Non-fictie

Sandra van Schijndel

https://www.facebook.com/sandra.vanschijndel

 

Let's go paleo!
28 dagen recepten voor ontbijt, lunch en avondeten
Sandra van Schijndel


Paleo is geen dieet maar een leefwijze. Paleo geeft je energie. Paleo is gezond. Dit zijn momenteel de kreten rond de paleohype. Maar wat houdt het eigenlijk in?


'Paleo is eten als een oermens' schrijft Sandra van Schijndel.
Nadat deze voormalig danslerares en allround sportinstructrice moeder was geworden voelde ze zich niet goed. Ze ging onderzoeken wat ze kon doen om zich beter te voelen en kwam tot de conclusie dat in bewuster omgaan met eten het antwoord lag. Kortom, 'weet wat je eet' werd haar devies.
Wel vreemd eigenlijk, je zou verwachten dat ze gezien haar werk al erg bewust met gezond voedsel bezig zou zijn. Maar een mens is nooit te oud om te leren en Sandra van Schijndel stortte zich op het eten volgens de paleoprincipes nadat ze een boek daarover had gelezen en steeds vaker werd geconfronteerd met paleo. Ze ging leven volgens de paleoregels en ze voelde zich fitter en sterker worden.
En nu ligt haar boek in de winkel met recepten voor 28 dagen zodat mensen die ook volgens de paleoregels willen leven hun voordeel daaruit kunnen trekken.


Omdat een kennis die ik helaas te weinig spreek ook volgens de paleorichtlijnen eet en zich duidelijk beter voelde dan voorheen, was ik erg benieuwd naar dit boek. Wat hield eten als een oermens in? In gedachte zag ik een man in dierenvelletje met knots en speer op jacht gaan om zijn vrouw en eventuele kinderen van eten te kunnen voorzien. Zou hij op bizonjacht gaan, of een everzwijn mee naar huis nemen? Of werden het een paar vogels of misschien wel insecten. Welke zaden zouden ze eten? Welke vruchten? Hadden ze eigenlijk wel groente, of is dat iets wat door latere aardbewoners verder gecultiveerd is? Paddenstoelen zouden vast op hun menu gestaan hebben en bessen, misschien wel bloemen. Noten zullen ook wel een belangrijk onderdeel zijn geweest in hun eten. Hoe kom je eigenlijk aan oereten?
De biologische winkel leek me wel een optie en een eigen moestuin waar onbespoten groente gekweekt wordt.

Eigenlijk wordt in dit boek niet echt goed uitgelegd waar paleovoedsel uit bestaat. Volgens de schrijfster werden aardappelen pas veel later gegeten dus die horen er in feite niet bij te zitten, brood, pasta en rijst ook niet. Melk en zuivelproducten zijn twijfelgevallen...
Maar veel meer wordt er niet verteld. Wel duidelijk is dat er geen zakjes, pakjes, en voedsel vol toevoegingen bestonden, maar dat is geen verrassing.
Na een korte opmerking over het nut van bewegen en vooral het nut van de squat en deadlift (geen idee wat dat waren maar het blijken oefeningen te zijn voor de benen en billen) gaat ze van start met de dagelijkse recepten voor ontbijt, lunch en avondeten, verdeeld over 4 weken,  Elke week wordt voorafgegaan door een indrukwekkende boodschappenlijst.

De recepten zien er zéér aantrekkelijk uit. Ze zijn erg gezond, dat zeker, als je deze recepten 28 dagen lang strikt volgt zal je je geheid goed in je vel voelen zitten, maar eten als de oermens? Dat stel ik me toch wel heel anders voor.
Het boek is duidelijk geschreven door iemand die met de luxe van de moderne supermarkten is opgegroeid, waardoor in elk seizoen alles uit de hele wereld te koop is. Zoals aardbeien, frambozen, sla, spinazie, sinaasappelen, courgettes, roerbakgroente! paprika's, mandarijnen, mozarella! etc etc. Kan me niet voorstellen dat mijn voorouders dit dagelijks voor het grijpen hadden liggen. Coburgerham, champignonmix, asperges, avocado's, bananen, rundervinken, snoeptomaatjes, salami! sambal! italiaanse kruiden...
Er wordt geen enkele rekening met de seizoenen gehouden of met groente van eigen bodem. 
Ik werd er eigenlijk een beetje giechelig van. Himalayazout! Mijn verre betovergrootmoeder heeft er vast nooit van gehoord.


Ook de bevroren aardbeien en frambozen die toegevoegd moeten worden in een shake en de vele uitheemse vruchten die gebruikt worden... Het heeft allemaal zo weinig met oereten te maken. Wel met heel gezond eten.
Eigenlijk doet het geheel me denken aan de Weight Watchers waarvan ik vroeger heel trouw de weekrecepten volgde. Ik voelde me geweldig daarbij. Maar het vroeg wel veel voorbereiding, zoals bij het strikt volgen van de recepten uit dit boek ook het geval is.
Het is niet even een sneetje brood met kaas klaarmaken maar het is met zorg bereid voedsel dat je voordat je naar je werk gaat moet bereiden. Veel groente, bananen, eieren, kokos, zelfgebakken crackers, eigengemaakte muesli. Veel ham, sla, tomaatjes, gedoogd fruit, noten, pure chocola, zoete aardappel etc.
Ongetwijfeld dat iemand zich met dit eten behoorlijk fit voelt worden maar oereten, nee dat is het niet.


Toch zou ik dit boek wel aanraden aan mensen die gezonder willen gaan leven, de recepten zijn aantrekkelijk en duidelijk en er zijn geen overdreven dure ingrediënten gebruikt, wel andere ingrediënten dan je mogelijk gewend bent. Dit boek kan eveneens een aanzet geven tot gebruik van goede voeding en een gezondere levensstijl. Als dat doel je voor ogen staat dan is dit een uitstekend boek.


ISBN 9789402600025 paperback met flappen 232 pagina's Aerial Media Company november 2014

© Dettie, 2 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER