Nieuwe jeugdboekrecensies 15+

Lijken liegen niet
Olivier van Os

Vier vriendinnen, Rachel, Eva, Jasmine en Leah,  brengen jaarlijks een deel van hun vakantie door in het vakantiehuis van Eva’s ouders. Een jaar eerder waren ze met z’n vijven, Sarah is er niet meer bij.
De buitenwereld weet niet beter dan ze is spoorloos is verdwenen, zonder dat het hoe en waarom bekend is. Nu blijkt al snel dat de vier vriendinnen dat wèl weten, maar wat er gebeurd is houden ze voor zich.
Maar dan trilt de mobiel van Rachel. Een onbekende. Met cryptische boodschappen. Wie is dit? Is een van de anderen een grap aan het uithalen?


‘Waarom lieten jullie me daar liggen?’
Rachel keek vol ongeloof naar het scherm. Het zweet brak haar uit en haar hart begon zo snel te kloppen dat het leek alsof ze net een marathon had uitgelopen. ‘Nee dit kan niet, ze is dood,’ fluisterde ze tegen zichzelf.’


Het is het begin van een nachtmerrie. Ook nu verdwijnt een van de vriendinnen. En al snel blijkt dat de anderen evenmin veilig zijn. Zelfs mensen die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn zijn hun leven niet zeker.
Intussen raken de meisjes steeds meer verstrikt in de leugens die ze vertellen tegen de politie. Rechercheur Caroline Baak vermoedt wel iets, maar als de meisjes niet willen praten, kan zij niets doen. Samen met haar collega’s Marc Evenwood en Thomas bijt ze zich op andere manieren vast in het onderzoek.


Intussen is er iemand die ook een stem in het verhaal heeft, een onbekende, die het om de een of andere onduidelijke reden voorzien heeft op deze vier vriendinnen. Door steeds het vertelperspectief te wisselen, waarbij een van de vriendinnen of de belager vertelt, met ook flashbacks over wat er een jaar eerder gebeurde, leest dit verhaal als een trein. Je wil niet stoppen met lezen.
En dan, verdorie, stopt het verhaal, en is er nog geen ontknoping!
‘Lijken liegen niet’ is het debuut van Olivier van Os. Nou, schrijven kan hij, dus nu maar hopen dat het vervolg snel komt!


Olivier van Os (Yde, 1999) istudeert Biomedical Engineering aan de Universiteit van Twente. Daarnaast schrijft hij graag. In zijn boekenkast staan uitsluitend detectives en het is dan ook geen verrassing dat hij voor zijn debuutroman voor dit genre heeft gekozen.


ISBN 9789463655576 |Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Elikser | juli 2023

© Marjo, 8 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Naar IJzland
Karen Curé

België en omringende landen zijn ernstig vervuild geraakt.  Er is veel overlast door overstromingen en stormen. In Gent wonen de vijftienjarige Zaza en haar kameraad Mirko. Hun toekomst lijkt uitzichtloos.


‘Het leven in België is onhoudbaar geworden; de bodem ademt giftige stoffen uit en het stormalarm gaat om de haverklap af. In sommige straten trekt het water zelfs niet meer weg. Ik loop voortdurend met rubberlaarzen aan. Mijn tenen zijn net verschrompelde champignons.’


Als Mirko haar vertelt over een tocht naar een ander land, IJsland, schrikt ze. Niet Mirko. Niet haar vriendje! Het is gevaarlijk om met mensensmokkelaars in zee te gaan! Ze mogen het land ook niet uit! Maar Mirko gaat toch. En als de vader van Zaza besluit mee te gaan, sluit ook Zaza zich bij hen aan.
Na een gevaarlijke overtocht waarbij niet iedereen het redt, komen de drie in IJsland aan.


In een asielcentrum in Reykjavik moeten ze wachten op wat er verder gebeuren gaat. Intussen krijgen ze  les: de taal en cultuur moeten ze leren. Dat heeft wel Zaza’s interesse, ze wil vooral de IJslandse sagen leren kennen. Van haar leraar krijgt ze een boek met sagen, ze gaat heel erg haar best doen om dat te kunnen lezen. Maar Mirko is niet zo’n studiehoofd. Hij werkt liever. Net als Zaza’s vader. Het werk dat ze moeten doen betaalt dan misschien goed, het is vreselijk zwaar, en ronduit smerig werk. Seizoenswerk ook. Als de zon steeds minder te zien is overdag moeten ze verhuizen.


Op hun nieuwe stek krijgen ze te horen dat het land dat hen eerst verwelkomde nu van hen af wil. Alleen als ze de test halen mogen ze blijven. Voor Zaza en haar vader niet zo’n probleem. Maar Mirko heeft geen talent voor taal…
Wat gaat Zaza doen als Mirko terug moet?  Wil ze zelf misschien ook terug als ze hoort dat haar oma overleden is en haar opa het nu alleen moet zien te redden in Gent?


Het verhaal klinkt natuurlijk heel bekend. Maar het is wel de omgekeerde wereld. Nu zijn het de Europeanen die vluchten en uitgekotst worden in het land waar ze terecht komen.
Karen Curé verwerkt alle ins and outs waar asielzoekers bij ons mee te maken krijgen, en dat doet ze op een manier, waarmee begrip gewekt wordt.
Mooi en belangrijk boek! Het je inleven in Vlaamse jongeren is een stuk makkelijker dan wanneer je leest over jongeren die uit een andere cultuur komen.


Karen Curé (1967) is opgeleid tot bio-ingenieur aan de Universiteit van Gent. Na 4 jaar in Chili te hebben gewoond, woont Karen Curé nu in Gent met haar dochter.

ISBN 9789044848588 | Hardcover| 296 pagina’s | Uitgeverij Clavis | april 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 10 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Combitickets
Rudie Verbunt


Het is het eindexamenjaar, de tijd van feesten!
Maar helaas, dit gaat geen leuke zomer worden. Dat weet Jules zeker. Thijs, haar vriendje heeft het uitgemaakt en haar beste vriendin, Jessie praat niet meer met haar.


Jules heeft een baantje, ze staat in de afwaskeuken van een restaurant. Daar werkt Ilse ook. Zij is psycholoog. Nou ja, bijna dan. In ieder geval helpt ze Jules met haar verdriet door haar mee te nemen naar een danstent. Eigenlijk mag Jules daar niet naar binnen, maar Ilse kènt mensen.


‘En daar stonden we dan. In de Studio. Overal flitsende lichtjes en spiegels en vooral heel veel mooie meisjes die hun handen in de lucht staken en gilden.’


Jules drinkt veel te veel, maar Ilse is er voor haar. Het is beter om die Thijs te vergeten zegt ze, maar dat vindt Jules heel moeilijk.
En Jessie die doet net of ze haar wil helpen, maar intussen!
Is Jessie wel haar beste vriendin?
Die sleept haar mee naar een festival, waar ze naar de getver zullen gaan: zuipen en dansen, drugs en harde muziek. En daar ontdekt Jules dingen over haar vriendin die haar niet erg aanstaan.
Maar dat ene idee van haar is wel goed: Thijs zit in een gitaarband. Maar zij kunnen ook instrumenten bespelen. Dus wat gaan ze doen? Beter worden dan de band van Thijs!


Een verhaal over liefdesverdriet  en wat je daartegen kunt doen. Over vriendschap en verraad. En dat tegen een achtergrond waarvan je als ouders hoopt dat je kinderen er niet in verzeild raken: seks, drugs en drank. Precies wat die jongeren juist wèl willen doen!


Het verhaal is geschreven in superkorte hoofdstukken. Dat leest vlot. Het zal jongeren, vooral meiden, wel aanspreken gezien het onderwerp, maar ook vanwege het gebruik van jongerentaal.
Een lekker tussendoor boek voor op het strand, zeker als je van plan bent om ’s avonds ook lekker uit je dak te gaan.

Rudie Verbunt is schrijver, taalexpert en docent Nederlands.

ISBN 9789044847833 | Hardcover | 240 pagina's | Uitgeverij Clavis | maart 2023 | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 2 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Bloesemval
Mischa van Broekhoven


Het verhaal speelt zich af in Tokio. De vijftienjarige Mika is de voornaamste ik-figuur. Zij woont pas een jaar of twee in de grote stad met haar ouders en heeft nog geen vrienden gemaakt. Ze heeft zich aangemeld bij een een community op internet, waar ze al een tijdje contact heeft met iemand die zich Runner noemt.
Er is iets gebeurd in het dorpje in de bergen waar ze eerst woonden, het hele gezin is nog steeds van slag. Met Runner voelt ze zich prettig, al kent ze hem eigenlijk nog niet. Maar hij stelt voor elkaar te ontmoeten!


Runner blijkt Haru te zijn en ook in het echt voelt Mika de klik. En ze voelt dat er met Haru ook iets is. Eigenlijk praten ze er niet over.
En dat zullen ze ook niet doen met de andere jongeren die ze ontmoeten, als ze door ene Venom uitgenodigd worden om mee te doen aan een project van hem: ze bezoeken haikyo’s, Japans voor vervallen of verlaten plaatsen. 


Venom doet geheimzinnig over wat voor project het is, maar hij maakt wel foto’s. Mika is aanvankelijk al sceptisch – waar laat ze zich eigenlijk mee in? -  maar als ze bepaalde dingen ontdekt, wordt ze pas echt wantrouwend.
Wat wil Venom van hen? Is het toeval dat de anderen net als zij en Haru iets meegemaakt hebben waardoor hun leven nog steeds beïnvloed wordt?
En hoe kan Venom daar dan van op de hoogte zijn? Wat wil hij eigenlijk?


‘Als op een teken verplaatste de groep spreeuwen zich naar een reusachtige kersenboom, die eenzaam in het veld stond. De takken van de boom strekten zich uit tot hoog in de lucht en de kersenbloesems bungelden aan hun stelen, alsof ze gewiegd werden door de wind. Plotseling lieten alle bloesems tegelijk los. Zacht, heel zacht, dwarrelden ze naar benden en vormden ze een bloesemdeken op de grond.’


Heel poëtisch dit, maar het verhaal dat er achter zit is dat niet! Het verhaal ademt van begin tot eind een bepaalde spanning uit, er hangt een akelige sfeer. Waarom gaan die jongeren mee in Venoms plannen? Dit kan niet goed gaan toch?
Met voorin een aankondiging van een woordenlijst achterin: Japanse woorden vertaald.


Mischa van Broekhoven (1972, Hulst) studeerde Spaanse taal- en letterkunde in Nijmegen. Na haar studie werkte zij onder andere als vertaalster in Luxemburg. Bloesemval is haar debuut voor Young Adults, ze schreef al eerder voor jongere kinderen.


ISBN 9789044848625 | Hardcover | 208 pagina’s | Uitgever Clavis | maart 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 30 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Jona
Anna van Praag

De zestienjarige Jona moet voor school een werkstuk maken en wordt door de mentor van de klas gekoppeld aan Lucas en Elin. Hij vond het zelf achteraf niet zo slim, maar toen er gevraagd werd om alvast een onderwerp te verzinnen had hij als idee het verhaal van zijn oma opgeschreven. Oma begint namelijk te dementeren en praat ineens over ene Simon, terwijl haar zoon en Jona helemaal geen Simon kennen. Een geheime liefde?


Oma was getrouwd met Ben! Die is intussen al lang overleden, net als de moeder van Jona. Mirjam is verongelukt toen ze na een ruzie met haar man de deur uit rende. Jona herinnert zich dat zijn vader hem daarvan de schuld gaf. Maar wat hij dan als vijfjarig kind gedaan zou hebben, dat weet Jona niet. Dat laatste hoeft gelukkig niet in het werkstuk. Zijn mentor vindt dat de drie scholieren een mooie documentaire kunnen maken: vandaar Lucas, die goed kan monteren. Dat wordt dan voor de vakken biologie, neurobiologie, en maatschappijleer.


Jona woont met zijn vader in een hofje, waar zijn oma ook woont. Zo kunnen ze een beetje voor haar zorgen, want ze gaat inderdaad wel achteruit. Hoe komt Jona er nu achter wie die Simon is? Heeft oma echt een geheim, of verzint ze maar wat? Is hij een waandenkbeeld?
Dat maakt niet uit, vindt de mentor. Niet voor het werkstuk.
Maar voor Jona wel! Zijn vader vindt het allemaal maar niets, dat gewroet in het verleden. Maar waarom zou het weten wie Simon is een probleem zijn?


Het wordt een spannend verhaal. Al is het vertelperspectief vooral Jona, Elin en Lucas hebben ook een verhaal dat met identiteit te maken heeft. Wat Jona betreft is het een coming of ageverhaal. Naast dementie vormt de joodse afkomst van Jona’s familie  een extra thema. Niet onbelangrijk blijkt wel.  
Ook gaat het verhaal over vriendschap en de moeizame relatie tussen vader en zoon.
De ontknoping is verrassend, en omdat het verhaal daar slechts langzaam naar toe werkt is er een behoorlijke spanningsboog.
De hoeveelheid pagina's is ook prettig voor jongeren. Fijne jeugdroman.


Anna van Praag (1967, Amsterdam) is een Nederlandse kinder- en jeugdboekenschrijfster. Anna van Praag studeerde Spaans in Amsterdam en werkte bij diverse theatergezelschappen en filmfestivals.


ISBN  9789047715184 | Paperback | 266 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat| februari 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 19 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vijf uur voor het vuur
Noah Withofs en Gerard van Gemert


De ik-figuur uit dit verhaal zit achter een man aan. Die man is Koen Verbruggen en hij heeft een misdaad op zijn geweten. Bij die achtervolging gaat het niet helemaal goed. De jongen wordt zelf neergeschoten. Dan begint zijn avontuur pas echt:


‘Toen ik wakker werd, lag ik gewoon thuis in bed. Op dat moment kon ik me niets meer herinneren van de afgelopen dagen. Geen overvallen, geen politie … Alsof er helemaal niets bijzonders was gebeurd.’


Maar er is wel degelijk iets gebeurd. Hij zat niet zomaar een willekeurige man achterna! Toch is er iets vreemds aan de hand. Als hij wakker wordt, blijkt hij weer 11 jaar te zijn. En hij is in zijn ouderlijk huis waar zijn ouders gewoon doen wat ze altijd deden. Maar dat kan niet toch? Hij weet immers dat ze gestorven zijn. En dan bedenkt hij: als ik nu op een tijdstip thuis ben dat zij nog leven, kan ik dan de moord voorkomen? Hij heeft vijf uur de tijd.


Dit is sowieso al een bijzonder gegeven. Is het mogelijk om het verleden te veranderen? En als dat kan, wat zijn dan de consequenties? Maar Noah Withofs gaat verder dan dit: de hoofdpersoon ontwaakt vaker dan deze eerste keer in zijn eigen bed, vijf uur voor zijn ouders sterven. Hij heeft dus zelfs meerdere kansen! Zou het genoeg zijn? Kan hij zijn ouders redden? Bij de verschillende kansen begint het verhaal steeds op dezelfde manier: hij wordt wakker in zijn eigen bed, van vroeger dus, met zijn ouders nog in leven.
Toch zijn het niet steeds precies dezelfde herhalingen van die ene dag, integendeel zelfs. Ook ontmoet hij nieuwe mensen, waaronder het meisje Lena. Zij wil hem wel helpen.


Vanaf het begin ben je als lezer getriggerd: hoe gaat dit aflopen? Het is een bijzonder, en lekker spannend verhaal.
Is hier een nieuwe schrijver opgestaan?

Share your stories is een verhalenwedstrijd voor jongeren, georganiseerd door Uitgeverij Clavis. De winnaars, vier in totaal, worden gekoppeld aan een ervaren Clavis-auteur, om samen het verhaal in boekvorm te gieten en echt uit te geven.Noah Withofs is een van de winnaars van 2021 en werd gekoppeld aan Gerard van Gemert. Van Gemert is bekend van zijn boeken in verschillende series over voetbal en hockey, maar schreef ook thrillers voor jongeren.


ISBN 9789044846775 | Hardcover | 91 pagina's | Uitgeverij Clavis | januari 2023
leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo,  23 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lang leve Jane
Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows


De geschiedenisboeken vertellen ons over Jane Grey, die negen dagen koningin van Engeland was. Zij leefde van 1537 tot 1554 en was de dochter Henry Grey, hertog van Suffolk.


Edward VI uit het Huis Tudor was de enige overlevende wettige zoon van Hendrik VIII die in 1547 overleed. Maar Edward was ziekelijk. Men wilde dat hij een goed huwelijk zou sluiten en zo snel mogelijk een mannelijke opvolger zou hebben.
Een van de invloedrijke mannen aan het hof was de vader van Jane. Hij deed zijn best om Jane en Edward een huwelijk te laten sluiten, maar dat mislukte. 


John Dudley, de hertog van Northumberland, kreeg zijn zin: hij wist de 15-jarige koning zo ver te krijgen dat hij zijn halfzussen uit de opvolgingslijn verwijderde, ten gunste van Jane Grey, die trouwde met Lord Guildford Dudley, de vierde zoon van de hertog. Toen Edward kwam te overlijden op 15-jarige leeftijd, aan tuberculose, volgde Jane hem op.
Haar grootmoeder van moederszijde, Mary Tudor, was een zus van Hendrik VIII.


Ze was een slimme meid, kende vele talen. Ze was te wijs om als speelbal te willen dienen in de machtsstrijd die volgde na de dood van Edward, en zij deed na al negen dagen weer afstand van de troon. Zij wordt wel ‘The Nine Days' Queen’ genoemd.
Ook was Mary Tudor, de oudste dochter van Hendrik VIII meer geliefd bij het volk. Mary nam de troon dan ook over. Zij werd bekend als Bloody Mary.
Jane had haar leven kunnen redden als zij de wil van Mary had ingewilligd: katholiek worden. Maar Jane weigerde. Het werd haar dood.
Op 12 februari 1554 werd Jane op Tower Green, in de beslotenheid van de Tower, met een hakbijl onthoofd; een uur eerder was haar echtgenoot publiekelijk onthoofd op Tower Hill.


‘Lang leve Jane’ vertelt min of meer ditzelfde verhaal. Het is het verhaal van Jane Grey zoals dat eigenlijk had moeten gaan, volgens de schrijfsters. Er zijn details veranderd, en er is een magisch element aan toegevoegd. Sommige mensen hebben namelijk de gave om te kunnen veranderen in dieren. Deze Edianen (zeg: Ethianen) werden lange tijd gewoon geaccepteerd, maar er is een opstand ontstaan tussen de Ethianen en de Waarachtigen. De Waarachtigen verafschuwen de magische krachten van de Edianen en willen ze eigenlijk het liefst dood hebben.


Mary, de halfzus van Edward, ziet dat wel zitten. Zij is een echte Waarachtige, terwijl Edward juist voor de Edianen is.
Als John Dudley zijn oog laat vallen op Jane om te bereiken dat het koningshuis in zijn familie komt, kan ze er niet onderuit: ze trouwt met diens zoon. Maar Gifford is Ediaan, en dat wordt haar niet verteld!
Het heeft nogal gevolgen… Jane weet niet of ze hem kan vertrouwen. En waar is Edward gebleven?


Het is een fantasierijk verhaal geworden, losjes gebaseerd op de feiten, al is wel duidelijk waar de Edianen en de Waarachtigen voor staan. Fijne dialogen, veel humor, en met sterke vrouwen (al zijn ze nog erg jong) in de hoofdrol.


Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows hebben al vaker samengewerkt aan Young Adult Fantasy boeken. Onderhavige boek blijkt al in 2016 verschenen te zijn in het Engels, en er zijn al opvolgers. Helaas nog niet vertaald.


ISBN 9789048868681 | Hardcover | 429 pagina's | Uitgeverij Moon | juni 2023
Vertaald uit het Engels door Mariella Manfré | Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 31 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Villa Vita Nova
1. Schaduwkronieken
Jeroen van Berckum

Griezelverhalen spelen zich niet alleen af in een donkere en duistere wereld. Iets wat het daglicht eigenlijk niet kan velen, gebeurt in Villa Vita Nova gewoon overdag.
De hoofdpersoon is Jip, die als echte puber vindt dat ze niet met een oude telefoon op school kan verschijnen. Maar ze krijgt niet zomaar een nieuwe van haar ouders. Die zeggen dat ze maar een baantje moet zoeken!
Nou ja, daar heeft Jip helemaal geen zin in.


‘Bollen plukken, post sorteren, schoonmaken in een hotel… Maar dat was niet de bedoeling. En moet je dat loon zien: die slavendrijvers betalen slechts een paar euro per uur. Een dikke vette nee! Dan zou ze die IPhone pas kunnen kopen als ze tachtig was.’


Maar dan ziet ze op YouTube een advertentie:

‘Wil jij een leuke vakantiebaan waar je veel mee verdient en waarbij je weinig hoeft te doen? Kom dan deze zomer werken in verzorgingshuis Villa Vita Nova.‘

Misschien had ze achterdochtig moeten zijn? Als Jip belt mag ze meteen langs komen en ze wordt onmiddellijk aangenomen. Maar ja, dat salaris lokt, dus de volgende dag al gaat Jip in de villa werken. Een jongen van haar leeftijd leidt haar rond en vertelt dat ze een buddy krijgt. De hare wordt Mevrouw Adelink.
En hoewel Jip het allemaal maar vreemd vindt, dat haar mevrouw haar het hemd van het lijf vraagt en de antwoorden opschrijft, het verdient te goed. En ze vindt Dirk heel leuk… Maar dan verdwijnt Dirk, en hij beantwoordt haar appjes niet. Waar is hij gebleven?


Als eerste deel van een nieuwe serie is dit een mooie binnenkomer. Het is nogal een dun boek. Maar ook zonder toeters en bellen is het een prima verhaal. Griezelig wel, al is het voor iemand die Latijn kent al snel duidelijk wat er gebeurt in die villa. Maar dan weet je nog niet hoe Jip er weer uit komt…


Jeroen van Berckum is het pseudoniem waaronder Jeroen Groot Beumer fictie schrijft om verwarring te voorkomen. Onder zijn echte naam schrijft hij namelijk boeken over en met gitaarmuziek. Vanaf 2012 heeft hij diverse korte verhalen geschreven voor bundels. Niet alleen kinderverhalen, maar ook Horror/Science Fictie verhalen voor YA en volwassenen.


ISBN  9789044843620| Hardcover | 64 pagina’s | Uitgever Clavis | april 2022
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 15 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De laatste vijf
2. Schaduwkronieken
Jeroen van Berckum


In 2956 is het leven echt niet meer zoals vandaag de dag. Er heeft een grote kernramp plaatsgevonden waarbij 96 procent van de mensheid is omgekomen. Er zijn nog maar een paar gebieden over waar mensen kunnen leven. Zoals dat gaat zijn de armen en zwakkeren  in een ondergeschikte positie beland, en hebben de rijken het voor het zeggen. Zij leven in de bovenste ring van het district Devon.


De zestienjarige Abel heeft zijn leven moeten slijten in de onderste laag, de Onderzone. Nu zijn moeder onlangs overleden is heeft hij niets meer te verliezen en hij laat zich overhalen door een kennis om in te gaan breken. Deze Dave weet zeker dat het veilig is en dat het een makkelijke manier is om rijk te worden. Zoals je al wel kan verwachten loopt dit gruwelijk mis en Abel slaat op de vlucht. In de trein naar ‘ver weg’ ontmoet hij een man die misschien wel tot de elite behoort. Deze meneer Graffin blijkt hem heel goed gezind en neemt hem zomaar mee naar de Groene Vlakte:


‘Weet je wat? Als jij belooft hard te werken en je te gedragen als een volwassen persoon, wil ik je een kans geven.’

Al snel gebeuren er dingen die op zijn minst raadselachtig zijn. Abel blijkt niet de enige jongere die aangenomen is als 'hulpje'. Waarom moeten ze weten hoe zwaar hij is en welke bloedgroep hij heeft? En waarom zit zijn kamer op slot? Maar ach, het is hier stukken beter dan in de onderste regionen. Het komt wel goed. Maar dat komt het natuurlijk niet. Abel ontmoet de anderen: Beck, Desmond, Elim en Ling-Xi. Ze gaan deel uit maken van een spel, maar helaas zijn zij niet degene die spelen…

Een heerlijk spannend toekomstverhaal - waarin allerlei technologische snufjes waaronder humanoïden voorkomen - dat mede doordat het heel filmisch geschreven is doet denken aan die series en films als The Hunger Games en The Labyrinth Runner: Heerlijke spannende series waarin jongeren de hoofdrol spelen. Dit boek van Jeroen van Berckum past prima in dit rijtje en dat belooft dus wat!


Jeroen van Berckum is het pseudoniem waaronder Jeroen Groot Beumer fictie schrijft om verwarring te voorkomen. Onder zijn echte naam schrijft hij namelijk boeken over en met gitaarmuziek. Vanaf 2012 heeft hij diverse korte verhalen geschreven voor bundels. Niet alleen kinderverhalen, maar ook Horror/Science Fictie verhalen voor YA en volwassenen.


ISBN  9789044849103| Hardcover | 200 pagina’s | Uitgever Clavis | maart 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 15 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Arendsoog – een brug te ver
Thomas Desmet


De zeventienjarige ik-persoon, Anton Arend, heeft een baantje naast zijn schoolwerk: hij is detective.
(De hoofdstukken heten dan ook: de zaak van…)
Hij is goed in zijn werk, men weet hem wel te vinden: degene die denkt dat het vriendje of vriendinnetje buiten zijn of haar boekje gaat; degene die wil weten wie zijn motor beschadigd heeft; zelfs degene die zijn of haar echte vader zoekt.
Anton helpt je aan een antwoord.


Maar zijn eigen leven is sinds kort helemaal veranderd: voor Het Ongeval had hij dromen, was zijn moeder een populaire directrice, en waren zijn ouders nog bijeen. Na Het Ongeval zijn zijn ouders gescheiden, is zijn broer uit huis gegaan, en kijkt iedereen hem met de nek aan. Behalve als hij hun problemen mag oplossen.


Een vooraanstaand lid van de gemeenschap is bij een fataal ongeluk omgekomen. Antons moeder zou daarbij betrokken zijn. Hij kan zijn eigen probleem maar niet uit zijn hoofd zetten: Wat is er dan precies gebeurd op die avond? Hoezo heeft zijn moeder daar iets mee te maken?


Anton ontdekt dat er allerlei louche zaakjes speelden – en nog spelen - in zijn dorp.
Was het maar zo eenvoudig als uitzoeken wie de echte vader van iemand is! Hier is van alles gaande, waarbij je niet weet wie te vertrouwen is en wie je erin luist.
Zijn schoolgenoten zijn veelal kinderen van de betrokkenen, en daardoor ook zelf betrokken.
De onderlinge verhoudingen tussen oud en jong zijn verward, het is aan Anton om dat allemaal uit te pluizen.


Een detective-thriller van een onbekende schrijver, die een belofte lijkt voor de toekomst.
Het verhaal is spannend, het zit goed in elkaar.
Door de diverse opdrachten die Anton krijgt is er veel variantie, zijn de invalshoeken vaak anders. De hoofdzaak blijft evenwel Het Ongeval. Daar duikt dan ook het gevaar op wat dit boek tot een thriller maakt.
De achtergrond is de belevingswereld van tieners. Hun leefwereld en het omgaan met elkaar wordt uitstekend beschreven met vlotte dialogen.

ISBN  9789002277504 | Hardcover | 266 pagina’s | Uitgeverij Davidsfonds | maart 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 29 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Winnen van de wereld
Mark Boode

Yanna zit in 3B, een rumoerige klas. Op school wordt af en toe een klimaatdag gehouden. Hun leraren hebben niet echt met elkaar overlegd: iedere les begint met het filmpje waarin Greta Thunberg, de Zweedse activiste op zestienjarige leeftijd de wereldleiders toesprak in New York. Natuurlijk vonden de leerlingen één keer wel genoeg, het wordt heibel als de juf van biologie  (de bio-biet) het filmpje ook nog eens opzet. Als de juf hulp gaat halen omdat ze haar leerlingen niet meer in de hand heeft, grijpt een van de leerlingen in. Het meisje dat iedereen Pocahontas noemt zet een ander filmpje op, over Ecuador. En ze vertelt over dat land, waar zij vandaan komt. Waar grote machines het dorp platgegooid hebben, en gaten graven op zoek naar koper. Waar de rivier zo vervuld is dat er geen vissen meer kunnen leven. En de klas is stil…


De volgende dag is er een landelijke scholierenstaking. Yanna is onder de indruk van het verhaal van haar klasgenoot. Ze wil graag dat haar vriendin Evi meegaat. Die lacht haar nog net niet uit:


‘Maar denk je echt dat een bedrijf dat bossen platwalst een wandelclub met boomknuffelaars wordt omdat wij in Nederland een dag niet naar school gaan?’ Ze lacht me keihard uit. ‘Jij vindt een kantine al te druk. En nou wil je in een propvolle trein stiekem naar een protestmars om met vijftigduizend man de longen uit je lijf te schreeuwen?’


Yanna gaat dan ook maar niet, al wilde ze eigenlijk wel. Ze heeft wel een ander besluit genomen: ze eet geen vlees meer. Dat besluit wordt thuis niet met gejuich ontvangen.
Maar Yanna blijft bij haar besluit. En als ze bij het voetballen een meisje ontmoet die wèl bij de klimaatmars was en die haar vraagt naar de Schuur te komen, waar de Green Rebels samenkomen, verandert alles: Yanna beseft dat het leven dat ze leidt eigenlijk niet is zoals ze wil. Ze doet teveel wat anderen willen. Het wordt tijd dat ze haar eigen keuzes maakt.

‘We hebben het draaiboek voor de laatste keer doorgenomen. Elke stap, elke minuut. We hebben de regels herhaald. Geen geweld, geen vernielingen. Maar wat er echt gaat gebeuren, weet niemand. Misschien komen we niet verder dan de bushalte. Misschien sturen ze het leger op ons af.’


Het klimaat is het belangrijkste thema in dit boek. Daarnaast komen ook typische tienerproblemen aan de orde: identiteit (LHBTQ+ = lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer of questioning) en verliefdheid.
Het boek is in een vlotte stijl geschreven – vaak in korte zinnetjes, dat leest prettig. Er is humor en de dialogen lopen lekker. De tweestrijd die Yanna met zichzelf voert is waarschijnlijk heel herkenbaar voor jongeren.


Een belangrijk boek dus. Boode windt er geen doekjes om: met demonstreren loop je risico, want men is niet blij met jongeren die de boel blokkeren. Achterin staat een nawoord van Jesse van Schaik, onze Nederlandse Greta Thunberg. Zij  vertelt over zichzelf en over de beweging Fridays For Future. Over wat je zelf kunt doen ten behoeve van het klimaat – anders eten, geen auto rijden -  en wat de risico’s zijn. Er volgen 12 tips van jonge milieuactivisten, en natuurlijk staan er de websites in waar je meer informatie kunt vinden. Een dankwoord en bronvermelding maken het boek af.


Mark Boode (1967, Rijswijk) is schrijver en theaterdocent, medeoprichter van Teachers for Climate (plek 6 Trouw Duurzame 100 2022) en lid van de Raad van Advies van Youth for Climate. Als zzp’er werkt hij aan verduurzaming van het onderwijs. Welke invloed hebben mensen op de natuur en het klimaat? Hoe gaan we daar goed mee om? Door meer te leren over de samenhang tussen klimaat, biodiversiteit, economie en lifestyle kunnen we samen werken aan een groene en gezonde toekomst. Op 9 maart is Youth for Climate aanwezig bij de presentatie van Winnen van de Wereld, het nieuwe boek van Mark Boode.

ISBN  9789047715177 | Paperback | 223 pagina’s | Uitgeverij Lemniscaat | maart 2023
Leeftijd vanaf 15 jaar

© Marjo, 10 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER