Non-fictie

Kim van Kooten e.a.

Het alles is Famil!e kookboek
Kim van Kooten/Jara Lucieer/Huib Stam


En daar zit je dan... met een fraai kookboek op schoot. Een familiekookboek, dacht ik. Voor elk wat wils, lekkere dingen voor kinderen en volwassenen, zoet, zuur, zout, pittig...
Je slaat het boek open en ziet een stamboom. Bovenaan staan de namen Arend de Roover X Jeanette Lubeck. Geen idee wie dat zijn maar dat hoeft ook niet, toch? Maar dan lees ik in het voorwoord over een filmploeg dat net een familie is. Verder lees ik dat alle culinaire hoogtepunten uit de film in dit boek voorbij komen, aangevuld met de favoriete recepten van de familieleden. Nu heb ik een probleem, ik kijk namelijk zelden tv en ik ga nooit naar de bioscoop, ik weet dus echt helemaal niets van films. Eerst maar eens rondgekeken op internet. Het gaat dus om de film Alles is famil!e, de opvolger van Alles is liefde. Een lichtvoetige en hilarische zedenschets over een hedendaagse familie en wel de familie De Roover.

Jeannette de Roover-Lubeck (Martine Bijl) levert het eerste recept Tomatenpaprikasoep, het geheim van Jeannette is een beetje gembersiroop door de soep doen, dat neemt de rinse smaak van de tomaten weg.  Maar het echte geheim is rode paprika, die zij samen met ui laat fruiten.
Zoon Rutmer de Roover (Thijs Römer) start met een lekkere tortilla, simpel maar lekker.
Kleinkind Midas is gek op een schnitzel.
Winnie de Roover- Sneevelt (Carice van Houten) let goed op dat Rutmer ook gezonde dingen naar binnen krijgt en zet hem bijvoorbeeld gemarineerde groenten voor, waarvan het recept natuurlijk in dit boek te vinden is.
Arend de Roover (Kees Hulst)  is gek op lamsvlees. Jeanette vindt de lucht daarvan niet erg lekker en daarom bestelt hij het niet altijd, hoewel... Toch staat er een eenvoudig maar lekker recept in voor lamskoteletten.


Het boek is doorspekt (om bij eten te blijven) met recepten, interviews, mooie sfeerfoto's, veel foto's van personages die in de film voorkomen en mooie tekeningen van de kleinkinderen. 'Oer'moeder Jeanette levert als o.a. ook oma zijnde een lekker zoet toetjesrecept, te weten chocoladecakes.
Kennelijk wordt Amerika ook bezocht in de film gezien de foto's genomen in New York en een recept Van Lodewijk de Goeie (Diederik Ebbinge) voor het onvervalste Broodje hamburger (met jalapeñopeper). Er staat overigens een prachtige foto in van Lodewijk met gitaarkoffer in de ene en mobieltje in de andere hand, een fraaie hoed op zijn bebrilde hoofd terwijl hij een drukke straat in New-York oversteekt Het doet een beetje denken aan de foto van de LP Abbey Road van the Beatles.


Het boek is verdeeld in zes hoofdstukken, te weten: Soep, Groente en eieren, Vlees, Vis, Zoet en Drank. De recepten zijn allemaal vrij eenvoudig maar met net dat beetje extra wat ze bijzonder maken.
Ondanks dat ik helemaal niets weet van films en de familie de Roover is het wel een heel sfeervol, gezellig, mooi (filmfoto)kookboek om in te kijken en lekkere dingen uit te maken. Een leuk boek om (bijv. met filmkaartjes) cadeau te geven.


ISBN 9789048816187 Hardcover 207 pagina's Uitgeverij Carrera Culinair november 2012

© Dettie, 23 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER