Non-fictie

Jeroen Thijssen

De Ronde van Gallië
Reizen en eten in het voetspoor van Asterix
Jeroen Thijssen


Een geweldig idee. Jeroen Thijssen heeft een reis door Frankrijk gemaakt naar het stripverhaal Asterix en de Ronde van Gallia. In dat verhaal  is er een muur rond het dorp van Asterix en Obelix geplaatst om zo de koppig weerstand biedende Gallische stam van Asterix  te isoleren. Asterix pikt dit natuurlijk niet en sluit een weddenschap af met de Romein, Lucius Finessus... hij zal samen met Obelix uitbreken en een rondreis maken door heel Gallië om te tonen dat ze vrij zijn. Zij zullen als bewijs van elke plaats die zij bezoeken een plaatselijke delicatesse meenemen. Als hun dit lukt zijn ze vrij.
Jeroen Thijssen, bekend van zijn columns over eten in Trouw, volgt dit verhaal en bezoekt de plaatsen en zoekt de specialiteiten die in het stripverhaal genoemd worden. Maar dat niet alleen. Hij geeft ons veel meer dan dat. Thijssen vertelt ook over de Romeinse geschiedenis van die plaats en zoekt  aldaar de restanten uit de Romeinse tijd die veelal  in musea te vinden zijn, maar ook de bekende boogbruggen worden ge- en bezocht.


Het verhaal begint natuurlijk in Het dorp waar de twee Galliërs wonen. Op een kaartje voorin het boek kunnen we zien hoe vervolgens de reis verloopt: van Rouen naar Parijs, Cambrai, Reims, Metz, Lyon, Nice, Marseille, Toulouse, Agen en via Bordeaux  terug naar Het dorp.
Frappant is dat Asterix en Obelix uit de eerste plaats, Rouen, geen product meenemen omdat zij er overhaast uit moeten vluchten. Thijssen vraagt zich daardoor af of er geen streekproducten in Rouen te vinden zijn en gaat op onderzoek uit, ondertussen Rouen bekijkend, zoekend naar Gallo-Romeinse restanten. Wat volgt is een bijzonder verhaal over Jeane D'Arc en caneton à la presse (gestikte eend).


En dan, op naar Parijs... want Parijs (Lutetia) staat bekend om zijn heerlijke ham. Deze ham speelt nog een grote rol voor het hondje Idéfix weet Thijssen ons te vertellen.
De auto in een buitenwijk achterlatend bezoekt Thijssen Parijs te voet. Tot zijn ergernis zijn de Parijse straten echter afgezet, wat is er aan de hand?


"Agenten te paard patrouilleren over het lege wegdek, volk hoopt zich op langs de hekken en juicht wanneer een zware zwarte wagen langszoeft. Door de raampjes is een bekend hoofd zichtbaar: de huidige wereldkeizer bezoekt zijn Franse onderdanen, Barak Obama is op weg naar onderkoning Sarkozy."


Door de drukte wordt Thijssen gedreven naar een ander Parijs.


"Is dit ook Parijs? Er heerst de rust van de provincie, zelfs auto's ontbreken. Er doemen, in de duistere zuidkant van de gevels, grote ruiten op, etalages, winkels. de Parijzenaar van deze buurt haalt zijn delicatessen niet op een verafgelegen industrieterrein, niet in een hypermarché, maar in deze straat."


Wat volgt is een geweldig verhaal over een slager, een ode aan het Franse stokbrood en de herkomst van het (woord) restaurant.


Via Cambrai waar Thijssen o.a. antwoord zoekt op de vraag waarom die plaats zo lelijk is en vertelt over bêtises, onze  'Kletskop' letterlijk stommiteiten betekenend gaat de reis naar Reims waar Plusminus in het Asterix verhaal door een knallende champagnekurk tegen de grond slaat.
En zo reist Thijssen alle plaatsen af en laat ons meegenieten van zijn indrukken en culinaire vondsten.

Persoonlijk vind ik het jammer dat het boek er zo 'nietszeggend' uitziet. Het idee van Thijssen is geweldig, de historische-, culinaire- en reisverhalen zijn zeer prettig en soms vermakelijk om te lezen. Waarom deze presentatie? Waarom niet hier en daar een foto? Bijv. van de ingang van de zeer moeilijk te vinden musea in Metz en Marseille of van de slager in Reims, of het mooie rustige straatje in Parijs? Waarom geen afbeelding van de gestikte eend of het hartvormige kaasje dat tijdens de Honderdjarige oorlog aan Engelsen soldaten werd aangeboden?  Het meest prettige was  geweest als er ook afbeeldingen uit het Asterix album bij hadden gestaan  maar wellicht was dat onmogelijk vanwege copyright of iets dergelijks.
Dit boek verdient de aandacht en door deze pocketuitvoering en erg 'doorsnee' kaft, alsof het de zoveelste reisgids is, valt te weinig het originele idee van Thijssen op en dat is echt zonde!


ISBN 9789046807088 Pocket 202 pagina's uitgeverij Nieuw Amsterdam april 2010

Dettie, 13 juli 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER