Non-fictie

Harriet Griffey

http://harrietgriffey.com

 

Ik wil rust
Alles om tot jezelf te komen
Harriet Griffey


In de hedendaags Westerse maatschappij zijn er weinig momenten van rust meer te vinden. Er moet zoveel. Er ligt werk te wachten en dat moet vandaag af, kinderen moeten naar school, de was moet gedaan, je moet nu eindelijk weer eens met je vrienden afspreken of je ouders bellen. Overal is lawaai, 's avonds staat vaak de televisie aan of kruip je achter de computer omdat je nog zoveel mensen een berichtje moet sturen. Kortom een mens holt wat af op een dag. Stilte en rust zijn ver te zoeken terwijl we er allemaal naar verlangen.


In het boekje kunnen we lezen dat sommige stress belangrijk is, als er een tijger voor je staat dan reageert je lichaam onmiddellijk. Ons hart gaat sneller kloppen, we halen sneller adem en het bloed zakt naar onze benen. Alles in ons lijf staat klaar om te vluchten. Dat is nuttige stress.
Dit bovenstaande gebeurt ook in je lichaam als je bijvoorbeeld in een stresssituatie op je werk of thuis zit. Maar als deze 'vlucht'signalen maar blijven komen, raakt je lichaam eraan gewend. De alarmknop in ons lijf blijft dan als het ware aan staan. En hoe langer het duurt hoe moeilijker het is die knop weer om te zetten. Het gevolg is dat je lichaam uiteindelijk uitput raakt. Door het oppervlakkige ademen krijgt je lijf namelijk te weinig zuurstof waardoor je je vermoeid voelt. Ook je spieren verzuren, raken vermoeid en gaan zich samentrekken waardoor je verkramp gaat zitten, er komt teveel spanning in je lijf. Je immuunsysteem trekt het uiteindelijk niet meer. En ook geestelijk wordt het zwaarder. Stress biedt ruimte aan angst en angst biedt ruimte aan depressieve gevoelens. Het komt er gewoon op neer dat teveel stress erg slecht voor je lijf en geest is.


Maar hoe zorg je dat je weer rust in je lijf en hoofd weet te krijgen? Daarvoor biedt dit boekje tal van oplossingen en/of mogelijkheden.
De aandacht gaat vooral naar de ademhaling. Want als je rustig ademt krijgen je hersens het signaal dat het veilig is en je lichaam ontspant. Er staat ook een ademhalingsoefening in het boek beschreven. Maar je kunt ook gaan mediteren, hoe je dat doet is ook in dit boekje te lezen, evenals een aantal tips rond mediteren.
Er zijn tips voor werk, school en thuissituaties. Er worden zelfs 'noodmaatregelen' gegeven voor het geval je rustig móet zijn zoals tijdens een belangrijke vergadering, een examen of sollicitatiegesprek.
Verder wordt gesteld dat hoe gehaaster je bezig bent, hoe meer dingen er vaak mis gaan. Je hebt gewoon niets aan al dat gestress. Als je rustig bent gaat alles beter, soepeler.
De tips zijn natuurlijk leuk maar er staat ook te lezen hoe je gas terug kunt nemen en voor minder stress kunt zorgen. 

De uitvoering van dit boekje is aantrekkelijk, het speelt in op de momenteel zo populaire blogs die vaak de leestekst afwisselen met spreuken en prettige, vrij moderne afbeeldingen. De leestekst is kort maar krachtig. Het boekje geeft allerlei tips die direct toepasbaar zijn en je laten inzien waarom rust zo belangrijk is.  Achterin het boekje staan nog boekentips voor mensen die meer willen weten over de besproken onderwerpen. Ook wordt verwezen naar enkele websites en apps.

Kortom, een prettig, vriendelijk geprijst, boekje boordevol handreikingen om tot een rustiger leven te komen.

In dezelfde serie is ook het boekje Ik wil slapen uitgegeven.


ISBN 9789401302388 | Hardcover | 134 pagina's | Uitgeverij Altamira | oktober 2015

© Dettie, 11 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ik wil slapen
Alles voor een goede nachtrust
Harriet Griffey


Voor veel mensen is het een ramp als het slapen niet wil lukken. Ze proberen van alles en dan nog liggen ze halve nachten wakker. In dit boekje kunnen we van alles lezen over het fenomeen slapen en wat we kunnen doen als de zandman maar niet wil komen.


Het eerste deel behandelt het slapen vanuit wetenschappelijk oogpunt. Wat is slaap eigenlijk? Waarom is slapen zo belangrijk voor je gezondheid? Wat is het nut van slapen? Wat gebeurt er als je te weinig of niet slaapt en wat zijn de gevolgen daarvan?  Dat is leuk en interessant om te lezen. ik heb bijvoorbeeld nooit geweten dat mensen een aantal slaapcycli achter elkaar hebben. Elke cyclus duurt 90 minuten. Het is handig je wekker daarop af te stemmen zegt de schrijfster.
Ook is er aandacht voor de biologische klok, in een duidelijk schemaatje zien we wat er van uur tot uur in ons lichaam gebeurt en welke tijden het beste zijn om te werken, te sporten en... te slapen. Je kunt ook testen of je een vroege vogel of nachtdier bent en daarop je dagen indelen.
Verder worden de verschillen gemeld qua slaappatronen en slaapbehoeftes. Deze zijn ingedeeld in leeftijdsgroepen; de baby, de tiener, de volwassenen en de ouderen.


In het tweede deel lezen we wat we aan slaapproblemen kunnen doen.
Eerst wordt besproken wat slapeloosheid is en welke vormen van slapeloosheid er bestaan. De ene valt bijvoorbeeld niet in slaap, de ander wordt midden in de nacht wakker en komt niet meer in slaap, en weer anderen worden heel vaak wakker en vallen telkens met veel moeite weer in slaap.
Daarna wordt bekeken wát je eventueel uit je slaapt houdt, wat de oorzaken kunnen zijn, en dan volgen de slaapoplossingen.
Naast het bekende schapen tellen, de beker warme melk en, als allerlaatste uiterste redmiddel, de slaappillen zijn er namelijk nog een heleboel andere dingen die kunnen bijdragen aan slaapverbetering.
Is er sprake van een heuse slaapcrisis dan zijn daar eveneens een hoop tips, oefeningen en/of opdrachtjes in dit boek over te vinden en wordt net als bij voorgaande hoofdstukken verteld welke dingen je het beste kunt doen (of laten).
Grappig is dat ook de aloude beproefde huismiddeltjes ter sprake komen. Veel dingen die in het boekje staan, wist ik al maar er staan ook veel tips en adviezen in waar ik nog nooit van gehoord had. Ze lijken me zeker de moeite van het proberen waard.

Het boekje is zelf ziet er aantrekkelijk en goed verzorgd uit en heeft een prettig handzaam formaat (12,5 x 16 cm). Je kunt het makkelijk meenemen in je koffer of reistas mocht dat nodig zijn. Kortom, prima boekje voor een prima prijsje.

ISBN 9789401302371 | Hardcover | 144 pagina's met index | Uitgeverij Altamira | oktober 2015

© Dettie, 31 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER