Non-fictie

Ainslie MacLeod

Gids voor oude zielen
Onze bestemming is geen geheim
Ainslie MacLeod


"Als je niet weet wat je bent geweest, kun je nooit weten waar je naartoe gaat."


Deze bovenstaande zin staat in het voorwoord van het boek.  De schrijver meldt ons dat hij na een zoektocht waarin hij zijn draai maar niet kon vonden, een ontmoeting had met zijn reeds overleden oom. Deze vertelde hem dat hij een boek moest schrijven waarin duidelijk wordt hoe mensen inzicht krijgen over hun hun missie.


Maar eerst wordt ons uitgelegd wat een oude ziel is. Dat is in feite een vele malen gereïncarneerde ziel.
Want, zo vertelt, Ainslie MacLeod ons, na de dood van ene lichaam blijft de ziel in leven. Na de lichamelijke dood bevindt de ziel zich tussen twee levens in, het astrale niveau genaamd. In dat astrale niveau beraadt de ziel zich op een volgend leven en wat de ziel daarin wil leren. Want een ziel wil zich altijd blijven ontwikkelen.
Daarna kiest de ziel de omstandigheden uit die de beste lessen zullen opleveren. Kortom, je reïncarneert keer op keer om je levensprogramma voor die periode te volgen. Jouw levensprogramma is je bestemming in dat leven. Maar wat is die bestemming? Wat is jouw missie?


MacLeod  geeft aan dat er tien leerniveau's zijn, in het eerste niveau maak je kennis met het leven in een lichaam en leer je hoe met elkaar om te gaan etc. Het tiende niveau is het laatste niveau, dan heb je alles geleerd wat je moet weten. Elk leven vertegenwoordigd een leerniveau en soms heb je meerdere levens nodig om een van de veleopdrachten vervuld te krijgen. Over elk neerniveau wordt in het kort iets gemeld. Een oude ziel heeft al vele leerniveau's doorlopen en is milder en wijzer, heeft meer mededogen omdat hij begrip heeft voor de fase waar de jongere ziel zich in bevindt. Een interessant gegeven natuurlijk.


Uitgaande van de titel van het boek verwacht je dan ook dat vooral de nadruk zal liggen op de inzichten en wijsheden die de oude zielen vergaard hebben en hoe zij bijvoorbeeld de jongere zielen kunnen helpen hun bestemming, hun missie te vinden.
Helaas is dat niet het geval. Als lezer krijg je enorm veel verhalen voorgeschoteld van mensen die een probleem met iets hebben, bijvoorbeeld onverklaarbare pijn in hun buik. Er volgt een sessie met Ainslie MacLeod en hij krijgt door van zijn gidsen dat die man of vrouw in een vorig leven in de buik zijn gestoken, dat wordt besproken en weg is de pijn.
Iemand met angst voor de zee blijkt vroeger te zijn verdronken etc.
Kortom, er zijn heel veel verhalen over mensen die in een vroeger leven iets meegemaakt hebben wat doorwerkt in hun huidig leven. Dat wordt besproken en alle problemen zijn weg.


Maar over die oude zielen lezen we niet. Ook niet over hoe we onze bestemming kunnen vinden. Er staan wel een paar summiere oefeningen in het boek waarbij je bijvoorbeeld kunt kijken welke zinnen die je voorgeschoteld krijgt bij je resoneren. Dat is een teken dat daar eventueel in een vorig leven iets mee was. Je kunt dan voor jezelf situaties bedenken die eventueel gebeurd kunnen zijn en daarmee gaan werken. Je verzint in feite dus zelf je vorige leven!
Dat is jammer want reïncarnatie en de lessen die we kunnen leren zijn op zich fascinerende zaken.


Er is wel een interessant hoofdstuk over de invloed van opvoeding en al dan niet gezien worden als kind, maar dat heeft weinig met oude zielen te maken. Tenminste die link wordt niet gelegd.


Al met al stelde het boek erg teleur al leest het wel lekker weg vanwege de opmerkelijke verhalen van cliënten maar de 'genezingen' werden wel erg makkelijk gevonden en opgelost. De schrijver maakt even contact met zijn gidsen en klaar.
Het boek overtuigt niet en de oude zielen en het vinden van jouw missie komen nauwelijks aan bod.


ISBN 9789020219036 | Paperback | 272 pagina's | AnkHermes | 24 mei 2022
Vertaald door Linda Jansen

© Dettie, 25 december 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER