Non-fictie

Jan Weiler

http://www.janweiler.de

http://www.hafenbrak.com

 

Het puberdier
Jan Weiler


Voor je het weet is dat lieve meisje, jouw dochtertje, dat zo heerlijk tegen je aan kon leunen tijdens het voorlezen, verandert in een puberdier, die volledig haar eigen gang gaat.
Jan Weiler heeft deze metamorfose met verbazing, ontzetting, frustratie én veel humor gadegeslagen en ondergaan en wij mogen gelukkig meegenieten met deze getormenteerde maar liefdevolle vader.

Hij had zich voorgenomen een coole vader te zijn die goede gesprekken met zijn dochter zou voeren over de gevaren van het leven. Hij zag voor zich dat ze samen naar concerten zouden gaan en dat hij vreselijk zou genieten van haar groei naar volwassenheid. Maar voor deze dingen zijn twee mensen nodig. En puberdieren en ouders zijn een match die niet klikt, zij zullen zelden gelijke raakvlakken hebben laat staan met elkaar optrekken, omdat een puberdier dat vol afschuw afwijst.
Een enkele keer mag vader mee winkelen en zowaar, ze vindt het SWAG, zoals ze appt naar haar vriendin. - Hij zoekt gauw op internet wat SWAG is en is verrast dat ze het dus blijkbaar wel cool vindt om met hem op stap te zijn - 's avonds stuurt ze hem zelfs nog een sms-je waarin ze hem XOXO't (kussen en omhelzen) en bedankt.


Maar dit zijn zeldzame momenten, het merendeel wordt vader heel ver weggehouden van haar activiteiten. Hij probeert haar leven te volgen via facebook, waar hij dan wel dan en dan niet bevriend met zijn dochter is. Eén verkeerde opmerking en hij wordt weer 'ontvriend'. Ook haar vriendjes worden nauwlettend gevolgd. Een enkele vindt hij wel leuk, een keer kraakte hij zelfs een jongen die hij wel geschikt vond voor zijn dochter helemaal af in de hoop dat zijn dochter dan dwars ging liggen en interesse toonde, maar zij had hem door en trapte er niet in.


Het puberdier blijkt ook een slaapdier te zijn, elke ochtend is het een wonder dat ze haar bus naar school haalt. 'ze slaapt met gemak 14 uur,' vertelt Jan Weiler ons. Soms maakt hij er zelfs een heel onderzoek van, noemt haar kamer en de huiskamer dan de testruimte en registreert, alsof het een proef betreft, hoe zijn puberdochter functioneert in haar habitat. Hilarisch om te lezen.


Het is gewoon een geweldig boekje waar menig ouderdier blij mee zal zijn. Ze zullen opgelucht ademhalen omdat blijkt dat niet alleen hun eigen puberdier zo afstandelijk, opstandig (en soms zo vreselijk lief) kan zijn. Kennelijk hebben veel meer ouders er last van.
Het is vooral de liefdevolle, registrerende blik en de milde humor die de schrijver hanteert wat het boekje zo aangenaam leesbaar maakt. Bovendien staan door het boek heen fraaie, strakmoderne, gekleurde illustraties van Till Hafenbrak
Kortom, het is puur genieten.


Jan Weiler (Düsseldorf, 1967) is journalist, columnist en schrijver.


ISBN 9789460031946 | Hardcover met leeslint | 127 pagina's | Uitgeverij Balans | september 2016

© Dettie, 20 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER