Non-fictie

Frans Lanting

http://lanting.com

 

Life
a journey through time
Edited by Christine Eckstrom
Frans Lanting


Dit boek is werkelijk een belevenis! In het persoonlijk getinte voorwoord legt de fotograaf Lanting uit dat hij graag de ontwikkeling van het leven op aarde in beeld wil brengen. Wanneer je aan dit boek begint, vraag je je of dat eigenlijk wel mogelijk is want wat is er nog over van al die miljoenen jaren waarin de aarde, planten en dieren zich hebben ontwikkeld? Wat herinnert ons na zovele miljoenen jaren nog aan die lang vervlogen tijden?


De auteur, een gedreven en bekwaam fotograaf, is heel de wereld over gereisd en op zoek gegaan naar levende tekenen van deze oeroude geschiedenis van onze aarde. Het resultaat is echt verbluffend: in ruim 175 foto’s weet Lanting hier het nodige van vast te leggen en in schitterende fotografie over te brengen. Niet ten onrechte wordt er van hem gezegd: ‘hij heeft de instelling van een wetenschapper, het hart van een jager en de ogen van een dichter’.


Lanting wil in dit boek dan ook een – uiterst geslaagde – brug slaan tussen onze liefde voor de natuur en de wetenschappelijke kennis die daarachter schuil gaat. Mooi geschreven teksten leggen uit wat er achter de foto’s zit, naast de korte bijschriften. Deze zijn soms ook wel nodig omdat de foto’s dan zo abstract lijken of zo sterk in met macrolenzen zijn gemaakt dat de lezer zich zonder enige hulp niet zo gemakkelijk kan oriënteren in de foto. Dat is een compliment want dit zijn vaak wel de meest bijzondere foto’s!


De lezer en kijker van dit boek maakt een mooie reis door de tijd en ziet in het eerste hoofdstuk ‘Elementen’ waaruit het leven is opgebouwd want op de eerste foto’s zijn de oudste sporen van de aarde zichtbaar. In het volgende hoofdstuk ‘Begin’ zien we prachtige voorbeelden van ééncellig leven. Vervolgens zijn er hoofdstukken gewijd aan de zee, het land en de lucht waar zich diverse levensvormen van flora en fauna bevinden. Bijzonder is ook het hoofdstuk ‘Duisternis’.


Meerdere foto’s roepen een soort oergevoel van schepping op en tonen prachtige basale vormen, lijnen en kleuren. Dat zijn bv. de weekdieren met hun schitterende transparante kleuren en de krab in Delaware Bay in de Verenigde Staten. Ook de close up’s van korstmossen zijn prachtig om te zien. Indrukwekkend is bv. de geiser in Nevada.


Gaandeweg wordt steeds duidelijker dat er – gelukkig – nog veel van oudsher in de natuur aanwezig is dat ons herinnert aan de lange wordingsgeschiedenis van de aarde. Er zijn veel schitterende en bijzondere foto’s: de reuzeschildpadden van de Galapogoseilanden, exotische bloemen, grasbomen in Australië, de close up van de schedel van een reuzenegel en de toendra van Alaska in herfstkleuren. Ook zijn er prachtige actiefoto’s van allerlei dieren.


Dit boek is een feest om te bekijken, een ware ode aan het leven!


ISBN 978 3836 572 43 | Hardback | 303 pagina’s | Engelse tekst | Taschen | augustus 2018

© Evert van der Veen, 30 december 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER