Boekenarchief W-X-Y-Z

Sytze van der Zee

De dochters van Khadija


Khadija was een weduwe, die wat ouder was. Reeds tweemaal gehuwd en met twee zonen uit het eerste en een dochter uit het tweede huwelijk. Zij was financieel dominant en kon haar voorwaarden opleggen. Zij steunde Mohammed en geloofde in hem. Mohammed was haar dan ook zeer trouw. De traditie bewaart een pikante geschiedenis omtrent het huwelijk van Mohammed. Om haar vader zo ver te krijgen haar aan Mohammed ten huwelijk te geven, maakte zij hem dronken en maakte hem daarna wijs, dat hij haar hand had gegeven aan Mohammed.


De dochters van Khadija is tot stand gekomen dankzij een reeks gesprekken die Sytze van der Zee voerde met onder anderen de vier mensen die in dit boek worden opgevoerd als cafetariahouder en de drie Marokkaanse meisjes.


Dit verhaal is zo'n beetje het motto van de hoofdpersonen in het boek van Sytze van der Zee.
Hanane werkt met twee andere moslima in een Amsterdams cafetaria. De eigenaar is een aanhanger van Fortuyn, maar met zijn grote mond heeft hij tegelijk oog voor de realiteit: dat in ieder volk goed en kwaad aanwezig is. Hananes moeder is tijdens de terugreis uit Marokko door een ongeluk om het leven gekomen, en haar eerst zo moderne vader reageert door strenger in de leer te worden. Hanane legt zich er niet bij neer. " Ik combineer het beste van twee werelden. Mocht ik ooit kinderen krijgen dan voed ik die op in de Nederlandse en de Marokkaanse cultuur."
Dikra is door haar familie uitgehuwelijkt aan een boer uit Marokko, door dit huwelijk kunnen ze hem naar Nederland halen. Als het eigenlijk al te laat is komt Dikra erachter dat ze dit helemaal niet wil..
Tamou heeft er moeite mee een goede moslima te zijn in een moderne wereld, ze bestudeert de koran, bidt vroom haar gebeden, maar probeert zich tegelijk aan te passen op school. Door het boek heen is zij degene die de nodige vraagtekens zet bij de leefwijze van Marokkanen. Zij kennen de koran helemaal niet, zegt ze, en interpreteren alles maar eigen wens.


Het is een zeer leesbaar, soms zelfs spannend boek, met veel informatie. Doordat Van der Zee de verhalen laat vertellen door vier verschillende personen krijg je actuele zaken op verschillende manieren belicht.


ISBN 9789023416418 Paperback 228 pagina's | De Bezige Bij | november 2004


© Marjo, januari 2005

Reageren? Klik hier!