Non-fictie

Evi Zonneveld

Nooit mis ik je niet
Evi Zonneveld


"Ik ben mezelf niet
Of al die jaren nooit geweest [...]


Ik heb je lief zoals je ziet
Maar ergens klopt er hier iets niet
Ik draag een ring maar 'k heb jou nooit getrouwd"


Deze tekst uit het mooie liedje van Acda en De Munnik is bijna de leidraad van dit boek.


Evi zit in een relatie waar de rek een beetje uit is, ze geven veel om elkaar maar het schuurt, ook op lichamelijk gebied. Soms besluiten zij en Erik uit elkaar te gaan maar dan zoeken ze elkaar toch weer op. Eigenlijk zijn ze erg goede, vertrouwde vrienden met af en toe een beetje meer.


Een grote wens van Evi is om pleegouder te worden, ze wil graag kinderen of jongeren opvangen die tijdelijk zorg en onderdak nodig hebben. Daarom meldt ze zich aan. Nico (21) is een van die jongeren die in een moeilijke situatie zit en hij komt tijdelijk op de zolderkamer van Evi wonen. Nico wordt begeleid door een instantie en zijn begeleider is Noah. Als Evi Noah ziet weet ze gelijk 'Dit is mijn man. Alsof mijn ziel, in een fractie van een seconde, de zijne herkent en zucht: 'Ah daar ben je.'
Maar Noah is getrouwd en Evi heeft nog steeds een relatie met Erik.


Elke week komt Noah met André, Nico's andere begeleider, langs om te vragen hoe het met Nico gaat en om eventueel dingen te bespreken die aan de orde komen. In de maanden die volgen voelt Evi de aantrekkingskracht die ze voelt voor Noah toenemen. En op gegeven moment merkt ze tot haar verbazing dat Noah onbeschaamd met haar zit te flirten, bovendien maakt hij een opmerking die haar flink in de war brengt. Ze vraagt het hem uiteindelijk maar op de man af, via de app... was hij aan het flirten? Het antwoord is "Ja!"
Evi is die avond alleen thuis, meldt ze. Noah gaat in op de hint.
De chemie tussen hen blijkt overweldigend.


En zo start hun opwindende relatie. Noah en Evi zijn smoorverliefd. Noah probeert zoveel mogelijk bij Evi te zijn. Ze appen en bellen heel wat af. Maar al vanaf het prille begin zeurt in Evi's achterhoofd het besef dat hij getrouwd is en naar alle waarschijnlijkheid uiteindelijk zal kiezen voor de veiligheid van zijn huwelijk. Hij is immers al vierentwintig jaar getrouwd met Carolien. Bovendien is voor Noah zijn geloof ook erg belangrijk. Daarin is echtbreuk of overspel plegen zondig...
Inmiddels heeft Evi de relatie met Erik wèl beeindigd.


En dan begint de lange reis die beiden moeten doormaken. In het begin van hun relatie spatten de vonken eraf.  De wereld draait alleen om Evi en Noah, alles draait om hun liefde. "De rest van de wereld bestaat even niet"


Ik kan die jongen toch nooit zijn

Die rust, die liefde, niets voor mij
Maar waarom lijkt het dan toch zo vertrouwd?


zingen Acda en De Munnik, en zo voelt Noah het ook. Maar hij moet wel elke keer weer naar huis... Naar zijn vrouw en drie bijna volwassen kinderen.
Het doet Evi pijn, telkens weer dat afscheid nemen. Hij heeft verteld dat zijn huwelijk niet goed is. Dat is het gebruikelijke smoesje van een getrouwde man natuurlijk maar Evi krijgt van diverse kanten de bevestiging dat het écht zo is, Noah's huwelijk is écht slecht. Bovendien is Evi zo stapelenorm verliefd op deze man, dat ze al niet meer zonder hem kan. Ze voelt een verliefdheid die al gauw omslaat in een intens houden van en dat is volgens Noah wederzijds.


Na de eerste heerlijke tijd waarbij ze enorm genieten in hun eigen bubbel en ze naast het bed ook hun gedachten uitgebreid delen, komt echter langzamerhand de echte wereld weer op bezoek. Noah vindt het liegen tegen zijn vrouw moeilijk. Evi vindt het moeilijk dat ze altijd afhankelijk is van de momenten dat Noah zich vrij kan maken en nergens samen heen kunnen...


Noah is niet heel erg verliefd op Evi zegt hij maar denk wel vaak aan bij haar wonen, hij weet hij het eigenlijk allemaal nog niet, hij is in de war. Evi laat hem met rust, hij moet zelf zijn gevoelens uitzoeken. Toch wordt het steeds moeilijker. De relatie wordt er een van aantrekken en afstoten en de lange, lange, lange weg van liefhebben, houden van naar de keus maken om wel of niet samen door te gaan, begint. Evi stelt enkele dingen voor zodat ze toch samen door kunnen. Maar Noah weet het nog steeds niet. De situatie laat niet het mooiste kanten van elkaar zien. Wat allemaal zo prachtig begon waarbij ze het beste van elkaar naar boven haalden, wordt moeilijk, zwaar, slepend en soms heel lelijk.


In heel directe bewoordingen doet Evi haar verhaal. Als buitenstaander zie je dingen gebeuren waarvan je denkt, meid doe dat niet. Ze weet het zelf ook wel. Maar een kat in het nauw maakt soms rare sprongen. Als iemand zelf in zo'n situatie zit is het allemaal anders. Evi knokt en vecht voor haar grote liefde, ze gaat er bijna kapot aan maar de keus zal toch gemaakt moeten worden.


Is deze reis, deze achtbaan aan gevoelens, het uiteindelijk allemaal waard geweest?
De conclusie zou kunnen zijn...


Laat het mijn allerdomste fout zijn (Evi voelt het overigens niet als fout)

Maar laat me dit nooit meer vergeten,
Nooit meer vergeten
Laat me dit nooit meer vergeten bovendien


ISBN 9789464068672 | Paperback | 308 pagina's | Nooitmisikjeniet.nl | september 2021

© Dettie 27 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER