Non-fictie

Nicola Jane Swinney

Kom, Kitty!
Nicola Jane Swinney


‘Denk nooit dat jij de kat bezit. De kat bezit jou.’


We kunnen niet zonder katten: al 12.000 jaar zijn deze dieren huisgenoten van de mens. In het begin werden ze vooral gezien als nuttig, denk aan muizen, maar al snel waren katten onze maatjes.
In dit boek worden alle raskatten besproken, verdeeld in verschillende categorieën: Klassieke rassen, Amerikaanse rassen, zeldzame of uitzonderlijke rassen, langharige rassen en designerrassen.


Designerrassen? Niet vreemd dat je je afvraagt wat voor katten dat dan wel niet zijn.
Bengalen horen hier bijvoorbeeld bij, en de RagaMuffin of Havana. Het zijn kattensoorten die door de mens ‘ontworpen’ zijn, ze zijn niet op natuurlijke wijze ontstaan, zoals de meeste andere soorten wel.


Wat een langharige raskat is, is duidelijk – vachtverzorging is heel belangrijk bij deze dieren - hiertoe behoren onder meer de Pers en de Siberische boskat.
Wat verbaast, is dat er bij de Amerikaanse raskatten – Ragdoll, Maine Coon, Selkirk Rex – ook de Amerikaanse korthaar staat vermeld, terwijl je in het boek nergens de Europese korthaar ziet, het soort katten dat toch het meest voorkomt!
(Als je dat gaat nazoeken dan blijken de meningen verdeeld of dit eigenlijk wel een raskat is. De een heeft het wel over een gefokte raskat, terwijl een ander het de ‘gewone huis-, tuin- en keukenkat’ genoemd. Wat de samensteller van dit boek daarvan vindt, is duidelijk)


Op alle pagina’s in dit boek staan prachtige foto’s van allerlei verschillende katten, en ze zien er allemaal schattig uit. Extra zijn de openklappagina’s met kittens! Je smelt weg…
Bij iedere soort staan gegevens bij die belangrijk kunnen zijn als je een bepaald ras wil aanschaffen.
Naast de uiterlijke kenmerken en de verwachte levensduur  - gemiddeld 15 jaar, maar de Amerikaanse korthaar vijf jaar langer – staat er bij wat je kunt verwachten van het karakter van het dier. Er zijn namelijk katten die er om bekend staan dat ze graag knuffelen, zoals de Ragdoll. Als een kat daar minder op gesteld is, wordt dat onafhankelijk of intelligent genoemd. De vermelding of ze goed met kinderen overweg kunnen, of misschien rustig van nature zijn staat er ook bij.


Zelfs als je geen kattenliefhebber bent, ga je overstag bij het zien van de prachtige foto’s van al die katten die in dit boek besproken worden.


ISBN 9789461319432 | paperback | 96 pagina's | Uitgeverij Schuyt & Co Van Halewijck | januari 2019
Vertaald uit het Engels door Melissa Debruyn

© Marjo, 10 maart 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER