Non-fictie

Dick Gebuys

altBerini
Dick Gebuys


Ondanks het feit dat Dick Gebuys (1954, Rotterdam) van vele markten thuis is en bepaald ook aan de weg timmert, zou het zomaar kunnen dat er mensen zijn die hem niet kennen. Omdat de stukjes in dit lijvige boek vaak refereren aan zijn leven is het toch wel handig zijn levensloop een beetje te kennen.


Dick Gebuys groeide op in Rotterdam. Na zijn middelbare school ging hij Middeleeuwse taal- en letterkunde studeren in Amsterdam, gevolgd door middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Gent. Zijn carrière begon hij in Heerlen, als leraar op een middelbare school. Daarnaast organiseerde hij literaire en culturele activiteiten in Limburg, later in Rotterdam. En hij schrijft gedichten en blogs.
In Vlaanderen, Duitsland en Vietnam komt hij geregeld, de daar gesproken talen vormen voor hem geen belemmering, zijn gedichten worden zelfs in het Vietnamees vertaald. Dit nadat hij zelf een bundel van de Vietnamese schrijfster Di Li vertaalde naar het Nederlands.


Al deze elementen en nog veel meer kom je tegen in de bundel Berini. Er is voor elk wat wils, al ligt de nadruk op cultuur. Muziek, literatuur, geschiedenis, maar dus ook voetbal. Verhalen over het vroegere Rotterdam, over reeds lang overleden schrijvers en zangers, maar ook over mensen die nog in leven zijn. Het is bijna: noem het, en hij schrijft erover! Ieder zal er dus het zijne uitpikken, en daarbij kunnen lezen over totaal onbekenden of opnieuw mee kunnen mijmeren over voorbije zaken. Even komen Frans Erens en Louis Paul Boon weer tot leven, of wandelen we met Philippe Claudel en Jan Siebelink. Grote geschiedenis in de vorm van stukken over de wereldoorlogen, maar ook kleine historietjes over bijvoorbeeld Merksplas en de kolonie, of de mijnen. We kunnen meezingen met Jacques Brel of Willem Vermandere- er staan teksten bij! – of zingend protesteren met Armand. En voor de liefhebber zijn er anekdotes over Sparta en Feyenoord.


Het is te veel om in één keer tot je te nemen, maar geregeld een stukje lezen, dat is heel prettig. Al is het in dit kader jammer dat er geen inhoudsopgave is.
Laat weer even de voorbije tijden herleven, of maak kennis met mensen als Joyce Bloem en Lies Pauwels. Ga mee naar Rotterdam, of Heerlen…

ISBN 9789079226412| paperback | 436 pagina's | Van Dorp| januari 2018

© Marjo, 24 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER