Non-fictie

Nick Davies

De Koekoek
Nick Davies


Van het geslacht Cuculus bestaan vele verschillende soorten waarvan Cuculus canorus (Koekoek) in Nederland algemeen voorkomt.


De koekoek is een fascinerende vogel, vooral omdat ze zelf geen nest bouwt maar haar eieren legt in het nest van andere vogelsoorten om ze vervolgens ook door hen te laten uitbroeden en groot te laten brengen.


Het gedrag van de koekoek is zo sterk afwijkend dat de centrale vraag zich op dringt hoe dit gedrag evolutionair gezien verklaard kan worden. Door natuurlijke selectie is namelijk te verwachten dat de gastouders van de koekoek zullen uitsterven omdat zij nauwelijks eigen nakomelingen voortbrengen en daarmee zou ook de koekoek uitsterven wegens gebrek aan gastouders. Dit is duidelijk niet het geval en het is daarom de vraag hoe de Koekoek en gastouders elkaar evolutionair in balans houden.


In een poging deze vraag te beantwoorden, zijn er door Nick Davies en zijn medewerkers vele elegante veldexperimenten uitgevoerd om te achterhalen hoe het toch mogelijk is dat de koekoek zijn soortgenoten zo kan beduvelen. De resultaten van deze experimenten zijn verbluffend en laten zien dat er sprake is van een wedloop: ‘de soortgenoten leren de gemene spelletjes van de koekoek steeds beter te doorzien, waardoor de koekoek op zijn beurt weer op zoek gaat naar nieuwe listen’.


Het vormt uiteindelijk dit fascinerende boek over hoe de evolutie in de praktijk werkt. - Richard Dawkins noemt het boek van Davies nu al hét standaardwerk over de koekoek en vergelijkt hem met de vermaarde Nederlandse etholoog Niko Tinbergen. - Je leert niet alleen heel veel over het leven van de koekoek, maar ook hoe biologen in het algemeen diergedrag toetsen in het kader van de evolutietheorie.


Zeer deskundig geschreven boek dat ook voor de leek zeer toegankelijk geschreven is en derhalve een aanrader voor alle natuurliefhebbers.


- Nick Davies heeft over dit werk ook een lezing gehouden voor The Royal Society te zien op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=n0O6S4hDDfE -


ISBN 9789045030074 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | februari 2016
vertaald door Nico Groen

© Cavendish, 1 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER