Nieuwe boekrecensies

Het herwonnen paradijs
Halldór Laxness


Achterflap: Op een dag wordt op de boerderij van Steen een veulen geworpen. Steens kinderen zijn in de wolken over het paardje, dat ze Krapi noemen. Krapi groeit uit tot een oogverblindend mooi 'sprookjespaard' waarmee het gezin, dat met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen, grote bewondering oogst.
Tijdens een staatsbezoek van koning Christiaan van Denemarken aan IJsland geeft Steen de schimmel, zijn enige bezit, aan de koning cadeau. De koning wil hem er rijkelijk voor belonen, maar de boer heeft geen dingen nodig die koningen hem kunnen aanbieden. Steen is op zoek naar iets anders, maar wat dat 'iets' is kan hij niet benoemen. Tot hij een mormoonse bisschop ontmoet, die hem doet geloven dat het paradijs op aarde in het Amerikaanse Utah ligt.


Het hele boek draait om steen. Steen woont op Helling onder Steenhelling, zijn stenen muurtjes zijn de meest perfecte in de omgeving. Zijn dochter heet Stena en diens zoontje Steentje.
Steen volgt de bisschop naar Utah en wordt daar steenbakker. Met die stenen bouwt hij weer huizen en muurtjes, maar eigenlijk bouwt hij aan het geluk. Op IJsland wil het niet lukken en ook in Utah gaat het niet vanzelf. Uiteindelijk keert hij terug naar zijn basis, waar zijn huis en zijn muurtjes in puin liggen en de helling vol brokken steen en daar begint Steen opnieuw te bouwen.


Dit is het verhaal van een man, die geen geld of goed najaagt, maar denkt met goedheid en hard werken het geluk te kunnen verdienen. Telkens stoot hij zijn neus. Als hem al iets wordt aangeboden is het goud of goederen, alleen de bisschop belooft hem geluk in het aards paradijs in Amerika. Helaas worden ook daar mensen verstoten en weggejaagd.


Een boek met die typische Laxnessiaanse ironie, vooral wat betreft zijn land en landgenoten: alle IJslanders zijn verwant aan koningen en keizers, sommige zelfs aan de helden uit de saga's. En, wanneer de bisschop op IJsland van zijn boeken is beroofd: "Dat was toch de overheid?" "Op IJsland zijn er nooit andere dieven geweest dan de overheid."
Ik vond het een heel mooi boek!


ISBN 9789044503388 | Hardcover | 284 pagina's | Uitgeverij De Geus | 2004
Herdruk in december 2015 Vertaald door Marcel Otten

© Berdine, 23 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe glimlach van Aurélie
Nicolas Barreau


Aurélie woont en werkt in Parijs, waar ze een eigen restaurantje heeft. Ze kan er van rondkomen, en heeft er ook plezier in. Maar als het verhaal, dat ze als een terugblik vertelt, begint, is ze helemaal niet gelukkig. Haar vader is nog maar net overleden als ze op een ochtend een briefje vindt van haar geliefde dat hij een ander heeft, en als ze dan haar beste vriendin belt, roept die dat ze blij moet zijn.


Doodongelukkig dwaalt ze door de straten van Parijs. Haar leven is zinloos. De agent die een eenzame, sombere vrouw ziet staan op de brug over de Seine trekt dan ook niet zo’n vreemde conclusie, hij spreekt haar aan, en lijkt haar zelfs te volgen als ze wegloopt. Ze duikt een boekhandel in en stuit daar op het boek dat haar leven zal veranderen. ‘De glimlach van een vrouw’, geschreven door de Engelsman Robert Miller. Als ze er in begint te bladeren valt haar oog op de naam van haar eigen restaurant. Verbaasd koopt ze het boek, om thuis verbijsterd te ontdekken dat het niet alleen haar restaurant is dat beschreven wordt, ze is duidelijk ook zelf de vrouw om wie het gaat!  Wie is die schrijver? Ze neemt contact op met de uitgeverij en leert André Chabanais, de editeur, kennen.


Wat zij niet weet en wat hij ook voor anderen verborgen wil houden is dat hij zelf de schrijver is van het succesvolle boek. Dat succes heeft hem al in de problemen gebracht: ook zijn uitgever wil dat hij gaat regelen dat de schrijver naar Parijs komt! Maar Robert Miller bestaat helemaal niet!  Hoe gaat hij zijn uitgever tevreden stellen? En nu Aurélie er zo op gebrand is contact te krijgen met de schrijver, dat ze zelfs hem op de uitgeverij lastig valt, hoe kan hij haar daar van af brengen? Maar vooral: hoe krijgt hij haar zover dat ze voor hèm valt en die Miller vergeet? Want zij heeft inderdaad model gestaan voor zijn hoofdpersoon...


Natuurlijk is de ontknoping voorspelbaar, maar daar is niets mis mee in een feelgoodroman als deze, mits het goed en meeslepend geschreven is. En dat is het. Je ziet het allemaal gebeuren, als in een film, die het eigenlijk zou moeten worden.


Achterin staan de recepten, waarmee Aurélie haar schrijver wil veroveren. Je verwacht het niet, maar de schrijver is een Duitser. Hoe het precies zit weet ik niet, hij schijnt wel geboren te zijn in Parijs, en heeft aan de Sorbonne gestudeerd, maar hij schrijft in het Duits. Net als zijn mannelijke hoofdpersoon werkt hij in de boekenwereld. Nicolas Barreau is zijn pseudoniem.


ISBN 9789044348460| Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij The House of The Books | september 2015
Vertaald uit het Duits door Sylvia Wevers

© Marjo, 18 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Nora
Colm Tóibín


Nadat haar man Maurice vrij onverwacht is overleden, moet de Ierse Nora Webster het alleen zien te redden. Ze heeft vier kinderen waarvan alleen haar zoons Donal en Conor, nog thuis wonen. De bewoners van haar straat, Henry Street, en haar buurtje, bedoelen het goed met hun bezoekjes en goedbedoelde adviezen maar Nora wil het liefst met rust gelaten worden. Ze hoort iedereen beleefd aan maar ondertussen dwalen haar gedachten steeds weg naar de kinderen, Maurice, andere bezoekers.
Onder de bezoekers zitten ook May Lacey die voor haar zoon Jack aast op Nora's vakantiehuisje in Cush, een plaatsje aan de Ierse zeekust. Het huisje waar de familie een aantal zeer aangename zomers heeft doorgebracht. Nora besluit het aan Jack Lacey te verkopen. Ze vertelt het pas aan haar kinderen als de koop rond is. Het voelt als een opluchting, nu kan ze de auto houden en een paar andere spulletjes aanschaffen die hard nodig zijn.


In hun woonplaats Enniscorthy, kabbelt het leven verder, de jongens gaan naar school. Nora probeert haar gewone leven te hervatten maar niets is meer hetzelfde. Haar dochters Fiona en Aine, die beiden studeren, komen regelmatig thuis maar ook bij hen merkt Nora veranderingen. Ze worden zelfstandiger, leven steeds meer hun eigen leventje. Nora merkt dat in gezelschap de gesprekken heel anders zijn zonder Maurice. Maurice was leraar, wist overal van, en was zeer geliefd. Ze voelt zich onhandig en onzeker in gezelschap en voelt ze dat ook bij haar eigen kinderen. Ze weet af en toe niet hoe ze iets zal aanpakken en zwijgt dan maar.
Donal is na de dood van Maurice gaan stotteren. Ook daarover piekert Nora, moet ze naar de dokter of zal het vanzelf overgaan? Haar schoonzus Margaret en zwager Jim kunnen uitstekend met Donal overweg, bijna beter als Nora zelf.


Toch weet Nora langzamerhand haar draai weer te vinden en een heel eigen leven op te bouwen, ze krijgt nieuwe vrienden met andere interesses en gedachtes als Maurice en zijn vrienden, ze vindt werk en gaat weer zingen. Het is vooral de muziek die haar bevrijdt van de dagelijkse beslommeringen en de sleur van alledag.


Het verhaal, dat zich afspeelt eind jaren zestig van de vorige eeuw, is schijnbaar eenvoudig. Het leven van Nora is niet spannend, er gebeuren geen spectaculaire dingen. Op de achtergrond spelen de rellen en opstand in Ierland, Dublin af en ook de opkomst van de door de werkgevers zo gevreesde vakbonden spelen een rol in het Ierse leven maar van grote invloed zijn ze niet op Nora's leven.


Ondanks het voortkabbelende leventje van Nora weet Colm Tóibín je toch geboeid te houden. Het zijn de zo herkenbare dagelijkse zorgen en zorgjes die het boek zo aantrekkelijk maken. Het zijn de overwegingen, de twijfels, het verdriet en de gedachten van de eigenzinnige Nora die je meetrekken in het verhaal. Nora wil eigenlijk helemaal geen hulp, wil alles zelf doen, geen inmenging in haar leven maar toch heeft ook zij mensen nodig en die zijn er in de vorm van vervelende, vriendelijke, boeiende en minder boeiende mensen. Het is net het echt leven...


ISBN 9789044534573 | Hardcover met stofomslag | 378 pagina's | Uitgeverij De Geus | 10 november 2015
Uitstekend vertaald door Anneke Bok

© Dettie, 17 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe Loney
Andrew Michael Hurley


‘De dingen waren nooit zo erg als ze leken.’ Dat is een gedachte die de ik-verteller in zijn achterhoofd moet houden als hij ons het verhaal vertelt over zijn jeugd. Het hoofdverhaal speelt zich af aan de kust van Lancashire, in de Loney:


‘De Loney was een gevaarlijke plek. Een wild en nutteloos stuk van de Engelse kustlijn. De dode monding van een baai die twee keer per dag vol- en leegliep en van Coldbarrow – een troosteloos uitsteeksel anderhalve kilometer van de kust – een eiland maakte. De getijden konden sneller invallen dan een paard kon rennen en elk jaar verdronken er een paar mensen.’


Met Pasen was de Loney het bedevaartsoord waar vooral de moeder van de verteller naar toe wilde. In haar gezelschap bevond zich het hele gezin Smith, pater Wilfred en diens broer en schoonzus. Een week van penitentie en gebed, die vooral gericht was op de genezing van Hanny, zoals de verteller zijn vier jaar oudere broer Andrew noemt. Hanny praat niet, en is wat simpel. Zijn broer begrijpt hem, kan eigenlijk als enige van het gezin met hem omgaan, en werpt zich ook op als zijn beschermer. Maar tegen hun moeder kan hij niet op. Hun moeder is vastbesloten, op het drammerige af: ooit zal hun boetedoening helpen.


Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig. In 1976 is pater Wilfred overleden. Hij was ‘anders’ die laatste maanden van zijn leven, eigenlijk sinds de laatste keer dat hij mee was gegaan naar de Loney, maar hij wilde er niet over praten wat er aan de hand was. Sommigen dachten dat hij zijn geloof kwijt was.


Zijn opvolger is pater Bernard, een goedmoedige man, vrijer in doen en laten, de volslagen tegenpool van pater Wilfred. Moeder en pater Wilfred zaten op één lijn: strikt in het geloof, rigide in hun oordeel, en met een rotsvast vertrouwen in God. Met de nieuwe pater heeft mevrouw Smith duidelijk moeite, maar zijn goedmoedigheid speelt haar in de kaart. Hij gaat mee op bedevaart, en al denkt hij er duidelijk anders over, zolang de soms vreemde rituelen niemand schaden doet hij mee. Zijn huishoudster en haar verloofde zijn ook van de partij. En ondanks moeder laatdunkendheid ook Monro, de labrador van pater Bernard.
Het begint al voor hun aankomst in Moorings, het vakantiehuis, mis te gaan. Autopech. Gelukkig doemt er een busje waarvan de bestuurder hen weer op weg helpt.

De jongens zien de vakantie natuurlijk ook als een avontuur. Maar het avontuur dat hen te wachten staat is niet wat ze hadden verwacht. Aan de ene kant is er een devote sfeer, tenminste, die wil de moeder creëren, om de genezing van haar zoon te bewerkstelligen, maar anderzijds is er Clement, de huismeester, die niet zo blij lijkt met hun komst. En de mannen van het busje die verderop in een huis bivakkeren, met een meisje dat hoogzwanger is, willen ook niet dat de jongens in hun buurt komen. Het weer helpt niet mee, de sfeer wordt steeds grimmiger. Geheimzinniger ook.


De ik-verteller is de enige die ziet, en op zijn manier interpreteert wat hij waarneemt. Hij is nieuwsgierig en ondernemend, en probeert de problemen die zijn broer in zijn onschuld veroorzaakt uit de wereld te helpen.  Maar hij is ook nog maar een kind.


Het verhaal wordt in een terugblik verteld, jaren later, op een tijdstip dat de jongen dacht dat het het verleden kon vergeten. Maar er gebeurt iets in de Loney, waardoor alles weer opgerakeld wordt.


De Loney is een verbijsterend verhaal, waarvan je slechts langzaam beseft, omdat het niet expliciet beschreven wordt, dat het een horrorverhaal is. Aan de ene kant het strikte katholieke geloof en een omgeving waar men een erg vormelijke manier met elkaar omgaat, en aan de andere kant duistere praktijken, die doorwerken tot op het moment dat de man ons zijn verhaal vertelt. Maar het is vooral ook een verhaal over vertrouwen, over geloof, over de band tussen broers.


Het is het debuut van Andrew Michael Hurley, en het smaakt naar meer. Hij weet de sfeer uitstekend te treffen: de hypocrisie die schuil gaat achter uiterlijke schijn; de hechte broederband, en de dreiging van het onbekende.


ISBN 9789044629842 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Prometheus | november 2015
Vertaald uit het Engels door Bart Kramer

© Marjo, 15 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"Iemand zijn
120 zeer korte verhalen
Leen Van Der Schueren

De Vlaamse Leen Van Der Schueren is dol op taal. Taal zorgt ervoor dat mensen met elkaar kunnen communiceren maar taal zorgt ook voor misverstanden. Wie de juiste woorden niet kan vinden, veroorzaakt verwarring. Wie een taal goed beheerst, heeft een streepje voor. Taal is interessant. Het menselijk gedrag is interessant en filosoferen ook. Wie deze verhalenbundel leest, begrijpt al snel dat deze auteur haar gedachten maar al te graag over tal van uiteenlopende zaken laat gaan.  Iemand zijn staat vol anekdotes, overpeinzingen, werk gerelateerde verhalen en kleine filosofietjes.

Maar liefst 120 keer deelt Leen Van Der Schueren haar mijmeringen met haar lezerspubliek. Soms zijn het kleine verhaaltjes, soms doen de stukjes meer aan een column denken. Ze nemen maximaal twee bladzijden in beslag. Leuk zijn de verhalen over vroeger. Zo gaat een verhaal over twee heel verschillende oma’s. Bij de een was altijd wel een snoepje of een knuffel te krijgen, de ander leerde goede manieren aan. Er zijn ook verhalen over het leven van alledag. Over doodgewone en wat minder gewone mensen. Over een bejaarde kapster bijvoorbeeld die steeds schever gaat knippen, over het verschil tussen man en vrouw, starende en glurende mensen of rasechte bemoeiallen die altijd ongevraagd met goede raad op de proppen komen:

“Kijk, als ik jou was, dan zou ik… Heb je al gember geprobeerd, of citroen met honing? De meest geschikte richting voor jou is Latijn. Probeer die laarsjes eens, ze staan je als gegoten. Geen aspirine, dat verdunt je bloed. Laat vallen die vriend, ik heb nooit begrepen wat je in hem zag. Kom toch je bed uit, luiheid is het oorkussen des duivels.”

Wat mij het meest heeft geboeid zijn de verhalen over de psychiatrische kliniek waar Leen Van Der Schueren als afdelingshoofd werkzaam is. Ik vermoed tenminste dat die verhalen uit persoonlijke ervaringen zijn voortgekomen. Het zijn verhalen met een lach en een traan. Over de mooie en minder mooie kanten van haar werk. Verhalen over angsten en over de kleine vreugdes van het leven. Over bijzondere gewoontes, onderlinge liefdes, uitstapjes en over de moestuin waar niemand in lijkt te werken maar die toch niet gemist kan worden. Eerlijke verhalen waaruit de liefde voor haar vak spreekt. Zo schrijft ze over de complexe Gina:

“Het is geen sinecure voor de medepatiënten en het team om Gina te verdragen, maar wat heeft zij niet allemaal te dragen? Er is zoveel dat ze ons leert, met veel geduld. Elke dag opnieuw.”

Ook staan er verhalen over dieren in het boek. Fabeltjes haast. Ze gaan vooral over vogels en insecten. Over een merel bijvoorbeeld die achter in de rij stond toen de schepper vogels van kleuren voorzag. Of over de Koreaanse eekhoorn Knabbel – geen vogel of insect dit keer - die spoorloos verdween maar wel een mooie verrassing had achtergelaten. Ook is er een filosofisch verhaal over een tor die op een verkeerd moment in slaap valt.  

Humor heeft deze schrijfster ook. Droge humor. Regelmatig komt er een gevatte opmerking voorbij. Een voorbeeld:

“Ziezo, ik ben er klaar voor. De beslissing is genomen: ik ga trouwen. Nu de ware Jacob nog.”

Dit soort humor vind ik prettig. Geen slapstick maar gewoon een opmerking her en der die een grijns op mijn gezicht tovert. Het zorgt ervoor dat de bundel een zekere luchtigheid behoudt. Dat het allemaal niet te zwaar wordt. Wat pure fictie of persoonlijk is, laat de schrijfster in het midden. Voor de Nederlandse lezers zit er nog een extra taalelementje in het boek: het Vlaams zorgt onbedoeld voor bijzondere zinnen.

Iemand zijn is een bundel die je lekker gulzig achter elkaar uit kunt lezen maar je kunt jezelf ook elke dag op een verhaaltje trakteren. Dan doe je maar liefst 120 dagen met dit boek. Ook is het een leuk boek om cadeau te geven. Natuurlijk: het ene verhaal zal je meer aanspreken dan het andere maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb deze bijzondere verhalenbundel met plezier gelezen.

ISBN 9789078905851 | paperback | 249 pagina's| Uitgeverij De Brouwerij | september 2015

© Annemarie, 12 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altGrond
Wil Boesten


Aanvankelijk maakt jazztrompettist Lucas Lels zich er niet druk om dat er geen enkel vliegtuig meer schijnt te mogen vertrekken vanaf het vliegveld van New York. Het past in het plaatje: de afgelopen dagen in deze wereldstad waren teleurstellend verlopen. Hij had eindelijk eens de kans gekregen om te spelen in het walhalla van de jazz, maar de reacties van het publiek waren lauw geweest. En de vrouw die hem naderhand had meegenomen naar haar huis, wilde ineens niets meer van hem weten. Hij heeft er spijt van dat hij niet meteen op het vliegtuig is gestapt, terug naar Nederland. Naar huis.


Hij zal het nog meer betreuren als er een telefoontje komt uit Nederland: zijn oom Louis is overleden. Vanaf het moment dat hij contact heeft met de vriendin van zijn oom volgt hij de nieuwsberichten over de uitbarsting van de IJslandse vulkaan op de voet: hij wil nu zo snel mogelijk naar Limburg. Hij wil afscheid nemen van zijn geliefde oom en zijn tante bijstaan in haar ellende.


Terwijl hij de ontberingen van een langdurig verblijf op een vliegveld dat daar niet op berekend is, lijdzaam ondergaat, heeft hij regelmatig contact met zijn tante. De flashbacks volgen vanzelf en vertellen over de harde hand van de grootvader die hem opgevoed heeft, nadat zijn ouders beiden omkwamen bij een ongeluk op 22 november 1963. Hij denkt terug aan de eerste ontmoeting met zijn oom, de zoon die verguisd werd na een misstap. En vooral herinnert hij zich de vele clandestiene bezoeken die volgden aan Louis en Patricia, die hem de warmte boden die hij bij zijn grootvader moest ontberen. En die hem stimuleerden om zijn hart te volgen en daarna zijn carrière steunden.


‘Louis wandelde graag, hij had Lucas vaak genoeg meegetroond op tochten door het Bronnenland en over het Plateau. Dan wond hij zich op over de mergelafgravingen, over de vernietiging van het land. Dit is toch prachtig? Mis je dit niet? vroeg hij op een keer. Lucas haalde zijn schouders op. Missen? Ik zou daar bij jullie nooit kunnen aarden, zei Louis, ik ben net en zinkviooltje, dat kan maar op één ondergrond overleven, alleen hier. Zinkviooltje? Zei Lucas verbaasd, wat is dat? Dat bedoel ik nou, zei Louis, elders is het beter, hè, maar beter dan wat weet je niet. Beter, beter, had Lucas gezegd, het is meer... Louis wees in het rond. Dit is ook jouw grond.’


Het is - naast rouw – een van de thema’s: ‘wie schoan os limburg ist’.  Limburg, het mooie land, waar Lucas opgroeide staat in deze roman niet voor een warme achtergrond. Lucas’ jeugd was hard. Zeker: Limburg in de jaren ’70 staat ook voor een streng katholiek milieu, maar dat had zijn grootvader er niet van hoeven weerhouden om liefde te geven aan Lucas en zijn oudere broer. Waarom was de man zo veeleisend, zo rigide in zijn standpunten?
Een ander thema: omgaan met je verleden.
Is Lucas in staat die jeugd achter zich te laten? Zeker nu zijn oom gestorven is – zijn opa is al jaren dood – wordt dat een uitdaging. En natuurlijk zijn muziek: moet hij maar stoppen met musiceren? Het is de gemakkelijkste weg misschien.


Het verhaal heeft een melancholieke sfeer en daar hoort een traagheid bij, een langzaam verglijden van de tijd. Maar tegelijk schiet het leven voorbij, in een uptempo. Adagio en alegro, het leven is als de muziek die Lucas speelt.
En zo is ook de roman, een mooi gevoelvol verhaal over het leven. Con affreto et amore.


Wil Boesten is schrijver van de romans Spiltijd (2007) en Tot de regen komt (in 2011 genomineerd voor de Halewijnprijs). Ook publiceerde hij essays en korte verhalen in onder meer De Gids en De Revisor, en werkt hij als vertaler Duits.


ISBN 9789025445720 | Paperback | 270 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | augustus 2015

© Marjo, 10 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"Het effect van Susan
Peter Høeg

“De toekomst wordt niet bepaald doordat wij leren van onze fouten. Ze wordt bepaald doordat we ontkennen dat er fouten zijn gemaakt.”

Een reis naar India heeft de drieënveertigjarige Susan Svendsen en haar gezin in grote problemen gebracht. Zelf is ze na een gewelddadig rendez-vous met haar vijfentwintigjarige minnaar in een gevangenis beland, terwijl haar zoon Harald zich in een gevangenis in de buurt van Nepal bevindt. De zestienjarige jongen wordt verdacht van het smokkelen van antiquiteiten. Haralds tweelingzus is er met een priester uit Calcutta vandoor. Ook Susans echtgenoot heeft de benen genomen. Met de zeventienjarige dochter van een maharadja. Met deze actie heeft hij zich de woede van de volledige Zuid-Indiase maffia op de hals gehaald. Het gezin Svendsen heeft wel eens betere tijden gekend. Gelukkig haalt de invloedrijke Thorkild Hegn hen veilig terug naar Denemarken. Thorkild kan al hun problemen laten verdwijnen. In ruil voor een kleine wederdienst.

Thorkild wil dat Susan – die als natuurkundige voor de Universiteit van Kopenhagen werkt - een document bemachtigt. Een verslag van de laatste bijeenkomst van de Toekomstcommissie. Susan heeft nog nooit van deze commissie gehoord, laat staan dat ze weet wie de leden zijn en waar ze zich mee bezig houden. De naam verklapt dat het iets met de toekomst te maken heeft maar dat gegeven maakt haar niet veel wijzer. Susan beseft dat ze aan het verzoek van Thorkild zal moeten voldoen. Ze wil de komende jaren liever niet in een Indiase gevangenis vertoeven en ook het welzijn van haar kinderen gaat haar nauw aan het hart. Met haar man Laban heeft ze het volledig gehad. Binnenkort zal hij haar ex-man zijn maar voorlopig zitten ze nog met elkaar opgescheept.

Waarom heeft Thorkild juist dit gezin in veiligheid gebracht? Enkel en alleen om een document te bemachtigen? Had Thorkild daar niet iemand anders voor kunnen vragen? Susan is met een reden voor deze opdracht gekozen. Ze heeft een gave die ook wel “Het effect van Susan” wordt genoemd. Susan is een kei in ondervragen. Ze slaagt er vrijwel altijd in mensen aan de praat te krijgen. Niet alle leden van de Toekomstcommissie zijn bekend. Het is aan Susan om haar charme en overtuigingskracht in te zetten om zoveel mogelijk informatie te vergaren en de leden van de commissie op te sporen.

Een ogenschijnlijk eenvoudige klus mondt uit in een hardnekkig kat en muisspel. Terwijl Susan en haar gezin de leden van de Toekomstcommissie proberen op te sporen, vinden de bejaarde leden in hoog tempo de dood. Ze worden zonder pardon afgemaakt. Op een manier die doet vermoeden dat hun moordenaar plezier in zijn werk heeft. Susan en haar gezin ontsnappen ternauwernood aan de dood. Het kost hun de grootste moeite hun onbekende vijand een stapje voor te blijven. Ze ontdekken dat de Toekomstcommissie een denktank was. Wat maakt dat deze denktank nu een doelwit vormt?

Het effect van Susan is een verhaal dat meteen nieuwsgierig maakt. Het begint met een gezin dat flink in de problemen zit. Het zijn behoorlijk ongewone problemen voor een Deens gezin. Auteur Peter Høeg verklapt hiermee meteen dat hij over een bijzonder gevoel voor humor beschikt. Ook de gave van Susan zorgt voor grappige momenten in het verhaal. Mensen vertellen haar de meest wonderlijke dingen. De aanwezigheid van Laban versterkt het effect. Ook hij beschikt, in mindere mate, over de gave mensen aan het praten te krijgen. Toch zullen Susan en Laban niet lang meer als team samenwerken. Hun huwelijk, vol pieken en dalen, heeft een definitief dieptepunt bereikt. Susan denkt met weemoed terug aan de begintijd van hun relatie.

Het effect van Susan zit vol vaart, bijzondere wendingen en een flinke dosis spanning maar het is vooral een maatschappijkritisch verhaal. De Toekomstcommissie staat symbool voor belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. Ook staat het symbool voor wat ons als mensheid nog te wachten staat. Peter Høeg schept geen vrolijk toekomstbeeld maar zijn visie op het functioneren van de wereld, biedt heel wat stof tot nadenken. Dit boek is vermakelijk en bijzonder origineel maar vooral intrigerend van begin tot eind.

ISBN 9789029090605 | hardcover | 349 pagina's| Meulenhoff | september 2015
Vertaald door Femke Blekkingh-Muller

© Annemarie, 8 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altNog vijf dagen
Julie Lawson Timmer


Wat doe je als je het bericht krijgt dat je een ongeneeslijke ziekte onder de leden hebt? Laat je het leven maar over je heen komen zolang je er nog bent? Ga je de dingen doen die je zo graag nog wilde doen? Neem je andere maatregelen?


Mara is de tweeënveertigjarige vrouw die voor deze vreselijke beslissing komt te staan. Ze is een succesvolle advocaat, een werkezel die alles perfect in orde wil hebben, getrouwd met Tom, dermatoloog. Samen hebben ze een meisje geadopteerd uit India, zoals Mara ook zelf geadopteerd is. Lakshmi is vijf jaar.


Haar leven staat op zijn kop als de diagnose gesteld wordt: ze heeft de ziekte van Huntington, een ziekte die haar langzaam de controle over haar lichaam zal doen verliezen.Tom zal haar onvoorwaardelijk steunen, net als haar ouders en de twee  vrouwen met wie ze al zo lang bevriend is. Daar is ze zeker van.


‘Dertigduizend mensen in de Verenigde Staten hebben de ziekte van Huntington. Een veel groter aantal mensen hebben te maken met de Ziekte van Huntington. Jij hebt dan misschien het gen, maar het betekent nog niet dat je die verdomde ziekte helemaal kunt opeisen. Zeker, de ziekte zit in jouw lichaam. Maar hij zit ook in dit gezin. En jij bent een van de drie mensen waaruit dit gezin bestaat. Een van de twee die dit echtpaar vormen. En ja, jij bent degene met de ziekte van Huntington en ik zal nooit beweren dat ik weet hoe het voelt om degene te zijn die de ziekte heeft. Maar ik ben degene die getrouwd is met een vrouw met de ziekte van Huntington. En dat kleine meisje is de dóchter van de vrouw met de ziekte van Huntington. En wij houden van die vrouw. Meer dan van wie dan ook.’


Maar als ze zonder dat Tom het weet een verpleeghuis bezoekt, staat haar besluit vast: zo gauw ze een symptoom gaat vertonen dat het begin van het einde aankondigt, zal ze ‘op haar eerstvolgende verjaardag het doek laten vallen.’ Het geeft haar vijf dagen.


Scott heeft ook nog maar vijf dagen. Dan zal Curtis, de pleegzoon die het afgelopen jaar bij hem en zijn  vrouw Laurie woonde, terug moeten geven aan zijn verslaafde moeder die zojuist de gevangenis heeft verlaten. Laurie is zwanger van hun eerste kind, zij droomt van een eigen knus gezinnetje, en als ze eerlijk is vindt ze dat Curtis, een drukke, bewerkelijke zevenjarige daar niet bij hoort. En dan komt Curtis’ moeder te overlijden.


Scott en Mara zitten allebei op een internetforum voor ouders ‘Not Your Fathers’s Family’, en zijn ook buiten het forum om goed bevriend geraakt, zij het nog steeds anoniem. Maar waar Scott zijn problemen deelt, doet Mara dat niet. Met niemand praat zij er over, te bang dat iemand haar zal weerhouden. Maar misschien is zijzelf wel degene die besluit te blijven tot de ziekte haar doodt. In de vijf dagen die ze nog heeft bekruipen haar twijfels. Haar gevoelens en haar verstand slingeren haar heen en weer. Ze kan dit Tom niet aandoen! En haar ouders. Maar als ze geen controle meer heeft over haar blaas, als mensen denken dat ze dronken is, weet ze weer wat ze gaat doen.


Twee mensen die onmogelijke keuzes moeten maken, twee mensen wier leven op zijn kop staat, maar die moeten proberen hun leven zo normaal mogelijk te leiden vanwege hun geliefden.


Julie Lawson Timmer zet Mara en Scot tegenover elkaar: de vrouw en de man die beiden te maken krijgen met een afscheid dat hun eigen leven en dat van anderen zal ontwrichten.

Het is een integer geschreven verhaal, dat diep ingaat op de emoties van deze mensen, en dat laat zien hoe zij wikken en wegen, proberen het beste te doen, en daarbij geconfronteerd worden met het feit dat wat goed is voor de een dat niet hoeft te zijn voor de ander. Hebben zij wel het recht om egoïstisch te zijn en hun eigen keuze te maken?
En dan komt die vijfde dag...


ISBN 9789032514754 | Paperback| 352 pagina's | Uitgeverij De Fontein |oktober 2015
Vertaald uit het Engels door Willemien Werkman

© Marjo, 4 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"De verboden rivier
Chigozie Obioma

Nigeria, 1996: Het gezin Agwu woonde in de stad Akure in het westen van het land en bestond uit twee toegewijde ouders en hun zes kinderen. Vader had grote plannen voor zijn vijf zoons. Ze zouden advocaat, ingenieur of arts worden. In huize Agwu regeerde vader met strakke hand en zijn kinderen liepen keurig in de mars. Toen vader werd overgeplaatst, kwam daar echter snel verandering in.

Vader werkte voor de Centrale Bank van Nigeria. Hij had een goede baan waardoor zijn gezin een goed leven leidde. De overplaatsing veroorzaakte grote onrust binnen het gezin. Benjamin – de vierde zoon en de verteller van dit verhaal – vertelt daarover het volgende:

‘Ik weet nog goed dat vader ’s-avonds thuiskwam met de brief die zijn overplaatsing aankondigde; het was een vrijdag. Die avond en de hele zaterdag daarop beraadslaagden vader en moeder, fluisterend als tempelpriesters. Op zondagmorgen was moeder een ander mens geworden. Ineens liep ze in huis rond als een verzopen muis en wendde ze steevast haar blik af.’

Vader vertrok alleen naar Yola, een stad in het noorden van Nigeria. Hij zou zich voortaan het grootste gedeelte van de tijd meer dan 1000 kilometer van zijn gezin vandaan bevinden. Yola was een onveilige stad waar leden van de Igbo-stam niet bepaald vriendelijk bejegend werden. In Akure zou het gezin – dat tot deze stam behoorde -veiliger zijn. Soms belde vader zijn gezin op terwijl op de achtergrond geluiden van de bloederige, religieuze rellen weerklonken.

Nu vader niet langer de scepter zwaaide en moeder overdag in haar eigen winkel werkte, werd er minder op de kinderen gelet. Vooral de vier oudste jongens  - Ikenna, Boja, Obembe en Benjamin – profiteerden van hun nieuw verworven vrijheid. Een tijdlang voetbalden ze na school met de kinderen uit de buurt maar al snel werden er hengels aangeschaft voor clandestiene tochtjes naar Omi-Ala, een levensgevaarlijke rivier die streng verboden terrein voor de jongens was. De jongens kochten vishengels en transformeerden in heuse vissers. Pas weken later werden ze betrapt. Tegen die tijd was het echter al te laat.

De vijftienjarige Ikenna – de oudste zoon – was niet langer dezelfde. Hij veranderde van een held in een vijand en sloot zich steeds meer van de rest van het gezin af. De oorzaak van Ikenna’s transformatie was Abulu, een gestoorde man die door Akure zwierf. Sommige mensen noemden Abulu een onschuldige gek, anderen meenden dat hij gevaarlijk was en vreesden zijn voorspellingen. Het was Abulu die het volgende zei:

'Ikenna, je zult gedood worden door de hand van een visser.’

Was de voorspelling gedaan door een dwaas of door een waarzegger? Zou Ikenna werkelijk door een van zijn eigen broers – ze waren immers vissers – gedood worden? Angst hield Ikenna in zijn greep. Hij vertrouwde zijn bloedeigen broers, die zielsveel van hem hielden, niet langer. De uitspraak van Abulu vormde het einde van een gelukkig gezinsleven en het begin van een afschuwelijke periode die het gezin Agwu voorgoed zou veranderen.

De verboden rivier is de debuutroman van de uit Nigeria afkomstige Chigozie Obioma. Obioma - die tegenwoordig in de Verenigde Staten woont -  beschrijft Nigeria als een land van uitersten. Een land vol politieke onrusten en armoede maar ook een land waar een gezin een liefdevol en gelukkig leven kan leiden. Het verhaal wordt verteld door de inmiddels volwassen Benjamin. Hij was tien jaar oud in het jaar dat Abulu zijn vernietigende uitspraak deed. Benjamin beschrijft hoe hij de gebeurtenissen door zijn kinderogen aanschouwde. Het resultaat is een openhartig, soms schokkend verhaal waarin het kind Benjamin de omvang van de gebeurtenissen niet goed kan bevatten en de volwassen Benjamin met pijn in zijn hart weet wat komen gaat.

De verboden rivier is een verhaal over een familie die uiteenvalt maar terugvecht. Een verhaal over de strijd tussen liefde en angst. Over onwankelbare broederliefde die toch begint te wankelen. Over één kleine gebeurtenis die alles verandert. Het is een verhaal dat in al zijn ogenschijnlijke eenvoud een krachtige diepgang met zich meedraagt. Een verhaal dat me heeft geraakt en zich diep in mijn geheugen heeft genesteld. De verboden rivier is een boek dat bijblijft.

ISBN 9789044534771 | hardcover | 314 pagina's| Uitgeverij De Geus | oktober 2015
Vertaald door Marianne Gossije

© Annemarie, 3 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"Zweedse laarzen
Henning Mankell

‘Het huis stond al in lichterlaaie. Het vuur bulderde. Ik moest naar de steiger en het boothuis bij het water lopen voordat de hitte draaglijk werd. Daar bleef ik staan kijken wat er gebeurde. Ik vroeg me in die eerste ogenblikken geen moment af hoe de catastrofale brand kon zijn ontstaan. Ik keek alleen naar hoe het onmogelijke bezig was te gebeuren. Mijn hart bonkte zo hard dat ik dacht dat het in mijn borstkas in stukken zou breken. De brand woedde evenzeer binnen in mij.’

Voormalig chirurg Fredrik Welin heeft de brand ternauwernood overleefd maar zijn prachtige huis, dat door zijn grootouders was gebouwd, is volledig verwoest. Dierbare herinneringen aan de generaties die hem voorgingen, zijn voorgoed verloren gegaan. De zeventigjarige Fredrik is dakloos en bezit niet veel meer dan de kleding waarin hij het huis ontvlucht is: een zwarte regenjas en twee linker laarzen.

Het familiehuis was veel meer dan een bouwwerk dat hem onderdak verschafte. Het was een toevluchtsoord. Een veilige plek op een verder verlaten eilandje in de Oostzee. Ook vormde het zijn nalatenschap. Na zijn dood zou zijn dochter Louise haar intrek in het huis kunnen nemen en haar eigen herinneringen kunnen toevoegen. Ook al kent Fredrik zijn dochter nog maar net, ze is zijn vlees en bloed. Zijn familie.

Fredrik neemt zijn intrek in de caravan van Louise, het enige andere bouwwerk dat op het eilandje staat. Het is een schamel onderkomen, temeer omdat het hartje winter is. Het noodgedwongen telefoontje aan zijn dochter kost hem moeite. Met pijn in zijn hart vertelt hij haar dat het huis is verwoest. Louise bevindt zich in het buitenland maar duikt enkele dagen later op het eilandje op. Vader en dochter kennen elkaar nog niet zo lang. Dat ze beide stug en eigenwijs zijn, bevordert het verstevigen van hun breekbare band niet. Louise was al een volwassen vrouw toen een oude jeugdliefde Fredrik over haar bestaan vertelde. Louise’s moeder is inmiddels overleden. Fredrik en Louise hebben alleen elkaar nog. Twee vreemden, door een bloedband met elkaar verbonden.

Louise dringt aan op een snelle wederopbouw. Gelukkig is Fredrik goed verzekerd. Eerst moet echter uitgezocht worden waardoor de brand is ontstaan. Het is voor Fredrik nog altijd een raadsel hoe zijn goed onderhouden huis midden in de nacht in brand heeft kunnen vliegen. Tot zijn grote ontsteltenis ontdekt de politie dat de brand is aangestoken. Waarom heeft iemand zijn huis moedwillig verwoest? Was het de bedoeling dat hij in de vlammenzee om zou komen? Dan beseft Fredrik dat hij van brandstichting verdacht wordt. De politie en ieder ander in de nabije omgeving, vermoedt dat hij de brandstichter is. Niet alleen zijn huis maar ook zijn goede naam is in vlammen opgegaan.

Het gevoelig geschreven boek Zweedse laarzen gaat over ouder worden, overleven in een isolement, alles kwijtraken en beseffen dat er toch iets is overgebleven. Fredrik heeft geen huis meer maar de moeizame band met zijn dochter verdiept zich. Ook is er ruimte voor een nieuwe liefde, hoewel die liefde misschien niet wederzijds is. Fredrik heeft bewust gekozen voor een leven op een afgelegen eiland – de schrijver heeft het verhaal Robinson Crusoe als inspiratie gebruikt - maar toch heeft hij behoefte aan menselijk contact. Af en toe moet de eenzaamheid doorbroken worden.

Overleven is een onderwerp dat de auteur tijdens het schrijven van het boek nauw aan het hart ging. Henning Mankell leed aan kanker waardoor hij zich zeer bewust van zijn eigen sterfelijkheid was. Over zijn ziekte schreef hij het prachtige, autobiografische boek Drijfzand. Hoewel de auteur in het nawoord benadrukt dat de personages in Zweedse laarzen louter aan zijn verbeelding zijn ontsproten, zijn er toch wat overeenkomsten tussen Mankell en Fredrik Welin. Zo delen ze jeugdherinneringen aan Parijs en zijn ze van dezelfde leeftijd. De sobere leefomgeving van Welin versterkt de melancholie en indringendheid van het verhaal.

Tot mijn grote verdriet heeft Henning Mankell de strijd tegen kanker verloren. Hij stierf op 5 oktober 2015, 67 jaar oud. Hij was een prachtig mens en een groot schrijver. Woorden schieten tekort.

ISBN 9789044535716 | hardcover | 414 pagina's| Uitgeverij De Geus | oktober 2015
Vertaald door Clementine Luijten en Jasper Popma

© Annemarie, 30 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe vlamberken
Lars Mytting


Edvard Hirifjell wordt opgevoed door zijn grootvader, die hem beloofd heeft ooit te zullen vertellen over zijn ouders. Maar als hij een jaar of vijftien is ontdekt hij het zelf, als hij leest in ’het aanzien van 1971’. Daar stond dat een Noors-Frans echtpaar om het leven was gekomen bij Anthuille in Noord-Frankrijk. Hun driejarig zoontje was verdwenen en werd na een paar dagen terug gevonden in Le Crotoy. Dat was hij, Edvard!!
Vlagen herinneringen doemen op, een geur, de kleur van een jurk. Edvard wil meer weten, maar zijn grootvader zegt het niet te kunnen vertellen.


Edvard is wel bekend met het feit dat zijn grootvader een broer had, die gestorven is in de Tweede Wereldoorlog, en dat zijn grootvader zelf met de nek aangekeken wordt in het dorp, omdat hij heulde met de Duitsers. Er moet meer zijn, maar hij komt er pas toe het verleden van de twee broers uit te zoeken als zijn grootvader gestorven is en Edvard, 23 jaar dan, in zijn eentje achterblijft op de grote zelfvoorzienende boerderij, waar hij leeft van de aardappelen en schapen.


Wat hem triggert is de doodskist van zijn opa die al jaren klaar bleek te staan bij de begrafenisonderneming, een prachtige kist, van een houtsoort die hem onbekend is. Waar komt die kist vandaan? Wat voor geheimen zijn er in zijn familie? Wie was dat Franse meisje, Nicole Daireaux, die zijn moeder zou worden? Zijn speurtocht brengt hem op de Shetlandeilanden en natuurlijk ook naar Frankrijk.


Het ingewikkelde verhaal van zijn ouders is een puzzel die langzaam ontrafeld wordt, met hulp van een vreemd meisje dat niet is wie ze zegt te zijn.
De Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, het onherbergzame Noorwegen, en even onherbergzame Shetlandeiland zijn onderdeel van dit meeslepende verhaal, maar vooral draait alles om hout. Vlamberken natuurlijk, maar ook nog een andere soort.
Aangezien de schrijver een kenner is van hout, moet ik aannemen dat de informatie die we daarover krijgen klopt, hoe vreemd het allemaal ook klinkt.


Het is een verhaal naar mijn hart: stukjes bij beetjes wordt het verhaal in elkaar gezet. Het is spannend, heeft een mooie dosis romantiek, en laat je mee puzzelen. Op het einde kun je alleen maar een zucht vol voldoening slaken, hoewel je tegelijk opnieuw kunt gaan lezen. Want hoe zat dit, en wat was daar ook al weer de logica van?
Genoten heb ik.


Lars Mytting
(1968) is een van de bestverkopende Scandinavische auteurs. Zijn 'filosofische mannenboek' over houthakken, De man en het hout, verscheen in 2011 en stond een jaar lang op de Noorse bestsellerlijst.


ISBN 9789025445843 | Hardcover | 200 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | september 2015
Vertaald uit het Noors door Paula Stevens

© Marjo, 25 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"Op een ochtend
Virginia Baily

Rome, 1943: Het was een blik die meer zei dan woorden. Een blik die de toekomst van Chiara voorgoed zou veranderen. Toch wendde ze haar ogen niet af toen de Joodse vrouw, die door Duitse soldaten werd meegevoerd, haar indringend aankeek. Chiara keek niet weg toen de vrouw haar zoontje in haar richting duwde. Ze kwam in actie, greep het kind en deed of het haar neefje was die kortstondig aan haar aandacht was ontsnapt. De kleine Daniele Levi was gered maar het kind voelde enkel dat het van zijn familie was weggerukt.

Dertig jaar later denkt de inmiddels zestigjarige Chiara nog dagelijks aan Daniele. Haar jongen. Ze heeft hem al tien jaar niet gezien. Tien lange jaren vol hoop en verdriet. Zou hij nog leven? Zou hij gestorven zijn in de wetenschap dat ze van hem hield? Chiara’s hart is gebroken maar nog altijd houdt ze innig van haar Daniele. Ze hebben zo veel meegemaakt samen. Ze weet nog goed hij bang en getraumatiseerd hij als kleine jongen was. Hoe hij zich tegen haar liefde verzette. Hij had immers al een moeder. Chiara heeft hem met de grootst mogelijke toewijding door de gevaren van de oorlog geloodst en toen bleek dat zijn ouders omgekomen waren, werd ze zijn “ma”. Toch was het niet genoeg. Daniele raakte aan de drugs. Niemand kon hem dit keer redden.

Een brief uit Wales veroorzaakt een lichte schok. Een onbekende vrouw vraagt haar of ze weet waar Daniele is. Chiara antwoordt per omgaande dat ze de briefschrijfster niet kan helpen zodat ze de gebeurtenis zo snel mogelijk kan vergeten. Haar verdriet verbergt ze achter een onpersoonlijke, korte reactie. Chiara weet niet dat haar nietszeggende brief per ongeluk door een tienermeisje wordt gelezen. Een tienermeisje dat haar moeder naar de toedracht van de briefwisseling vraagt en een verbijsterend antwoord krijgt.

Het snikkende meisje dat niet veel later in het Engels een telefoongesprek met Chiara probeert te voeren, denkt dat ze Danieles hospita is geweest. Ze vertrouwt Chiara toe dat ze van haar moeder te horen heeft gekregen dat Daniele haar vader is. Weet Chiara misschien waar hij is? Kan ze haar misschien meer over haar vader vertellen? Het meisje, dat zestien jaar oud is en Maria heet, voelt zich verraden door haar familie. Ze is boos op alles en iedereen. Boos op de wereld. Er volgen meer telefoontjes en uiteindelijk vraagt Maria of ze een paar weken bij Chiara mag komen logeren. Haar, inmiddels wanhopige, ouders vinden het goed. Tot Chiara’s eigen verbazing gaat ze akkoord. Het kind van Daniele zal naar Rome komen. Een meisje dat snakt naar informatie over haar vader. Zal Chiara het aankunnen om haar het volledige verhaal te vertellen?

Op een ochtend is een prachtig verhaal dat zich in het heden en het verleden afspeelt. Een verhaal over de moederliefde die de alleenstaande Chiara voor het jongetje Daniele koestert. Over de noodzakelijke leugen die uiteindelijk aan het licht komt en over traumatische gebeurtenissen die tot een drugsverslaving leiden. Daniele heeft iets onbereikbaars. Op het moment dat hij bij zijn familie werd weggerukt, is er een deur in zijn binnenste op slot gegaan. Hij is onbenaderbaar. Toch houdt Chiara met heel haar hart van hem en beschermt ze hem tegen de jaloerse buien van haar geestelijk gehandicapte zusje Cecilia. Daniele is als een wild dier dat niet getemd kan worden. Chiara voelt zich vaak vertwijfeld,  weet niet wat ze met de jongen aan moet maar toch schenkt ze hem zonder aarzelen haar liefde. Ze is een fantastische vrouw - de zorg voor Cecilia liegt er immers ook niet om - maar dat beseft ze zelf niet.

De breekbaarheid van Chiara en haar opgekropte verdriet hebben me erg aangegrepen. De komst van Maria lijkt haar goed te doen. Het meisje vervult het uit verdriet volgepropte appartement van Chiara met vrolijkheid. Het moment van de waarheid wordt keer op keer uitgesteld maar Maria is niet van gisteren. Heeft ze iets door? Chiara kampt met gezondheidsklachten. Wordt de spanning haar teveel of is ze ernstig ziek?

Wie een oorlog heeft meegemaakt, is daar levenslang door getekend. Schrijfster Virginia Baily maakt dat in dit beeldschone verhaal op zeer invoelende wijze duidelijk. Door te kiezen voor een niet chronologisch vertelvolgorde, wordt de indringendheid van het verhaal versterkt. Ik zal Chiara, Daniele en Maria dan ook niet snel vergeten. Op een ochtend is een waar pareltje. Een verhaal om te koesteren.

ISBN 9789026331176 | paperback | 379 pagina's| Ambo|Anthos | oktober 2015
Vertaald door Anna Livestro

© Annemarie, 23 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altMet open armen
Tom Winter


‘Want zie je, we kunnen op twee verschillende manieren reageren op de dingen waar we bang voor zijn. Je kunt de handdoek in de ring gooien en vergetelheid zoeken, letterlijk of anderszins. Of je kunt, ik weet het niet... het omhelzen. Er als een woeste stier op af gaan.’


Vier gezinsleden, vier mensen met ieder hun eigen sores.
De drieënveertigjarige Meredith is de volwassen vrouw, moeder van Luke en Jemima. Haar echtgenoot heeft onlangs hun huishouden verlaten, maar ze blijft hopen dat hij tot bezinning komt. Het vakantiereisje waarbij hij de twee kinderen én zijn nieuwe vriendin meeneemt brengt een ommekeer. Vanaf dat moment neemt Meredith haar leven in eigen handen. De zorg voor haar kinderen, haar broer, en haar moeder geven haar niet voldoende liefde. Dus moet ze een andere bron vinden.
Jemima is de vijftienjarige dochter. Zij is net als haar moeder op zoek naar liefde. De opties die zij daarbij heeft in deze moderne tijd blijken niet zonder risico.


Luke is de tienjarige zoon. Hij bekijkt zijn omgeving vol belangstelling, en wil alles weten. Echte kinderlijke onschuld zou je denken, maar ook hij heeft een onorthodoxe werkwijze die niet iedereen aanstaat en hem in de problemen brengt.
De vierde huisgenoot is Jack, de tweelingbroer van Meredith. Hij heeft wel een eigen appartement, maar zeker nu de man des huizes weg is, brengt hij veel tijd door bij zijn zus. Hij heeft even een time-out wat betreft zijn werk op een eigen reclamebureau: het lijkt er op dat zijn partner hem niet terug wil. We ontdekken al snel dat dat misschien wel terecht is, want Jack heeft ook zo zijn eigen problemen. Jack wordt de spil, de katalysator, de man aan wie de anderen zich vastklampen, maar kan Jack dat wel aan? Hem wacht een ongewisse toekomst.


'Liefde is nooit een stom plan. Het gaat erom waar we ernaar zoeken.'


Vier mensen met meer of minder grote problemen in één huishouden. Dat garandeert veel reuring. Maar er is nog meer. Het graf dat Jack en Meredith met hun moeder bezochten blijkt niet van hun vader te zijn. Hun moeder is dementerend opgenomen in een verpleeghuis en kan hun vragen niet meer beantwoorden. Jack, die alle tijd heeft, besluit op onderzoek uit te gaan. En er is de hond van de buurvrouw, die een niet te verwaarlozen rol heeft in het verhaal. En Amerika dringt het gezin binnen, in de personen van Chelsea en Rob.


Het is alsof je een soap leest, met steeds die verandering van scènes, waarbij naast de verhalen van de vier hoofdpersonen ook de niet chronologische flashbacks een wervelend geheel vormen. Langzaam maar zeker veroveren Jack en Meredith je hart, en wil je weten hoe de schrijver het met hen voor heeft. Zelf zullen ze er niet om kunnen lachen denk ik, maar de lezer doet dat wel. Het is een boek met een lach, maar ook een traan. Soms een slapstick, dan weer rakend aan je gemoed. Herkenbare scenes, soms afgrijzen met een hoe-kan-je-dat-doen reactie.
Tom Winters tweede boek is hartverwarmend.


ISBN  9789400501973 | paperback | 228 pagina's | Uitgeverij Bruna| augustus 2015
Vertaald uit het Engels door Catalien en Willem van Paassen

© Marjo, 23 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe nachten van Hoffman
Willem van Zadelhoff


Max Hofman reist naar Antwerpen om daar de rol van Trigorin te spelen in De Meeuw van Tsjechov. Hij heeft er niet zo veel zin in, zelfs al vindt hij dat die rol hem op het lijf geschreven is. Hij neemt zich voor om een kaart naar zijn moeder te sturen, maar eerst wat sigaretten kopen. Deze twee handelingen brengen hem terug in het verleden: was het immers niet zo dat als dokter Angel, de huisarts, zijn moeder bezocht dat de kamer blauw stond van de rook? En het heeft hem altijd dwarsgezeten: wat deed die dokter toch zo vaak bij hen thuis?


Op de dag dat zijn vader overleed – vaatklachten, verklaarde de dokter – zat Max, twaalf jaar oud, achter de bank, en kon niet precies duiden wat er allemaal gebeurde. Zijn ouders hadden ruzie, over de dokter... Max’ vader overleed toen hij 53 was. Net zo oud als Max nu is.  Dit feit hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd, te meer omdat hij veel drinkt en rookt en temesta slikt omdat hij slecht slaapt. Dan blijkt dat zijn tegenspeelster zijn ex is, die hem tien jaar eerder verliet voor een veel jongere man met wie ze ook nog een kind kreeg.
En er is Rosalie, de jonge actrice, die hem naar de ogen kijkt.


De verwikkelingen met die vrouwen doen zijn gemoedsrust ook geen goed, ook niet die met zijn moeder, die nauwelijks reageert als hij haar bezoekt. Hij besluit de dokter te bezoeken. Dokter Angel. Maar kan hij die man wel vertrouwen? Had die man een verhouding met zijn moeder?  Was zijn vader een natuurlijke dood gestorven, en had hij, Max, dezelfde genen? Als hij het bewustzijn verliest tijdens de repetitie, gaat hij dat wel denken...

En dan is er ook nog Bruno, vriend en uitgever, die graag wil dat Max een boek schrijft over zijn ervaringen met De Meeuw. Het onverwerkte verleden, de aanvallen, de druk van het toneelstuk en het boek, het wordt Max te veel...


Het is een knap gecomponeerde roman, met thrillerachtige elementen. Terwijl Max het verleden herbeleeft, blijken er overeenkomsten te zijn met het heden. Max ontmoette Tanja twintig jaar geleden toen zij eveneens samen speelden in hetzelfde toneelstuk. De zoon van zijn ex is ongeveer net zo oud als hij was, en ligt achter de bank, als Max op bezoek is bij zijn ex en diens nieuwe echtgenoot...
Het is niet verbazingwekkend dat er zeer veel verwijzingen zijn naar toneel. Niet alleen naar Tsjechov, ook naar Shakespeare. Max heeft het toneelspelen tot een manier van leven gemaakt.


Willem van Zadelhoff (1958) schrijft proza en poëzie. Hij debuteerde met de prachtige roman ‘Een Stoel’ (2003), een korte roman over twee enthousiaste Bauhaus-architecten en een revolutionaire buizenstoel, en ontving in 2009 de Herman de Coninckprijs voor zijn dichtbundel ‘Tijd en landen’.


ISBN 9789025444785| Paperback| 192 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | februari 2015

© Marjo, 17 november 2015

 Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Kate Howard: Bloedlijn
Joyce Pool


Vanwege de buitensporige wensen van haar moeder, Margaret Wilberforce, wordt de Joan uitgehuwelijkt aan de walgelijke William Bulmer jr., zoon van de rijke graaf van Bedford. Joans vader George Henry Cedric Acworth of Luton is niet opgewassen tegen zijn veeleisende, verwende, ontevreden vrouw.
Het huwelijk met Bulmer jr. is een regelrechte ramp, Joan kan nauwelijks meer lopen dankzij Williams genadeloze 'strelingen' van haar onderlijf, ze is bont en blauw. Ze besluit te vluchten. Dit keer is haar vader onverzettelijk, zijn vrouw heeft niets in te brengen, Joan hoeft niet meer terug naar William, die overigens een scheiding weigert.


Joan wordt 'weggestuurd', ze gaat als gouvernante werken bij de welvarende hertogin Agnes van Norfolk, weduwe van Thomas Howard. De hertogin-douairière geeft een aantal jonge vrouwelijke verwanten een adellijke opvoeding om hen voor te breiden op een goed huwelijk met hoge Engelse edelen of een functie aan het hof van koning Henry (de Achtste).


En zo gebeurt het dat Joan vlak na haar achttiende verjaardag vertrekt naar Chesworth House in Horsham.  Haar vader waarschuwt haar: 'Wees je bewust van alle duivelse smerigheid om je heen'. Hij vertelt haar dat de vrouw van de koning, Anne Boleyn, het jaar daarvoor onthoofd is en dat Anne een van de kleindochters was van de hertogin waar ze nu bij gaat werken. Door die bloedlijn is de hertogin een een slecht daglicht komen te staan bij de koning. Ze is niet meer welkom bij hem.  'Ze vreten elkaar op als ratten', waarschuwt haar vader.


Tot Joans schrik zijn de zes meisjes die zij les moet geven nagenoeg van haar eigen leeftijd. De oudste is zeventien de jongste, Lady Katherine - Kate - is veertien. Kate is, net als Anne Boleyn,  eveneens een kleindochter van de hertogin. De adellijke dametjes hebben de afgelopen twee jaar elf gouvernantes stuk voor stuk weten weg te treiteren. Joan neemt zich voor dat haar dat niet zal overkomen, ze wil nooit meer terug naar William, en die houding redt haar voorlopig.


De meisjes maken het Joan of Mrs. Bulmer zoals ze haar noemen niet makkelijk. Vooral de jongste, Kate, is erg bijdehand. We lezen hoe de dames, verwend als ze zijn, zich aanvankelijk weinig aantrekken van Joan en haar lessen. Maar Joan, gewend als ze is aan het grote huiselijke gezin, trekt zich weinig van hun gedrag aan. Langzamerhand groeit er zelfs genegenheid. Het grootste probleem is dat de dames zeer vrij omgaan met de drie jonge 'bedienden' de opperstalmeester en twee secretarissen. Het is natuurlijk van het grootste belang dat de dames 'ongeschonden' het huwelijk in gaan.
De dames weten echter ook dat Joan voor geen goud terug wil naar haar echtgenoot die inmiddels alle moeite doet om haar terug te krijgen.


Het is vooral de mooie wildebras Kate die met haar frisse, vrolijke, impulsieve gedrag de aandacht trekt van iedereen. Uiteindelijk tot die van de koning aan toe. Joan is inmiddels erg gesteld geraakt op Kate en houdt haar hart vast... Anne Boleyn is onthoofd, Anna van Kleef werd bijna onmiddellijk retour gezonden. De flapuit Kate die eerste praat en dan nadenkt, aan het hof, bij de koning? Dat kan nooit goed gaan. Ze herinnert zich haar vaders woorden nog steeds 'Ze vreten elkaar op als ratten'. Joan hoopt dat zijn woorden niet bewaarheid worden...


Dit boek is de eerste roman van Joyce Pool - voorheen schreef ze o.a. historische jeugdboeken - en hoe heerlijk dit boek ook wegleest, voor mijn gevoel is dit ook een jeugdboek, weliswaar voor jongeren vanaf ca. 15 jaar, maar toch. De taal en de sfeer in dit boek zijn nog te weinig volwassen, ondanks alle gebeurtenissen. Het verhaal blijft te vriendelijk en de werkelijkheid wordt teveel met fluwelen handschoenen gehanteerd. Niet dat ik dat niet prettig vind, integendeel, maar een roman voor volwassenen is het niet.
Joan Bulmer, die in dit boek het verhaal vertelt, is een heel vlotte, intelligente meid die weet van aanpakken, ze is iemand die zich niet klein laat krijgen maar een volwassen vrouw wordt ze niet. Ook de zes  leerlingen blijven jonge meisjes, geen vrouwen die zich voorbereiden op het leven wat hen te wachten staat.


Maar ik lees dit boek honderd keer liever dan menige roman voor volwassenen. Het verhaal zit goed in elkaar, de personages komen geloofwaardig over, alles klopt met de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Het verhaal is vlot geschreven en mooi verweven met de werkelijkheid, want zowel Joan als Kate hebben werkelijk bestaan. Je voelt de argwanende sfeer die heerste in de adellijke kringen, een misstap kon je je niet veroorloven en dat weet Joyce Pool ons goed duidelijk te maken in dit verhaal. Je waant je even in het Engeland van de zestiende eeuw. Heerlijk.
Ik heb het boek dan ook met enorm veel plezier gelezen.


ISBN 9789047707424 | Hardcover met stofomslag | 271 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | oktober 2015

© Dettie, 16 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altBloedboek
Dimitri Verhulst


Dimitri Verhulst vertelt de eerste vijf boeken van het Oude Testament op een heel eigen manier na. Het ontstaan van de wereld, Adam en Eva, Mozes in zijn mandje en later met de wetten, die hij zich liet dicteren door ‘De God die mij heeft gezonden heet Isenwasenzal. Isenwasenzal. Isen, voor de vrienden. […] Ik had een missie, handjes in de lucht, hoera, zingerdezing, zangerdezang, en zou mijn eenvoudige en veilige leven en dat van mijn gezinsleden helemaal door elkaar shaken.’


Ergens las ik: misschien kan dit boek mensen inspireren de oorspronkelijke tekst nog eens te lezen. Dat deed ik inderdaad al snel: in hoeverre was de tekst aangepast? Vertelt Verhulst inderdaad letterlijk, maar dan in eigen woorden? Of doet hij ook aan schrappen en toevoegen? 


De tekst in de Statenbijbel:


‘De slang nu was listiger dan al het gedierte des velds, hetwelk de HEERE God gemaakt had; en zij zeide tot de vrouw: Is het ook, dat God gezegd heeft: Gijlieden zult niet eten van allen boom dezes hofs?
En de vrouw zeide tot de slang: Van de vrucht der bomen dezes hofs zullen wij eten; Maar van de vrucht des booms, die in het midden des hofs is, heeft God gezegd: Gij zult van die niet eten, noch die aanroeren, opdat gij niet sterft.
Toen zeide de slang tot de vrouw: Gijlieden zult den dood niet sterven;
Maar God weet, dat, ten dage als gij daarvan eet, zo zullen uw ogen geopend worden, en gij zult als God wezen, kennende het goed en het kwaad.’


Wordt bij Verhulst:


‘Het grootste secreet onder de beesten was de slang: sluw en achterbaks, immer bereid om te stoken en te koteren tot er ruzie van kwam. En trouw aan zijn karakter wandelde dat beest op z’n duizendste gemak, parmantig, galant, tot bij de vrouw en zei, zo langs een neusgat weg:  ‘kloppen de geruchten en durft gij uw tanden niet te zetten in de vruchten die daar hangen?’


De vrouw, doodgelukkig, want aan de praat, respondeerde de slang, vriendelijk doch kordaat, dat ze inderdaad van God een soortement van dieet kreeg opgelegd maar dat zij daar verder niet over kloeg, want voor de rest mocht zij alles gewoon naar binnen spelen: tomaten en chicons, bananen en bloempatatten, en mochten die aan de struiken groeien: zelfs bonbons. En de slang, toch zo’n vijftal meter lang, zei: O gij, dwaze troela, gij laat u ook maar van alles wijsmaken. Er is helemaal niks verkeerds en verbodens aan de vruchten aan die ene boom. Wat zou er mis kunnen zijn aan kennis? Het is God gewoon, de despoot. Die dreigt met de dood, omdat hij niet wil dat gij op intellectueel of enig ander niveau naast Hem komt te staan. Hij wil de slimste zijn en dat blijven.’


Natuurlijk is het bij het lezen van deze tekst heel belangrijk vanuit welk perspectief je leest. Ben je gelovig of niet? Het maakt een wereld van verschil of je de Statenbijbel aanhangt, die overigens ook maar een van de vertalingen is van een tekst die zo heel lang geleden werd opgetekend door, ja door wie?


Verhulst is een meester in smeuïg vertellen, hetgeen hij ook hier doet, met archaïsche of zelfverzonnen woorden. Alles wat de bijbel biedt, zit ook in Bloedboek: moord en doodslag, jaloezie, wraak, zonde, hebzucht, overspel, liefde, seks, geloof en wantrouwen.


Het verhaal is hetzelfde en toch ook niet. Waar de Statenbijbel in een korte droge zin stelt dat iemand veel nageslacht krijgt en op hoge ouderdom sterft, daar grijpt Verhulst meteen de kans om daar een aantal al of niet smakelijke details aan toe te voegen, die natuurlijk kloppen, maar die je in een bijbel normaliter niet tegen komt. Je kan er lang en breed over discussiëren, maar op deze moderne manier een oud en welhaast vergeten verhaal weer onder de man brengen: je moet maar durven! Verhulst durft niet alleen, zijn manier van schrijven zorgt er voor dat je met plezier het oude verhaal leest. Voor de zoveelste, of de eerste keer: het is genieten. En met de zachte aaibare omslag lijkt het alsof de schrijver wil zeggen: neem het allemaal maar niet zo serieus.


ISBN 9789025446420 | Paperback met zachte omslag | 240 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact | november 2015

© Marjo, 15 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"Het geheim van mijn man
Liane Moriarty

De in Sydney woonachtige Cecilia Fitzpatrick leidt een onberispelijk leven. Haar huis is om door een ringetje te halen en ook haar drie dochters Esther, Isabel en Polly stelen dagelijks de show. Uiteraard is Cecilia een kei in het geven van onvergetelijke feestjes en bovendien verkoopt ze Tupperware. Ook de liefde van haar leven, John-Paul, is ronduit perfect. Hij is knap om te zien, een liefhebbende vader en echtgenoot én een geslaagde zakenman. Het leven van Cecilia loopt op rolletjes en dagelijks zorgt ze er vol toewijding voor dat dat zo blijft.

Tot voor kort was ook Tess Curtis tevreden met haar leven. De liefde tussen haar en Will was bekroond met zoon Liam. Ook op zakelijk gebied ging het goed. Het bedrijf dat Tess en Will samen met Tess’ nichtje Felicity hadden opgezet, begon steeds beter te lopen. Felicity was spectaculair veel afgevallen en had zich tot een ware schoonheid ontpopt. Tess, die zielsveel van haar nichtje hield, was intens blij voor haar. Even leek de toekomst onbezorgd maar toen vonden Felicity en Will het nodig om alles overhoop te gooien. Vol schaamte bekenden ze aan Tess dat ze verliefd op elkaar waren geworden. Tess ontstak in woede, pakte haar koffers en reisde met Liam naar Sydney, naar haar moeder.

De al wat oudere Rachel Crowley, uit Sydney, is al jaren niet meer gelukkig. Ze werkt als secretaresse op St. Angela, een basisschool. Ze weet niet hoe lang ze het nog volhoudt vrijwel dagelijks met gymleraar Connor Whitby geconfronteerd te worden. Ook al is Connor nooit gearresteerd, Rachel weet zeker dat hij de moordenaar van haar dochter Janie is. Ze haat de knappe en populaire Connor met heel haar hart. Haar Janie stierf toen ze een tiener was. Haar dochter mocht nooit volwassen worden terwijl Connor vrolijk tegen zwijmelende moeders lacht. Even was er weer een lichtpuntje in haar leven. Kleinzoon Jacob, het kind van haar zoon Rob, liet haar weer lachen. Ze genoot intens van de dagen dat ze op hem mocht passen. Maar Rob en zijn vrouw Rachel staan op het punt naar New York te verhuizen. De kleine Jacob gaat mee.

Dan stuit Cecilia tijdens het opruimen van de zolder op een brief. Een brief die verstopt zat tussen een stapel oude administratie. Als ze de berg papieren niet per ongeluk had omgestoten, had ze de brief nooit gevonden. Hij is geschreven door John-Paul, Cecilia herkent het handschrift op de envelop meteen. De brief is aan haar gericht maar het is niet de bedoeling dat ze het opent:

“Voor mijn vrouw, Cecilia Fitzpatrick
Alleen openen na mijn dood”

Arme Cecilia, een brief die niet geopend mag worden is als een grote rode knop met daaronder de tekst “niet indrukken”. Een doos van Pandora. Plichtmatig als ze is, weet ze dat ze haar nieuwsgierigheid moet bedwingen. Ze mag de envelop niet openen…

Het geheim van mijn man gaat over doodgewone levens. Huwelijksproblemen, een groot verlies of een perfect leven dat niet zo perfect blijkt: we hebben er allemaal wel eens zelf of in onze omgeving mee te maken gehad. De levens van Cecilia, Tess en Rachel overlappen elkaar. Ook dat is heel normaal. Rachel werkt immers op de school waar de dochters van Cecilia en het zoontje van Tess naartoe gaan. Ze kennen elkaar niet goed maar lopen elkaar regelmatig tegen het lijf. Zo gaat dat. Ook heeft ieder mens wel iets dat hij of zij liever voor de buitenwereld verborgen houdt. Uit schaamte of uit onzekerheid bijvoorbeeld. Soms gaat het zelfs om een duister geheim. Een geheim dat niemand ooit achter deze persoon gezocht zou hebben maar dat onherroepelijk aan het licht zal komen. Het gevoel van herkenning dat dit verhaal oproept, maakt het zo prettig leesbaar.

Het geheim van mijn man gaat over vallen en opstaan. Over levens die een andere wending nemen en over het noodloot dat zich geen halt toe laat roepen. Het gaat over gewone mensen die een beroep op hun veerkracht moeten doen. Over principes die vervagen als het om persoonlijke kwesties gaat. Dit verhaal gaat over liefde in al zijn vormen.

Het geheim van mijn man is, ondanks een aantal nare gebeurtenissen, een heerlijk feelgood-verhaal. Soms (mier)zoet, soms bitter. Een verhaal over het leven zoals het is en waar we maar het beste van moeten maken. Een fijn verhaal om even helemaal in op te gaan.

ISBN 9789022960646 | paperback | 399 pagina's| A.W.  Bruna Uitgevers | september 2015
Vertaald door Monique Eggermont

© Annemarie, 11 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altL'enfant de la haute mer
Jules Supervielle


Surrealistische verhalen waren in de mode in het begin van de 19e eeuw. Jules Supervielle (1884-1960) Frans dichter en schrijver is er niet in geslaagd om in ons nationaal geheugen door te dringen, maar in Franstalige gebieden is hij meer bekend. Vooral ook omdat het titelverhaal van deze bundel verhalen daar verfilmd is en op het toneel werd gezet.

Het titelverhaal: ‘Het kind op volle zee’ (lett):
Een meisje bevindt zich hoog boven de zee, in een soort drijvende straat. Wie heeft die straat gebouwd? Waarom is ze daar?
Het verhaal blijkt een waarschuwing aan het adres van zeelui die op volle zee dromen over een meisje.


In het verhaal ‘L’inconnu de la Seine’ ontmoeten we opnieuw een jong meisje, een vrouw bijna. Zij is verdronken in de Seine. Een ongeluk? Moord? Zelfmoord? Ze komt terecht bij een groep mensen die eveneens verdronken zijn. Als ze al had willen ontsnappen aan de samenleving, nu bevindt ze zich opnieuw in een groep die een samenleving vormen. Of ze daar zin in heeft?


Er is een ontroerend verhaal over de ezel en de os, bij de kribbe van het kindje Jesus. De ezel is een zeer zelfvoldaan type: hij gaat er prat op dat hij uitverkoren was om Maria te dragen. De os daarentegen is bescheiden en cijfert zich het liefst weg. Maar Jozef zegt hem zijn warme adem over het kind te blazen. Alle andere dieren willen ook graag hun opwachting maken bij het kindje Jesus, en Jozef geeft toestemming: maar niet meer dan twee tegelijk! zegt hij. En een wonderlijke stoet kraambezoekers maakt zijn opwachting.


Ik weet niet zeker of deze verhalen bedoeld zijn voor de jeugd. Het kerstverhaal toch zeker wel, maar de andere verhalen zijn zo surrealistisch en hebben meestal het thema dood, dus daar twijfel ik erg. Ze zijn zeker geschikt voor lezers, die zich nog niet zo lang op het pad van het Franse boeken lezen hebben begeven. Qua taal dan. Of begrip voor het verhaal dan meteen volgt, is de vraag.


ISBN 20770362523 | Paperback | 158 pagina's | Uitgeverij Gallimard | 1931

© Marjo, 10 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

ik ben er
Clélie Avit


In dit boek maken we kennis met Elsa en Thibault, beiden single, beiden rond de 30 jaar.
Elsa ligt in het ziekenhuis na een ongeluk tijdens een beklimming van een gletsjer. Ze ligt al twintig weken in coma. Ze weet dat omdat ze daarover heeft horen praten. Sinds zes weken hoort ze namelijk weer, maar dat is helaas onopgemerkt gebleven door de artsen.
Ze voelt niets, geen kou, warmte, en heeft geen verdriet, honger, is niet angstig...  Het enige wat ze wel heeft, zijn nachtmerries over het ongeluk, verder ligt ze daar maar en laat alles maar gebeuren. Ze weet dat de artsen haar hebben opgegeven maar tot nu toe hebben haar ouders geweigerd de apparatuur waarin ze ligt, af te koppelen.


Thibaults broer ligt in het ziekenhuis, hij brengt zijn moeder daar naar toe, soms zelfs tot aan de deur van de kamer maar binnenstappen weigert hij. Zijn broer heeft namelijk met drank op twee meisjes doodgereden. Hij veracht zijn broer daardoor en wil hem nooit meer zien of spreken. Na weer een woordenwisseling met zijn moeder in de gang, vlucht hij blindelings het trappenhuis in, denkt hij...
Hij laat zich met zijn ogen dicht langs de muur naar beneden zakken en probeert de storm in zijn hoofd tot bedaren te krijgen. Als hij zijn ogen open doet beseft hij dat hij niet in een trappenhuis is maar in een kamer waar een vrouw heel stil  in bed ligt, het is Elsa.


Ondanks het gebliep van de apparatuur en het geluid van het beademingsapparaat doet de rust die in de kamer heerst hem goed. Het is er aangenaam warm, hij trekt zijn dikke winterjas en trui uit en nestelt zich op de keiharde ziekenhuisstoel en... valt in slaap! Elsa heeft wel gehoord dat er iemand is, iemand nieuw, hij heeft een heel eigen geluid. Ze hoort dat hij in slaap gevallen is en vindt dat prettig, dat is tenminste wat anders dan dat bezorgde gedoe om haar bed heen.


Later keert Thibault steeds terug naar de kamer van Elsa, zij wordt zijn rustpunt. Langzamerhand wordt hij verliefd op haar. Omdat de stoelen zo vreselijk zitten kruipt hij wel eens naast haar op bed en praat tegen haar als volwaardig mens, als vrouw. En Elsa? Elsa geniet, ze kijkt uit naar zijn bezoeken. Ze begint actie te ondernemen, ze zal en moet haar ogen open krijgen, haar hoofd naar hem kunnen draaien. Elke dag opnieuw geeft ze zichzelf als een mantra de opdracht 'Ik wil mijn hoofd draaien en mij ogen openen'.
Ze merkt kleine veranderingen in haar lijf op en Thibault wéét gewoon dat ze hem hoort. Eén keer heeft ze duidelijk een reactie getoond, of was dat toeval, zoals de arts zegt?


Maar dan komt de dag dat Elsa's ouders een beslissing moeten nemen, zullen ze Elsa's behandeling stoppen of niet? Thibault weet er niets van, hij heeft wel haar dossier gelezen maar weet niet wat die aantekening 'min x' betekend...


We lezen om en om in aparte hoofdstukken de gedachten en gevoelens van Thibault en Elsa. Thibault worstelt met zichzelf. Het ongeluk dat zijn broer veroorzaakt heeft zit hem dwars, hij is woedend op zijn broer maar mist hem ook.  Zijn relatie is sinds een jaar over en hij heeft daar ook nog moeilijk mee. Diep in zijn hart wil hij wel een gezin stichten, net als zijn beste vriend Julien, maar dat toegeven kost hem moeite, hij is toch die onafhankelijke jongen... Hij beseft ook dat zijn verliefdheid op Elsa vreemd is, ze hebben nog nooit een woord gewisseld. Maar toch is hij tot over zijn oren verliefd... Hoe moet dat verder?
Elsa verkeert in een droomwereld, ze is alleen met haar gedachten. Bang is ze niet ondanks het steeds dreigender geluid dat ze de apparatuur stil zullen zetten. Ze zweeft in een soort niemandsland maar heeft wel gevoelens over haar familieleden, vrienden en... Thibault.


Het is een duidelijk een roman die op het sentiment inspeelt. De taal is eenvoudig, er staan geen prachtige zinnen in, en af en toe wordt er teveel uitgelegd en toegelicht. Toch leest het wel lekker weg en het is ook nog eens héél romantisch! De liefhebber zal hier zeker van genieten.


ISBN 9789401604543 | Paperback | 222 pagina's | Xander uitgevers | oktober 2015
Vertaald door Carolien Steenbergen

© Dettie, 5 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"ik ben er
Clélie Avit

De negenentwintigjarige Elsa ligt al 20 weken bewegingsloos in een ziekenhuisbed. Tijdens het beklimmen van een gletsjer kwam ze in een lawine terecht. Elsa overleefde het ongeluk maar ze is sinds het ongeluk niet meer bij bewustzijn geweest. Elsa ligt in coma.

Voor Elsa’s familie, die haar trouw bezoekt, ziet ze er al 5 maanden lang hetzelfde uit. Omgeven door allerlei slangen en apparaten ligt ze doodstil in haar bed. Het ziekenhuis is haar thuis geworden. Een thuis dat ze misschien nooit meer levend zal verlaten. Toch is er iets veranderd. Iets belangrijks zelfs, maar niemand heeft het gemerkt. Sinds zes weken is Elsa zich bewust van haar omgeving. Ze kan de mensen om haar heen horen.

Ook leeftijdsgenoot Thibault maakt een zware tijd door. Een jaar geleden is zijn relatie op de klippen gelopen en Thibault kan nog altijd zijn draai niet vinden. Wat hem echter het meest bezighoudt, is dat zijn broer Sylvain in het ziekenhuis ligt. Thibault is woedend op hem. Sylvain is dronken in zijn auto gestapt waarna hij twee veertienjarige meisjes heeft doodgereden. Thibaults moeder wil dat hij zijn broer vergeeft maar dat kan Thibault niet. Wat Sylvain op zijn geweten heeft, is te erg. Het enige waartoe hij bereid is, is zijn moeder naar het ziekenhuis brengen zodat zij haar gewonde zoon kan bezoeken.

Na opnieuw een vervelende discussie met zijn moeder, duikt Thibault het trappenhuis van het ziekenhuis in. Hij heeft geen zin op de gang te wachten en besluit alvast naar de uitgang te gaan. Thibault merkt al snel dat hij de verkeerde deur heeft geopend. Hij bevindt zich niet in het trappenhuis maar in een ziekenhuiskamer. Het ruikt er sterk naar jasmijn. In het bed ligt een vrouw. Het is Elsa.

Elsa is zich op haar beurt bewust van de vreemde die haar kamer is binnengekomen. Na zes weken kan ze heel wat geluiden herkennen. Heel brutaal leest de onbekende man hardop haar status voor. Hij leest dat ze jarig is en geeft haar pardoes een kus op haar wang. De vreemdeling gaat op een stoel zitten en valt in slaap.  Niet veel later wordt hij wakker omdat Elsa’s vrienden – gewapend met een verjaardagstaart – het vertrek betreden. Even ontstaat er een ongemakkelijke situatie maar Elsa’s vrienden beseffen al snel dat Thibault geen verkeerde bedoelingen heeft.

Na het onverwachte bezoekje komt Thibault steeds vaker terug. Elsa merkt dat ze naar zijn bezoekjes uitkijkt. Thibault praat tegen haar, of doet een dutje bij haar op bed. Op de dagen dat Thibault niet komt, mist ze hem. Meer nog dan ze haar ouders en haar zus mist. Zou Elsa verliefd aan het worden zijn? Kan dat überhaupt als je in coma ligt? Ook Thibault weet niet wat hij met zijn gevoelens aan moet. Waarom voelt hij zich zo op zijn gemak bij Elsa? Thibault hoopt met heel zijn hart dat Elsa bij kennis zal komen. Hij weet niet dat de artsen haar hebben opgegeven.

ik ben er is een bijzonder liefdesverhaal. Een fijn verhaal om even lekker bij weg te dromen. De liefde tussen Elsa en Thibault is pril en ongewoon. Toch vind ik het verhaal niet alleen romantisch maar ook een tikje luguber. Thibault verschaft zich zomaar toegang tot de kamer en het leven van Elsa. Hij kust haar, verplaatst haar op het bed en gaat naast haar op bed liggen slapen. Eerlijk gezegd vind ik dat niet charmant maar eng. Elsa vindt het gelukkig wel prettig, maar dat kan Thibault niet weten.

Ook het ziekenhuis zelf is geen prettige plek. De arts van Elsa negeert meerdere keren de opvallende metingen waar hij op gewezen wordt. Hij heeft Elsa opgegeven en blijft bij zijn mening. Er worden zelfs geen nieuwe scans gemaakt. Hij dringt er bovendien bij Elsa’s ouders op aan dat ze een einde aan haar uitzichtloze situatie moeten maken. Ik hoop dat ik nooit in dat ziekenhuis beland!

ik ben er is het debuut van de in Nice woonachtige Clélie Avit. Met dit boek sleepte zij de Prix Nouveau Talent in de wacht. Zelf ben ik iets minder enthousiast. Het verhaal roept gemengde gevoelens bij mij op. Het is een verhaal met een hoog zwijmelgehalte maar sommige dingen kloppen toch echt niet. Waarom vindt bijvoorbeeld niemand in het ziekenhuis het vreemd dat een onbekende bij een patiënt op bed gaat liggen? Ik moet er niet aan denken dat ik weerloos in een ziekenhuisbed zou liggen met een wildvreemde man naast me! Wie echter minder kritisch is en gewoonweg van een vlot geschreven, romantisch verhaal wil genieten, kan heerlijk wegdromen bij dit boek.

ISBN 9789401604543 | paperback | 222 pagina's| Xander uitgevers | oktober 2015
Vertaald door Carolien Steenbergen

© Annemarie, 3 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height="167"Aan de waterkant
Sara Gruen

De welgestelde Madeline Hyde begrijpt niet waarom ze ingestemd heeft met het bizarre plan van haar man Ellis en zijn beste vriend Hank. Ze bevindt zich op de Atlantische oceaan waar ze haar tijd verdeelt tussen overgeven en het walgen van de ratten die haar tijdens haar trans-Atlantische avontuur vergezellen. Ze heeft spijt dat ze geen stokje voor het plan van Ellis en Hank heeft gestoken. Het is januari 1945 en Madeline is onderweg naar de Schotse Hooglanden. Onderweg naar een oorlog. Duitse onderzeeboten varen letterlijk onder haar door.

Madeline is een verwende, wereldvreemde vrouw. Jarenlang bestond haar leven uit slank blijven, feesten en uitslapen. Ook Ellis heeft altijd een onbezorgd leven geleid, tot voor kort. Op Oudejaarsavond ging Ellis tijdens een dronken bui de mist in. Op een rijkeluisfeest beledigde hij zijn vader ter overstaan van vrijwel heel welgesteld Philadelphia. De represailles die volgden waren niet mals. Ellis werd, samen met Madeline, het ouderlijk huis uitgezet en de financiële toelage werd gekort.

Ellis was niet in de wieg gelegd voor een armeluisbestaan en Madeline had er ook geen kaas van gegeten. Om weer bij zijn vader in de gunst te komen, zou Ellis flink moeten uitpakken. Samen met Hank kwam hij op een ronduit idioot idee. De jongemannen zouden samen met Madeline naar Loch Ness reizen. Ellis’ vader was er jaren eerder in geslaagd het legendarisch monster, die in het meer zou huizen, op de gevoelige plaat vast te leggen. Helaas werd hij vervolgens voor leugenaar uitgemaakt, wat de man diep had gekrenkt. Als het jeugdige drietal erin zou slagen het monster te filmen, zouden ze met roem en rijkdom beloond worden. Ellis’ vader zou zoon weer in de armen sluiten en de geldkraan royaal opendraaien. De beslissing was snel genomen en voor Madeline goed en wel besefte wat er gebeurde, bevond ze zich aan boord van een schip.

Wanneer de jongelui het hotel in de buurt van Loch Ness bereiken, is Madeline nog steeds misselijk. De ontvangst is allesbehalve hartelijk en de hotelier is verbaasd een vrouw tussen het gezelschap aan te treffen. Hebben de rijke Amerikanen het werkelijk in hun hoofd gehaald een vrouw op een levensgevaarlijke reis te sturen – midden in een gruwelijke oorlog – om op monsterjacht te gaan? Madeline is op haar beurt ook verbaasd. Is er geen kruier? En waarom ziet alles er zo armoedig uit?

Naarmate het verblijf in Schotland vordert, leert Madeline een harde les. De oorlog is hier levensecht en niet iets waarover je tijdens chique theekransjes met gepaste verontwaardiging keuvelt. Het eten is op rantsoen en de bediening staat niet bepaald te popelen het verwende reisgezelschap op hun wenken te bedienen. Nu Ellis niet langer door rijkdom en feestelijkheden omringd wordt, toont hij zijn ware aard. Hij en Hank laten Madeline steeds vaker in het hotel achter om uren – soms zelfs dagen – later stomdronken op te duiken. Ook bedient Ellis zich steeds vaker van de kalmerende medicijnen van Madeline.  

Madeline voelt zich eenzaam en valt in het hotel uit de toon. Ze maakt domme opmerkingen en beseft dat ze met haar keurige manieren juist onbeholpen en klungelig overkomt tussen de daadkrachtige vrouwen die in het hotel werken. Toch ontstaat er een vriendschap. Een vriendschap die Madeline zorgvuldig voor Ellis en Hank verborgen moet houden. Een welgestelde Amerikaanse gaat immers niet op vriendschappelijk voet met het personeel om. Terwijl Ellis en Hank verbeten naar het monster van Loch Ness blijven zoeken, beseft Madeline dat het ware monster zich wellicht niet in het meer schuilhoudt. 

Sara Gruen verwierf wereldwijde bekendheid met het boek Water voor de olifanten waarin het wonderlijke levensverhaal van circusartiest Jacob uit de doeken wordt gedaan.  Ook Aan de waterkant is wonderlijk. Hoe kom je op het idee om gruwelijke gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog te verweven met de zoektocht naar een legendarisch monster? Toch is het juist deze bizarre combinatie die het verhaal onvergetelijk maakt. Ellis en Hank lijken zich totaal niet van de gruwelen van de oorlog bewust te zijn. Wanneer ze in een schuilkelder moeten schuilen, mopperen ze over het gebrek aan warme dekens. Alsof dat belangrijk is als er elk moment een bom kan vallen! Terwijl het leven in het hotel en het omliggende dorp in het teken van de oorlog staat, gedragen de twee Amerikanen zich als verwende papventjes. Het verdriet, de angst en de armoede van de Schotse bevolking, ontgaat ze volkomen. Zelf hoeven ze niet in de oorlog te vechten. Ellis is afgekeurd vanwege kleurenblindheid en Hank lijdt aan een aandoening die “pes planus” heet. Hij heeft platvoeten.

Madeline is anders. Bij haar vallen de schellen van haar ogen. Ze ontpopt zich tot de – oenige - ster van het verhaal.  Aan de waterkant is een prachtig verhaal waarin liefde en vriendschap uit onverwachte hoek komen. Een verhaal vol verdriet en vreugdetranen.

ISBN 9789021459516 | paperback | 371 pagina's| Uitgeverij Q | oktober 2015
Vertaald door Karin Pijl en Lidy Pol

© Annemarie, 1 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hotel zonder sterren
Lara Taveirne


Het boek begint met een telefoontje. Andreas neemt op, het is Larissa. Dat ze iemand is die bijzonder is en veel voor Andreas betekent, is vanaf het eerste woord duidelijk. Larissa, zijn soulmate, de gekke meid met de bijzondere invallen en de grote gebaren, de volwassen vrouw, het kleine meisje. Hij ziet haar voor zich zoals ze twintig jaar geleden voor hem stond. Inmiddels hebben ze elkaar tien jaar niet gezien maar hij is haar nooit vergeten..

Larissa en Adreas hebben samen de middelbare school doorlopen, al vanaf het moment dat zij Andreas daar zag was er die bijzondere aantrekkingskracht. Hij torende boven iedereen uit, hij was speciaal. Meiden keken naar hem om. Toch was het Larissa waarmee hij optrok. Larissa die niet beeldschoon maar wel heel apart was. Ze hadden aan een half woord genoeg, ze begrepen elkaar volkomen. Het was feest als ze bij elkaar waren, aan de meeste dwaze invallen werd onmiddellijk gehoor gegeven. De ontdekkingen van het leven maakten zij samen mee. Ze hadden geen vaste relatie, wel enorm veel plezier. Maar na die geweldige periode ging ieder zijn weg.


Wat Andreas niet weet is dat Larissa stapelgek op hem was, en nu nog is. Voor Larissa is het Andreas en niemand anders. Hij is haar alles, haar man. Voor haar was liefde 'hollen tot je zonder adem neerviel.' Maar Andreas voelt dat niet zo, ze hebben 'gewoon' een geweldige tijd samen gehad. Hij kan niet voor haar kiezen, de wereld is nog zoveel groter, maar toch zij was geestig, adrem, sprankelend...


"Larissa leek in de weg te zitten om een diploma te halen. En om andere meisjes enigszins een kans te geven. Alle meisjes die na haar kwamen waren objectief gezien knapper dan zij, maar bij de derde zin die uit hun mond kwam, overviel hem steevast iets wat leek op naar adem happen als je een watervloed ziet aankomen."


Larissa stuurt hem daarna heel veel brieven. Waarover Andreas zegt:


"In de vele jaren dat hij Larissa's brievenlezer was geweest, was ze nooit iets waar éen woord voor was. En ze kende nochtans best veel moeilijke woorden. Ze was iets wat veel alinea's nodig had. En ze vroeg of hij alstublieft zo aardig wilde zijn om ook tussen de regels te lezen."


Ze zal voor altijd in zijn geheugen gegrift staan. Ze was heel speciaal, apart, bijzonder en hij weet dat maar al te goed.
Wat hij niet weet is hoe eenzaam Larissa in feite is. Achter al haar dwaze, originele invallen en komieke theatrale gebaren schuilt een meisje dat gewoon wil dat iemand van haar houdt.  Larissa's vrolijkheid is een laag vernis, die het kwetsbare deel van haar moet beschermen. De schrijfster schraapt elke keer een laagje van dat vernis weg en, net als bij schilderijen die schoongemaakt worden, komt er langzamerhand een heel ander beeld tevoorschijn. Nog kleurrijker, helderder misschien maar ook mist het daardoor mogelijk de mystiek die alles zo aantrekkelijk maakte.


In prachtige, bijna verstilde taal wordt stukje bij beetje Larissa's leven uit de doeken gedaan. De schrijfster licht steeds een tipje van de sluier op zodat we langzamerhand achter Larissa's gevoelens en beweegredenen komen, We komen te weten waarom zij kiest voor de dingen die ze deed en doet. Ook leren we de reden kennen van de enorme hunkering naar het verdrijven van haar eenzaamheid.
We lezen ook, en dat komt aanvankelijk als een verrassing, hoe ze tot in de kleinste vezel van haar lichaam van Andreas houdt en hoe ze hem mist. Het gemis is enorm, bijna ondraaglijk. Je vraagt je al lezend af hoe het mogelijk is dat deze twee mensen die voor elkaar geschapen leken te zijn toch elk een apart bestaan hebben opgebouwd. Lara Taveirne weet op adembenemende wijze stilaan naar de apotheose toe te werken, naar hét moment waarop het doek tussen deze twee mensen viel.


En nu heeft Larissa  Andreas gebeld en zegt; 'Weet je waarom ik bel Andreasje? 'I've got a proposal.' Hoewel ze alle twee inmiddels getrouwd zijn zegt ze: 'Ik geloof dat ik een heel mooi cadeau heb.' Ze heeft voor twee dagen een kamer in het Bussaco Palce Hotel geboekt, het allermooiste hotel van Europa. 'Two days, my love'...


De regisseur en auteur Lara Taveirne
(°1983) is  regisseur en auteur. Ze gelooft alleen in de liefde. Als oorsprong en oorzaak van alle schoonheid en alle diepgang. In haar werk laat ze alle mogelijke gevolgen van de liefde zien. Zij heeft met haar debuutroman "De kinderen van Calais" de Debuuutprijs 2015 in de wacht gesleept.


ISBN 9789044628340 | Paperback | 243 pagina's | Uitgeverij Prometheus | oktober 2015

© Dettie, 27 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

OogstOogst
Jim Crace


Achterflap: Het is de laatste dag van de oogst en de lucht is vol verwachting over het naderende oogstfeest als drie vreemdelingen zich aandienen in een kleine boerengemeenschap. Diezelfde nacht breekt er een brand uit in een van de opslagschuren. Buitenstaander Walter Thorsk ziet gedurende de week die daarop volgt het leven in het eens zo vredige dorp ingrijpend en onomkeerbaar veranderen.


Erg mooi geschreven verhaal dat zich afspeelt in een afgelegen Engels dorpje in de 17e eeuw. Dat is niet wat je verwacht als je de cover ziet. Daar staat een foto van een man op, waarschijnlijk genomen eind 19e eeuw, die er bovendien heel erg Amerikaans uitziet. Je waant je dan ook op het Amerikaanse platteland en komt er geleidelijk achter dat je op het verkeerde been bent gezet. Niet dat het écht iets uitmaakt.
Gedetailleerde beschrijvingen van het land, het dorp, het werk en de gebruiken. Er heerst rust en zekerheid onder bescherming van de meester van het herenhuis.


Wanneer er opeens een paar vreemdelingen aan de rand van het dorp verschijnen en er diezelfde nacht brand uitbreekt zijn de rapen gaar. De vreemde mannen staan nauwelijks in het schandblok als de volgende vreemdeling zich aankondigt en die persoon zal ervoor zorgen dat er binnen een week een totaal ander dorp zal zijn ontstaan.


Ondanks de vele beschrijvingen houdt het boek je in spanning. Crace deelt hier en daar een klap uit, goed gedoseerd, en werkt dan langzaam naar de verklaring toe. Prachtig boek!


ISBN 9789044528367 | Hardcover | 350 pagina's | De Geus | januari 2015
Vertaald door Regina Willemse

Berdine, 24 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER