Non-fictie

Stef Smulders

Italiaanse toestanden
Leven & overleven in Italië
Stef Smulders


Vanwege een studie vertrokken Stef en zijn echtgenoot Nico voor een half jaar naar het Italiaanse universiteitsstadje Pavia. Maar al na een paar weken begon het te kriebelen, ze waren namelijk onmiddellijk verliefd geworden op het mooie wijngebied Oltrepò Pavese iets ten zuiden van Pavia. Daar zouden ze wel willen wonen en de geheime wens om een Bed & Breakfast (B & B) te beginnen stak ook weer de kop op. En zo kwam het dat ze al snel met makelaar Olita in zee gingen om eens te kijken naar huizen in die omgeving. Het was gelijk raak, het tweede huis had het helemaal. Twee ruime appartementen én een fabelachtig uitzicht. Dit moest het worden!

De keus was dus snel gemaakt maar nu de rest nog... de onderhandelingen - en veel meer - moesten in gang gezet worden. Als eerste werd er een deskundige ingeschakeld die die staat van het huis zou beoordelen. Ook de afmetingen van het bijbehorende stuk grond die volgens het kadaster bij het huis hoorden zou door de man opgemeten worden zodat Nico en Stef precies wisten wát ze kochten. Tot hun grote geluk bleek het stuk land veel groter dan de makelaar had aangegeven! Het huis was in prima staat, er waren er geen bestemmingsplannen voor het gebied en het beginnen van een B & B was eveneens toegestaan. Kortom, niets stond de twee mannen meer in de weg... dachten ze...

Maar voor de grote, grauwe betonnen kolos die ze gekocht hadden, die in feite goed bewoonbaar was, hadden de heren plannen, grote plannen, mooie plannen. Daar moesten wel papieren voor aangevraagd worden en een bouwplan is ook wel handig. Ze wisten precies wat ze wilden maar nu moesten ze nog een een aannemer en een architect zien te vinden die di fiducia, te vertrouwen, zijn.  Na hun ervaringen met makelaar Olita waren ze wat voorzichtiger geworden.


Uiteindelijk vinden ze ingenieur Cassani, die een rots in de branding zal worden want de 74-jarige aannemer Torti, blijkt een halve dictator, die al vloekend en scheldend alles en iedereen in de gaten houdt. Het grootste minpunt van Torti is dat hij slecht kan opmeten, héél slecht kan opmeten. Torti is iedereen tot last, hij weet het altijd allemaal beter - niet dus - en de werkzaamheden duren veel langer dan gepland. Stef en Nico twijfelen regelmatig of het allemaal wel goedkomt. 
En dat komt het, maar de manier waarop het allemaal  tot stand gekomen is, heeft (soms letterlijk) veel voeten in aarde gehad.


Stef Smulders weet op een smakelijke manier de avonturen rond de koop en het verbouwen van het huis te vertellen. De enorme papierwinkel waar ze doorheen moeten, zorgen voor opmerkelijke verhalen. Maar ook de omwonende landeigenaren die zo hun eigen onderlinge vetes hebben - en zelfs Stef en Nico ongemerkt daarbij betrokken bleken te hebben - zorgen voor smeuïge vertellingen. Een enkele keer lijken de verhalen af te stevenen op herhaling, vooral rond Torti met zijn extreme gedrag, maar gelukkig voelde Stef Smulders dat goed aan en verandert hij regelmatig van onderwerp en bespreekt dan bijvoorbeeld de proefkooklessen bij een plaatselijk restaurant omdat hij zijn B & B gasten de mogelijkheid tot het maken van authentieke ravioli wil aanbieden. Een andere keer vertelt hij over een leuke toevallige ontmoetingen om via deze omwegen weer terug te keren naar de perikelen rond het huis.


Wat ik wel miste zijn foto's, het was leuk geweest als we de vorderingen rond de veranderingen in en rondom het huis ook visueel te hadden kunnen volgen, maar gelukkig zijn op de website van de heren wel foto's rond de verbouwing te vinden. Als je die ziet besef je pas goed wat voor heidens karwei het geweest is. De grauwe kolos is veranderd in een vriendelijk ogende, warmterra gekleurde, schitterende villa, waar zelfs het uit Nederland meegebrachte opvouwbare zwembad zijn fraaie plek heeft gevonden. De due padroni zoals ze zich noemen in Italie hebben hun draai gevonden. De klus is geklaard. De B & B is geopend en nu is het tijd om te genieten.


ISBN 9789462035300 | Paperback | 266 pagina's | Uitgeverij Boekenbent | maart 2014

© Dettie, 6 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER