Nieuwe boekrecensies

Ik heet Lucy Barton
Elizabeth Strout


En dan lees je zo'n boek waar je even stil van wordt. Elizabeth Strout heeft namelijk met Ik heet Lucy Barton een verpletterend verhaal geschreven.

Lucy is de verteller en het verhaal begint met het bezoek van haar moeder aan Lucy die in het ziekenhuis ligt. Lucy heeft namelijk na een vrij eenvoudige operatie een vreemde koorts opgelopen waarvan de oorzaak naar niet te vinden is. Daardoor ligt ze al een flinke tijd in het ziekenhuis en dan, plotsklaps, ziet ze haar moeder aan haar bed zitten! Dat lijkt niets bijzonders maar als je leest dat het jaren geleden is dat moeder en dochter elkaar zagen dan ga je wat rechterop zitten. Bovendien heeft Lucy's man alles geregeld terwijl hij niet bestaat voor haar ouders.
Dan moet er wat gebeurd zijn, maar wat? Waarom is moeder en nu ineens wel? Lucy voelt zich onverklaarbaar blij. Je zou verwachten dat er ook wrok meespeelde maar niets van dat al.


Met de komst van moeder worden er herinneringen opgehaald aan vroeger, met name aan de dorpelingen waar vooral moeder over vertelt. Maar tussen de regels door lees je hoe het vroeger werkelijk was. Dankzij enkele terloops geplaatste zinnetjes kom je er achter dat het gezin waarin Lucy opgroeide straatarm was. Dat is echter niet alles, die armoede was erg maar er speelde veel meer mee, maar Lucy heeft er zelf ook moeite mee om dat te erkennen en openbaar te maken. Ze wil haar ouders niet echt afvallen maar laat wel voelen dat haar jeugd verre van makkelijk was. Alle leden van hun gezin waren de buitenbeentjes van het dorp. Later, als ze zelf volwassen is en kinderen, Becka en Chrissie heeft, beseft Lucy pas dat ze daardoor ook één blok vormden.


Vader heeft een zwaar oorlogstrauma, moeder heeft (daardoor?) moeite met liefde tonen. Het is schrijnend om te lezen hóe zwaar dat laatste moeder valt ondanks speelse pogingen van Lucy om haar enkele liefdevolle zinnen te ontfutselen. Maar het meest schrijnende is te ontdekken in welke enorme eenzaamheid Lucy opgroeide, waar ze dan ook haar hele leven last van zal houden. Elk vriendelijk gebaar van iemand, elk glimlachje, elk knikje, hoe klein onthoudt Lucy haar hele verdere leven en vervult haar met enorme dankbaarheid. Ze is als een dorstige in de woestijn, hunkerend naar erkenning, een liefdevolle blik, een teken dat ze bestaat en gewaardeerd wordt. Ze houdt onmiddellijk zielsveel van mensen die aardig tegen haar zijn of iets aardigs zeggen zoals de dokter, een leraar, een schrijfster. Zij zijn haar haar houvast, haar peilers, haar lichtpunten. Door hen weet ze dat ze bestaat.


Toch is het geen zielig verhaal, wel een verhaal met grote impact. De spanning tussen moeder en dochter is voelbaar. Datgene wat gezegd moet worden, wordt steeds maar niet gezegd en zal ook niet gezegd worden. Lucy verontschuldigt zich ook steeds daarvoor in het verhaal, ze herhaalt zelfs af en toe zinnen, zodat we begrijpen dat ze écht haar best deed, echt probeerde maar het kon niet, het ging niet, het mocht niet.
Moeder probeert op haar onbeholpen manier ook toenadering te zoeken, maar dat gebeurt meer in gebaren dan in woorden. Het subtiele aftasten van elkaar en de onmacht elkaar te bereiken is de kracht van het verhaal.


De bescheiden, onzekere Lucy die inmiddels schrijfster is geworden, wil ook niet dat ze zielig is, wel dat ze gezien wordt, en dankzij dit verhaal is haar dat gelukt. Prachtig boek, een boek om vele keren te herlezen.


Wanneer ik tegenwoordig allleen thuis ben zeg ik niet vaak, maar soms, zachtjes hardop 'Mama!' en ik weet niet wat het is - of ik mijn eigen moeder roep of Becka's schreeuw hoor die dag dat ze het tweede vliegtuig de tweede toren in zag gaan. Allebei denk ik.
Maar dit is mijn verhaal.
En toch is dit het verhaal van velen. Het is het verhaal van Molla, van mijn kamergenote tijdens mijn studie, misschien wel het verhaal van de Mooie Meisjes Nicely, Mama. Mam!
Maar dit is mijn verhaal. Dit ene. En ik heet Lucy Barton.


ISBN 97890254447070 | Paperback | 174 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact |april 2016
Vertaald door Barbara de Lange

© Dettie, 24 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe negen kamers
Peter-Paul Rauwerda


‘Het regent al uren als aan de Kastanjelaan plotseling een huis verschijnt. Zonder donderslag, zonder lichtflits, zonder tovenarij. Een huis dat er nooit eerder heeft gestaan, gebouwd van grijze stenen, met een schuin dak en een torentje.(-) Alleen wie oog heeft voor het onmogelijke, kan zien dat er een huis staat.’


Op een ochtend wordt de zeventienjarige Jonas wakker met een vreselijk bonkende hoofdpijn. Hij heeft daar wel vaker last van, en omdat hij ook de kleinste van zijn klas is en nog helemaal geen baardgroei heeft, hebben zijn ouders er een afspraak voor gemaakt. Over drie weken moet hij naar het ziekenhuis.


Jonas blijkt alleen thuis te zijn: zijn ouders zijn naar een congres in New York, en zijn zusje logeert bij oma. Twee weken vrij om te doen en laten wat hij wil: geen zeurende ouders op zijn nek, die hem op tijd naar bed sturen en die willen dat hij goed eet! Maar nu vraagt hij zich af of ze misschien toch thuis gekomen zijn: als hij naar beneden gaat blijkt de woonkamer wel heel erg netjes te zijn! Dat heeft hij zelf zeker niet gedaan! Maar hij is alleen thuis. En op tafel ligt ook een boek dat hij niet kent. Jonas is een lezer, dus meteen nieuwsgierig. Hij doet het boek open, en leest een gedicht over negen kamers. En het vertelt over waar hij het nieuwe huis met die negen kamers kan vinden, en hoe hij er binnen kan komen.  Jonas doet het af als flauwekul, een fictief verhaal in een boek, maar onderweg van school naar huis ziet hij op een veldje dat voorheen toch echt braak lag een huis staan. En hij weet: dat is het huis met de negen kamers.


Als hij dan verder leest in het verhaal, wijst het boek Jonas de weg naar binnen. In iedere kamer wacht hem een avontuur. Er is niet echt onderliggend verband, alle kamers hebben hun eigen verhaal. Er is slechts één ding dat steeds opduikt: een meisje dat hem eerst lijkt te ontwijken, en later contact zoekt. Tussen de verhalen over de kamers door staan er stukjes tekst waarin Jonas vertelt over een droom waarin ook een meisje voorkomt, en waar hij soms zijn ouders ziet.


Alle logica is zoek, de lezer wordt continu om de tuin geleid. Wat is er eigenlijk gaande? Er is iets met Jonas aan de hand, dat is duidelijk, want zijn avonturen zijn niet realistisch. Maar wat dan? Op de momenten dat al die vreemde fantasie je te veel wordt en je eigenlijk wel eens wil weten hoe en wat, zorgt de schrijver er voor dat je een klein stukje van de puzzel krijgt. Maar wat er aan de hand is, wat zijn avonturen betekenen, of je al die antwoorden krijgt?


Peter-Paul Rauwerda is een begenadigd schrijver. Zijn verhaal zit vol met taalspelletjes, en is een paradijs voor de echte lezer. Vooral voor degenen die filosofisch zijn ingesteld is dit een heerlijk boek, een boek vol levenslessen. Maar je kan het ook lezen als een magisch avontuur met elementen uit sprookjes en andere magische literatuur. Als debuut erg geslaagd.


‘Eén kamer is nog onbekend. Die zal bepalen wie je bent.’


ISBN 9789047708391 | Hardcover | 200 pagina's | Uitgeverij Lemniscaat | september 2016

© Marjo, 22 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Het huis waar jij van hield
Tatiana de Rosnay


Wat doe je als je te horen krijgt dat jouw huis, sterker nog de hele wijk platgegooid wordt? Jouw huis vol herinneringen, waar je kinderen geboren zijn, waar je lief en leed met elkaar gedeeld hebt. Jouw huis waar je zo enorm van houdt moet weg, moet wijken voor een enorm nieuwbouwplan die zijn weerga niet kent.
Het zou zich zomaar in deze tijd af kunnen spelen maar niets is minder waar. Ook in de negentiende eeuw overkwam het mensen want Parijs moest moderner, Parijs moest een wereldstad worden met brede boulevards en grote pleinen. Dat daarvoor duizenden Parijzenaars en winkeliers hun huis uit moesten of hun bedrijf moesten opdoeken maakte niet uit. 

Rose Bazelet is één van deze mensen die het overkwam. Haar zo zeer geliefde huis ligt op het tracé van de boulevard Saint-Germain en moet ook weg. Zij weet onmiddellijk dat zij dit niet zal toestaan, niet zal accepteren. Zij blijft! Maar het stadsbestuur is onverbiddelijk. De enorme renovatie van de stad zal doorgaan. Rose blijft echter bij haar besluit...


In brieven gericht aan haar zo geliefde overleden man vertelt ze wat er om haar heen gebeurt.  Rose beschrijft aan hem haar leven, hoe zij verder is gegaan zonder hem, hoe zwaar het aanvankelijk was, hoe ze overeind bleef dankzij Alexandrine die de bloemenwinkel op de begane grond van haar huis bestiert. Ze vertelt over de zwerver Gilbert die haar door dik en dun steunt. Ze schrijft over hun vertrouwde omgeving die langzamerhand totaal verdwijnt. Zijn geliefde café waar hij altijd zat te schrijven, de prettige straatjes waar ze zo graag wandelden, zelfs het fraaie Jardin de Luxembourg verdwijnt of wordt onder handen genomen. Het enige wat dankzij massale protesten niet weg moet is de begraafplaats Père-Lachaise waar haar geliefde man ook begraven is, vlakbij zijn zo vereerde Balzac.


Ze schrijft over de woede die ze voelt voor de prefect (Georges Eugène Haussmann) die de zo genoemde verfraaiingswerken leidt. Ze kan de naam van de man nauwelijks noemen. Ze vertelt over hun kinderen en uiteindelijk vertelt ze hem in haar brieven haar grote geheim.
Ondertussen komt de slopershamer steeds dichterbij... en Rose peinst er nog steeds niet over om te vertrekken.


De stijl van De Rosnay is prachtig, ze weet Rose zeer overtuigend neer te zetten. De brieven laten aan duidelijkheid en inlevingsgevoel niets te wensen over, hier is een welgestelde vrouw uit Parijs aan het woord. We voelen haar hartzeer mee over het huis en de omgeving. We begrijpen hoe moeilijk het voor haar moet zijn de plek te moeten opgeven waar alles gebeurde wat zo belangrijk voor haar was. We beseffen hoe bizar die hele stadsvernieuwing voor haar - en de vele vele andere Parijzenaars - geweest moet zijn. We snappen haar - vruchteloze - strijd om te kunnen blijven. De naderende afbraak van haar huis geeft een extra en spannende factor aan het verhaal. We raken overtuigd van de weinige tijd die haar rest om alles aan haar man te vertellen.


Maar helaas halverwege stort het verhaal een beetje in. Wat Rose te vertellen heeft, wordt een tamelijk onbelangrijk gebabbel, niet het verhaal van een vrouw die haar man haar allerbelangrijkste zielsroerselen te vertellen heeft. Dat is jammer want het verhaal begon zo mooi. Later trekt het verhaal weer wat bij en wil je toch verder lezen, wil je weten hoe het verder met Rose gaat. Blijft ze écht tot de onoverkomelijke afbraak begint of besluit ze iets anders? Alleen de lezer van het boek komt het te weten...


Voor meer achtergrondinformatie, zie: http://www.tatianaderosnay.nl/het-huis-waar-jij-van-hield


ISBN 9789047203254 | Paperback | 207 pagina's | Uitgeverij Artemis & Co | oktober 2012 (5e druk)
Fraai vertaald door Alice Teekman

© Dettie, 16 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

hspace="15"De laatste dingen
Jenny Offill


Grace is dol op de verhalen die haar moeder Anna haar vertelt. Het zijn verhalen over bijzondere dieren en opmerkelijke gebeurtenissen. Ze leert Grace geheimtaal en vertelt haar dat de duisternis door een onoplettende vleermuis is ontstaan, dat er plekken op de wereld zijn waar mensen als vogels rond kunnen vliegen, dat er monsters in meren wonen en dat er een stad is waar slapende mensen voor doden worden aangezien. Ook vertelt Grace vaak over haar eerste liefde Michael, die zomaar uit haar leven is verdwenen.


Voor Grace werd geboren, was Anna moeder van Sophie. Sophie overleed toen ze nog maar een baby was. Veel weet Grace niet over Sophie. De kleine beetjes informatie over Sophie die Anna met haar deelt, zuigt ze als een spons op. Anna heeft veel gereisd maar werkt tegenwoordig op een roofvogelinstituut waar ze onder andere de vogelsterfte bijhoudt. Steeds meer vogels sterven uit, een gedachte die Anna nauwelijks kan verdragen. Hoewel Anna een expert op het gebied van vogels is, doet haar baan haar geen goed.


Grace huppelt door het leven. Door het excentrieke karakter van haar moeder, ziet ze wereld met heel andere ogen dan haar leeftijdsgenootjes. Grace en Anna zijn ware avonturiers. Tijdens hun ontdekkingstochten ontdekken ze geheimen die voor anderen verborgen blijven. Wanneer Anna verneemt dat Grace niet goed functioneert op school, volgt er een verhit gesprek met Anna’s echtgenoot, de vader van Grace. Na het gesprek hoeft Grace niet langer naar school. Anna zal haar voortaan thuisonderwijs geven. Anna weet immers precies hoe de wereld in elkaar zit. Ze zal haar wijsheid voortaan nog intensiever met haar dochter delen.


De vader van Grace is een lieve, rustige man. Hij houdt Anna in toom als haar ongebreidelde enthousiasme haar dreigt op te slokken. Wanneer hij zijn baan verliest, trekt hij zich echter in de kelder van hun knusse huis terug. Verschuilt hij zich voor de sneren van Anna? Vindt hij dat hij gefaald heeft? Dan dient een buitenkans zich aan. Zijn tweelingbroer, die een wetenschappelijk televisieprogramma presenteert, heeft de benen genomen. Omdat Graces vader als twee druppels water op zijn broer lijkt, mag hij hem vervangen. Er moet brood op de plank komen, dus Graces vader neemt het aanbod met beide handen aan. Wel moeten ze verhuizen. Anna weigert.


Anna en Grace blijven in hun oude huis achter. Nu niemand meer een oogje in het zeil houdt, neemt hun avontuurlijke leven nog grotere vormen aan. Regelmatig blijven ze hele nachten op terwijl Anna haar dochter de geschiedenis van de wereld uit de doeken doet. Grace is nog maar een kind. Ze heeft niet door dat het niet goed met haar moeder gaat. Wanneer Anna uiteindelijk een rigorreus besluit neemt, komt het welzijn van Grace in het gedrang.


De laatste dingen gaat over een kind dat opgroeit met een moeder die manische en depressieve periodes doormaakt. Anna veroverde het hart van haar echtgenoot met haar vrolijke karakter maar diezelfde eigenschap groeide al snel tot een bron van zorgen uit. Anna is niet te temmen. Hoewel ze veel van Grace houdt, is ze eigenlijk niet in staat haar goed op te voeden. Grace is zich nergens van bewust. Ze fladdert onbezorgd door het leven. Toch besef je als lezer al snel dat het niet lang meer goed zal gaan. Anna glijdt steeds verder af en er is niemand die ingrijpt.


De laatste dingen is een bijzonder verhaal over de veerkracht van een kind en moederliefde die op allerlei manieren geuit kan worden. Anna houdt van haar dochter, dat is een ding dat zeker is. Grace heeft echter een moeder nodig die haar wegwijs maakt in het leven. Een moeder die ervoor zorgt dat ze tot een stabiele volwassene uit zal groeien. Anna is niet zo’n moeder. Toch is Grace volledig op haar aangewezen. Schrijfster Jenny Offill hanteert een dromerige schrijfstijl, die de verhaalbeleving versterkt, en schetst in De laatste dingen het ontroerende portret van een vrouw die tevergeefs probeert de logica van de wereld te doorgronden en dat van een meisje dat gewoonweg veel van haar moeder houdt.


ISBN 9789044535495 | hardcover | 285 pagina's | Uitgeverij De Geus | september 2016
Vertaald door Roos Wardt

© Annemarie, 13 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe eerste vrouw
Susan Smit


‘De macht om met je inleving en je verbeelding een wereld op te bouwen die niet bestaat en toch geldig is: dat is een verrukkelijk proces.’


De wereld van Lou Tellegen of Geraldine Farrar bestond echter wel! Al kennen de meeste lezers hen waarschijnlijk niet meer omdat het al even geleden is dat zij furore maakten op de bühne. Hun verhaal is boeiend:
Lou Tellegen (1883, Sint-Oedenrode) was acteur en later (niet erg succesvol) regisseur. In 1918 nam hij de Amerikaanse nationaliteit aan. Hij begon zijn carrière in het theater, maar werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn rollen in de stomme film. In 1934 overleed hij.
Geraldine Farrar (1882, Melrose) was een Amerikaans sopraan en operazangeres. Ook zij speelde in stomme films. Zij overleed in 1967.
De eerste Vrouw vertelt het verhaal van hun liefdesrelatie, die kort, maar nogal heftig geweest moet zijn. Geraldine krijgt een ik-perspectief en vertelt haar verhaal als zij al in de vijftig is; Lou krijgt een hij-perspectief voor zijn deel van het verhaal.


Om een beetje te kunnen begrijpen wie deze mensen zijn begint Susan Smit bij het begin: Lou werd als buitenechtelijk kind geboren, en verlaat het ouderlijk huis al snel. Hij weet wat hij wil: toneel spelen! Hij probeert in Parijs zijn weg te vinden, maar hij is nogal een bon vivant: het geld dat hij verdient verdwijnt helaas al snel in de zakken van medegokkers.
Terugkijkend op zijn leven, stelt Smit in haar boek, was Tellegen vooral op zoek naar aandacht, het liefst van vrouwen. Niet alleen zij vielen voor zijn knappe uiterlijk: hij verdiende de kost als model, onder andere voor Rodin.
Een kort huwelijk met een Française geeft hem een dochter, met wie hij nauwelijks contact heeft.
Zijn carrière gaat met sprongen vooruit als hij opgemerkt wordt door Sarah Bernhardt. Zij haalt hem naar Londen en met haar gaat hij op tournee in Amerika.


Geraldine gaat naar Parijs en vervolgens naar Berlijn, waar ze zanglessen neemt bij de sopraan Lilli Lehmann. Ze wordt een vedette, ze zingt bijvoorbeeld met Caruso. Ze heeft een korte relatie met Arturo Toscanini, maar laat het publiek weten dat zij geen huwelijk wenst.  Daardoor en doordat haar optredens vaak taboedoorbrekend zijn, wordt ze de lieveling van de eerste feministen. De Metropolitan Opera te New York is haar thuis, maar in de periode dat de Met gesloten is, speelt ze in Hollywood in stomme films.
Op het afscheidsfeestje voor haar eerste vertrek naar Hollywood staat hij voor haar: Lou Tellegen.


In het tweede deel van het boek weidt Susan Smit uit over hun liefdesverhouding, dat leidt tot een huwelijk in 1916. Twee sterren, met ieder een eigen carrière. Geraldines sterdom blijkt te veel voor Lou. Hij kan het niet aan dat hij de liefde moet delen met haar zingen. Haar discipline stoort hem.


Dat is het verhaal: over twee sterren die ieder hun eigen dromen hebben. Twee mensen die ieder een eigen verleden met zich mee dragen, die ieder ambities hebben die hun relatie nogal eens in de weg kunnen zitten.
Maar ook geeft het een tijdbeeld: Europa schrikt wakker van een wereldoorlog; vrouwen beginnen zich af te zetten tegen de machtspositie van de man. En er is de opkomst van een nieuw medium, dat grote ontwikkelingen doormaakt: de film.


Susan Smit weet hoe zijn haar lezer mee kan voeren door een wereld die nog onbekend is: een heftig liefdesverhaal doet zijn werk wel. En omdat zij zich terdege heeft verdiept in de geschiedenis van deze twee boeiende mensen en hun achtergrond, lezen we over een tijdperk waarin de ontwikkelingen in gang gezet werden, waarvan we nu de vruchten plukken.


Susan Smit (1974) is schrijfster en columnist. Ze heeft inmiddels veertien succesvolle boeken op haar naam staan. Van haar laatste roman Gisèle werden ruim 30.000 exemplaren verkocht.


ISBN 9789048832170 | paperback |288 pagina's | Uitgeverij Overamstel l oktober 2016

© Marjo, 5 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altOveral vogelzang
Evie Wyld


‘Nog een verminkt, leeggebloed schaap. Er heeft zich geen korst op de ingewanden gevormd en ze dampt als een stoofpotje.’


Jake – ondanks de naam een jonge vrouw – woont in haar eentje op een Brits eiland. Ze  is schapenhouder, een ruw en eenzaam bestaan, dat ze heel bewust zo gekozen heeft. Maar nu verdwijnen er schapen. Wie is die onverlaat? Kan het een vos of een wolf zijn? Of is het een menselijk wezen? Maar wie is het dan die haar verblijf op de boerderij niet wenst?


Veel contact met andere eilandbewoners heeft ze niet. Ze moet wel boodschappen doen, en haar producten verkopen, maar verder wil ze liever alleen blijven. Zich afzonderen is niet goed, vindt Don, de man van wie ze de boerderij heeft gekocht. Hij houdt haar in de gaten en blijft vragen of ze naar de pub wil komen. Misschien toch wel een goed idee, denkt Jake. Misschien weet iemand wie haar schapen doodt.
Dan treft ze een man aan in de wolschuur. Een zwerver? Hij dringt haar zelfverkozen eenzaamheid binnen te dringen, en dat wil ze niet.


De reden waarom ze dat niet wil, ligt in haar verleden. We lezen daar over in tussenstukken, zonder aankondiging verspringt de tijd. Ze heeft veel tijd doorgebracht in Australië, bepaald geen vrolijk en makkelijk bestaan. Het verklaart veel. Maar niet alles.
Want waar komen die vreselijke littekens vandaan die ze op haar rug heeft? Maar vooral: waarom is ze bang voor contact met de buitenwereld?


'Vroeg in de middag komt Alan binnen en zodra hij ziet dat ik een vacht op de tafel gooi gaat hij door het lint. ‘Waar ben jij godverdeklote mee bezig?’ Ik verstijf en kijk verschrikt op. Maar het geschreeuw is niet tegen mij gericht. Hij wijst naar Clare. ‘Jij nutteloze idioot. Voorlopig ben jij de roustabout (i. e. degene die de schapen voor de scheerders klaarzet en hun geschoren vachten wegbrengt) niet Jake.’ Clares mond zakt open. ‘Ik wil geen topscheerder kwijtraken omdat jij je zaakjes niet voor mekaar hebt.’ Ik weet niet waar ik moet kijken of wat ik moet doen. Niemand verroert zich. ‘Jake, waar zijn je scheerspullen?’


Een zintuiglijke roman, waarin de schrijfster er in slaagt door middel van haar schrijfstijl precies die sfeer op te roepen die bij het decor past, of dat het koude Engeland is, of het broeierige Australië.
Ze maakt het de lezer niet makkelijk door het verhaal in de tijd te laten verspringen zonder dat duidelijk aan te geven, maar het is de moeite waard om door te zetten. Dit is een prachtige roman!


Evie Wyld (1980) is een veelbelovend schrijfster. Met deze tweede roman won ze al prijzen, maar ook haar debuut werd goed ontvangen. Na het Vuur Een Ademloze Stilte was haar debuut.


ISBN 9789044535471 | Hardcover | 285 pagina's | Uitgeverij de Geus | maart 2016
vertaald uit het Engels door Roos van de Wardt

© Marjo, 24 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Bewaren

 

Het visioen aan de binnenbaai
Oek de Jong

Oek de Jong is een van onze belangrijke schrijvers, hij schreef romans als Opwaaiende zomerjurken, Cirkel in het gras, Hokwerda’s kind en Pier en oceaan en heeft daarnaast ook meerdere essaybundels op zijn naam staan.


Het visioen aan de binnenbaai
is zijn vierde essaybundel en bevat verhalen en essays die hij de afgelopen tien jaar geschreven heeft. De verhalen zijn al eerder gepubliceerd in tijdschriften en kranten, of als inleiding voor een jubileumuitgave van zijn romans, of voor boeken van of over anderen. Het is echter geen willekeurige bundeling geworden, hij werkte zeven maanden aan het uitbreiden en het ‘componeren’ van de verhalen, zodat het een mooi geheel is geworden.


Een aantal van de essays gaan over het ontstaan van zijn werk, zoals het eerste verhaal, De weg van de schrijver. Hij beschrijft ondermeer het moment waarop hij voor vijfentwintig gulden samen met zijn broer, uit een vrachtwagen een lange stalen tafel en een Gispen-bureaustoel op draaipoot met een verstelbare rugleuning koopt en besefte...


“Dit was het begin. Het begin van het jaar waarin ik van mijzelf een romanschrijver maakte”.


Het boek bevat ook essays over personages die invloed hebben gehad op zijn werk en leven, zoals Caravaggio, Rembrandt, Mozart, Flaubert, Vasalis, Reve, Meister Eckhart en Maria Dermoût. Mooi zijn ook de verhalen over zijn vriendschappen met de overleden dichter Arie Visser en de schrijver Frans Kellendonk. Met name het verhaal over Kelledonk, waar hij al twee eerdere essays over schreef, maakt indruk. Het is een kwetsbaar verhaal over vriendschap, rivaliteit en onvermogen. Het beschrijft de tijdelijke breuk in hun vriendschap door de onmacht van Kellendonk om tijdens diens ziekbed, Kellendonk overleed aan aids, zijn naderende dood bespreekbaar te maken. Kellendonk is al meer dan vijfentwintig jaar overleden maar nog steeds meent de schrijver af en toe een glimp van hen in de massa te ontdekken.


Het boek bevat veel thema’s die vaak in het werk van De Jong terug komen; de religie uit zijn jeugd die hem bleef achtervolgen, plaatsen en landschappen uit zijn verleden en zijn fascinatie voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Al zijn personages zijn behept met een groot verlangen naar het nú. Iets wat als een rode draad door zijn werk loopt. Zijn hoofdpersonen zijn overigens vaak een alter ego van de schrijver zelf. Met plezier verwerkt hij in hen bepaalde karaktertrekjes van zichzelf, om die soms tot karikaturale proporties op te blazen. Een trekje wat hij zelf overigens wijt aan zelfhaat.


Eén van de verhalen gaat over de muzikale aspecten van zijn romans, hij componeert zijn romans als het ware en maakt daarbij veelvuldig gebruik van muzikale technieken als vertragen, versnellen, ritme, thema’s, motieven, spanningsbogen etc. Zijn werk bevat invloeden van bijvoorbeeld componisten als Mozart maar ook van de jazz muziek van Coltraine.


Ook in dit boek spat het ritme, de compositie en het vakmanschap er van af. Geen enkele zin staat er zomaar, alles past in elkaar. De Jongs  romans hebben stuk voor stuk een ontstaansgeschiedenis van járen en als je in dit boek leest hoe hij componeert en zijn woorden en zinnen afweegt, schrijft en herschrijft, begrijp je dat. Al lezend overviel me een enorme zin om de romans die ik nog niet van hem las te gaan lezen en het werk wat ik wel van hem las, me name het prachtige Hokwerda’s kind, te gaan herlezen. Daarnaast kreeg ik ook nog een enorme zin om werk van ánderen te lezen, wat mij persoonlijk altijd een van de kenmerken van een goed boek lijkt; dat het je honger naar literatuur, op welke manier dan ook vergroot. En ook dáár is dit boek dus in geslaagd.


Zie ook het interview met de schrijver over dit boek


ISBN 9789025449315 | Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij Augustus/Atlas Contact | oktober 2016

© Willeke, 24oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Vergeten Vespers
Jan van Rijsingen


In deze derde roman van Jan van Rijsingen maken we kennis met de oude monnik Winfridus, voormalig abt van het klooster. We treffen hem midden in een strenge winter, met een lichaam dat piept en kraakt, in een oud en vooral koud klooster, waar zijn verleden, wat hij zo lang heeft proberen te ontlopen, meer en meer onontkoombaar blijkt. In de jaren vijftig en zestig was Winfridus hoofd van een jongensinternaat, wat in opspraak kwam wegens mishandeling en seksueel misbruik. Er werd een consilium puritatem ingesteld, een kerkelijk onderzoek, en enkele verantwoordelijke broeders, waaronder Winfridus werden naar afgelegen kloosters in het buitenland gestuurd. Er kwam echter geen strafrechtelijk onderzoek en de mannen konden op oudere leeftijd gewoon weer in kerkelijke functies in Nederland terugkeren.


Recentelijk lijkt door een publicatie die hij onder ogen krijgt, deze tijd hem toch weer te achterhalen. Al lezend in die publicatie, terwijl wij lezers met hem meelezen, besluit hij zijn eigen verhaal op te schrijven. Géén Mea Culpa, maar een verweer tegen alle, in zijn ogen, lasterlijke aantijgingen. Hij noemt het zijn Misericorde, naar de steuntjes die hem in de kapel overeind houden tijdens de lange gebeden. Het is onthutsend om te lezen hoe de oude monnik, en ik vermoed in de echte wereld vele katholieke geestelijken met hem, zichzelf als slachtoffer ziet van lasterlijke aanvallen, zelfs als het tegendeel allang bewezen is:


Hij zal ze (zijn geheugen en feitenkennis)  inzetten ter rechtvaardiging, maar vooral ter verdediging van de keuzes die zijn gemaakt. Daden en keuzes die tot draken zijn verworden in hoofden van spirituele dwazen en volgevreten kortzichtige subversieven die zijn kerk en zijn orde aan het wankelen brengen. Aanvallen vanuit het immorele Amerika de via Ierland, Engeland en België het vasteland van Europa binnendringen op weg naar het Vaticaan.


Het boek slaagt er uitermate goed in, om behalve het verschrikkelijke kindermisbruik, ook de sfeer van angst, geweld en onderdrukking van de internaten uit de jaren vijftig en zestig letterlijk voelbaar te maken. Het systeem zat zó in elkaar dat de kinderen onderling geleerd werd anderen te onderdrukken, fysiek te mishandelen en te treiteren, om zelf enigszins veilig te zijn. Door de strenge regels, de harde straffen, de vernederende penitentie, de strenge hiërarchie en het complexe web van geschreven en ongeschreven afspraken was het een totaal onveilige plek waar verraad altijd op de loer lag. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te beseffen wat een schade dat aanricht, zeker als dat ook nog eens decennia lang ontkent wordt door de samenleving, door justitie, door de politiek en bovenal door de rooms-katholieke kerk zelf. In het boek komt ook de schaamte en diepe eenzaamheid naar voren van de misbruikte jongens, die nog eens versterkt werd door het wegkijken en zwijgen van de goede broeders die ze wél vertrouwden:


Toen de eerste beschuldigingen in de krant verschenen hoopte ik, verwachtte ik, dat er broeders zouden opstaan en getuigen. Dat er op zijn minst één zou zeggen dat het waar was. Dat iemand onze kant zou kiezen en dat mijn vader mijn kant zou kiezen. Niets van dat alles was waar. Alles werd ontkend door juist niets te ontkennen, maar door nobel verdraagzaam te zwijgen en alles te laten gebeuren zodat het begon te voelen als valselijk beschuldigingen die de kerk genadevol over zich heen liet storten door farizeeërs zoals wij.


Jan van Rijsingen is er in dit boek bijzonder goed in geslaagd de beklemmende sfeer uit die jaren en dit onuitwisbare onrecht onder het voetlicht te brengen. Het is een sterke vondst om een dader als hoofdpersoon te nemen en vanuit zijn perspectief naar de gebeurtenissen te kijken, in plaats van alleen vanuit het standpunt van de slachtoffers, wat een breed perspectief geeft. Ook Winfridus heeft zijn verhaal, terwijl het tegelijkertijd zijn daden geenszins bagatelliseert. Dat evenwicht is een knappe prestatie.
Grote vragen worden niet gemeden: In hoeverre kun je daders altijd aanspreken op hun misdaden als er bij hen zelf in hun jeugd ook sprake was van seksueel misbruik, en hoe ver mag, als recht niet geschied is, als slachtoffer in je wraak gaan?


Het blijft verbijsterend om te lezen wat er in internaten als deze aan misbruik heeft plaatst gevonden, maar vooral ook om wederom weer te beseffen hoe systematisch dat decennia lang verzwegen en ontkend is, waardoor de daders jaren lang hun gang konden gaan.


Het is een meeslepend, goed geschreven en zelfs spannend boek geworden, waarbij vooral de beschreven details van de setting, de kou, het oude gebouw en de lange winter die je al lezend bijna voelen kon, maakte dat ik het kloosters en zijn oude broeders alsmaar voor me zag. Jan van Rijsingen woonde als kind zelf binnen de muren van een traditioneel internaat. Die jaren vormde de aanzet tot het schrijven van deze roman.


ISBN 978 9048 439232 | paperback | 314 pagina's | Uitgeverij Free Musketiers | april 2016

© Willeke, 18 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Zwarte ogen, groene ogen
Marleen Schmitz


Als Sjra Rutten in 1946 met zijn vriend Leon terugkomt van een voetbaltraining, hoort hij geschreeuw en gehuil. De twee rennen op het lawaai af en treffen een boer bij twee zwaargewonde kinderen. Een jongetje bloedt uit zijn borst en een meisje uit haar been. Ze hebben met een granaat gespeeld, die ontplofte. Sjra en Leon hollen met het meisje naar het dorp om hulp te regelen. Het meisje blijkt Annette te zijn, dochter van de strenge bovenmeester Bartels. De dokter weet haar te redden, maar het jongetje, Annettes vijfjarige broertje Walter, overleeft het niet.


Dit is de eerste ontmoeting tussen Sjra en Annette. Sjra is het vijfde kind in een boerengezin. Leon is een mijnwerkerszoon. Na het tweede jaar op de MULO gaat Leon naar de Ondergrondse Vakschool, waar hij leert en meteen in de mijn werkt en geld verdient. Hoewel Sjra ook graag geld wil verdienen, wil hij nooit ondergronds werken; zeker niet nadat een mijnramp het leven kost aan dertien mannen. Hij tekent na zijn MULO een contract bij de mijn De Emma als assistent-portier.


De schade door de granaatscherven aan het been van Annette is zo groot, dat zij zeer lang in het ziekenhuis moet blijven. Het been zal nooit meer volledig herstellen, ze zal altijd mank lopen. Haar moeder heeft een zenuwinzinking door het gebeurde en verblijft in een rustoord. Wanneer Annette uit het ziekenhuis mag, wordt ze door haar vader naar een kostschool in Zwitserland gestuurd, omdat hij niet voor haar kan zorgen. Als haar vader haar weer ophaalt, blijkt haar moeder zwanger. Moeder hoopt van een jongen, die Walter kan vervangen, maar het wordt een meisje, dat ze Walda noemen. Moeder stort weer in en kijkt niet naar haar dochters om. Annette neemt in de zomermaanden de zorg voor haar zusje op.


Bijna drie jaar na de eerste ontmoeting treffen Sjra en Annette elkaar weer. Annette fietst naar school op een aangepaste fiets. Haar tas valt op de grond. Sjra pakt hem op en geeft hem aan haar. Ze herkennen elkaar. Annette stelt voor nog eens over het gebeurde te praten, maar in de praktijk mijdt ze Sjra. Hij denkt dat ze dat doet omdat ze op hem neerkijkt, maar in werkelijkheid ontwijkt ze hem vanwege haar been. 'Wat moet je daarmee?' vraagt ze zich af.


Bij toeval treffen de twee elkaar na lange tijd weer. Ze raken in gesprek en zelfs verliefd. Ze zien elkaar in de bibliotheek, bij een bankje buiten het dorp, in de boomgaard, of, en ergens waar Annette altijd voor van huis mag: bij het kruis van Walter, waar zij dan bloemen legt. De twee houden hun relatie geheim, want Annettes vader ziet Annette, die op de kweekschool zit, een troefkaart en vindt een boerenzoon vast te min. En Sjra's moeder ziet Annette vast ook niet zitten, met haar handicap...


Dat Sjra en Annette elkaar wel zien zitten, is al vrij gauw duidelijk in Zwarte ogen, groene ogen. Hoe het hen verder verloopt, absoluut niet. Dat kun je lezen in het boek. Maar verwacht geen liefdesromannetje, want het is meer dan dat. Naast Sjra en Annette volgt de lezer hun ouderlijke gezinnen. Hoewel het verhaal soms wat kabbelt, blijft het wel boeien en zijn er uiteindelijk veel plotwendingen. De rauwe dagelijkse realiteit wordt goed beschreven, zelfs zo levensecht, dat ik mij bijna ging afvragen of de Limburgse schrijfster het verhaal van haar voorouders beschrijft.


Deze echte familie- en streekroman speelt zich namelijk af in Zuid-Limburg, onder de rook van de mijnen. Het is in de verleden tijd geschreven en het perspectief wisselt in het begin tussen Sjra en Annette.


Het verhaal beslaat een tijdsperiode van meer dan twaalf jaar. De hoofdstukken zijn genummerd. Soms staat er een jaartal bij, meestal samen met een jaargetijde. Er zit minimaal een jaargetijde tussen hoofdstukken waar jaartallen bij staan. Soms zit er een sprong van een langere periode tussen, tot zelfs wel drie jaar.


Het taalgebruik is hedendaags en keurig. Soms wordt er mijnwerkerstaal gebruikt, maar zelfs voor mij, een echte Noorderling, is die prima te begrijpen. Ook worden die woorden in voetnoten vertaald. Alleen het woord koempel wordt niet uitgelegd, maar het leek me logisch dat dat mijnwerker moest betekenen. Ik had wel wat moeite met de naam Sjra en begreep de keus voor die naam niet goed, tot ik las dat Sjra de typisch Limburgse afkorting is voor de naam Gerard.


Het boek geeft heel mooi het leven in de mijnstreek in de periode net na de oorlog weer. De standenverschillen waren in die tijd erg belangrijk. Zoals Annettes vader het verwoordt: 'Je bent niet zomaar iemand ... Mensen verwachten nu eenmaal meer van ons, dan van gewone mensen.'


Ook werden er verschillende dingen verwacht van mannen en vrouwen. Til, de zus van Sjra die anderhalf jaar ouder is en beter kan leren, moet in huis en op de boerderij helpen. Meer dan een cursus Engels zit er qua opleiding voor haar niet in. 'Vrouwen,' zo zegt Annette, 'moeten hun plaats weten. Ze moeten zich dienstbaar maken aan de man.' Haar vader kon ook niet voor haar zorgen toen zij een tiener was en haar moeder in een rustoord verbleef, omdat: 'Eten maken, kleren wassen, dat soort dingen kunnen mannen niet,' aldus haar vader.


Maar weinig mensen hadden een telefoon, laat staan een auto. Voor kinderen was het een avontuur als ze op de achterbank van een auto mochten zitten. De mensen aten aardappels, groente en vlees; pasta's kenden ze nog niet.


De titel Zwarte ogen, groene ogen is origineel, maar naar mijn mening ook wat nietszeggend. Ik kan hem ook niet goed verklaren. Annette heeft groene ogen, maar heeft Sjra dan zwarte ogen? Of slaan de zwarte ogen op de ogen van de mijnwerkers, die altijd zwarte lijnen om hun ogen hebben?


De cover laat een jonge man en vrouw zien, liggend in het gras, met op de achtergrond gebouwen die ongetwijfeld een mijnwerkersdorp moeten voorstellen. Een zeer passende cover, die ik desalniettemin iets te zoetsappig vind, omdat er meer diepgang in het verhaal zit dan de cover doet vermoeden.


Ik heb het verhaal het met veel plezier gelezen, vooral omdat het zo'n prachtige inkijk geeft in het leven in die streek en die periode. Zeker naar het einde toe leefde ik erg mee met de families. Mensen uit Limburg zullen dit boek vast extra kunnen waarderen.


Marleen Schmitz is een veelzijdig auteur, die naast diverse romans ook kinderboeken op haar naam heeft staan.


ISBN 9789401906531 | Hardcover | 224 pagina's | Uitgeverij Zomer & Keuning | 13 september 2016

© Trenke Riksten-Unsworth, 15 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

hspace="15"Laat me gaan
Gayle Forman


Maribeth maakt zich nauwelijks zorgen om de stekende pijn in haar borst. Waarschijnlijk is de vette maaltijd die ze haastig naar binnen heeft gewerkt verkeerd gevallen. Ze heeft geen enkele reden om te vermoeden dat er iets ernstigs aan de hand is. Ze is immers pas vierenveertig. Bovendien heeft ze helemaal geen tijd om ziek te worden. Hoe moet ze dat combineren maar haar drukke baan bij een tijdschrift, het huishouden en de zorg voor haar vierjarige tweeling? Het leven in New York is veeleisend.


Gelukkig staat er die dag een bezoekje aan de gynaecoloog gepland. Wanneer de arts haar extreem lage bloeddruk opmerkt en vraagt of het wel goed met haar gaat, valt Maribeth door de mand. Nee, eigenlijk gaat het niet goed. Maribeth wordt naar de Spoedeisende Hulp gestuurd waar blijkt dat ze een hartaanval heeft gehad. Ze zal nog diezelfde avond gedotterd worden.


De ingreep gaat helemaal mis. Nadat een slagader lek is geprikt, wordt een spoedoperatie ingelast. Wanneer Maribeth weer bij kennis komt, blijkt ze een dubbele bypass te hebben ondergaan. Daar ligt ze dan. Vierenveertig jaar oud en totaal ontredderd. Hoe moet het nu verder? Tot haar schrik wordt ze al na een week uit het ziekenhuis ontslagen. Maribeth maakt zich zorgen. Ze is er nog niet aan toe weer aan het drukke gezinsleven deel te nemen, laat staan weer aan het werk te gaan. Kan ze op de hulp van haar echtgenoot Jason rekenen?


Jason laat het afweten. Voor haar gevoel laat iedereen het afweten. Tot overmaat van ramp heeft Jason de hulp van haar adoptiemoeder ingeschakeld. De aanwezigheid van haar moeder voelt enkel als een extra last. Ze laat Maribeth zelfs in de stromende regen naar de apotheek gaan omdat ze zelf niet nat wil worden. De afwas in de keuken stapelt zich op en rekeningen blijven onbetaald. Maribeth voelt zich in de steek gelaten. Ze is uitgeput, in de war en ook boos. Hoe kan ze herstellen als iedereen een beroep op haar blijft doen?  Beseft dan niemand dat ze dood had kunnen zijn? Beseft dan niemand dat ze bang is dat haar hart het opnieuw zal laten afweten?


Uiteindelijk is Maribeth de wanhoop nabij. Het voelt alsof haar leven volledig is vastgelopen. Ze kan niet langer aan alle eisen van haar omgeving voldoen. Is het dan werkelijk zo egoïstisch van haar dat ze graag beter wil worden? Maribeth neemt een drastisch besluit. Ze stopt een aantal noodzakelijke dingen in een weekendtas, schrijft een briefje voor haar gezin, gaat langs de bank en stapt in de trein. Als ze ooit weer normaal wil kunnen functioneren, moet ze eerst herstellen.


Maribeth heeft nog wat geld van een erfenis achter de hand. Ze huurt een bescheiden appartementje in Pitssburgh, de stad waar ze is geboren, waar ze zonder smartphone en computer de dag probeert door te komen. Het gaat verrassend goed. Ze verslindt boeken, maakt wandelingen en gaat op visite bij haar piepjonge bovenburen. Ook vindt ze een nieuwe cardioloog met wie ze zelfs bevriend raakt. Daarnaast gaat Maribeth voor het eerst op zoek naar haar biologische moeder. Het is tijd om orde op zaken te stellen. Zoals het ging, kan het niet langer gaan.


Laat me gaan gaat over het hectische leven van alledag dat veel vrouwen met stress vervult. Hoe stop je de zorg voor het gezin, het huishouden en een baan in een dag van vierentwintig uur? Hoe combineer je dat vervolgens met een relatie, sport, een vriendenkring en sociale verplichtingen? Ziek worden is gewoonweg geen optie. Vrouwen met griep gaan gewoon door. Wanneer dat echt niet meer mogelijk is, stort het leven als een kaartenhuis ineen.


Maribeth gaat terug naar de basis. Ze gaat weg om zichzelf opnieuw uit te vinden. Wie is ze en wat is nou eigenlijk het belangrijkste voor haar? Maribeth ontdekt dat ze niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moet genezen. Oud zeer laat zich niet eeuwig naar de achtergrond drukken.


Hoewel Laat me gaan veel kenmerken van een feelgoodroman bevat, zit er onder de luchtige schrijfstijl een mooie diepgang verscholen. Het verhaal is aangrijpend, openhartig en heel herkenbaar. Vrijwel iedereen voelt hoe de maatschappij aan hem of haar trekt. Gelukkig zitten er ook veel grappige momenten in het boek, waardoor het verhaal geen moment te zwaar wordt.


Auteur Gayle Forman heeft al een aantal succesvolle young adultromans op haar naam staan, waarin ze pittige onderwerpen op integere wijze verwoordt. Met Laat me gaan richt ze zich voor het eerst op een volwassen publiek. Ook nu bewijst ze over een uitstekend inlevingsvermogen te beschikken. Laat me gaan zal een groot lezerspubliek weten te boeien.


ISBN 9789044349894 | paperback | 320 pagina's | The House of Books | oktober 2016
Vertaald door Annet Mons

© Annemarie, 12 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Een heel leven
Robert Seethaler


Hij is een man van weinig woorden en snel tevreden. Als hij maar in 'zijn' bergen kan zijn dan is het goed.
We hebben het hier over Andreas Egger, die in 1902 als vierjarig weeskind werd afgeleverd bij boer Kranzstocker die hem kleding en eten gaf, maar meer was er niet bij.


'Herinneringen aan de tijd daarvoor had hij niet en ook de  jaren erna, zijn eerste jaren op de boerderij van Kranzstocker, verdwenen op een bepaald moment in de nevel van het verleden.'


De door de boer mank geslagen Adreas groeit op tot een stille, in zichzelf gekeerde, hardwerkende arbeider. Een man van weinig woorden maar graag gezien vanwege zijn vele capaciteiten. Maaien, hooien, hout hakken, vee bijeen drijven, het maakt niet uit. Andreas doet het werk gewetensvol en zonder morren. Rond zijn negenentwintigste koopt hij een stuk land zo'n 500 meter boven het dorp, bouwt er een huis en wordt verliefd, op Marie. Maar zijn onbeholpenheid en zwijgzaamheid maken het hem niet makkelijk. Toch weet hij haar op een ontroerende manier het hof te maken. Uiteindelijk kan hij zijn geluk niet op. Na een heel bijzonder huwelijksaanzoek zegt ze ja. Zij is de liefde van zijn leven. Helaas is het geluk van korte duur.

We volgen de zwijgzame Andreas in zijn kleine wereld, hij kent de omgeving op zijn duimpje, elk pad, elke plant weet hij te vinden. Hij houdt van de stilte in de bergen. Maar tot verdriet van Andreas, ook in het Oostenrijkse dorp slaat de moderne tijd toe, met de komst van de kabelbaan is alles veranderd. Aanvankelijk zorgt het voor werk, maar later voor onrust, want dankzij dat ding weten de toeristen het dorp inmiddels ook te vinden.


Het leven van Andreas is niet makkelijk maar hij ondergaat het gelaten, het is niet anders. Andreas doet wat hij meent te moeten doen. Zelfs zijn tijd in de Russische bergen tijdens de oorlog neemt hij maar zoals het is. Hij zal wel moeten. Niet dat hij geen weet van alles heeft, zeker niet, hij voelt wel degelijk verdriet en pijn alleen toont hij het zelden.


Het aantrekkelijke van dit boek is de gebruikte, verstilde taal. Er staat geen woord teveel in. Andreas is een gevoelig mens maar ook gehard en rauw net als zijn woorden en gedachten. Die zijn ongepolijst maar wel met diepgang. Alles is puur aan Andreas en dat maakt dit boekje, dit verhaal, tot een prachtig te koesteren juweeltje. Meer moet er niet over geschreven worden, gewoon lezen en genieten.


ISBN 9789023497813 | Hardcover 157 pagina's | Uitgeverij De Bezige Bij | maart 2016

© Dettie, 28 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER