jeugd 10-12 jaar

Dick Walda

Het mysterie van de nachtwacht


Amsterdam, de Gouden Eeuw
Wiggert helpt zijn ouders om de kost te verdienen. Hij helpt zijn moeder bij haar werk in de papiermolen en begeleidt zijn blinde vader, die muzikant is, naar bruiloften en partijen en feesten van de vele schutterijen. Soms moet Wiggert meespelen op de rommelpot. Vader wordt veel gevraagd want hij kan naast prachtig op de draailier spelen ook schitterend zingen en fluiten. Tijdens een bruiloft van een vaandrig van de schutterij ontmoet Wiggert Rembrandt, de grote schilder. En op de kermis is Kolhak, de wonderdoener. Wiggert haalt hem daar weg omdat de vader van de bruid, meneer Commelyn, flink ziek is en hij weet zeker dat Kolhak hem kan helpen, en daar krijgt hij gelijk in. Commelyn is Wiggert enorm dankbaar en dat zal later nog goed van pas komen.
Wiggert is een bijdehandte, slimme jongen. Kolhak ziet wel wat in hem en vraagt of hij zijn assistent wil worden. Ook Rembrandt wil hem als assistent, hij heeft plezier in de jongen. Omdat Wiggerts vader zonder Wiggert nergens heen kan valt de keus op werken bij Rembrandt en dat bevalt hem uitstekend.
Wiggert krijgt al gauw een sterke band met de schilder en deze laatste vertrouwt hem volledig. Hij mag bij alle gesprekken zijn die hij voert met de rijke lieden die een portret willen van zichzelf. Saskia leert Wiggert schrijven en lezen!
Rembrandt is mateloos populair maar ook mateloos in zijn uitgaven... Daarom moet Rembrandt, tegen zijn zin, wel zo veel mogelijk opdrachten aannemen. Bovendien is zijn vrouw Saskia zwanger...
De grote opdracht van de schuttersgilde is dan ook zeer welkom, maar heeft hij daar wel tijd genoeg voor?
De bediende van Rembrandt, Koppenol, maakt handig gebruik van de grote vraag naar schilderijen van de meester en strijkt zo een aardig extra centje op. Op een dag betrapt Wiggert Koppenol op diefstal en deze ontdekking heeft bijna fatale gevolgen voor Wiggert. Gelukkig weet Klaasje, die heimelijk verliefd is op Wiggert, een drama te voorkomen.


Het verhaal geeft een mooi tijdsbeeld van het leven in de Gouden Eeuw. De wonderdoener Kolhak is het meest kleurrijke figuur in het boek. Af en toe is het een beetje ongeloofwaardig dat Wiggert zo'n grote invloed heeft in het tot stand komen van afspraken die Rembrandt maakt, maar ja, een brutaal mens heeft de halve wereld... Wiggert is niet echt brutaal maar wel erg bijdehand. Toch krijg je veel sympathie voor Wiggert, een beetje een Ciske de Rat type maar dan een paar eeuwen eerder. Het tot stand komen van het schilderij De Nachtwacht en de aparte afbeeldingen daarop worden leuk gebracht. Het had voor mij een tikkeltje spannender gemogen maar het is een fijne, prettig leesbare, historische jeugdroman.


Hardcover | 190 Pagina's | Uitgeverij De Fontein 2006 ISBN10: 9026124058 | ISBN13: 9789026124051 (10-12 jaar)

© Dettie, augustus 2008

Reageren? Klik hier!