Non-fictie

David Dewulf

https://aandacht.be/trainers/david-dewulf

 

Zelfcompassie voor je kids
Tekst en muziek liedjes: Nina van Herwegen
Illustraties: Philippe Decaluwé
Tekst: David Dewulf


David Dewulf is een expert op het gebied van mindfulness. Hij schreef er vijftien boeken over, richtte het Instituut voor Aandacht en Mindfulness op en leidt trainers op in België en Nederland, dus het was niet meer dan logisch dat hij dit ook aan zijn eigen kinderen door zou willen geven. Hij volgde daarvoor een mindfulnesstraining voor kinderen in de Verenigde Staten, maar eenmaal thuis kwam hij er achter dat het nog niet zo eenvoudig was om zijn kinderen te motiveren de oefeningen ook echt te dóen. Totdat hij zich realiseerde dat zijn kinderen vooral graag luisteren naar verhalen en zo ontstond zijn eerste kinderboek, Mindfulness voor je kids. Dit tweede boek, Zelfcompassie voor je kids, is daarop een vervolg, maar je kunt zo ook prima los van elkaar lezen.


Zelfcompassie is het vermogen om op een gezonde, zorgzame manier om te gaan met lastige ervaringen en tegenslagen.  Onze natuurlijke reactie is dan vaak keihard vechten en/of onszelf of anderen genadeloos veroordelen. Bij zelfcompassie mag de pijn en het verdriet er gewoon zijn. Je stopt met jezelf te bekritiseren en je aanvaard jezelf zoals je bent, met je sterke en zwakke kanten en met je héle verhaal. Zelfcompassie kan ook kinderen helpen. Ook zij krijgen vaak grote problemen en zorgen op hun pad, en ook kinderen kunnen zichzelf genadeloos kritiek geven, of zichzelf de schuld geven van zaken waar ze niets aan kan doen. Dit boek kan hen helpen meer compassie voor zichzelf te ontwikkelen.

In beide boeken komen karakters voor die de elementen van mindfulness een stuk tastbaarder maken. Zo heb je Kwebbly, de drukke stem in ons allemaal, die van de hak op de tak springt en die het onmogelijk maakt je gedachten maar bij één ding te houden. Ook Pol de Trol verschijnt in beide boeken op het toneel. Hij staat voor wijsheid en na ieder hoofdstuk laat hij zijn licht over de gebeurtenissen schijnen en geeft goede tips. Verder is er Grommy, het personage in ons dat met boosheid reageert en zich altijd meteen aangevallen voelt. Hij is onze genadeloze innerlijke criticus en geeft op alles wat wijzelf en anderen doen commentaar. Tot slot is er gelukkig ook nog Hartenlief, die staat voor liefde en compassie en voor op een zachte manier omgaan met jezelf en anderen.


In het boek volgen we Julie en haar vrienden, ze maakt van alles mee, mooie dingen waar ze blij van wordt, maar ook verdrietige en vervelende dingen. Alle grote en kleine emoties komen voorbij… blijheid, dankbaarheid, maar ook verdriet, eenzaamheid, jaloezie, boosheid, angst en faalangst. Grommy maakt het haar regelmatig moeilijk, hij maakt kabaal in haar hoofd, of fluistert dat ze dingen niet kan, dat ze geen fouten mag maken, dat het stom is en wat anderen wel niet zullen denken. Vaak is hij zo boos dat Julie de andere stemmen in haar hoofd niet meer kan horen. Gelukkig is Hartenlief er ook, ze fluistert bemoedigende dingen in Julie’s oor…. Dat ze goed is zoals ze is, dat fouten maken best  mag en dat wat anderen denken hún zaak is en niet die van haar. Pol de Trol is er uiteraard ook, hij vertelt haar wat er nu precies gebeurd is en geeft tips en opdrachten.


Bij het boek zit  een cd met liedjes  en oefeningen, met Pol de Trol, Hartendief en Grommy  zodat je ook naast het boek kunt luisteren en oefenen. Het boek schets veel herkenbare situaties voor kinderen en de opdrachten zijn erg praktisch en vaak creatief. Zo is er bijvoorbeeld de opdracht om Grommy , die boze herrieschopper, te tekenen en hem grappige hoedjes op te zetten. Daar wordt hij meteen al een stuk minder eng van. Ook Grommy mag er zijn, wees aardig tegen hem, maar weet dat je niet altijd naar hem hoeft te luisteren, stuur hem af en toe maar eens lekker op vakantie.


Mijn enige bezwaar bij dit boek is, dat hoewel er duidelijk geprobeerd is alles zo toegankelijk mogelijk te maken, de taal  tussen de verhaaltjes door toch  regelmatig  te ver af staat  van de spreektaal van kinderen, zoals …


“Als je zorg wilt dragen voor je kwetsbaarheid is het belangrijk je behoeften te kennen en te accepteren”


Of een meisje wat na haar ruzie zegt ...


“Ik heb behoefte aan liefde en mijn vriendschap met jou is heel belangrijk.”


Ik hoor het de kinderen in mijn omgeving nu niet bepaald meteen zeggen. Daar tegenover staat een erg sterk slot van het boek waar per situatie ( stress, piekeren, boosheid, verdriet, angst, eenzaamheid, pech, spijt) in een paar punten aangeven wordt hoe je daar het beste mee om kunt gaan.


Kortom, met een beetje voorleesbegeleiding erbij om de af en toe wollige zinnen tot spreektaal terug te brengen, een heel nuttig, leuk en praktisch boekje als je samen met je kinderen  aan mindfulness wil doen en hen wil leren om met meer compassie voor zichzelf en anderen door het leven te gaan.


ISBN 9789401441773 |Hardcover | 94 pagina's | Uitgeverij Lannoo | oktober 2017

Willeke, november 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER