Non-fictie

Tina Brown

De Dianalegende


Een boek van 624 bladzijden over het tragische leven van prinses Diana. Nou ja, eigenlijk zijn het 546 bladzijden want de overige bladzijden heeft Tina Brown nodig voor haar uitgebreide dankwoord, bibliografie, noten en register.


Brown interviewde ruim 250 mensen, gebruikte ruim 40 boeken en kon zelfs terugvallen op persoonlijke ontmoetingen met prinses Diana.
Tina Brown probeert om een objectief beeld te schetsen van het leven van Diana, beginnend bij de voorouders van Diana en eindigend bij de periode vlak na het ongeval in de Parijse tunnel, waarna Diana overleed aan haar wonden. Ik moet zeggen dat het boek ook redelijk objectief overkomt qua feiten; Diana wordt niet als een heilige neergezet maar als een complexe vrouw die ontzettend overhoop ligt met zichzelf (o.a. boulima, postnatale depressie). Haar huwelijk met een droomprins heeft Diana geromantiseerd en groot was de pijn dat hij zijn droomvrouw al gevonden had in de getrouwde Camilla.
Het boek gaat uitgebreid in op het leven van het echtpaar, de rol van de koningin en koningin-moeder en op de bijzondere band die Diana had met de pers. Hoe ze journalisten en fotografen tijdens haar eerste ontmoetingen en de beginnende kennismakingsperiode met Charles naar haar hand zette en menigmaal te vlug af was. En, hoe diezelfde journalisten en fotografen haar later in haar leven het leven vrijwel onmogelijk maakten.


De leesbaarheid wordt naar mijn mening negatief beïnvloed door het ongekend groot aantal personages dat zijn intrede maakt in het boek. Er zijn zo ontzettend veel mensen en jaartallen die met naam, functie en andere informatie wordt genoemd dat de rode lijn soms wat moeilijk te volgen blijft.
Desalniettemin is dit boek een aanrader voor diegenen die Lady Di altijd al bewonderden, maar ook voor diegenen die nooit begrepen hebben hoe de aantrekkingskracht van deze prinses werkte. Het is geen echte pageturner, maar wel een boek dat van het begin tot eind goed te lezen is.


ISBN 978 90 468 0351 6 Paperback met flappen 544 blz.  Uitg. Nieuw Amsterdam september 2007

© Bookiewurm, november 2007

Voor meer informatie over de schrijfster en het boek klik op de afbeelding van het boek.

Lees de reacties en/of reageer, klik hier!