nu als toevoeging, mode-accessoire, niet omdat het nodig is. De vintagehoedjes, de cowboyhoed (stanton), een mooie geknoopte sjaal, alles kan weer. Maar welke hoeden zijn er en welke is geschikt voor jou? Ben je meer het type voor een dophoedje of een bloemenkrans of is jouw gezicht en type meer geschikt voor de flaphoed en de grote pet? In dit boek kun je dat allemaal lezen en zien.
Je leert ook hoe je op verschillende manieren sjaals kunt knopen en welke hoeden bekend zijn geworden door beroemdheden, denk bijvoorbeeld aan Jacqueline Kennedy met haar pillboxhoedjes of Audrey Hepburn in 'eenvoudig' zwart jurkje met enorme zwarte hoed in de film Breakfast at Tiffany's of de hoge hoed die Marlene Dietrich en Marilyn Monroe droegen.
Maar de hoed zelf maakte ook de outfit van de sterren af. Denk aan Madonna met haar zwarte doorzichtige bühnekleding de dankzij de wit satijnen hoge zije een bijna chique uitstraling kreeg. Of Lady Gaga die onder andere dankzij de extravagante bouwwerken op haar hoofd flink in de belangstelling kwam te staan. Er is zelfs een vrouw, Gertrude Shilling, die dankzij de hoeden die ze droeg tijdens de jaarlijkse Royal Ascot 'hoedenparade', beroemd is geworden.
Naast de dragers van hoeden maken we ook kennis met enkele hoedenontwerpers zoals Deborah, Elvis Pompilo, Philip Treacy en Stephen Jones.
Helemaal achterin het boek staan de werkbeschrijving van enkele hoedjes zodat we ze zelf kunnen maken.
Het boek is geschreven in populair taalgebruik. Dat is ook het enige minpuntje. Vlotte taal is leuk in een boek maar dit is soms een beetje te gemaakt amicaal. Voor de rest is het een erg leuk informatief boek met heel veel mooie, vrolijke foto's en tekeningen van alle hoedjes en petten en andere hoofddeksels die genoemd worden in het boek. Je krijgt zin om zelf ook op hoedenjacht te gaan.
Voor de liefhebber van allerlei vormen van westerse hoofdbedekking is dit boek zeker een aanrader.
ISBN 9789063066499 Paperback 152 pagina's Uitgeverij Davidsfonds december 2013
© Dettie, 21 april 2014
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER