De vega atlas In 160 vega(n) recepten de wereld rond
Kookatlassen
Isabel Boerdam
De titel zegt het natuurlijk al: de recepten die je in dit vrij dikke boek aantreft zijn vegetarisch. In het voorwoord staat dat ze vaak ook aan te passen zijn voor een vegan maaltijd.
En wat nog meer duidelijk is, is dat het een grote variatie zal zijn, de recepten komen van dichtbij maar ook van heel ver! Ze zijn ingedeeld per deel van de wereld, steeds voorafgegaan door een topografisch kaartje. Helemaal voorin staat een wereldkaart, waarop met nummers aangegeven wordt welke delen van de wereld dat zullen zijn.
Met een lijst klassiekers in alfabetische volgorde, en een receptenindex achterin kun je in ieder geval niet misgrijpen. Er had nog een ingrediëntenlijst in mogen staan maar als je de recepten bekeken hebt, dan snap je wel dat die achterwege is gelaten. Zoveel variëteit aan recepten geeft ook een enorme variatie bestanddelen! Waar bij een aantal je evenwel geen idee hebt wat het is: kombuvel? Gochugaru? Mirin?
Maar dat kun je googlen.
Goed, we gaan eens kijken wat er zoal te vinden is. Het is al wel snel duidelijk dat het merendeel vrij bewerkelijke recepten zijn. Veel ingrediënten. De bereidingstijd staat er niet bij. Ook niet voor hoeveel personen het bedoeld is.
We beginnen in de Verenigde Staten. Na Canada – veggie tourtière, een hartige taart – passeren we Hawai – pokébowl, zonder vis dus, maar ziet er lekker uit – en eten in Chicago nog even een variant op pizza. Lekker hoor.
Langs de Caraïben - comida criolla, een bonenstoof – gaan we naar Latijns-Amerika voor golfeados. Dat ziet er lekker uit: het zijn een soort kaneelbroodjes.
In Europa klinken de namen van de lekkernijen wat bekender in de oren: Zweedse balletjes, maar dan vegetarisch, of boerenkoolstamp!
In het Zuiden is er de goulash, de pizza, de paella, alles aangepast aan de vegetariër, maar ogenschijnlijk net zo lekker!
Er staan natuurlijk foto’s bij!
We reizen verder naar het Midden-Oosten. Wat daar gegeten wordt is hier bij ons vaak al bekender: baba ganoush, hummus, fattoush. Maar nu kan je het zelf maken!
Afrika, ook daar gaan we heen en dat biedt een verrassend beeld. Daar wordt veel met platbrood gewerkt en de kruiderij is anders dan wij gewend zijn. Couscous, en al die verschillende bonen dat kennen we wel, wordt ook in andere delen van de wereld veel gebruikt natuurlijk, maar hier komen we vaker dadels, rozijnen en amandelen tegen. Ook lekker! En pinda’s, hm, moet je van houden.
De laatste gebieden waar we nog een kijkje nemen zijn Indonesië – gadogado en bami goreng! – India – veel vaker rijst - en Australië.
In dat laatste land doen we lekker mee met de barbecue die daar vaak het avondeten vormt, maar dan met een lekkere salade of een vegetarisch saucijzenbroodje.
Het is gewoon te veel om op te noemen, maar voor wie eens wat anders wil klaarmaken dan rijst met bonen met een kant- en- klare vleesvervanger, die kan hier zijn of haar hart ophalen!
Neem er wel de tijd voor, en kijk van tevoren goed wat je allemaal nodig hebt. Maar dat is bij ieder kookboek natuurlijk een goede tip!
Het heeft te maken met de insteek die je hebt als (amateur)kok, of je kiest voor dit boek of voor de Vegabijbel. De atlas biedt meer variatie maar ook meer 'uitdaging', en niet iedereen wil dat.
Isabel Boerdam is vegetariër sinds haar negende. In 2013 startte ze haar blog De Hippe Vegetariër dat inmiddels het grootste vegetarische platform van Nederland is en door 200.000+ unieke bezoekers per maand wordt bezocht. In 2016 publiceerde ze haar gelijknamige boek en in 2019 haar nieuwe VEGABIJBEL.
ISBN 9789048861446 | Hardcover | 376 pagina's | Uitgeverij Carrera | maart 2022
© Marjo, 1 april 2022
Lees de reacties op het forum, klik HIER
De hippe vegetariër
Isabel Boerdam
Vegetariërs hebben het tij mee, werden ze voorheen nogal eens aangezien voor wereldvreemde geitenwollensokken wereldverbeteraars, tegenwoordig is gezond eten ‘hot’ en is een dagje 'vleesminderen' voor mensen heel gewoon geworden. Mede door al het dierenleed en alle vleesschandalen van de afgelopen jaren, maar ook omdat er gewoon meer aandacht is voor goed en gezond eten, is er in de supermarkten ook veel meer ruimte en keuze voor gezonde voeding en vleesvervangers, waardoor vegetarisch koken meteen een stuk haalbaarder wordt.
Isabel Boerdam, vegetariër sinds haar negende, wil met dit boek benadrukken dat gezond en vegetarisch eten helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend hoeft te zijn, maar juist heel erg lekker en veelzijdig. Ze stelde een kookboek samen waar werkelijk niets stoffigs aan te ontdekken valt en wat naadloos aansluit bij de trend van gezond eten en vlees minderen.
Het boek is bruikbaar voor doorgewinterde vegetariërs, maar ook toegankelijk voor beginners , flexitariërs of mensen die gewoon een dagje gezond en lekker willen eten. Het bevat toegankelijke dagmenu’s, topsportmenu’s, recepten voor een ballansdag, makkelijke menu’s voor als je weinig tijd hebt, recepten voor een verwenzaterdag, feestmenu’s en tips en sapjes voor een hersteldag.
Daarnaast gaat het in op basiszaken die je in huis moet hebben om gevarieerd te kunnen koken, bevat het een overzicht van hoe lang afzonderlijke groentes geroosterd, geblancheerd of gebakken moeten worden, een overzicht van welke vleesvervangers je in het woud van aanbod het beste kunt gebruiken, een wijnlijst met welke wijn het lekkerst bij welke groente past en een overzicht van de leukste hippe vegetarische hotspots, om ook buiten de deur lekker vegetarisch te kunnen eten.
Er worden geen kant en klare recepten geven, ieder gerecht heeft een soort stappenplan waarbij je zelf kunt kiezen welke groente/granen/smaakmakers of extra ingrediënten je toevoegt. Iets wat mij ontzettend aansprak, zo kun je koken koken met wat er in je keukenkastje/groentenla aanwezig is. Soms sturen kookboeken je op pad voor de duurste ingrediënten of potjes die je daarna nooit meer gebruikt, maar op deze manier kun je koken met een aantal basisbenodigdheden en als je daar altijd maar wat van in huis hebt, kom je een heel eind. Dat is ook veel goedkoper en veel beter voor het milieu, want er hoeven nooit meer restjes weg gegooid te worden. Superfoods kunnen gebruikt worden als je daarmee koken wilt, maar vind je dat dure onzin dan kan het ook zonder.
Ik werd als flexitariër en liefhebber van gezond en lekker eten ontzettend blij van dit boek. Het ziet er prachtig uit, mooi geïllustreerd, vol praktische tips, én, niet onbelangrijk bij een kookboek, heerlijk recepten. Het is erg toegankelijk, je hoeft geen meesterkok te zijn, of uren in de keuken te staan en je krijgt al lezend meteen zin om van alles uit te proberen. Het enige wat ik mis is een index met ingrediënten en gerechten. Als ik nu op zoek wil naar die lekkere dressings die ik gezien heb, moet ik me maar net weten te herinneren dat die in het hoofdstuk ‘ballansdag’ stond. Maar dat is dan ook meteen de enige kritische noot die ik kan plaatsen. Kortom, een aanrader een aanrader dit boek, óók voor niet vegetariërs!
ISBN 0789492037350 | Hardcover | 198 pagina's | Uitgeverij Brandt | april 2016
© Willeke, 13 april 2016.
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER