Non-fictie

Juliette Vasterman

altWaarom zeggen we eh...?
100 alledaagse mysteries
redactie: Juliette Vasterman
illustraties: Viola Lindner

Weetjes en feitjes, ik ben er dol op. Heerlijk vind ik het om het antwoord te weten op de meest uiteenlopende vragen. Maar liefst honderd interessante, vreemde, ongebruikelijke en boeiende vragen worden in dit boek beantwoord. Met dit boek kan ik dan ook mijn hart ophalen en mijn kennis uitbreiden. De vragen zijn gesteld door lezers van de dagelijkse rubriek “next question” van nrc.next. De afgelopen twee jaar heeft redacteur Juliette Vasterman deze rubriek voor haar rekening genomen.

Waarom zeggen we eh…? is het vervolg op Kunnen muggen dronken worden en Hoe sms’t een Chinees?, die eveneens tal van nuttige en minder nuttige wetenswaardigheden bevatten. Er kunnen dus letterlijk boeken gevuld worden met opmerkelijke feiten. In Waarom zeggen we eh…? staat het antwoord op onder andere de volgende vragen:

  • Kruipt een oorwurm echt in je oor?
  • Kun je een slot echt stukschieten?
  • Komt overgewicht ook bij wilde dieren voor?
  • Doet 06-11 het nog?
  • Hoelang is water houdbaar?
  • Kun je een orkaan naar jezelf laten vernoemen?
  • Welk vogeltje zingt het vroegst?


Het antwoord op de laatste vraag wordt gegeven door Hans Dorrestijn en Nico de Haan maar ik verklap natuurlijk niet welke vogel als eerste uit de veren is. Ook weet ik nu welke vogel juist een echte langslaper is.

De indeling van het boek is prettig en overzichtelijk. De vragen zijn verdeeld over twee bladzijden. Op de linker bladzijde staat de vraag en informatie over degene die de vraag heeft gesteld. Op de rechter pagina wordt de vraag beantwoord. Er is soms flink gespit om de waarheid boven tafel te krijgen. Andere mysteries blijven voor altijd in nevelen gehuld. Zo zal nooit helemaal duidelijk worden waarom sinterklaaskikkers een badpak dragen. Regelmatig duiken humoristische illustraties van Viola Lindner op. Grappig is bijvoorbeeld de tekening van een dikke giraffe en ook om die van een agressieve kat moest ik lachen.

Voor de ongeduldige en/of selectieve lezer staat voorin een inhoudsopgave met alle vragen. Je kunt dit boek keurig van a tot z lezen maar het is ook een perfect boek om rond te laten slingeren. Telkens als je het tegenkomt lees je dan weer een stukje. Waarom zeggen we eeh…? is een leuk cadeauboek voor weetgrage vrienden en familieleden maar je kunt jezelf er natuurlijk ook op trakteren.

ISBN 9789046814154 | paperback |221 pagina's| uitgeverij Nieuw Amsterdam/NRC next | oktober 2012

© Annemarie, 9 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER 

 

Waarom zeggen we eh...?
100 alledaagse mysteries
redactie: Juliette Vasterman
illust
raties: Viola Lindner


Waarom bestaat er geen kattenbelasting?
Waarom zit een bh-sluiting op je rug?
Waar blijven die kilo's eigenlijk als je afvalt?
Wat is het nut van een adamsappel?
Waarom dragen sinterklaaskikkers badpakken?
Is het knakken van vingers slecht?
Waarom heeft een vork vier tanden?
Waarom moet ik huilen als ik uien snijd?
Waarom staat op een jampot de slogan 'extra jam'?
Waarom hangt er vaak een spiegel in de lift?
Trappen honden ook in hondenpoep?
Waarom zeggen we eh...?


Al deze bovenstaande vragen en nog veel meer zijn gesteld door lezers van nrc.next rubriek 'next question'.
In dit boekje staan de honderd allerbeste vragen van het afgelopen jaar met de antwoorden natuurlijk.
Bij elke vraag staat de naam van de inzender.


De vraag over kattenbelasting is wel interessant natuurlijk. Het blijkt dat in 1851 hondenbelasting is ingesteld vanwege hondsdolheid. Er kwamen teveel honden in steden, ze deden dienst als trekdieren. Het risico op verspreiding van hondsdolheid werd daardoor ook groter. Om het aantal honden terug te dringen werd er hondenbelasting gevraagd.


Waarom een bh-sluiting op je rug zit is simpel. Om de bh goed te laten passen zijn er vaak meerdere haakjes aangebracht. De ruimte aan de voorkant tussen de twee cups is daarvoor te klein. Maar de nieuwste trend wordt een bh zónder sluiting.


Een fabrikant mag de term extra jam gebruiken als voor het maken van jam 450 gram vruchtenpulp per kilo gebruikt wordt. Gewone jam moet van minstens 350 gram vruchtenpulp gemaakt zijn. Light jam mag geen jam heten omdat ook het percentage suiker wettelijk bepaald is. Light jam wordt daarom vaak vruchtenspread genoemd.


En zo staan er honderd antwoorden op de vragen in dit boek, die leuk zijn om te weten en te vertellen. Links staat de vraag met vaak een fraaie tekening van Viola Lindner erbij, rechts staat het antwoord.  Een leuk boekje om bijvoorbeeld in het kleinste kamertje te leggen. Een mooie plek om te lezen waar de kilo's blijven die je afvalt... al is dat niet in de wc mocht  je dat denken...


ISBN 9789046814154 Paperback 221 pagina's uitgeverij Nieuw Amsterdam/NRC next 10 oktober 2012

© Dettie 21 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Waarom zeggen we eh...?
100 alledaagse mysteries
redactie: Juliette Vasterman
illustraties Viola Lindner


Waarom zeggen we eh…? is de opvolger van het succesvolle “Kunnen muggen dronken worden?”  Beide boekjes zijn gebaseerd op de dagelijkse vragenrubriek van NRC.next. Juliette Vasterman coördineert deze rubriek, en stelde ook dit boekje samen.
Naast de verwondering omdat er op de meest onwaarschijnlijke vragen klaarblijkelijk een antwoord bestaat, en dat er zelfs meestal ook nog wel een of ander onderzoek naar gedaan is, blijft toch vooral de verwondering om de vragen zelf. Hoe verzin je, zo stel ik me voor, ’s morgens zittend aan de ontbijttafel, vragen als; waarom zijn schoonmaakdoekjes geel?, waarom voelt andermans stoel warmer?, waarom staat ‘zzz ’ voor slaap?,  waarom waaien mieren niet weg?, of waarom kies je uit zes identieke toiletdeuren juist die éne deur, en waarom kiezen méér mensen juist die deur. Naar die laatste vraag bleek dus inderdaad serieus wetenschappelijk onderzoek gedaan te zijn.
Voor de antwoorden op al deze vragen zul je toch echt het boekje moeten lezen,, maar de vraag waarom mensen eh zeggen wil ik op deze plaatst wel beantwoorden. Eh wordt gebruikt om bedenktijd te rekken of om een vraag te ontwijken. Interessanter nog vond ik de vervolgvraag waarom we dan eh gebruiken en niet ieh, oeh, ah of iets anders.
Allereerst is het logisch dat we iets met een klinker gebruiken, aldus hoogleraar fonetiek Vincent van der Heuvel die deze vraag beantwoordde, want die kunnen we makkelijk produceren zonder veel lucht te verliezen. We zouden naar adem moeten happen als we bijvoorbeeld drie keer in een zin pffff zouden zeggen. Bovendien maak je die eh zonder je tong te bewegen, bij alle andere klanken beweeg je je tong licht, maar bij eh blijft de tong in het midden liggen en dat is de beste positie om snel een nieuwe klank te vormen.


Zo leer je nog eens wat. En dat is precies wat dit boek zo leuk maakt. Het zijn korte stukjes. Ze zijn vermakelijk én inhoudelijk, met leuke illustraties van Viola Linder. Ideaal om even in te lezen voor het slapen gaan, of, zo stelde ik me al lezend voor, voor wachtkamers in ziekenhuizen, bij dokter en tandartsen. Voor je het weet ben je totaal verdiept in het antwoord, zodat je al de zorgen die je binnen te wachten staan voor een moment vergeet. En je steekt er, in tegen stelling tot de doorgaans overvloedig aanwezige roddelbladen, nog wat van op ook.

ISBN 9789046814154 Paperback 221 pagina's uitgeverij Nieuw Amsterdam/NRC next 10 oktober 2012

© Willeke, 29 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER