Non-fictie

Patrick Roefflaer

Bob Dylan in de studio
Patrick Roefflaer


Nu Bob Dylan eindelijk de Nobelprijs voor literatuur heeft gekregen is het natuurlijk ook tijd om een wat ouder boek over zijn werk weer onder de aandacht te brengen. Dat er inmiddels ook door de auteurs van 'The Beatles compleet' een vergelijkbaar boek over het werk van Bob Dylan is geschreven berust waarschijnlijk op toeval. Het boek over The Beatles heb ik in huis en dat over Bob Dylan heb ik alleen in een boekwinkel zien liggen. Ik zal het daar verder dan ook niet over hebben. Daarvoor zijn de boeken qua uitvoering toch te verschillend, al gaan ze beide over de muziek van Bob Dylan.


Dit boek beschrijft de opnamesessies van alle studio-albums die verschenen zijn tot en met 'Christmas in the heart' uit 2009, inclusief de 2 albums die hij met de Traveling Wilburys gemaakt heeft.
Ieder hoofdstuk beschrijft een album en ze hebben allemaal min of meer een vergelijkbare indeling. Ze beginnen met een citaat over het album, dan volgt een overzicht van de titels van de nummers op het album en op welke albums songs staan, die tijdens dezelfde sessies zijn opgenomen. Dan volgt het verhaal over de totstandkoming van het album en eventueel iets over de ontvangst bij het publiek en de critici.


Bob Dylan komt naar voren als iemand die zichzelf regelmatig opnieuw uitvindt. Een grappig detail in het begin van het boek is het feit dat hij aan het begin van z'n carrière de elektrische gitaar inruilt voor de akoestische gitaar, omdat hij niet langer een nieuwe Little Richard wil worden, maar dat hij na het lezen van de biografie van Woody Guthrie heeft besloten een folkzanger te worden. Later wordt z'n overstap naar de elektrische gitaar dan weer als verraad gezien.


Uit het boek blijkt ook dat Bob Dylan niet bepaald de gemakkelijkste persoon is om mee te werken. Hij houd er niet van om steeds hetzelfde te spelen en geeft de muzikanten geen aanwijzingen. Hij begint te spelen en verwacht van de muzikanten dat ze hem maar volgen. Teksten worden aangepast, sessies worden afgebroken en Bob Dylan heeft ook een paar keer een writersblock.


Het is al met al een interessant boek geworden voor iedere Dylan-liefhebber. Het gaat niet te diep in op de details betreffende de opnamen, maar vertelt een wetenswaardig verhaal over de totstandkoming van het een en ander. De musici worden genoemd en er wordt beschreven hoe het een en ander in z'n werk is gegaan, inclusief de conflicten met producers, technici en musici.


ISBN 978 90 6445 727 2 | Paperback | 339 pagina's | NUR 660 | Uitgeverij EPO | Juli 2010

© Renate, 6 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER