Nieuwe jeugdboekrecensies 6+

Een vriend als geen ander
Deel 1
Oliver Scherz


Hikke is altijd op zoek naar dingen voor zijn verzameling. Maar van zijn moeder mag hij het niet van de paadjes af. Maar juist naast die paden liggen de mooiste dingen. Bovendien is Hikke nogal aan ondernemende eekhoorn. Een vogelveertje is toch prachtig? Net als die goudgele steen met een vlieg erin. Maar dan ziet hij een libellevleugel langsdrijven in de beek. Dat is wel het allermooiste wat hij gezien heeft. Die móet hij hebben...


Hij rent en rent en rent, en dan ziet hij zijn mooie vleugel verdwijnen in de diepte, het beekje is veranderd in een woeste rivier en de vleugel is meegenomen de  waterval in. Maar Hikke zou Hikke niet zijn als hij het nu op zou geven. Voorzichtig stapt hij de diepte in... maar voor hij het weet rolt hij ook naar beneden en landt op iets zachts! Hij is bovenop een coyote gerold! En coyotes (prairiewolf) zijn levensgevaarlijk voor eekhoorns. Hikke weet niet hoe snel hij weg moet komen. In een sneltreinvaart rent hij in één klap rechtstreeks naar huis, rechtstreeks de poten van zijn moeder in.


Maar toch 's nachts, als hij een beetje van de schrik bekomen is, begint het te kriebelen in zijn hoofdje. Waarom had de coyote hem niet gepakt? En ineens ziet hij weer voor zich hoe de coyote daar lag met een hele stapel stenen op zijn poot. Hikke beseft dat de coyote hem helemaal niet kón aanvallen. De coyote kon helemaal niets! En had het dier niet heel verdrietig gekeken? Hikke vindt het eigenlijk wel zielig, En neemt een besluit...


De volgende dag gaat hij terug! En hoe eng het ook is, hij haalt alle stenen weg, steen voor steen. De wolf is weer vrij! Maar het dier is helemaal niet blij! De wolf zegt dat hij niet meer wil leven! Maar Hikke is er ook nog!  Die zal dat niet zomaar laten gebeuren!
Hikke neemt de taak op zich om voor eten én levenslust te zorgen. En zo ontstaat een prachtige, ontroerende vriendschap die eigenlijk onmogelijk lijkt.


Het verhaal heeft heel veel in zich. Het gaat niet alleen over een vriendschap tussen twee dieren waarvan iedereen zegt dat het onmogelijk is, maar ook over vooroordelen en paniek zaaien met nieuws dat niet klopt. Maar de vriendschap tussen de twee dieren is zo puur en zuiver, die overwint alles!
Erg mooi verhaal met aansprekende en passende afbeeldingen van Barbara Scholz.


ISBN 9789021680279 | Hardcover | 121 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | maart 2020
Vertaald door Esther Ottens | Zelfstandig te lezen deel 1 van Een vriend als geen ander
Voorlezen vanaf 5 jaar. Zelf lezen vanaf 8 jaar.

© Dettie, 26 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zwerfhond
Truus Breukers


Lara – de ik-figuur, is met haar moeder en twee broers op weg naar Frankrijk. Ze zullen er gaan kamperen, dat hebben ze nog nooit gedaan en Lara denkt dan ook dat het een plannetje is van de nieuwe vriend van mama. Ze zullen die Willem treffen op de camping.


‘Ik wil ‘m niet.’ zegt Lara tegen haar moeder.


In een klein zinnetje legt de ik-figuur haar ziel bloot. Niet alleen wil ze de nieuwe vriend van haar moeder niet, ze wil de hele situatie zoals die is niet. Ze wil terug naar hoe het was. Met papa. Maar papa en mama hebben hun kinderen – behalve Lara de jongens Joep en Hein – heel duidelijk laten weten dat er geen sprake meer van kan zijn dat ze ooit nog met z’n vijven in een huis zullen wonen.


Lara voelt zich in de steek gelaten en verraden. Haar broers schijnen er niet erg mee te zitten, maar ja, die Willem voetbalt en rijdt motor, dat vinden jongens leuk. En zelfs als Lara aan zichzelf moet toegeven dat zij dat ook leuk vindt, doet ze toch niet mee. Dus dwaalt ze een beetje eenzaam rond op de camping. Er zijn ook al geen kinderen van haar leeftijd. Wat een rotvakantie.


Dan sluit ze maar vriendschap met die hond, een zwerfhond die net zo eenzaam is als zij. De Fransen, kinderen én volwassenen, moeten niets van die hond hebben. Maar hij is braaf, Lara zoekt hem steeds op. Ze zou hem wel mee naar huis willen nemen. Maar daar wil mama niets van weten. Een hond? Dat is maar een lastpak. En zeker die zwerver, een vieze hond die vast ook vlooien heeft.
Maar Lara krijgt steun uit (on)verwachte hoek…


Zwerfhond is een lief verhaaltje, niet echt origineel en zonder verrassingen, maar wel troostrijk en bijna vertrouwd.
De voorvallen op de camping zijn herkenbaar en worden met humor verteld.
Jammer van de tekeningen, die zijn houterig, ze spreken niet echt aan.


Truus Breukers (Weert, 1960) was jarenlang wijkverpleegkundige en docent in het hoger beroepsonderwijs en aan de universiteit. Nu heeft ze een eigen praktijk als orthopedagoog en rouwtherapeut.


ISBN  9789044844955 | hardcover | 72 pagina’s | Uitgeverij Clavis | juni 2022
Illustraties door Saphira Kerkhoff | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 19 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Hoe ik per ongeluk piraat werd
Tim Collins


‘Alle hens aan dek! Ik zie, ik zie… een stelletje schurftige honden aan de horizon. Hijs de Jolly Roger en enteren maar!'


De ik-verteller is al helemaal thuis in het jargon dat op piratenschepen gebruikt wordt, maar helaas is de reis die hij maakt helemaal niet spannend. Hij is gewoon met zijn ouders op een handelsschip, op weg naar Prinsenstad op het eiland Sint Brandaan. En er gebeurt niets want hij mag niets. Gevaarlijk, zegt zijn vader. Saai, vindt hij. Het enige leuke zijn de verhalen van de kok: spannende piratenverhalen. Over kielhalen en schatten zoeken. Hij heeft alleen zijn fantasie.
Maar als Willem op zoek is naar hulp om het marszeil bij te zetten, meldt hij zich: hij kan dat best, in de hoofdmast klimmen om het ziel los te maken! En zijn ouders zijn er even niet…


Helaas zijn die er wel als hij dan boven in de mast zit en niet meer naar beneden durft. Straf is zijn lot. Gelukkig niet kielhalen, of de kat met negen staarten!
Maar, hij had wel een schip gezien, in de verte!
En dat klopt: niet veel later nadert er een schip. De opvarenden vragen om hulp. Helaas, het is een truc van de piraten, die nu het schip van Thomas’vader overnemen en de bemanning overboord zetten. Maar: Thomas heeft zich verstopt…
Natuurlijk wordt hij betrapt, en dan komt hij er al snel achter dat het piratenleven helemaal niet is zoals hij het zich had voorgesteld.


Een spannend avontuur volgt. Thomas heeft een maatje: het meisje Guusje, dat heel graag piraat wil worden maar voorlopig alleen het dek mag schrobben. Allebei mogen ze wel meedoen als de piraten een ander schip aanvallen. Dat gaat een keer goed fout…
Zal Thomas zijn ouders nog terug zien? Zal Guusje toch nog een echte piraat worden?


Mocht je net als Thomas meer willen weten over het leven als piraat: tussen de verhalen door staan kadertjes met uitleg en bijvoorbeeld info over wat gezegdes en spreekwoorden betekenen (weet je wat je allemaal moet doen als je de kok bent op een piratenschip? Of denk je dat je grog lekker vindt?). Na afloop van het verhaal vind je nog meer informatie. De geschiedenis van de piraterij, de boeken die erover geschreven werden en een tijdlijn. Dan ook nog een woordenlijst, zodat je als je dit boek uit hebt alles weet over piraten. Of je er dan zelf nog eentje wil worden??


Er staan veel grappige stripachtige tekeningen - van Sarah Horne - tussen de tekst die ook ruim op de pagina’s staat.


Tim Collins (1975, Manchester) schreef aanvankelijk alleen informatieve boeken voor volwassenen, maar later ook kinderboeken. Er is bijvoorbeeld de serie over Nurdius Maximus en ook in de serie ‘Hoe ik per ongeluk…’ zijn al eerder boeken verschenen.


ISBN  9789021682792 | hardcover | 224 pagina’s | Uitgeverij Ploegsma | mei 2022
De illustraties zijn van Sarah Horne | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 12 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Een vriend als geen ander 2
In het Wolvendal
Oliver Scherz


De winterslaap is voorbij, de eekhoorn Hikke is blij, nu kan hij zijn wolvenvriend weer Yaruk weer zien!
Hij rent door het bos en springt over de stenen van de rivier naar hun ontmoetingsplek in het niemandsland. Het weerzien is geweldig!


'Yaruk!' riep Hikke. 'Yaruk!'
Ze rollebolden over de grond. Hikke printte over de buik van zijn vriend, over zijn rug en over zijn kop, en Yaruk lachte zijn schorre, warme wolvenlach.'


Ze rennen, zwemmen in het meer, eten en hebben een heerlijke dag. Maar als Hikke weer naar huis wil, kan hij de rivier niet meer over! Dankzij de dooi is de sneeuw in de bergen gaan smelten en het water raast naar beneden. De rivier is ineens een brede donderende stroom geworden.
Er zit niets anders op voor Hikke om mee te gaan naar het Wolvendal maar wolven lusten graag eekhoorns!


In het Wolvendal hoort Hikke pas hoe zwaar Yaruk het afgelopen winter heeft gehad. Hij is nu ook de leider van zijn roedel geworden en geen wolf zal het daarom in zijn hoofd halen om Hikke kwaad te doen, maar ze hebben wel honger...
Hikke ziet en hoort veel in de tijd dat hij in bij Yaruk en zijn familie woont. Nu Yaruk zoveel verantwoording heeft, is de onbezorgde vriendschap ook voorbij beseft hij.  Beiden hebben het er moeilijk mee en als Hikke weer naar huis kan, beseffen ze dat alles veranderd is. Kan een vriendschap tussen een wolf en een eekhoorn eigenlijk wel bestaan? De wolven vinden van niet...


En opeens wist Hikke wat hem zo verdrietig maakte. Hij moest niet alleen afscheid nemen van de roedel en van het Wolvendal. Als hij wilde dat Yaruk weer de wolf werd die hij altijd was geweest, moest hij ook uit het hoofd van zijn vriend verdwijnen. Dan mochten ze elkaar nooit meer zien. Want het kwam juist door hun vriendschap dat Yaruk niet meer goed kon jagen.


De schrijver Oliver Scherz heeft op een ontroerende manier aangegeven hoe waardevol een vriendschap kan zijn, ook al lijkt die onmogelijk. Het verhaal roept ook vragen op. Wil je eigenlijk wel zonder die vriend leven? Weegt het bijvoorbeeld op tegen de verwachtingen die familie van je heeft? Of moet je in de stroom meelopen die iedereen loopt? Of kies je voor die ene unieke vriendschap en ben je bereid daarvoor andere dingen te laten vallen...


Heel indrukwekkend verhaal dat je raakt door het grote invoelende vermogen van Oliver Scherz. De afbeeldingen van Barbara Scholz benadrukken de warme vriendschap tussen de twee dieren én wat het zo moeilijk maakt om die vriendschap vast te houden.
Enorm de moeite waard om te lezen!


Zie ook het Leesfragment


ISBN 9789021681917 | Hardcover | 128 pagina's | Ploegsma | 29 september 2021
Vertaald door Esther Ottens | Zelfstandig te lezen deel 2 van Een vriend als geen ander
Voorlezen vanaf 5 jaar. Zelf lezen vanaf 8 jaar.

© Dettie, 8 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer,klik HIER

 

De overval
Deel 1: De speurders van morgen
Jeroen van Berckum


De twaalfjarige Jonas is net als zijn grootvader dol op op geschiedenis. Het is dan ook zijn favoriete vak op school, waar zijn klasgenoot Maartje hem vaak op zijn kop zit. Zij baalt vreselijk als meneer Bertens hen samen aanwijst om een werkstuk te maken over de Tweede Wereldoorlog.


Terwijl Jonas op school zit, is zijn opa druk bezig in zijn bunker. Hij is namelijk uitvinder. Wat hij daar allemaal uitspookt is supergeheim natuurlijk, en Jonas is de enige die het mag weten:  Opa werkt aan een tijdcapsule, hij is vastbesloten terug te gaan naar 12 maart 2019. Op die dag is er namelijk iets vreselijks gebeurd.


Zijn plan lijkt te lukken, maar dan is er dat nieuwsgierige aagje, Maartje. Zij is bij Jonas vanwege dat werkstuk. Net die middag denkt opa dat hij de problemen opgelost heeft: de tijdmachine werkt! Maar dan gooit Maartje het plan van opa danig in de war: hij gaat niet terug naar die bewuste dag, maar hij reist de toekomst in. En daarvandaan laat hij Jonas weten dat er een bankoverval zal plaatsvinden. Jonas moet die verhinderen!


Als Maartje zich niet laat afpoeieren, laat hij haar maar meehelpen. Dat blijkt nog niet zo’n gek idee. Maar het gaat allemaal niet zo makkelijk natuurlijk: er is iemand die aast op de uitvinding van opa! En die gaat er van uit dat hij twee kinderen wel aan kan…


'Ludovic begon te trillen van woede. Zijn gezicht kleurde niet rood. Nee, dat punt was het gepasseerd. Het was donkerpaars, als een aubergine. De aderen in zijn nek puilden uit en zijn ogen trokken onregelmatig samen, alsof kortsluiting zijn hersenen platlegde. 'Het is dat joch! Hij heeft me erin geluisd!'


Een magisch verhaal, over twee kinderen waarvan de een wat verlegen is, en zich makkelijk laat overdonderen. De ander is juist doortastend en gewend haar zin te krijgen. Het avontuur dat ze beleven begint heel realistisch maar wordt gaandeweg onwaarschijnlijker. Maar daar wegen de spanning en de humor wel tegenop.
Een leuk verhaal! En nog leuker: het is al duidelijk dat er een vervolg komt!


Jeroen van Berckum schrijft muziek, maar dus ook kinderboeken. Sinds 2012 verschenen er al een aantal. In de eerste serie ‘Meneer Musi Mago's Magische Muziekinstrumenten’ speelt muziek een grote rol. In De Overval is dat niet het geval.


ISBN  9789044844061 | hardcover | 120 pagina’s | Uitgeverij Clavis | april 2022
Illustraties door Marianne van der Walle | Leeftijd 9+

© Marjo, 4 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Geloof nooit je broer
Uit de serie De regels van Floor
Marjon Hoffman


De boeken uit deze serie volgen allemaal hetzelfde concept. Er zijn zo'n veertien verhalen, die steeds beginnen met een 'regel', in handgeschreven vorm. Daarna volgt het verhaal dat er bij hoort, en meestal een conclusie, dus het waarom het raadzaam is de regel maar op te volgen!
De verhalen zijn los te lezen.
In dit boek met veertien regels is de eerste regel:


‘Als je moeder te lui is om de kat van de buurvrouw eten te geven, mag je altijd aan die buurvrouw laten weten!’
De moeder van Floor komt er eigenlijk niet zo best vanaf in de verhalen. Hier wordt ze lui genoemd, later is er een verhaal waarin ze nogal beïnvloedbaar lijkt, door de verkeerde personen.
Floor is heel eerlijk, en recht door zee. Met andere woorden: ze neemt geen blad voor de mond en als iemand niet recht voor zijn raap is, dan weet Floor daar wel raad mee!


‘Als je een werkstuk moet maken, moet je altijd een onderwerp kiezen vóór de juf het doet!’
Maar tegen de juf kan ze niet altijd op. Op school heb je nu eenmaal niet zomaar alles te vertellen, en de juf stoort zich niet aan de regels!


‘Als je een hekel hebt aan bepaalde vervelende klusjes dan mag je altijd een onzichtbare cameraploeg inhuren om die werkjes leuker te maken.’
Deze is echt grappig, en: een hele goede tip!


En natuurlijk is er de broer die de titel van het boek mag maken. Gezien de titel weet je al wel dat Floor haar broer nu maar een praatjesmaker vindt. Maar ze had wel een leuk avontuur met hem!
De stripachtige tekeningetjes, her en der in de tekst verwerkt, passen bij de verhalen en vullen hier en daar ook aan.
Stuk voor stuk leuke verhalen, herkenbaar, en vaak grappig. Vaak ook goede tips voor de lezer.


Marjon Hoffman (Amsterdam, 1971) debuteerde met het eerste deel van  De regels van Floor, dat verscheen in 2003. Inmiddels is dit het zeventiende boek met regels, terwijl ze ook nog andere boeken schrijft. Plus scenario’s, want Floor is intussen ook op de televisie.
In 2020 ontving het eerste seizoen van De regels van Floor een International Emmy Kids Award in de categorie Beste Serie. In 2018 won de serie een Cinekid Leeuw Juryprijs voor Beste Fictieserie en in 2019 de Cinekid Nationale Publieksprijs Bovenbouw. De regels van Floor wordt ook uitgezonden in België, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Spanje, Frankrijk en Franssprekende landen in Afrika.


ISBN  9789021682815 | hardcover | 160 pagina’s | Uitgeverij Ploegsma| mei 2022
Illustraties van Georgien Overwater | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 19 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Eigenwijze voeten
Irène Storm


Wie denkt er nu na over zijn of haar voeten? Die zijn er gewoon en doen meestal wel wat je wil. Maar bij Mellie niet altijd! Soms beginnen haar voeten te kriebelen… en dan heeft ze er niets meer over te zeggen! Ze loopt, rent, ze moet met haar voeten mee, of ze wil of niet.
Eigenwijze voeten, dat heeft Mellie.


Wat ze ook heeft is een moeder die een baby verwacht en minder aandacht heeft voor haar dochter.
Mellie wil helemaal geen broertje of zusje, waarom heeft mama niet genoeg aan haar?
Oma begrijpt haar wel, Mellie kan gelukkig bij oma wél terecht!
Maar die voeten! Dat wil wat! Iedere keer als ze eigenwijs zijn, is Mellie ineens ergens anders. Ze beleeft de wonderlijkste avonturen. Al snel heeft ze in die eigenaardige wereld ook een vriendje: Kip, de kameleon. Maar Kip heeft ergens last van.


‘Bens jij misschien een hulpster?’
’Een hulpster?”
Hij knikt enthousiast. ‘Mij heeft ergens last van.’
‘Last? Waarvan dan?’
‘Geen idees! Maar mij heefts er heelseveel lastigs van.’


Mellie is niet de hulpster, maar ze wil natuurlijk best helpen. Al weet ze niet waarmee. Haar voeten wel: die brengen haar en Kip naar een wijze aap: Indrie. En die zegt:


‘Luister goed:
Verander van groot en klein het lot
draai, draai, draai
vind het licht in de donkere grot’


En dat gaat zo nog even verder. Hij roept nog ’zoek de beer!’ en weg is ie.


Het is geen avontuur dat in één ruk beleefd wordt, tussendoor wordt Mellie regelmatig weer thuis wakker. Tot de volgende keer dat haar voeten weer gaan kriebelen.
Haar ouders geloven natuurlijk niets van haar verhaal, maar oma zegt:


‘Wat echt is voor de een, is voor de ander tovenarij of krankzinnigheid. Ergens in geloven máákt het echt!’


Behalve een reuze leuk boek om voor te lezen met dat grappige taaltje van de kameleon, en de duizelingwekkende avonturen is het ook een verhaal met een serieuze ondertoon. Want: Net als Mellie ben je goed zoals je bent: Wees jezelf en geloof in jezelf!
Of zoals haar vriendin zegt, als Mellie haar vraagt of ze haar niet raar zal vinden:


Liora lacht: 'Ik vind je altijd raar!' Mellie schrikt. Maar Liora's ogen glinsteren. 'Daarom ben je juist mijn beste vriendin. Ik hou van raar.'


Irène Storms (1984, Huizen) is kinderpsycholoog.  Haar hobby is schrijven, sinds 2011 schrijft ze in opdracht voor websites, tijdschriften, social media en aan informatieve boeken.
En maakt mooie boeken voor kinderen.


ISBN  9789044843637 | Hardcover | 196 pagina’s | Uitgeverij Clavis | april 2022
Leeftijd 8+

© Marjo, 15 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Griezel AVI's
Jette Schröder


Ze deed het al eerder: een heel eigentijds boek schrijven voor beginnende lezers. Na Stink AVI’s met vieze verhalen volgt nu een bundel met enge  verhalen.
Het is gelukkig al lang geleden dat kinderen het moesten doen met duffe en suffe teksten, de kinderen van deze tijd krijgen vast en zeker al echt plezier in lezen! De teksten zijn natuurlijk gericht op hun leesniveau – van M3 tot E4 (midden groep 3 tot einde groep 4) – maar wat nu zo leuk is , is dat ze ook de belevingswereld van kinderen aanspreken. In dit boek zijn de verhalen best eng (grappig: het tegengestelde van eng is suf!).


‘Lief zijn is suf
eng is pas leuk’


Razend knap is het verhaal over de nieuwe oppas.


Ik kijk boos naar mam.
Kan ik niet mee naar dat feest?
Die Sien is vast saai
Hoe oud is ze wel niet?
Zelfs haar naam is duf.
Wie heet er nou Sien?


Het wordt een avond om nooit meer te vergeten. En dat is niet omdat Sien zo suf en saai is dat de kinderen supervroeg in slaap vallen…
Leuk is het verhaal over het Monster van Loch Ness. En dan dat over hoe de schrijver die zegt nergens bang voor te zijn, gefopt wordt! Meesterlijk!


Jette Schröder heeft er voor gekozen om de verhalen wel op klimmend niveau te rangschikken, dus van M3 naar E4, maar dat staat niet bij de verhalen. En die zijn zo leuk dat een kind ongemerkt steeds verder zal lezen, en zich zo zal laten uitdagen!
Behalve de lengte van de zinnen en de lengte van de verhalen past de woordkeuze helemaal: verhalen over heksen (heks is bij uitstek een geschikt woord voor een beginnende lezer), vampier en weerwolven (dat wordt inderdaad al moeilijker) met kinderen in de hoofdrol die bang of ook stoer zijn. Extra leuk is de interactie met de lezer. Na vrijwel ieder verhaal wordt hij of zij aangesproken met een vraag over het onderwerp van het verhaal. Wat zou jij doen? Hoe denk jij er over? Of soms ook tips voor een leuke knutselactiviteit. Of: schrijf eens een eng verhaal!


Jette Schröder (Culemborg, 1987) schreef ik teksten voor o.a. Bobo, Sesamstraat, INKIE, SchoolTV en Benny Vreden Kinderproducties en diverse verhalenbundels. Daarna verschenen er – succesvolle – kinderboeken, bijvoorbeeld over Lieke.
Het boek werd door Heleen Brulot voorzien van grappige tekeningen.


ISBN  9789021682907 | hardcover | 128 pagina’s | Uitgeverij Ploegsma | mei 2022
De illustraties zijn van Heleen Brulot | Leeftijd 6+

© Marjo, 12 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De Gemeneriken
Illustraties: Marianne van der Walle
Tekst: Jeroen van Berckum


Meneer en mevrouw Grommel zijn zo akelig bezig, ze leggen bijvoorbeeld slijmerige slakken in je bed of leggen punaises op het fietspad. Ze verzinnen steeds andere  rotstreken. Iedereen in de buurt noemt ze de gemeneriken.


Madelief is hun dochter en zoals haar naam al zegt, Madelief is heel aardig en lief. Haar ouders kunnen dat niet uitstaan. Madelief moet net zo gemeen worden als zij. Haar vader vertelt het haar steeds opnieuw: "Hoe vaak moet ik het je nog zeggen? Wij, de familie Grommel, zijn gemeneriken. Alles wat niet netjes is, vinden wij leuk." Maar Madelief snapt er niets van, wat is er nou zo leuk aan al dat gemene gedoe?

Als ze de bakkerswinkel binnenstapt om het broodje te betalen die haar vader 'vergeten' is te betalen is de maat vol. Madelief moet naar de School voor Gemeneriken. Je begrijpt, haar vader en moeder hebben ook op die school gezeten...
Madelief zal vijf dagen lang les krijgen van juf Achterbaks, juf Bullebak, meester Kattenkwaad, mevrouw Vloekgraag en Meester Onfatsoen. Na die week zal ze een volleerde gemenerik zijn! Dat weten haar ouders zeker!


Maar wat niemand had voorzien is dat Madelief echt heel lief is, ze ziet alleen maar de goede dingen in mensen en stapt steeds vrolijk en blijmoedig op die vreselijke juffen en meesters af.  En dat zijn deze helemaal niet gewend! Wat moeten ze met zoveel aardigheid?
Kortom, het bezoek van Madelief zet de hele school op zijn kop!


De schrijver Jeroen van Berckum heeft elke meester of juf een eigen dag van de week gegeven, op maandag begint het met juf Achterbaks en vrijdags sluit de schoolweek met juf Bullebak. Elke dag vormt dus een mooi afgerond verhaal. Ook de directeur van de school krijgt nog de nodige aandacht.
Alle personages zijn stuk voor stuk heel goed in hun vak dus het geknetter en gesnot en gesnurk is volop aanwezig. Het enige piepkleine minpuntje is dat bij elk verhaal het effect van het gedrag van Madelief hetzelfde is, dat maakt de boel wel wat voorspelbaar. Hoewel... in het laatste verhaal...


De schrijver heeft zich verder lekker uitgeleefd op al deze personages en slaat daarbij ook de juiste toon aan. Elk verhaal is ook een beetje spannend want wat zal de leerkracht nu weer gaan doen? In elk geval staat vast dat kinderen al die lessen van die 'vloekende', poepjes latende leerkrachten vol pukkels of vieze stinkbaarden hilarisch zullen vinden.


ISBN 9789044844597 | Hardcover | 63 pagina's | Clavis | mei 2022

© Dettie, 6 juni 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Diep in de Jungle
Monster Zoo Deel 4
Tjerk Noordraven


Natuurlijk weet je intussen wat Jindra doet als hij niet op school zit: hij is aan het werk in de Monster Zoo.
Wist je dat niet? Lees dan maar gauw de eerdere drie delen!
Want Jindra heeft al meer spannende avonturen beleefd, sinds hij in plaats van zijn vader moet zorgen voor de monsters die daar zitten.


Maar zijn vader ligt nog steeds in het ziekenhuis na die akelige slangenbeet. En het gaat helemaal niet goed met hem. Jindra’s laatste hoop is de eenhoorn die in India in de jungle zou moeten wonen. Van een eenhoornhoorn kan een medicijn gemaakt worden.
Dat wordt weer een gevaarlijke onderneming. Gelukkig wil Siggy (over haar lees je dus ook als je de eerdere avonturen leest) hem wel helpen, zij zal naar hem toe komen.
En Silas, de trouwe centaur, zal zolang voor de Zoo zorgen, Jindra weet dat de dieren dan in goede handen zijn.


Terwijl Siggy onderweg is, verzamelt Jindra de spullen die ze nodig zullen hebben. Gelukkig zijn die vrijwel allemaal aanwezig in zijn vaders huis, want hij heeft helemaal geen geld.
Siggy arriveert, gezeten op Freya, de dubbelkoppige reusachtige adelaar, die haar overal heen brengt. Ze heeft Loki meegenomen! Loki is een minigarm, een superschattig wezen. Maar wel voorzien van scherpe tanden en vier ogen, die vervaarlijk rood schitteren. Hij mocht mee omdat hij heel goed kan spoorzoeken!
O, maar als Loki meegaat, dan kan Vuurbal ook mee, vindt Jindra! Vuurbal is een paars minidraakje, nog erg jong, en speels. Het llevelingsdier van Jindra. Siggy protesteert, ze ziet wel dat hij zijn draakje helemaal nog niet onder controle heeft. Toch zijn ze met z’n vieren als ze vertrekken op de rug van Freya!


Na een lange reis komen ze veilig aan in India, waar Siggy hen naar een tempel leidt. Daaronder zit de Zoo, weet ze. Ze kijken hun ogen uit: daar in die Monster Zoo zitten een heleboel griffioenen! En er is een hippogrief!
Raja, de verzorger, vertelt hen over de moeder van Siggy, die hem wel eens bezocht en dan vertelde over de manticore, een monster met een enorme schorpioenenstaart, waarmee hij gifstekels kan afschieten. Ze heeft er een mooie tekening van gemaakt, die bij Raja in de Zoo hangt. En Siggy’s moeder was er van overtuigd dat die in India nog voorkwamen in de jungle, al gelooft Raja daar niets van.
Maar Jindra en Siggy gaan niet op zoek naar de manticore, zij zoeken de eenhoorn. En ze gaan snel op expeditie. Zullen ze in hun opdracht slagen? Het is natuurlijk wel supergevaarlijk in de jungle…


Diep in de jungle is het vierde deel van Monster Zoo. Als je alle vier de boeken leest, leer je heel veel monsters kennen, je leest waar ze voorkomen en hoe ze er uit zien, want Jacqueline Van Rhijn tekent ze. Ook lees je hoe de monsters de twee kinderen dwars zitten. Of helpen, want dat gebeurt ook.
De tekst staat ruim op de pagina’s, met veel tekeningen en af en toe onderbrekingen in de vorm van lijstjes. En ook een landkaart en achterin ‘foto’s’ van de vrienden.


Tjerk Noordraven (Nijmegen, 1987) is een Nederlandse kinderboekenschrijver. In het openbaar draagt hij altijd een opgezette vleerhond op zijn schouder!


ISBN 9789048857142 | Hardcover| 264 pagina's | Uitgeverij Moon | mei 2022
Illustraties van Jacqueline Van Rhijn | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 mei 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER