Non-fictie

La Maison Victor

Beste Basics
De Little Black Dress en 14 andere bestsellers uit de collectie van La Maison Victor
Eindredactie: Inez Falleyn


La Maison Victor is een van origine Belgische 'creatieve community' waar je patronen, tips, hulp etc kunt vinden bij het maken van kleding. La Maison Victor geeft ook een blad uit vol patronen voor man, vrouw en kind - Het is te vergelijken met de Nederlandse Knipmode. -
en via hun website kun je ook losse patronen aanschaffen wat soms wel zo handig is. Daarnaast vind je op www.lamaisonvictor.com ook adviezen over het gebruik van stoffen en alles wat je moet weten over het werken met een naaimachine en nog veel meer. Verder kun je op die site én op hun facebookpagina vragen stellen over de patronen.


La Maison Victor verkoopt ook de stoffen bij de patronen, maar die zijn in mijn ogen gruwelijk duur. Dan kun je beter het kledingstuk kant en klaar kopen. Vaak is juist het plezier dat je mooie kledingstukken voor een relatief lage prijs zelf kunt maken een van de redenen om dat te doen.


Het lastige van magazines met kledingpatronen is, dat ze vaak in twee maten (groot en klein) zijn te maken. En je moet de kledingstukken die in het blad staan maar net leuk vinden. Vaak koop je een blad omdat er één of twee patronen in staan die je aanspreken. - Hoewel La Maison Victor vaak wel meerdere leuke patronen in haar blad heeft staan - Het prettige is nu dat in dit boek vijftien basispatronen van maat 30 tot 56 zijn weergegeven, inclusief de patronen! Dat is wel bijzonder! Die basispatronen zijn tijdloos en zoals gemeld, ze kunnen de basis van je hele garderobe vormen.
Het handige is dat je met hetzelfde patroon dankzij gebruik van verschillende stoffen er toch steeds heel eigentijds uit kunt zien.


Voor dit boek is een selectie gemaakt van patronen voor 4 jurken, 3 T-shirts, 2 blouses, 2 broeken, 2 rokken, een sweater en een jas. Maar voordat je achter de naaimachine kunt kruipen moet je natuurlijk eerst je maat weten. Er staat een tabel weergegeven waaruit je na het meten van taille-, heup-, borstomtrek en armlengte precies op kunt nazoeken welke maat je voor de patronen moet gebruiken.
Daarna volgt het patroon opzoeken op het patronenblad, het overtekenen, het patroon op de stof leggen en uitknippen etc. Hoe dat allemaal moet, staat gelukkig duidelijk aangegeven in het boek.


En dan begint het allerleukste... Het in elkaar zetten van het kledingstuk. Stap voor stap wordt aangegeven wat je moet doen. In het boek wordt begonnen met een geruite doorknoop jurk met kraag. De mouwen hebben manchetten en een kleine split (Gelukkig bestaat de geruite jurk uit verschillende ruitjes want een patroon op ruit leggen is wel iets voor vergevorderden). Persoonlijk had ik wel voor een makkelijker patroon gekozen om mee te beginnen, zoals de erg mooie Moira jurk, dat is een eenvoudige getailleerde jurk zonder veel extra's. Hooguit is de 'blinde' rits inzetten van die jurk wat lastig.
De uitleg bij de patronen is verder eenvoudig maar doeltreffend.


Wat ik bij de broeken jammer vindt, is dat er geen jeansmodel in het boek is opgenomen, dat is tegenwoordig toch echt wel een basic kledingstuk. Wel kunnen we een bandplooibroek en een soort 'joggingbroek' maken, die je sportief of klassiek kunt dragen, afhankelijk van de stof.


De patronen voor de T-shirts zijn prima, die gaan zeker gebruikt worden, evenals het patroon voor de prachtige lange winterjas. De 2 blouses zijn klassiek, één zelfs met stoffen zelfgemaakte knoopjes, de ander met een striklint en verborgen knoopsluiting. Beide modellen zijn wel erg mooi qua snit. Met de juiste stof heb je daarmee echte eye-catchers.


Het stofgebruik voor de kleding in het boek is in mijn ogen soms vrij ouderwets maar daar moet je doorheen kijken want de patronen zelf zijn goed en hebben een mooie, tijdloze allure. Over de pasvormen is duidelijk nagedacht en de meeste mensen kunnen deze patronen prima gebruiken als zij op een mooie, eigen manier voor de dag willen komen. Maar het is natuurlijk vooral het stofgebruik, de kleuren en patronen, die het kledingstuk écht persoonlijk maken.
Kortom, het zijn allemaal prima basispatronen voor allerlei gelegenheden die je nog vele jaren kunt gebruiken.
Fijn boek!


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789401470162 | Paperback met patroonladen in de flappen| 188 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2020
Afmeting 26,1 x 21, 2 cm Ontwerp en uitvoering patronen Evelien Cabie, Teresa Bosteels, Céline Van Wassenhove

©  Dettie, 16 oktober 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER