Non-fictie

Willy de Koning

Avonden aan de waterkant
dagboek van een beverliefhebber
Willy de Koning


In Nationaal park De Biesbosch, waar Willy de Koning met man Jan en dochter Emma een paar dagen met de motorkotter verbleven zag Willy haar eerste bever.
'Op een avond ging ik met dochter Emma op verkenning in onze opblaasbare kano's. We hoopten een glimp van een ijsvogel of een ontmoeting met een ree. Plotseling zwom er een bever vlak voor ons. Het was een ongelooflijke verrassing waar onze monden letterlijk van openvielen. Een nieuwe passie werd geboren, al besefte ik dat toen nog niet.'
Inmiddels heeft Willy al een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd en wordt ze regelmatig door scholen en instellingen gevraagd om informatie te komen geven over de bever. Wat ze overigens maar al te graag doet. Hoe meer mensen ze kan interesseren voor de bevers, hoe liever.


Willy de Koning woont in Limburg waar 33 bevers zijn uitgezet tussen 2002 en 2004. Als het maar even kan stapt ze op de fiets of in de kano in de hoop bevers of sporen van bevers te zien. Ze filmt, maakt foto's en neemt de geluiden van bevers op.
In de inleiding schrijft ze: 'Bevers spotten levert vaak verrassende gebeurtenissen op. Die momenten wil ik graag delen met de lezers van dit boek. Ik volg de dieren een jaar lang. Wat komen zij gedurende de seizoenen allemaal tegen, maar ook: waar en hoe kom ik bevers tegen?'
Het leuke van dit dagboek is dat Willy zichzelf vragen stelt die iedereen zou stellen. Bijvoorbeeld: Als het vriest hoe gaat het dan met de bever? Hij houdt geen winterslaap dus zal er toch voedsel gezocht moeten worden. Willy gaat vervolgens op onderzoek uit.  Ze weet waar enkele beverburchten zitten en hoopt een antwoord te vinden. Ze zoekt naar sporen en vindt een opening in het ijs die duidelijk van binnenuit open is gemaakt. De bevers kunnen dus het water uit. Ze vindt verderop houtschilfers en andere tekenen van vraat. De bevers redden zich wel is haar constatering.


Willy woont vlak bij de Molensteense plas, waar ook enkele bevers zich hebben gehuisvest. Deze bevers zullen doorheen het jaar het meest gevolgd worden, simpelweg omdat het dicht bij huis is en daardoor 's avonds bij schemering makkelijk even naartoe gefietst kan worden.
Maar ook in de verdere omgeving en niet alleen in Limburg, ontdekt Willy tot haar grote vreugde regelmatig nieuwe sporen van bevers.
Doorheen het hele jaar volgt ze de bevers op de voet en vertelt ze over haar waarnemingen. Waar ze maar komt, kijkt ze uit naar beversporen.
Soms staat ze uren te wachten en heeft ze allerlei prachtige vogels, zoals het ijsvogeltje, gezien maar geen enkele bever. Maar de andere keer als ze eigenlijk helemaal geen bever verwacht aan te treffen, wordt ze totaal verrast en ziet ze de meest bijzondere dingen. De ene keer ziet ze een stel bevers rondzwemmen. De andere keer zit er een bever heel genoeglijk rietstengels te eten op een paar meter afstand. Op een avond ontmoet ze een nieuwsgierige bever die duidelijk laat merken dat hij 'dat mens in dat bootje' wel gezien heeft. Maar toch blijft het beestje steeds rondom de kano zwemmen omdat hij ‘dat mens’ ook wel erg interessant vindt.
Bij onraad slaan bevers met hun staart op het water en Willy heeft er een enorme hekel aan als zij de oorzaak van dat alarm is. Ze benadert de burchten en andere woonstekken van de bevers omzichtig en vol respect. Ze zal ook niet gauw de exacte locatie van beverburchten geven omdat ze niet wil dat de beestjes een toeristische attractie worden waardoor hun rust verstoord wordt.


Het boek is ingedeeld in de maanden van het jaar en elk hoofdstuk begint met een eenvoudige tekening en een korte wetenswaardigheid over de bever. Tussen de dagboekfragmenten door staan tekstblokjes met informatie over de bever en hun omgeving. Er staan verder geen foto's in het boek, wat soms wel jammer is omdat ze regelmatig schrijft over de moeite die bepaalde foto's haar hebben gekost. Maar... Willy houdt een natuurblog over bevers bij waarop wél foto's te zien zijn.

Avonden aan de waterkant is een erg interessant en informatief boek, geschreven door een bevlogen vrouw die een enorme, enthousiasmerende liefde voor deze bijzondere dieren uitstraalt. Zeker aan te bevelen aan beverliefhebbers maar ook gewoon als dagboek zeer prettig leesbaar.


ISBN 9789050114295 Paperback 144 pagina's Uitgeverij KNNV september 2012

© Dettie, 19 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER