Non-fictie

Bas Mesters

http://www.basmesters.nl

 

Italiaanse streken
Een Romeinse wandeling door een land op drift
Bas Mesters


Nee, dit is geen reisgids, zoals de titel en het plattegrondje van Rome voorin het boek misschien doen vermoeden. Laat u hierdoor dus niet op het verkeerde been zetten, maar lees dit boek, als u meer wilt begrijpen van dit land en de politiek. Na het referendum, dat door de regering van Matteo Renzi verloren werd, heeft het boek misschien nog wel meer waarde gekregen.


Aan de hand van gesprekken met allerlei personen wordt een beeld geschetst van het leven en de politiek in dit land. Het laat zien hoe Silvio Berlusconi opkwam en de wetten van het land in zijn voordeel en het voordeel van zijn relaties omboog en hoe Matteo Renzi misschien toch ook niet de verlosser was, waar iedereen op wachtte. Beppe Grillo is ook niet de clown, die hij misschien lijkt te zijn, maar evenzeer een machtspoliticus, die slim is en de touwtjes strak in handen wil houden. En zo is Italië het land, waarin alles moet veranderen, opdat alles hetzelfde blijft.


Het boek begin met een Italiaanse grap: 'Toen God Italië creëerde, schrok hij: zo mooi vond hij zijn schepping. Hij vreesde dat de rest van de wereld jaloers zou worden. Daarom besloot hij het land te laten bewonen door Italianen.'


Bas Mesters was ruim 10 jaar correspondent in Italië voor NRC Handelsblad en de NOS.


ISBN 9789035140028 |  Paperback | 270 pagina's | Uitgeverij Prometheus Bert Bakker | april 2015

© Renate, 17 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER