Non-fictie

Isabel Boerdam

http://www.dehippevegetarier.nl

 

 De hippe vegetariër | Isabel Boerdam De hippe vegetariër
Isabel Boerdam


Vegetariërs hebben het tij mee, werden ze voorheen nogal eens aangezien voor wereldvreemde geitenwollensokken wereldverbeteraars, tegenwoordig is gezond eten ‘hot’ en is een dagje 'vleesminderen' voor mensen heel gewoon geworden. Mede door al het dierenleed en alle vleesschandalen van de afgelopen jaren, maar ook omdat er gewoon meer aandacht is voor goed en gezond eten, is er in de supermarkten ook veel meer ruimte en keuze voor gezonde voeding en vleesvervangers, waardoor vegetarisch koken meteen een stuk haalbaarder wordt.


Isabel Boerdam, vegetariër sinds haar negende, wil met dit boek benadrukken dat gezond en vegetarisch eten helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend hoeft te zijn, maar juist heel erg lekker en veelzijdig. Ze stelde een kookboek samen waar werkelijk niets stoffigs aan te ontdekken valt en wat naadloos aansluit bij de trend van gezond eten en vlees minderen.


Het boek is bruikbaar voor doorgewinterde vegetariërs, maar ook toegankelijk voor beginners , flexitariërs of mensen die gewoon een dagje gezond en lekker willen eten. Het bevat toegankelijke dagmenu’s, topsportmenu’s, recepten voor een ballansdag, makkelijke menu’s voor als je weinig tijd hebt, recepten voor een verwenzaterdag, feestmenu’s en tips en sapjes voor een hersteldag.


Daarnaast gaat het in op basiszaken die je in huis moet hebben om gevarieerd te kunnen koken, bevat het een overzicht van hoe lang afzonderlijke groentes geroosterd, geblancheerd of gebakken moeten worden, een overzicht van welke vleesvervangers je in het woud van aanbod het beste kunt gebruiken, een wijnlijst met welke wijn het lekkerst bij welke groente past en een overzicht van de leukste hippe vegetarische hotspots, om ook buiten de deur lekker vegetarisch te kunnen eten.


Er worden geen kant en klare recepten geven, ieder gerecht heeft een soort stappenplan waarbij je zelf kunt kiezen welke groente/granen/smaakmakers of extra ingrediënten je toevoegt. Iets wat mij ontzettend aansprak, zo kun je koken koken met wat er in je keukenkastje/groentenla aanwezig is. Soms sturen kookboeken je op pad voor de duurste ingrediënten of potjes die je daarna nooit meer gebruikt, maar op deze manier kun je koken met een aantal basisbenodigdheden en als je daar altijd maar wat van in huis hebt, kom je een heel eind. Dat is ook veel goedkoper en veel beter voor het milieu, want er hoeven nooit meer restjes weg gegooid te worden. Superfoods kunnen gebruikt worden als je daarmee koken wilt, maar vind je dat dure onzin dan kan het ook zonder.


Ik werd als flexitariër en liefhebber van gezond en lekker eten ontzettend blij van dit boek. Het ziet er prachtig uit, mooi geïllustreerd, vol praktische tips, én, niet onbelangrijk bij een kookboek, heerlijk recepten. Het is erg toegankelijk, je hoeft geen meesterkok te zijn, of uren in de keuken te staan en je krijgt al lezend meteen zin om van alles uit te proberen. Het enige wat ik mis is een index met ingrediënten en gerechten. Als ik nu op zoek wil naar die lekkere dressings die ik gezien heb, moet ik me maar net weten te herinneren dat die in het hoofdstuk ‘ballansdag’ stond. Maar dat is dan ook meteen de enige kritische noot die ik kan plaatsen. Kortom, een aanrader een aanrader dit boek, óók voor niet vegetariërs!


ISBN 0789492037350 | Hardcover | 198 pagina's | Uitgeverij Brandt | april 2016

© Willeke, 13 april 2016.

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER