Nieuwe jeugdboekrecensies 6+

Soms als ik een vlinder zie
Illustraties: Mark Janssen
Muziek: Jaco van der Steen
Tekst: Boudewijn de Groot


Als je alleen al ziet wie aan dit boek gewerkt hebben dan krijg je al iets hebberigs.
Een boek waarvan de teksten zijn geschreven door niemand minder dan DE Boudewijn de Groot en de illustraties zijn gemaakt door de inmiddels grote en veelgevraagde illustrator Mark Janssen. Als extra bijkomstigheid zijn alle teksten ook nog eens op muziek gezet door Jaco van der Steen te beluisteren via de QR code in het boek. Dat maakt het geheel uniek en heel bijzonder.


Alle teksten zijn kleine verhalen die in dichtvorm gemaakt zijn, waarvan enkele rijmen. Deze rijmen zijn knap gemaakt en voelen niet gezocht aan. Ze hebben een soepele verhaallijn en het ritme van de regels zijn fijn om voor te lezen of mee te zingen.

Het boek begint al leuk met een verhaal over een meisje Marjolein, die tot zijn ergernis niet wil accepteren dat de eekhoorn echt een eekhoorn is.


'en toch denk ik dat je heel iets anders bent,
zei Marjolein heel arrogant.
ben je soms een cavia
of een kleine olifant
ach schei toch uit, zei eekhoorn boos
ben je niet helemaal goed snik
een olifant is groot en grijs
en niet mooi bruin als ik.


Ze houdt stug vol dat de eekhoorn géén eekhoorn is en dat maakt het hele verhaal/liedje erg grappig. Daarbij maken de afbeeldingen van Mark Janssen de sfeer helemaal compleet.


In totaal staan er twaalf verhalen in het boek met heel verschillende onderwerpen. Sommige zijn grappig, zoals over de knaloranje kat die schaduw heet of over de zebra die plat op een zebrapad ligt! Maar er zijn ook serieuzere verhalen bij zoals over alleen zijn of over de giraf die zijn nek niet durft uit te steken. Ook over de merel die zijn eigen lied zingt is bijzonder en wijs verteld.

Mark Janssen heeft zeven maanden aan dit boek gewerkt, vertelde hij in een tv-programma en dat is goed voor te stellen. De afbeeldingen zitten vol aparte details, zijn prachtig van kleur en geven het karakter van het verhaal prima weer.  Het is echt een lust voor het oog.


Het op muziek zetten van de verhalen is eveneens goed geslaagd, de tekst is goed verstaanbaar en fijn om te luisteren. Het is geen schreeuwerig geheel geworden zoals soms bij kinderliedjes gebeurt. De stemmen van Boudewijn de Groot en Jaco van der Steen lenen zich daar ook niet voor en zij zijn de mensen die bijna alle teksten ingezongen hebben.

Kortom, het is een boek dat je zelf moet zien, en beluisteren. Maar een ding staat vast, het is een fantastische belevenis!

Zie ook https://lemniscaat.nl/boeken/soms-als-ik-een-vlinder-zie


ISBN 9789047714927 | Hardcover | 48 pagina's | Lemniscaat| 29 september 2022
Afmeting 22,4 x 28,7 cm | Leeftijd 7+

© Dettie, 6 oktober 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Charles Darwin
Illustraties: Mark Hoffman
Tekst: Maria Isabel Sánchez Vegara


Op de cover zien we een jonge Charles Darwin, onder zijn armen heeft hij zijn beroemde boek: Over het ontstaan van soorten. Op zijn hand zit een vink, dit is een aanwijzing dat hij daarover veel ontdekt heeft want Charles Darwin was wetenschapper, gespecialiseerd in planten, dieren en de natuur.


Maar voor het zover is zien we eerst in woord en beeld waar Charles geboren en opgegroeid is. We lezen dat hij al op heel jonge leeftijd allerlei vragen had. Hij wilde altijd van alles weten, vooral over de natuur. Maar dat dieren zomaar in een flits op de aarde waren verschenen, zoals zijn leraar vertelde, daar geloofde de kleine Charles niet veel van.


Toen hij tweeëntwintig was werd Charles  gevraagd om deel te nemen aan een wetenschappelijke expeditie. Hij zou per schip, de HMS Beagle, naar Afrika, Zuid Amerika en Australië reizen. Dat was geweldig natuurlijk! De jonge Charles keek zijn ogen uit en ontdekte dingen die nu nog van belang zijn. Vooral zijn ontdekking dat dieren zich aanpassen aan hun leefomgeving en dat levende wezens in de loop van de tijd veranderen (evolutietheorie) was opzienbarend. Ook ontdekte hij de natuurlijke selectie en nog veel meer. Na zijn reis heeft Charles zijn hele leven geschreven over al zijn ontdekkingen en daaruit ontstond het boek Over het ontstaan van soorten dat ook op de cover staat.


Het klink misschien allemaal een beetje ingewikkeld maar illustrator Mark Hoffman heeft de ontdekkingen van Darwin heel mooi en duidelijk in beeld gebracht via zijn illustraties. Daardoor snap je gelijk wat er verteld wordt.


Opnieuw zo'n fijn boek uit de serie Van klein tot groots Een serie waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke, bijzondere en inspirerende personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom.


Zie ook het Inkijkexemplaar


ISBN 9789051168976 | Hardcover | 36 pagina's | De Vier Windstreken | juni 2022
Nederlandse tekst Antje Schoehuys-Blaak | Leeftijd 6+

© Dettie, 10 september 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De trollen van Leif
Illustraties: Linde Faas
Tekst: Pieter Koolwijk


Ravna (8) is een stoere Vikingdochter:


'Alles aan haar was sterk. Haar armen bijvoorbeeld. Met de kleine bijl die aan haar riem bungelde, hakte ze in korte tijd een boom om. Maar ook de woorden die uit haar mond kwamen, waren zelfverzekerd, krachtig en doelgericht. Zelfs haar gedrag was ijzersterk. Ze leek nooit een foutje te maken of te twijfelen over haar beslissingen. Ravna mocht dan nog jong zijn, mensen luisterden naar haar."


Leif, haar oudere broer, is precies het tegenovergestelde. Leif is dun, onzeker en een echte slapjanus. "Waar Ravna een en al kracht uitademde, leek Leif ieder moment in elkaar te storten." Leif is na de dood van opa de skald van het dorp. Hij zou voortaan de volksverhalen vertellen en de liedjes zingen. Er is alleen één probleem, Leif kan niet zingen en is veel te onzeker om verhalen te vertellen.
De dorpsbewoners lachen hem zelfs uit, zijn ouders zetten hem voor gek en Ravna schaamt zich rot voor haar nutteloze, irritante flapdrol van een broer.


Hun ouders zijn de leiders van het dorp en daarom moeten de bewoners naar Ravna luisteren als zij, zoals elk voorjaar, op plundertocht gaan.
Ravna vindt de baas spelen niet zo heel moeilijk. Maar wat ze wel lastig vindt, is hoe haar broer zich gedraagt. Hij loopt maar in het rond met zijn stomme trollenboek die hij van opa gehad heeft en nóg erger is dat hij vertelt dat de bomen de haren van de trollen zijn of van slag is als mensen gaten hakken in een grot. Dat is het hoofd van een trol roept hij dan verschrikt. Hij zorgt zelfs voor de trollen en brengt ze eten, maar niemand heeft ze ooit gezien.


Hun dorp kan niets gebeuren zegt Leif ook, want als er gevaar dreigt zullen de trollen helpen. Ravna moet hem vertrouwen zegt hij keer op keer.
Maar Ravna lacht hem uit en kan niet uitstaan dat haar broer zulke onzin uitkraamt. Zij snapt niet dat ze zo'n mislukkeling van een broer kan hebben.


Zoals vaak in de boeken van Pieter Koolwijk is de hoofdpersoon een kind dat moet knokken om serieus genomen te worden. Leif is niet lastig, doet niemand kwaad, maar niemand wil naar hem luisteren. Het enige wat hij vraagt, is of zijn zus en de andere mensen hem willen vertrouwen. Hij weet wat hij ziet, hij weet wat hij zegt. Maar hoe vaker hij het over trollen heeft, hoe harder hij bespot wordt. Totdat...


Wat ik in dit boek mis is het invoelend vermogen en de fijngevoeligheid die Pieter Koolwijk in de boeken zoals Gozert en Luna wel toont. In die boeken worden de kinderen en hun eigenheid bijna levend. Maar Leif en vooral Ravna blijven in dit boek voornamelijk platte karakters.
Misschien valt het tegen omdat dit keer het boek is opgebouwd uit in elkaar overlopende verhalen die elk met een onvriendelijke zin over Leif eindigen. Pas later verandert die negativiteit. Ook het feit dat een achtjarig meisje het voor het zeggen heeft in een stoer Vikingdorp doet afbreuk aan de geloofwaardigheid.


De afbeeldingen van Linda Faas zijn wel opnieuw een prachtige aanvulling op het Vikingverhaal en kinderen zullen het vast een heel leuk en spannend boek vinden maar persoonlijk ben ik deze keer minder gecharmeerd van het verhaal. Mogelijk omdat het boek geïnspireerd is door de verslagen, foto's en beelden die de in Noorwegen wonende Linde Faas toonde. Die inspiratie heeft Pieter Koolwijk helemaal niet nodig, zijn eigen fantasie is goed genoeg, zelfs beter! Ik kijk dan ook uit naar het derde deel rond de personages Gozert en Luna.


ISBN 9789047713784 | Hardcover met stofomslag | NUR 282 | 64 pagina's | Lemniscaat | 2 juni 2022
Leeftijd 7+

© Dettie, 20 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Boutje van de rommelberg
Mirjam Oldenhave


Boutje en zijn vader wonen in een huisje op wielen. Dat is voor veel mensen een probleem blijkbaar: ze worden overal weggestuurd. Ze mogen niet in een straat wonen en niet in het bos, het grote lege plein in de stad, daar mogen ze ook niet staan en zelfs bij de boer worden ze weggejaagd.
Vader Ed wordt er wat moedeloos van, al laat hij dat niet merken. Hij zoekt heel lang naar een geschikte plaats om te wonen.


En dan komen ze bij een grote, lege plek. Nou ja, leeg: er ligt heel veel rommel, maar wel schone rommel, geen vuilnis. Prima stekje!
Ed verft een nieuw bord met ‘Van harte welkom’ erop, want dat bord Verboden Toegang, dat willen ze natuurlijk niet!
Ze wonen er prima, vooral Boutje heeft het naar zijn zin, want hij is dol op knutselen en hier ligt zoveel materiaal!


‘Moet je nou toch zien, je kunt er een heel huis mee inrichten! Wat zeg ik? Een hele straat!’
‘Van wie is dit allemaal?’ vroeg Boutje.
‘Van niemand, alles is weggegooid. Ja hoor, dames en heren, zet je troep maar op de stoep!’ Ed keek handenwrijvend op zich heen. ‘We staan midden in het knutselparadijs.’


En: belangrijker: er is niemand die hen weg stuurt!
Toch loopt het fout. Als Boutje een gouden beeldje van een bokser vindt, en dat onder de grond verstopt tot Eds verjaardag aanbreekt, heeft hij geen idee wat hij gevonden heeft.
Maar hij snapt wel wat de politie zoekt als die op een dag aan komt zetten.
Helaas is dit het begin van een hoop ellende. Alhoewel: dat is het dan wel voor Ed, die namelijk in de gevangenis belandt, maar voor Boutje beginnen de avonturen. Hij leert allerlei mensen kennen, en ook dieren komen bij hem wonen. Tussen de nieuwe kennissen zit het meisje Sisi. Zij is reuze vindingrijk en ondernemend. Ze heeft een goede handelsgeest en helpt Boutje, gewoon omdat ze het leuk vindt op de rommelberg. Sisi is afkomstig uit de villawijk, waar ze spullen heeft zoveel als ze wil. Maar ze verveelt zich daar, ze is maar alleen.


Dit fantasierijke verhaal zit vol humor. Arm en rijk vindt elkaar zonder problemen op de rommelberg, en Boutje recyclet er al knutselend op los.  Ieder nieuw personage heeft een verhaal, en voegen meteen een avontuur toe aan het verhaal. Het leukste bij de dieren is de tweehoorn, die dol is op plankjes!
Bij de mensen is Sjan de leukste, hij is een heel aparte schoonmaker. Hij bezorgt een bijzondere brief.
Ach, je sluit ze allemaal in je hart, ze hebben een hart van goud en zijn gedreven.


Mirjam Oldenhave beschrijft het zoals zij dat uitstekend kan: eenvoudige taal, veel humor, absoluut niet hoogdravend als het om de opgestoken vingertjes gaat: reuze leuk om  voor te lezen!
En dan zijn er nog de typische illustraties van Rick de Haas. Stripachtige en deels in kleur. Maar precies in de stijl van het verhaal – want Boutje tekent zijn knutselfrutsels voor hij ze maakt – tekent de Haas in de kantlijn hoe Boutje te werk gaat. Met verklarende tekstjes erbij.
Als je de ongebreidelde fantasie van Boutje koppelt aan de tekenvaardigheid van de Haas, dan krijg je heel duidelijke tekeningetjes. Een hondenuitlater; een afdroogmachine voor mensen (eigenlijk voor een hele luie rijke mevrouw) een tuinkabouter die elke dag iets anders aan heeft… je kan het niet gek genoeg verzinnen!


Mirjam Oldenhave schreef meer dan veertig boeken. Acht daarvan werden de afgelopen jaren getipt door de Nederlandse Kinderjury en drie kregen een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. Haar bekende serie over Mees Kees werd maar liefst vijf keer verfilmd.
Boutje van de rommelberg kreeg een Bronzen Griffel 2022, met de kans op goud in oktober.


ISBN 9789021681894 | Hardcover | 168 pagina's | Uitgeverij Ploegsma | juni 2021
Illustraties van Rick de Haas | Leeftijd; voorlezen vanaf 5 jaar; zelf lezen vanaf 8 jaar

© Marjo, 5 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De Opblaasbende
Bijna lek!
Spetterende graphic novel over opblaasfiguren
Illustraties: Chris Danger
Tekst:
Beth Garrod & Jess Hitchman


Als je deze zomer niet zo veel zin hebt om lappen tekst te lezen en je bovendien in zomerse sferen verkeert, dan is dit boek perfect! (Als je gewoon zin hebt om te lachen mag het ook op andere momenten gelezen worden natuurlijk)
Je zal er alleen maar vrolijk van worden, want het is een dolle boel daar bij de Opblaasbende!
Wat voor bende dat is? 


Ze stellen zich even voor, de ‘personages’: het zijn opblaasfiguren: twee luchtbedden, de prikkelbare Cactus en de nuchtere Lynn; een zwemband, Donut geheten, die zacht en suikerzoet is; een strandbal, levendig natuurlijk: Watermeloen heet-ie; en een zitdrijver, knalroze, want dat is Flamingo. Het avontuur dat ze gaan beleven heeft te maken met de opening van een nieuw golfslagbad. Daar willen ze bij zijn natuurlijk. Maar ze zijn niet genodigd, en ze weten dat er twee vijanden rondlopen: de katten Krabber en Klauwer.
Als ze daar eenmaal binnen zijn – ze weten zeker dat het gaat lukken, maar hoe dan? – wil Flamingo meteen de kans grijpen om beroemd te worden. Een klein probleempje is er wel...
Die katten? Ja, die ook. Maar Flamingo heeft een fobie…


Dit is een graphic novel, een getekend verhaal dus. Er zit wel een verhaallijn in, dat over het golfslagbad, maar er wordt regelmatig over andere dingen verteld, eh, getekend. Dat is soms wel verwarrend, vooral in het begin. Ook zijn er de (woord)grapjes tussendoor, die niet altijd met het verhaal te maken hebben.
Het maakt niet uit: laat alles gewoon over je heen komen, dan volgt de logica vanzelf!
Doldwaze avonturen van een stel opblaasfiguren, hoe verzin je het!


De karakters - als je daarvan wil spreken - zijn consequent, en er zit een spanningsboog in het verhaal. Vriendschap speelt een grote rol.
Het enige nadeel is dat de letters in een nogal klein lettertype staan. Het boek is bedoeld voor jonge kinderen is, en dan zou het makkelijker zijn als ook de typografie meer aangepast is. Maar de tekeningen zijn grappig, en spreken vaak voor zich.
Een lekker zomerboek!


ISBN 9789493236349 | Hardcover | 128 pagina's | Uitgeverij Witte Leeuw | juni 2022
Vertaald uit het Engels door Marjolein Algera | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

De drakenleerling
Drakenstorm deel 1
Alastair Chisholm


De elfjarige Tomás werkt graag samen met zijn vader in de smidse. Hij wordt immers ook smid?
Op het moment zijn ze hard aan het werk om drakenzwaarden te maken. Waarom heeft de koning die eigenlijk nodig? Er zijn toch helemaal geen draken meer in het land?
Ooit, ja, ooit waren er in Draconis draken die samen leefden met de mens. Samen verdedigden ze de stad Rivven. Tot de Drakenstorm uitbrak. Daarna trokken alle draken zich terug, en mensen wisten op een gegeven moment niet eens meer dat ze er ooit geweest waren!
Maar dan… is het een visioen? Is hij oververmoeid? Wat is dat wat hij ziet in de vlammen?


‘Tomásssss, klonk het sissend. Toms mond viel open.
‘Maak je klaar, Tomásssss..’
‘Tom! Tomás, wat doe je?’ Tom knipperde met zijn ogen en keek op. Vader stond met gefronste wenkbrauwen naar hem te kijken. ‘Gaat het wel goed met je, zoon?’
‘Ik dacht…’ Tom tuurde n het vuur, maar er was niets bijzonders meer te zien. ‘Ik dacht dat ik iets zag.’ mompelde hij.


Maar het was dus echt. Tomás heeft echt een draak gezien!
Hij wist het niet, maar hij is een drakenziener. Dat vertelt Malik hem, die hem onder voorwendselen meelokt. Maar dat wordt nog wat: draken zijn verboden in Rivven. Als hij mee wil met Malik om opgeleid te worden, zodat hij zijn eigen draak kan oproepen, hem kan verzorgen en nog meer, dan moet hij zijn vorige leven vergeten. Tom beseft nog nauwelijks wat er allemaal gebeurt, en gaat mee met Malik. Hij leert nieuwe vrienden kennen, die ieder een eigen draak hebben. Ook zijn eigen draak meldt zich. Geen hij trouwens, IJzerschild is een dame.
Maar het moment komt:


‘Je moet een keuze maken,’ Berin zuchtte. ‘Als je echt een drakenziener wilt worden, dan moet je draak het belangrijkste in je leven worden. Belangrijker zelfs dan je thuis. Belangrijker dan je vader en moeder.’


Nooit meer zijn ouders zien? Geen smid worden zoals zijn vader?
Een onmogelijke keuze. Zeker nu IJzerschild al een vriendin geworden is.


Een leuk fantasyboek voor jongere lezers. De echte avonturen moeten nog komen waarschijnlijk, dit is echt zo’n eerste inleidend verhaal. Je leert de personages kennen, met hun draken, en hoe je met die laatste om moet gaan. Het maakt nieuwsgierig naar de avonturen die beleefd kunnen gaan worden. Er gebeurt wel iets spannends natuurlijk in dit eerste deel.
Er zijn wat kleine tekeningetjes her en der, meer op het moment dat de draken voorgesteld worden. De omslag is pakkend!
Leuk verhaal, maar er is dringend behoefte aan meer!


Alastair Chisholm (Edinburgh) is auteur en puzzelmaker. Zo schreef hij onder meer boeken over Japanse puzzels als Sudoku en Kakuro. Drakenstorm is het eerste boek van zijn hand dat vertaald werd in het Nederlands.


ISBN 9789025882105 | hardcover | 83 pagina's | Uitgeverij Leopold | december 2021
Vertaald uit het Engels door Laurent Corneille | Illustraties van Daniëlle Futselaar | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Lijfje en ik
illustraties: Bregje Iding
Tekst: Wim Geysen


"Dit verhaal is geschreven op vraag van en in overleg met Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen, het vertelt en verbeeldt het verhaal van de levenslustige Pia en haar onafscheidelijke metgezel 'Lijfje'. Samen ontdekken zij de hun omringende wereld en leren wat fijn is en wat niet.
Ook Pia’s mama, papa en haar grote broer passeren de revue, net als haar klasgenootjes en hun belevenissen in de knuffelhoek, de wc en het zwembad.
Het is een vrolijk verhaal dat praat over lichamelijkheid, grenzen stellen en jezelf mogen zijn."


Dit bovenstaande is deels te lezen op de website van de schrijver Wim Geysen en deels op de informatiepagina van de uitgever. Je verwacht dus een boek dat aankaart wat gewenst en ongewenst gedrag is en wat op gebied van lijfelijkheid prettig aanvoelt en wat niet. Dat is altijd een goed idee, kinderen leren zo grenzen te trekken.


We zien bijvoorbeeld Pia met haar moeder in bad, dat is prettig en gezellig. Pia leert ook het verschil tussen een zoen die je iemand uit dankbaarheid geeft en een zoen die net even anders is, zoals op je mond. Pia vindt dat laatste wel een apart gevoel geven, want het is Ward die dat doet en hij is leuk. Er is een meisje in Pia's klas die zich afzijdig houdt en liever niet aangeraakt wordt. We lezen over Bert die lachend van het toilet af komt.


Dit is mijn piemel roept hij luid
hij steekt zijn plasser stoer vooruit
Ik schrik ervan en gil jij kapoen
lijfje weet niet wat te doen.


Ook in het zwembad is iedereen anders, de een kleedt zich ongegeneerd om de ander durft amper haar lijf te laten zien.


Je zou zeggen dat het een fijn boek is dat allerlei nuances aangeeft in manieren van aanraken en omgaan met jouw en een anders lijf. Je zou zeggen dat kinderen daarvan kunnen leren, zodat zij duidelijk weten wat ze wel of niet moeten accepteren van een ander. Prima zou je denken.

Maar... de manier waarop het verhaal gebracht wordt, de taal, is erbarmelijk.
De tekst is in tenenkrommend rijm geschreven waardoor de hele essentie van het verhaal verdwijnt. Door de rijm, die op een ontzettend krampachtige manier rijmend gemaakt is, valt het hele verhaal  en de samenhang uit elkaar. Het doel van dit boek is in feite verdwenen door deze onmogelijke vorm van schrijven. Lijfje lijkt ook een apart persoon en niet een onderdeel van Pia of een ander kind.


Mogelijk als je de onderwerpen in een klas of groep bespreekt dat je in kan haken op bijvoorbeeld het verschil in vormen van zoenen en dergelijke. Maar als leesboek is het boek geen aanrader. Dat wordt voor een kind te onduidelijk en is het een soort versjesboek met hier en daar vrij moeilijke woorden.
De afbeeldingen zijn aardig maar spreken niet erg aan.
Het hele boek voelt een beetje knullig aan.
Jammer, het idee is zo goed, maar de uitvoering laat erg te wensen over.


ISBN 9789462671959 | Paperback | 40 pagina's | Uitgeverij EPO | NUR 210/226 | september 2019
Leeftijd tot ca. 8 jaar

© Dettie, 26 juli 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Ontploffende kevers en opblaasbare vissen
Tracey Turner

De ik-figuur van dit bijzondere boek is Sam Siebel. Hij vertelt niet veel over zichzelf, behalve dat hij twee wandelende takken als huisdier heeft, en sowieso gefascineerd is door dieren, speciaal bijzondere dieren.


Zijn wandelende takken heten Takkie en Jakkie. Ook heeft hij een hamster, Letty, en een goudvis, Bob genaamd. Omdat hij dol is op het verzamelen van fascinerende feiten springt hij van de hak op de tak, het hele boek door. Op een en dezelfde pagina kan het gaan over een goudvis, het hoogste flatgebouw ter wereld, een hagedis die over water kan lopen, over zijn broer en zus, over de hertog van Northumberland en over flamingo’s!
Maar steeds grijpt hij terug op de hoofdlijn: Takkie en Jakkie. Daar leren we vrij veel over, vooral als Takkie ineens verdwenen is! Hij zit niet in het vivarium, en Sam heeft echt heel goed gezocht in de slaapkamer, in alle lades, de woonkamer en de badkamer (maar hoe kan hij daar nu zitten?)
Intussen vliegen zijn gedachten van hot naar her en vertelt hij over van alles en nog wat:


Over de bombardeerkever ‘die een levend giftig waterpistool’ is. In zijn lijf zitten twee chemische stoffen die hij kan doen ontploffen als hij in gevaar is.
Over de kogelmier die de pijnlijkste steek van alle insecten heeft.
Over egels die onder de vlooien zitten.
Over vampiervleermuizen die ook echt van bloed leven.
Over het giftigste dier ter wereld: de geelgouden gifkikker.
Over de komodovaraan, de schildpad, maar ook een hond of een kat.


Hij vertelt dan de meest bijzondere feiten, maar misschien weet hij je zo te interesseren om meer te lezen over de dieren die hij noemt.
Enne, Takkie? Waar die nou gebleven is?


Dit boek is een mix van een verhaal en heel veel feiten, met heel veel tekeningen, alles in groen, grijs en zwart. De feiten staan vaak in kadertjes, met achterin de top tien van meest interessante feiten. En gelukkig is er ook een index, heel handig met een boek als dit.


Tracey Turner (1971) schreef al meer dan zeventig boeken, vooral voor kinderen, over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het universum en beroemde schrijvers tot scheldwoorden en dodelijke gevaren. Veel van haar titels zijn bestsellers. Ze is ook redactrice en werkte jarenlang mee aan de Horrible Histories-serie.


ISBN 9789047714057 | Hardcover | 96 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | juli 2022
Vertaald uit het Engels door Steven Blaas | Illustraties van Andrew Wightman | Leeftijd vanaf 7 jaar

© Marjo, 5 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Een paard met een strik om
Illustraties: Julie Vangeel
Tekst: Stefan Boonen


'Van ruilen komt huilen' wie kent het spreekwoord niet. Maar dat je door ruilen de meest bijzondere dag kunt beleven, dat weten heel veel kinderen niet.
Gelukkig is er nu het boek van Stefan Boonen waardoor je kunt zien, hoe leuk ruilen kan zijn.


In het boek ontmoeten we Vik die van de postbode een pak krijgt, er zit een wolf in! Maar wat moet hij nou met een wolf?
Gelukkig komt er net een agent met een klein meisje aanlopen.


Hee daar, jij daar?
Wat moet jij met de wolf? [...]

'Ik moet niks, 'zegt Vik.
'Ik wil die wolf niet eens.'
'Niet? Dan wil ik die wolf wel. Mag het?'
Vik knikt. 'Ja hoor.'

'Neem jij dan dit meisje?' vraagt de agent.
'Ze mag terug naar haar oma. Okay?'


Oma is zo blij dat het meisje terug is, dat Vik een heuse supersnelle sportwagen krijgt. Maar dat duurt niet lang, twee boeven willen die sportwagen wel en als dank krijgt Vik een goed rapport met negens en tienen! Nou dat is balen. Maar daar komt een mevrouw aanlopen...


De hele dag door ruilt Vik van alles, hij krijgt een luchtballon met een mandje eronder, een boot, koekjes, een emmer, een paard. Hij ontmoet ook nog eens heel bijzondere mensen, veel rovers! en de koning, een taartenbakker en nog veel meer aparte figuren.
En dan is de dag om... En nu is de vraag, waarmee komt Vik uiteindelijk thuis?


Het is een knotsgek boek, waarin alles kan. Maar de tekst is net zo 'gek', de letters zoefen en zwieren en blazen en gieren. En samen is het gewoon een heerlijk boek, dat in sneltreinvaart van de ene ruilactie in de andere valt.
En als je het boek uit hebt, dan mag je het boek ruilen voor een foto met veertig rovers!


ISBN 9789464018165 | Hardcover | 48 pagina's | Pelckman uitgevers | juli 2022
Leeftijd 7+

© Dettie, 29 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lotje Later
Cees van den Berg


Lotje is bezeten van viool spelen, het is haar lust en leven. Ze heeft al vijf haar les van Juf Krabbenbak, een uitstekende vioollerares, die zelfs een eigen Krabbenbakhouding heeft bedacht. Maar helaas... Lotje speelt heel erg afgrijselijk vals! Ondanks dat ze trouw oefent en altijd studeert op wat de juf aan huiswerk opgeeft, het blijft vreselijk klinken. Zo erg zelfs dat juf Krabbenbak altijd stiekem oordopjes in doet tijdens de lessen en buiten de wereld helemaal verandert als Lotje speelt:


"Mensen grimassen alsof ze pijn hebben. [...] In een mum van tijd is het park leeg.
In de wijde omtrek worden deuren en ramen met een zwaai gesloten. Alle dieren in de directe omgeving maken dat ze wegkomen. Bloemen trekken zich van schrik terug in de grond. Van sommige bomen komt de boomschors spontaan los. In het hele park is geen mens of dier meer te bekennen."


Maar Lotje blijft zeggen dat dat ze volgens haar goed op weg is...
Arme Lotje.

En dan op een dag gebeurt het, Lotje ontmoet een man die met zijn woonwagen en paard voorbijkomt. Hij ziet haar viool en vraagt of ze wat wil spelen en dat doet ze. Het arme paard schrikt zo dat hij probeert zijn hoeven in zijn oren te stoppen. Maar de man luistert en geeft haar een tip en dan... gebeurt het wonder. Lotje speelt de sterren van de hemel! Ze is zo blij dat ze zich gelijk opgeeft voor het Koningin Máxima concours...

Natuurlijk loopt het heel anders, het kan gewoon niet dat ze ineens zo prachtig speelt. Of toch wel? Wie dit boek leest, zal het weten.

Heerlijk gezellig boek over een klein doorzettertje met één enorme fan, die ondanks Lotjes gekras (spottend kraslot genoemd) in haar de mooiste en beste vioolspeelster ziet die er bestaat. Naast het vioolspel, speelt er nog iets mee en dat is... een klein beetje magie.


ISBN 9789047713548 | Hardcover | 157 pagina's met zwart-wit afbeeldingen | Lemniscaat | juli 2021
Leeftijd 8+

© Dettie, 17 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het magische zwemparadijs met de verboden glijbaan
Ilona de Lange

‘Hij kan met zijn moeder over alles praten, van ingegroeide teennagels tot zijn zorgen over het klimaat, maar er zijn bij hem thuis twee onderwerpen taboe. Laat dat nou net de twee dingen zijn waar hij het over wil hebben: zijn vader en Aquapark Atlantis.’


Ravi is jarig. En daar hoort natuurlijk een cadeautje bij. Het ligt op tafel. En het ziet er uit alsof er precies dat in zou kunnen zitten wat hij zo vurig wil.
Er stond niets anders op zijn wensenlijst, en hij heeft het heel vaak gezegd:  hij wil namelijk naar Aquapark Atlantis, een enorm zwemparadijs, waar hij nog nooit geweest is, terwijl dat notabene om de hoek ligt. Zijn moeder zegt altijd dat het te duur is.


Zou ze nu toch overstag gegaan zijn? Zitten er in het pakje echt kaartjes voor Atlantis? Maar tot zijn grote teleurstelling zijn het voetbalkaartjes voor een wedstrijd van het Nederlands elftal. Iedere voetballiefhebber – en dat is Ravi heus wel - zou een gat in de lucht springen, maar dit is een enorme domper voor hem. Zijn buurmeisje Jamila vindt het wel heel leuk, en ze nodigt zichzelf uit om mee te gaan!
Maar wat in zijn hoofd zit zit niet in zijn… eh…en Ravi gaat toch!
En Jamila is bereid om hem te helpen, en zij schakelt haar tante Adora in. Een gouden greep!! Dat is een toffe tante, het kan niet gek genoeg voor haar!


‘Ze is blijven hangen in haar stoutste fase’.


En dan is hij er! In dat zwembad waar je wel dertien glijbanen hebt, allemaal even fantastisch!
Ravi heeft de plattegrond van tevoren zo goed bestudeerd dat hij er de weg al kent. Er gaan wel verhalen rond dat het er zou spoken, maar daar maken ze zich niet druk om. Flauwekul toch?
Maar er gebeuren toch wel vreemde dingen. Daar wil hij meer van weten, want ook hem is iets vreemds overkomen.


En zo ontmoeten ze Rob, een man die in een rolstoel zit na een ongeluk in het zwemparadijs. En hij vertelt hen dingen waardoor Ravi besluit midden in de nacht in te breken: hij wil weten wat er gaande is!


Ilona de Lange fantaseert er op los, terwijl het allemaal toch heel realistisch blijft. Bijna dan toch.
Razendsnelle glijbanen in allerlei vormen met leuke verhaaltjes erbij. Maar morse met waterdruppels? Badmeesters die in opstand komen?
Een heerlijk verhaal, lekker spannend, en veel humor!


Ilona de Lange (1980, Zoetermeer) werkt als communicatieadviseur maar tussendoor schrijft ze. Dat resulteerde in 2019 in haar debuut over een miljonairskind: Het geheim van het onderhuis. Daar verschijnt intussen het vierde deel al van.


ISBN 9789025883126 | Hardcover | 160 pagina's | Uitgeverij Leopold | juni 2022
Illustraties van Micky Dirkzwager | Leeftijd vanaf 9 jaar

© Marjo, 4 augustus 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

 

Een warm nestje
illustraties: Eline van Lindenhuizen
tekst: An Swerts


Als de man van het dierenasiel met een heel lieve hond op school is, komen bij Laura heel veel vragen omhoog. Vooral omdat de man gezegd heeft dat alle honden het liefst een baasje zouden willen hebben en lekker in een huis willen wonen.
Heeft een hond in een asiel wel een warm plekje? En een eigen dekentje? En wat gebeurt er als ze ziek zijn? Worden ze wel geknuffeld?


Laura is er een beetje van slag van. Zovéél honden willen een eigen huisje, kan ze nou niets doen? Maar oma zegt dat ze zich niet zo druk moet maken. 'je moet wat harder worden,' zegt ze. Gelukkig snapt opa haar wel. Hij zegt: ‘Laura is prima zoals ze is. Ze is gevoelig, dat wel. Maar daar heeft de wereld behoefte aan. Waren er maar meer mensen zoals zij.’
Toch moet Laura steeds aan de honden denken. Maar ook mama wil écht geen hond, toch heeft mama wel een heel leuk plan! Ze gaan op zondag wandelen met de honden uit het asiel. Elke zondag een andere hond!


Maar gevoelig als ze is, wil Laura liever nog meer doen. Mensen moeten honden adopteren! Dat is veel beter voor ze. En dan weet haar vriendje Robbe ineens wat ze kunnen doen! En het blijkt een enorm succes!


Een mooi verhaal - uit de pleisterserie - dat een beetje uitlegt hoe dingen bij kinderen die hooggevoelig zijn binnenkomen. Laura is zo aangegrepen door het bezoek van de dierenasielman dat ze nauwelijks kan stoppen met denken eraan. Ze vindt het zo vreselijk zielig voor de honden, ze móet wat doen om weer een beetje rust te krijgen.


Achterin het boek staat een toelichting geschreven door Elke Van Hoof. Zij is klinisch psycholoog en heeft zelf twee boeken over hoogsensitiviteit geschreven.
voor ouders en begeleiders.
Dramatherapeut Bieke Geenen, schrijfster van het boek Hoogsensitief ouderschap, gaat op een duidelijke en toegankelijke manier in op het verhaal. Zij vertelt o.a. waarom Laura zo reageert en wat een kind als Laura nodig heeft om toch haar rust te krijgen omdat hooggevoelige kinderen moeilijker tot rust komen.
En verder zijn er nog tien gouden tips voor de ouders, begeleiders of leerkrachten van Ilse Van den Daele - oprichtster HSP Vlaanderen - .


Dit alles vormt opnieuw een verhelderend en compleet boek over een onderwerp die lastig voor sommige kinderen kan zijn.
Fijn dat die Pleisterboeken er zijn.


ISBN 9780044845495 | Hardcover | 48 pagina's | Clavis | april 2022
Afmeting: 26,8 x 25,7 cm | Leeftijd 6+

© Dettie, 1 augustus 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een pony met streken
Sam Verhoeven


Wat leuk: Stip waarover dit verhaal gaat bestaat echt!
Voor het verhaal begint zie je een foto van de Shetlandpony. Daar staat bij dat hij kampioen ontsnappen is en graag door de modder rolt. En dat hij vanzelfsprekend van lekkere hapjes houdt.
Je kan hem kennen van de bioscoopfilm Fien & Teun en op YouTube kan je filmpjes over Stip bekijken. Het leukste is dat je hem in het echt bij Avonturenboerderij Molenwaard kunt bezoeken!
Maar eerst het verhaal:

Emma is samen met Mads ponyverzorger van Stip. Dat is een klusje dat ze graag doet, ze is dan ook heel vaak op de boerderij te vinden. Stip kan ook goed luisteren: Emma vertelt hem dingen die haar dwars zitten.


En nu is dat de spreekbeurt op school. Ze vindt dat doodeng! Vorig jaar was ze ineens alles wat ze wilde vertellen kwijt, toen ze eenmaal voor de klas stond. En ze weet voor deze nieuwe beurt ook nog geen onderwerp…
Ha, daar weet Stip natuurlijk wel raad op: is hij zelf immers niet het beste onderwerp dat Emma kiezen kan?


Als Mads dan met een fantastisch idee komt, vindt Emma haar zelfvertrouwen weer terug. Zo moet het lukken! Mads gaat filmpjes maken van hoe zij de pony verzorgt, en als ze daar dan meteen alles bij vertelt, prima toch? Want dan kijken de kinderen niet meer naar haar…
Dus gaan ze aan het werk: een filmpje over hoe je een pony borstelt, hoe je het beste eten aan kunt bieden, hoe je de pony zadelt. Het worden hele leuke filmpjes, en Stip werkt goed mee.
De boerin vraagt Emma en Mads of ze de pony willen verzorgen als zij er een paar dagen niet is. Natuurlijk doen ze dat! Fluitje van een cent toch?
Dat het toch iets lastiger is als het gaat  om een pony als Stip, ok. Maar dat Emma’s spreekbeurt in het water dreigt te vallen?


Leuk verhaal voor kinderen die dol zijn op pony’s. Maar ook voor kinderen die dat niet zijn: het is een leuk verhaal, een vrolijk avontuur over een eigenwijze pony en een meisje dat onzeker is.
Je leert op een speelse manier van alles over het verzorgen van pony’s.
Overal op de pagina’s staan attributen afgebeeld die je daarbij nodig hebt. Ook zijn er hele leuke tekeningen van Stip en de kinderen.


Sam Verhoeven is een paardenliefhebber en deelt haar passie graag met kinderen. Ze maakte al eerder boeken over Stip. Een leesboek voor jongere kinderen, een handboek en een doeboek.


ISBN 9789493236318 | Hardcover | 48 pagina's | Uitgeverij Witte leeuw | juli 2022
Illustraties van Nick Driessen | Leeftijd vanaf 8 jaar

© Marjo, 31 juli 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER