Non-fictie

Janneke Philippi

Heerlijk simpel
Ruim 100 makkelijke recepten voor ieder moment
Janneke Philippi


'Heerlijk simpel' wil niet zeggen dat de gerechten in dit kookboek alledaags of sober zijn, integendeel, ze zijn bijzonder maar wel eenvoudig te bereiden. De bereidingstijd is veelal kort - ca. 15 -30 minuten -  (met enkele uitzonderingen) waarna eventueel de rijs- kook- of oventijd nog volgt.


Opvallend is dat het voorwoord ontbreekt. Geen inleidend praatje dus, we beginnen gelijk te koken maar daar is een kookboek dan ook voor. Bij de gerechten staan wél kleine opmerkingen, toelichtingen en/of tips van de schrijfster.
De recepten zijn opgedeeld in 6 categorieën, te weten; lunch. koffie, borrel, vooraf, diner, dessert.


De lunchrecepten zijn bijzonder, geen gegratineerd boterhammetje met kaas of ham maar gerechten waar je geheid indruk mee maakt. Zoals Florentijnse eieren met wilde spinazie (en Engelse -gekochte- muffins) of Piadina (tortillawrap) die in 10 minuten klaar is en er heel luxe en gevuld uitziet. Verder de Romanescoquiche of Waterkers-yoghurtquiches en diverse erg smakelijk uitziende soepjes zoals o.a. de Pompoen-roquefortsoep, Wittebonensoep, Groene tomatensoep. De sandwiches ontbreken echter niet, evenals diverse 'saucijsen'broodjes met verschillende vullingen.


Als je de gerechten voor bij de koffie maakt, dan kun je verzekerd zijn van veelvuldig koffiebezoek, zo smakelijk zijn ze allemaal. Bovendien ziet het er allemaal nog eens prachtig uit ook. Vooral de Yoghurtplaattaart met gekonfijte citrus is werkelijk een pláátje. De Panbrownies zijn eveneens een streling voor het oog (en tong) evenals de Chocotwisters... het is jammer dat niet van alles een foto bij de recensie te voegen is, maar ook de walnoot- frangipanetaart is een waar kunststukje om te zien en is - als je de ingrediënten leest - ook niet te versmaden. Eigenlijk zou je alle deze gerechten wel willen maken... en dat zal vermoedelijk ook gebeuren.


En dan komen we aan bij het borreluurtje met de bijpassende hapjes, gerechtjes, zelfgemaakte borrelnootjes etc.


"Het liefst borrel ik met wat voorhanden is. Geen opgedirkte hapjes met eindeloos veel ingrediënten maar een stuk kaas met een snelle bessenchutney, speltpizza met daslook en buffelmozzarella of gegrilde pimientos de padrón. of kruidenboters of hummus met brood, altijd goed."


Meldt de schrijfster ons, om vervolgens met de recepten van heerlijke kruidenbotertjes te komen of kleine kroketjes, inderdaad de speltpizza, borreltosti's (met gegrilde bosui en courgette), kibbeling van garnalen met basilicum-limoenmayonaise, hummus, de pimientos etc, etc.


De voorafjes zijn divers, te beginnen met lekker chique zoals; Gegratineerde oesters met parmezaan-muntboter, Artisjok-uigratin, Gerookte eendenborst met avocadomayonaise, Vitello tonato (met kalfstong) maar ook gerechten met eenvoudigere ingrediënten zoals onder andere Champignons à l'escargots, ham met fruit, coeur de boeuf tomaten met buffelmozzarella en venkelolie. Heerlijk, heerlijk.


Ondertussen ben ik ook wel nieuwsgierig naar de recepten voor het diner na al die overheerlijke gerechten die je doen watertanden.
Dit hoofdstuk begint met visgerechten zoals bijvoorbeeld; Gebakken roodbaars met zilte zeekraalstamppot, en ook de selderdauphinois met anjovis lacht je toe vanaf de foto.
In verhouding staan er weinig vleesgerechten in, maar wel erg aantrekkelijke pasta- en groentegerechten. Vooral de geroosterde aubergineschotel ziet er heerlijk uit en is inderdaad- net als de andere recepten - erg makkelijk te maken.
Ik mis overigens wel tips over wat er eventueel bij de dinergerechten geserveerd kan worden, zoals bijvoorbeeld (geroosterd) brood, aardappelen, salade etc.


De desserts zijn altijd mijn favoriete gedeelte, en ook hier is het weer zeer aanlokkeijk. Het begint al met het omgekeerde rabarbertaartje (bereiden 20 minuten, oven 20 minuten) gevolgd door een ganache, galette met limoncellocrème en gebakken aardbei!, fritata dolce met kersen, espresso-panna cota met amandelsaus en nog veel meer lekkers. Te erg... Het wordt nog moeilijk kiezen...


Bij alle recepten staan de - weinige - ingrediënten duidelijk weergegeven in een aparte lijst. De recepten zelf worden stapsgewijs beschreven, waarbij de opeenvolgende belangrijkste handelingen dik gedrukt zijn. Onderaan het recept staat de bereidingstijd, de wachttijd en/of de oventijd.
De foto's in het boek zij erg mooi gestyled en doen alle gerechten goed uitkomen.


Opvallend is dat er erg weinig tot geen zout in de gerechten gebruikt wordt. Dat wordt door de verdere ingrediënten goed gecompenseerd.

Kortom, een uitstekend, mooi verzorgd, kookboek waar menigeen veel plezier aan zal beleven. Ik weet zeker dat ik het vele malen zal gebruiken, juist omdat het allemaal relatief eenvoudig te bereiden is.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Ook schrijft ze recepten voor veel tijdschriften. Ze heeft een maandelijkse rubriek in een foodmagazine. Samen met haar man, foodfotograaf en vormgever Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken.


ISBN 9789059567597 | Hardcover | 256 pagina's | Uitgeverij Fontaine | oktober 2017

© Dettie, 22 september 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER