Nieuwe boekrecensies

De jaloerse waterkip
Sprookjes mythen en legenden over planten en dieren
Els Baars


Vroeger was de meerkoet een witte vogel met slanke, roze poten die uitstekend kon vliegen...


Zo begint het eerste verhaal in dit  boek vol bijzondere dieren- en plantenverhalen. In het verhaal over de meerkoet lezen we dat de vogel jaloers was op de duif. Die wist steeds zonder problemen de weg naar huis te vinden. De arme meerkoet verdwaalde daarentegen steeds. 
De meerkoet werd steeds chagrijniger en begon de duif uit te schelden en uiteindelijk zelfs te vechten met de duif, zo erg dat het bloed langs de poten van de duif sijpelde.  Dit ging God te ver, het moest nu maar eens afgelopen zijn met dat jaloerse gedoe en hij veranderde de meerkoet in een lompe vogel met zwemvliezen die nauwelijks meer vliegen kon.  Ook was hij voortaan zwart in plaats van wit, alleen de kleine witte plek op zijn voorhoofd herinnert nog aan vroeger tijden toen hij nog wit was. Helaas heeft de straf van God niet geholpen, de meerkoet is nóg agressiever geworden... Sommige vogels leren het ook nooit.


En zo staan er allemaal verhalen over de grutto, vleermuizen, steltlopers, steenlopers, de kluut, de scholekster (ook steltlopers) en het mooie maar beetje verdrietige sprookje over het moerasvergeet-mij-nietje.


Ook over de Atalanta vlinder is een bijzonder verhaal te lezen. Het blijkt namelijk dat deze vlinder vroeger een prinses was die het hofleven met al zijn protocollen maar saai vond. Atalanta's enige ontspanning was hardlopen in de uitgestrekte landerijen rond het paleis. Maar ja, kleine prinsesjes worden groot en bereiken de huwbare leeftijd. En zoals dat in sprookjes gaat, de koning schreef een wedstrijd uit, wie harden kon lopen dan prinses Atalanta mocht met haar trouwen. Er zat wel een maar... bij. Iedere uitdager die verloor, zou onthoofd worden. En ja, op een dag kwam er een knappe, sympathieke prins op de uitdaging af. De koning vond zijn regels nu wel akelig, want de prins zag er niet erg atletisch uit.
Maar... wie niet snel is moet slim zijn, en dat was de prins! Atalanta baalde, ze wilde helemaal geen prins die niet kon hardlopen. Ze bad tot haar moeder in de hemel, ze wilde vrij zijn, de wijde wereld in, langs bomen en bloemen vliegen. En zo gebeurde het dat tot ieders verbijstering de prinses veranderde in een prachtige vlinder die vrolijk wegvloog!


De verhalen zijn ingedeeld naar de vier seizoenen en variëren erg qua onderwerp, en zo komen we te weten waarom de zee zo zout is, hoe een koning zijn rijk efficiënt liet functioneren dankzij een mierenkoningin, waarom een meeuw zo brutaal is, hoe het komt dat een slak zijn huisje meedraagt, waarom sommige bomen een heksenbezem hebben, hoe de maan zijn staart kwijtraakte  enz.


Bij alle verhalen staan erg mooi foto's van de besproken dieren en na elk verhaal wordt informatie gegeven over het dier uit het sprookje of de legende. En zo komen we heel veel te weten over hoe alles zo gekomen is.
Een leuk boek om mee te nemen op vakantie en bij een kampvuur uit voor te lezen. Maar ook erg prettig leesvoer voor elke natuur- en sprookjesliefhebber.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789050115384 | Hardcover met veel foto's | 144 pagina's | Uitgeverij KNNV | maart 2015

© Dettie, 7 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altGezien de gekte
Frank de Zanger


We zoemen in: Amsterdam, de Prinsengracht, hotel De Zolderkamer, derde verdieping. Er zijn twee kamers, waar mensen langdurig verblijf houden. Als het verhaal begint gaan de deuren tegelijk open en ontmoeten twee mannen elkaar. Het is het begin van een vriendschap: Johan van der Werff en Wim Bolkenaar zoeken elkaar regelmatig op in hun kamer, drinken wat en bespreken het nieuws en de toestand in de wereld. Wim verbaast zich over de enorme hoeveelheid kranten, tijdschriften en boeken op Johans kamer. Er is nauwelijks plaats om te zitten! Wat doet Johan daar allemaal mee?


‘Ik heb zo mijn hobby’s’ zegt Johan, ‘ben geïnteresseerd in politiek, strategie, economie, milieu, noem maar op. Ik kom tijd tekort. Moet het nieuws nauwlettend blijven volgen.’


De onderwerpen hangen samen met de tijd waarin het verhaal speelt, 2003, het draait vooral om de inval in Irak onder leiding van president Bush.
De enige bijfiguur van belang is Monique, die beneden aan de balie zit. Maar het vreemde is dat de een haar beschrijft als een mooie vrouw met blond haar, terwijl de ander er van overtuigd is dat ze bruin haar heeft. Dat is de eerste aanwijzing dat we hier geen ‘normaal’ verhaal lezen. Er gebeuren vreemde dingen...


Een klein bevreemdend verhaal, dat je meeneemt naar een openbarende ontknoping.
Hapt lekker weg, maar laat je in lichte verbijstering achter.


Frank de Zanger combineert zijn werk als consultant met het schrijverschap. De omslag van het boek is van de hand van dochter Laura. Mooi!


ISBN 9789082078411 | Paperback | 304 pagina's| Uitgeverij Tournesol | november 2014

© Marjo, 2 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Als de winter voorbij is
Thomas Verbogt


De niet bij name genoemde hoofdpersoon is graag alleen, koestert de stilte, denkt graag na. De aanstaande verhuizing maakt dat bij het uitzoeken van zijn spullen allerlei beelden en gedachten omhoog komen. Veel kan weg maar de foto's op de schouw gaan mee. Die zijn belangrijk.


"Foto's van mijn ouders, foto van Becky. Geboortekaartje met mijn naam erop. Die stonden daar altijd. In de namiddag ging ik er vaak bij zitten. Dat zal niet ophouden. In de namiddag daal ik vaak af in mezelf."


Hij herinnert zich glashelder gebeurtenissen, alsof ze zich op dat moment opnieuw afspelen. Als hij aan zijn altijd vrolijke moeder denkt, ziet hij haar bijna lijfelijk voor zich en voelt hij als het ware haar warmte. Thomas Verbogt weet dit keer op keer prachtig te verwoorden, zoals de herinnering aan zijn aangewaaide - en weer weggewaaide - zus Becky bij het zien van de foto waar ze op staat met haar verlegen lach.


"Becky heeft op de foto haar gitaar gepakt. ik was ook ergens in die ruimte, ik weet het zeker. Er werden in die dagen niet zo vaak foto's gemaakt als nu. Bij de herinneringen die foto's veroorzaken, hoort ook degen die het toestel bedienden, wat zelden een terloopse handeling was. Hier overviel die Becky. Ze kijkt betrapt, terwijl ze alleen maar haar gitaar pakt. Ze lacht verlegen. Daar keek ik graag naar, naar die verlegenheid in haar lach. Soms dacht ik dan: zo lééf je, zo wil ik ook leven.
Bij mijn ouders stond altijd een andere foto van haar, ook met gitaar, maar daarop lacht ze omdat ze die lach wil laten zien. Ik zie liever die andere lach."


Ook de herinnering aan zijn vader die voorlas, is prachtig beeldend weergegeven.


"Dan zat hij in de stoel waarin hij altijd las, vlak voordat ik naar bed moest. Ik ging bij hem op schoot zitten, in mijn pyjama, en hij pakte mijn blote voeten in één hand vast en in de ander nam hij het rode sprookjesboek dat naast zijn stoel klaarlag op een laag tafeltje, en dan begon hij te lezen. Met mooie stem, een stem die me de woorden die hij las, zacht toestopte."


Het boek vertelt een verhaal over momenten die klein lijken maar een grote impact hebben, maar het is vooral een verhaal over licht. Licht die mensen kunnen uitstralen, licht waarin anderen - en vooral de hoofdpersoon - zich kunnen koesteren.


De hoofdpersoon in dit boek heeft enkele van deze mensen gekend en juist omdat hij zelf zo'n denker is, juist omdat hij zich altijd op een of andere manier schuldig voelt en zo graag aardig gevonden wil worden, heeft hij dat licht ook zo enorm hard nodig. Hij is zeer zuinig op zijn herinneringen aan hen en vertelt over de ontmoetingen en gesprekken die hij met ze had.


Als een rode draad door het boek loopt de herinnering aan de terloopse kus, gegeven door een 'lichtgevend' jong meisje, bijna een kind nog. De kus die in alle onschuld gegeven werd, vanwege de blijheid, de lichtheid van het moment, de kus die door beiden nooit vergeten is en een verbinding schiep die niet verbroken kon worden. De kus die van grote invloed is op hun verdere leven. Ook dit wordt in de mooie taal die Thomas Verbogt hanteert, weergeven. Het verhaal zelf, over het meisje en de hoofdpersoon, is eveneens prachtig.

Opnieuw blijkt dat Verbogt als geen ander de kunst verstaat de duizenden gedachten die elk mens dagelijks heeft, om te zetten in woorden en zinnen die je niet snel zal vergeten. Het is een boek dat je keer op keer wilt herlezen om even opnieuw te kunnen wonen in de mooie wereld die Verbogt heeft weten te scheppen. Een boek om te koesteren.

ISBN 9789046819326 | Hardcover | 222 pagina's | Uitgeverij Nieuw Amsterdam | september 2015

© Dettie, 30 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 
Einde verhaal/End of story
Philibert Schogt


Heeft het opgroeien met twee talen invloed op de vorming van je karakter? Dat is een interessante vraag, waaromheen Philibert Schogt een boeiend boek heeft geschreven. De ene helft van het boek is in het Nederlands en als je het boek omdraait krijg je de andere helft in het Engels.


Johan/John is een Nederlandse Canadees, door zijn moeder Johan en door zijn vader John genoemd. Hij wordt geboren in Canada, waar zijn ouders een vakantiepark in het Algonquin Park runnen. Zijn moeder kan niet wennen aan het land en vult zijn jeugdjaren met een onstuitbare vloed aan Nederlands. Zijn vader is minder spraakzaam en pas op school leert hij echt Engels. Hij trouwt en woont de eerste tien jaar van zijn huwelijk met Cindy aan het meer in het vakantiepark. Dan vertrekt het stel naar Nederland, omdat John zijn Nederlandse roots wil ontdekken. Hij heeft zich altijd een dubbele persoonlijkheid gevoeld. Sinds zijn schooltijd heeft het Engels overheerst en had de John in hem de leiding. Het wordt nu tijd voor Johan.


In Nederland kost het hem een paar jaar om het moderne Nederlands te leren en de Engelse woorden op zijn Nederlands uit te spreken, zodat zijn vrienden niet steeds in de lach schieten, wanneer hij dat op de correcte manier doet. Zijn dubbele persoonlijkheid laat zich steeds duidelijker voelen. Hij ontdekt o.a. dat woorden voor dezelfde dingen in de verschillende talen een andere gevoelswaarde hebben. B.v. het woord "snow" betekent iets prettigs, maar van "sneeuw" wordt je heel verdrietig. De tweespalt gaat zelfs zover dat hij meent dat John gelukkig getrouwd kan blijven met Cindy, terwijl Johan een relatie begint met Sandra.
Cindy pikt dat natuurlijk niet, vertrekt en vraagt een scheiding aan. Johan trouwt vervolgens met Sandra. Hij wordt vertaler en als het Nederlandse deel van het boek begint is hij net met pensioen.


Hij wordt door zijn laatste uitgever gevraagd om nog één vertaling te doen. Van de auteur, Toby Quinn, heeft hij eerder werk vertaald. Nu heeft Quinn een zeer omstreden boek geschreven, waardoor hij in Amerika bedreigd wordt door een radicale predikant en zijn volgers. Johan krijgt het eerste hoofdstuk van het boek cadeau in een dummy-exemplaar. John is het er helemaal niet mee eens dat Johan de klus accepteert. Hij wilde juist aan hun memoires beginnen! Dat levert erg grappige confrontaties op. Johan begint het eerste hoofdstuk te vertalen, maar John kan het niet laten om in het dummy-exemplaar alvast aan de memoires te beginnen. Ondertussen breiden de bedreigingen zich uit. Er worden kogelbrieven toegezonden en Quinn zoekt zijn toevlucht in het vakantiepark, dat inmiddels geleid wordt door John's broer. Toby Quinn wil daar het einde van zijn boek herzien.


John wil eigenlijk ook graag weer eens terug naar Canada. Nog eens met zijn kano naar Forgotten Lake varen, Fern Island terugzien, waar zoveel herinneringen aan Cindy liggen. Daar heeft Johan helemaal geen zin in, maar als zijn uitgever, die tracht zoveel mogelijk publiciteit te genereren, met een media-spektakel dreigt, vlucht hij alsnog naar Canada. John werkt rustig verder aan de memoires en doet een mislukte poging Forgotten Lake te bereiken. Hij vergat even dat hij inmiddels 69 is en dat een kano optillen dan niet meer zo goed lukt.
De schrijver en de vertaler ontmoeten elkaar aan het meer en dan blijkt een en ander iets anders in elkaar te zitten.


Het Engelse deel van het boek bevat het eerste hoofdstuk van het boek, geschreven door Toby Quinn en verder de memoires van John/Johan tot en met hun ontmoeting in Canada. Het hoofdstuk van het boek van Quinn is een alternatief scheppingsverhaal: de schepping als een talentenshow "The Universe's Next Top Creator". Dat is een schitterend intermezzo, waarbij ik regelmatig vreselijk moest lachen. Zo inventief en ook zo wáár! Overigens schiet je ook bij de rest van het boek vaak in de lach vanwege de strubbelingen tussen John en Johan.
Onderhuids is er steeds de serieuze kwestie van in hoeverre tweetaligheid tot fricties in een mens leidt. Heeft het zelfs invloed op je karakter? John/Johan voelt zich voortdurend een gespleten persoonlijkheid. Er is voortdurend een innerlijke strijd en in hoeverre is die strijd heviger en anders dan bij een ééntalig persoon die gemengde gevoelens heeft bij een bepaald woord?


De twee delen van het boek grijpen mooi in elkaar. Het Nederlandse is het huidige leven van Johan/John. Het Engelse is het dummy-exemplaar met de herinneringen. Het is niet zo dat je in het tweede deel dezelfde dingen leest, al ken je de loop van het verhaal dan al wel. Alles wat in het Nederlands wordt verzwegen kom je in het Engels te weten.
Het enige minieme minpuntje vind ik de te dik aangezette figuur van de Nederlandse uitgever. Die rol had wel wat subtieler gekund. We hadden het toch wel voelen aankomen. Verder alle lof voor dit bijzondere boek!


ISBN 9789029539036 Paperback 344 blz. Uitgeverij De Arbeiderspers juni 2015

© Berdine, 27 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altStrepen aan de hemel en andere verhalen
G.L. Durlacher

In dit boek zijn verhalen uit de bundels 'Strepen aan de hemel', 'Drenkeling', 'Quarantaine' en 'Niet verstaan' samengebracht. De inleiding is geschreven door de dochter van de auteur (zelf ook auteur) Jessica Durlacher. Ze schrijft:


"Wij, zijn kinderen, wisten als gezegd niets van zijn geschiedenis tot mijn vader begon te schrijven. Pas toen hij begon te schrijven, ik was inmiddels al achttien en uit huis, drong de waarheid over zijn leven tijdens het lezen op een verpletterende manier tot me door.
Praten kon ik er met hem ook toen niet over. Sommige dingen zijn te erg."


Wat alle verhalen uit dit boek zo bijzonder maken is dat Durlacher voor die dingen die te erg zijn zulke mooie woorden heeft kunnen vinden. Bijna om de absurditeit van de dingen die hij wil, of misschien uiteindelijk moet, vertellen te verhullen of te verzachten voor zijn lezer. Hij spaart de lezer echter niet en dringt ondanks de prachtige zinnen diep binnen. Zelf heeft hij ook de gruwelijkheden jarenlang diep opgeborgen in zijn geheugen, totdat zij zich opnieuw aan hem openbaarde. Zoals hij het zelf schrijft:


"Ik wist in die tijd nauwelijks wat er gebeurde. Een gordijn was voor mijn waarneming gevallen. De gruwelijke gebeurtenissen registreerde ik, zonder ze toe te laten tot hoofd en hart.
Nu, na bijna veertig jaar, valt er zo nu en dan een archiefblad uit de vergane brandkast van mijn geheugen."


In verschillende op zichzelf staande verhalen die toch met elkaar verbonden zijn, beschrijft de auteur de verschrikkingen die hij in de jaren rond de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt: zijn kinderjaren in Duitsland, omringd door het opkomende antisemitisme; de eerste jaren van de Duitse bezetting van Nederland; zijn deportatie en het leven in het concentratiekamp; de kille ontvangst bij zijn terugkeer na de bevrijding. Zijn oeuvre, zo lezen we achter op het boek, vormt een monument aan hen die het niet overleefden, en een knap gestileerde en aangrijpende speurtocht naar de uitwerking van trauma op identiteit.


Identiteit lijkt voor de meeste van ons iets dat heel erg van ons zelf is, wie je bent en hoe je je daarmee verhoudt tot de anderen om je heen. Durlacher toont aan dat identiteit juist geen vaststaande eigenschap is van het individu maar steeds opnieuw wordt gevormd door de omstandigheden en de wisselwerking met de anderen in je omgeving en de dingen die je meemaakt. Als anderen jou niet zien, zoals jij jezelf ziet kan dat letterlijk, zoals voor Durlacher zelf, levensgevaarlijk zijn. Zeker als zo'n identiteit niet meer wordt toegekend aan het individu maar aan een groep en wel als een vaststaand kenmerk van de eigenschappen van die groep. We zien het op dit moment weer heel erg in de actuele dagelijkse praktijk. Mensen die individueel beschouwd willen worden als vluchtelingen uit een oorlogssituatie, krijgen als groepsidentiteit die van asielzoeker of, erger nog, gelukszoeker toegekend, met alle gevolgen van dien.


Een bijzonder mechanisme beschrijft Durlacher ook met betrekking tot het ongeloof en het zwijgen over de gaskamers in de kampen zelf. De onzekerheid over wat anderen daar wel of niets over wisten of jouw kennis die van de anderen was en of die kennis door iedereen gedeeld werd. Hiermee beantwoordt hij voor mij de vraag die later gesteld werd, namelijk waarom de mensen niet massaal in de kampen in opstand zijn gekomen als ze wel wisten wat er gaande was. Durlacher verwoordt het zelf zo en ook dat doet hij op een indringende en zeer overtuigende manier:


Het dilemma: wie gelooft mij als ik als enige het ongelooflijke denk te kennen, en wie bespaart mij de spot of straf als ik het alombekende onthul, kon niet overwonnen worden zonder grote zedelijke kracht.
Juist deze kracht was de voorwaarde voor passief en actief verzet en haar bezaten – helaas – maar weinigen.


Door het onderwerp is het moeilijk om dit boek prachtig te noemen, maar dat is het wel.


Gerhard Leopold Durlacher (1928-1996) werd geboren in Baden-Baden, maar zijn gezin vestigde zich in 1937 in Rotterdam wegens het opkomende nationaalsocialisme. In 1942 werd het gezin gearresteerd en op transport gesteld naar verschillende concentratiekampen. Durlachers ouders overleefden de kampen niet. Zijn ervaringen verwerkte hij pas op latere leeftijd en zijn oeuvre kent een sober, ingetogen en een in hoge mate autobiografisch karakter. Voor Quarantaine ontving Durlacher in 1994 de AKO literatuurprijs. Voor Drenkeling ontving Durlacher in 1994 de Zwitserse Anne Frankprijs.


ISBN 9789020414479 | Paperback | 265 pagina's | Uitgeverij Atlas Contact april 2015
Vertaling: Lucie van Rooijen

© Ria, 21 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altEen man uit de krant
Wim Duijst


Was wil das Weib?
Die vraag heeft in het boek van Wim Duijst een duidelijk antwoord. De negenendertigjarige Antonia Lutten heeft een goedlopende winkel in Spakenburg. Ze heeft geen relatie, maar dat is niet haar schuld: iedere jongen waar ze mee aan kwam zetten werd afgekeurd, en intussen is ze de leeftijd wel enigszins voorbij, denkt ze. Toch schrijft ze een brief op een advertentie in de krant, waarin een weduwnaar aangeeft op zoek te zijn naar een nieuwe relatie.
Ze wil vrij zijn, een eigen leven gaan leiden. Niet langer de zorg op zich moeten nemen voor haar oude moeder en haar zwakzinnige zus, die bij haar inwonen.  Ze heeft al wel een balletje opgegooid nu er in het dorp een bejaardenhuis komt. Maar Marie, haar moeder tuint er niet in.


‘Je wil van me af’. Marie zakte op een stoel neer.
Antonia pakte de volgende pan. Ze schuurde over de bodem alsof ze erdoorheen wilde. ‘Het enige wat ik wil, is dat er beter voor je wordt gezorgd. En dat je meer aanspraak krijgt’. Ze werd onpasselijk van haar eigen leugens.’


Haar moeder heeft ook psychische stoornissen, ze is al enkele keren opgenomen geweest. Antonia weet het niet precies. Heeft het met haar vader te maken? Die overleed toen zij drie jaar oud was, ze weet niets meer van hem, en haar moeder zwijgt. Ook haar oudere broer vertelt niets. Hij blijkt wel te weten hoe het zit.


Was wil der Man?
Dat wordt een stuk lastiger. Adam Kempe, de man die de advertentie heeft gezet, is na de dood van zijn vrouw achtergebleven met zijn nu tienjarige zoon.  Hij spreekt af met Antonia. Maar: hij spreekt ook af met andere vrouwen, waaronder Mirjam, die hem met haar joie-de-vivre erg aantrekt. Als de keuze eigenlijk al voor hem gemaakt wordt, blijft hij toch twijfelen.


We volgen zowel Antonia als Adam, maar de vrouw uit Spakenburg heeft de hoofdrol. Binnen haar perspectief lezen we over de Spakenburgse gemeenschap in de jaren zestig, waartegen zij zich als vrijgevochten jonge vrouw af zet op zoek naar een eigen leven.  Niet alleen de tijdgeest zit haar dwars, er is ook nog dat geheim waar haar moeder bijna een nieuwe zenuwinzinking door krijgt.
Marie heeft ook af en toe een stem in het verhaal; haar verhaal zorgt voor een extra spanningsboog in het verhaal, als Antonia haar besluit genomen heeft, onwetend van wat het leven nog voor haar in petto heeft.


Wim Duijst (Spakenburg, 1953) schreef een verhaal over schuld en verlangen, en dat tegen de achtergrond van het Spakenburg in de jaren zestig, een streng gelovig dorp, dat nog veel waarde hecht aan tradities. Net als ‘De engel van Spakenburg’ is dit  boek een roman over mensen, die hun frustraties het hoofd willen bieden, gebonden als ze zijn door normen en waarden van die tijd.
Het leest vlot en boeit tot het einde.


ISBN 9789460681844 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Marmer Boeken | mei 2015

© Marjo, 14 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altÇa t'apprendra à vivre
Jeanne Benameur


De Fransen zijn goed in vertellen over hun jeugd. Jeanne Benameur is ook zo’n schrijfster. Zij vertelt hoe zij als het ware uit Algerije werd geplukt om in Frankrijk tot wasdom te komen. Als vijfjarige had ze geen idee waarom dat haar overkwam.


Het begint met een avond die ze als zeer bedreigend ervaart: haar vader en veertienjarige broer zitten beneden, met geweren. Er zijn nog meer mannen. Jeanne en haar twee oudere zusjes is opgedragen zich doodstil te houden, boven op hun kamertje, achter slot en grendel.
Waar is hun moeder? Doodsbang is ze. Ze weet niet wat de geluiden van beneden betekenen. Dan wordt er geschoten.

Ze is er niet, ze is er niet...


‘Mort, c’est plus que ça?
Il n’y a plus de moi.
Je suis juste un être qui ne fait plus partie de rien. Déliee.
On ne peut plus rien me faire. Je ne sais même pas où est ma mère.
Ils tirent.
Faut pas bouger. Faut pas crier. Est-ce que je respire?
Je ne suis pas là. Je ne suis pas là.’


Achteraf weet ze: het was 1958, het was het begin van de opstand tegen de Fransen.
Haar vader was gevangenbewaarder, in een Franse gevangenis, en was zijn leven niet veilig. Haar moeder was een Franse, en daarom ook niet veilig.
Gearriveerd in Frankrijk, na een bange reis, moet ze zien te wennen aan een nieuw leven, zonder zon, zonder gesuikerde dadels, zonder familie en vrienden.


Het verhaal, gebaseerd op de eigen jeugd van de schrijfster, wordt verteld in korte hoofdstukken. De stijl ontwikkelt zich naarmate het meisje opgroeit.
De titel ‘dat zal je leren leven’, is eigenlijk dreigender dan de inhoud van het boek. Natuurlijk begrijp je al lezende hoe moeilijk het was voor het kind, en ook is duidelijk dat zij er meer problemen mee had zich aan te passen dan haar broer en zussen, maar ze doet het wel.


Bijkomende moeilijkheid is dat het gezin erg dicht bij de gevangenis woont waar haar vader – opnieuw - als bewaarder is aangesteld. Ze ziet de gevangenen als ze op de binnenplaats rondlopen, ze is getuige van de wreedheid van de bewaarsters. Een ontwikkelingsroman, dat bijzonder is door de achtergrond, maar waar ook dingen gebeuren die ieder kind kunnen overkomen:
Haar wordt voorgehouden dat ze niet mag liegen. Maar wat doen  haar moeder en zussen als ze gebruik maken van het feit dat ze het lievelingetje van haar vader is?


Jeanne Benameur is in 1952 geboren in Algerije, als jongste dochter van een Arabische vader en een Italiaanse moeder. Op vijfjarige leeftijd verhuisde ze naar La Rochelle in Frankrijk. Haar verleden vormt vaak het thema in haar boeken.


ISBN 9782330006426  | Paperback | 112 pagina's| Uitgeverij Babel |  2003

© Marjo, 10 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWaterval
Liesbeth Morren


Eerder las ik Voetlicht van deze schrijfster, het werd tijd om haar debuut ook eens te lezen. Net als Voetlicht is dit een prachtige roman.


Als haar ouders noodgedwongen besluiten naar een ouderenwoning te verhuizen, valt aan Magda, hun veertigjarige dochter, de taak toe om hen te helpen opruimen.


‘Lang geleden was het verdriet in dit huis een ruw stuk graniet dat midden in de kamer stond, zichtbaar voor iedereen. Een obstakel waar je je lelijk aan bezeerde. Maar door de jaren heen is hert vloeibaar geworden en het is overal ingetrokken: in de stiksels van de kussens, de franje van het tafelkleed, de plooien van de gordijnen. Het vermengde zich met de koffie, de soep, de aardappelen en de sperziebonen. Alleen nog waarneembaar voor degenen die hier thuishoren.’


Magda was zes jaar toen haar jongere zusje Emma door een tragisch ongeval om het leven kwam. Het hekje van de tuin stond open en daar achter was een sloot. Vanaf dat moment was de zon verdwenen uit het gezin. Magda’s vader droeg de schuld, hij was vergeten het hek te sluiten toen hij de straat op ging. Als een schim ging hij door het leven, zijn moestuin hield hem op de been. En Magda. Maar daar kwam ze pas achter toen het bijna te laat was. Er hing een donkere schaduw over haar leven. Niets was meer goed, lachen mocht niet, er heerste een voortdurende rouw.


Magda heeft nu zelf een gezin met drie kinderen, en Frank, haar liefhebbende echtgenoot. Ze probeert het beste te doen. In de jeugd van haar kinderen moet de zon schijnen. Maar af en toe overvalt haar een depressieve toestand. Gelukkig kan Frank daar mee overweg.
Nu echter, met het opruimen van het ouderlijk huis, komt alles nog heftiger terug. Ze ontdekt dat er een tante is: tante Thea. Waarom kent ze haar niet? Waarom hebben ze haar nooit bezocht? Nu zit ze in een verzorgingshuis, ze is reuze blij met de bezoekjes van Magda, ook al heeft Magda daar een bedoeling mee. Ook vindt ze een briefje, gericht aan ‘mijn allerliefste oogappel’. Wie wordt daarmee bedoeld? En wat betekent de zin die er onder staat: ‘Veel weten is veel begrijpen, en veel begrijpen is veel vergeven.’
Dan is er nog die vervelende buurman die haar perse iets wil vertellen.


Magda laveert al jaren tussen verleden en heden. Ze weet: zonder Frank kon ze dit niet aan. Maar de ontdekkingen die ze nu doet, zijn teveel voor haar. Ze durft het niet te delen. Zal haar moeder haar ooit kunnen zien als Magda, haar dochter? Zonder altijd weer de schaduw van de geïdealiseerde Emma? Emma staat centraal in dit boek, maar er is ook het gewone gezinsleven. Er is de leesclub, waar ze ook niemand toeliet tot haar ware zelf.

‘De dag doorkomen is het probleem niet. Het is verbazingwekkend hoe uitmuntend ik mijn rol speel als moeder en echtgenote. Ik voorzie mijn gezin van vitamines, vezels en alle noodzakelijke bouwstoffen. Ik hang de was op en werk een stapel strijkgoed weg. Ik overhoor Lidewijs topografie en lees Emily een verhaaltje voor. Ik doe of ik een boek lees, zet koffie voor Frank en mij en poets mijn tanden als het bedtijd is.
En dan dringt het probleem zich aan me op. De nacht. Hoe kom ik deze nacht weer door?’

Het verhaal is indringend beschreven, sterker nog omdat het geschreven is in de ik-vorm, vanuit Magda. Een prachtige roman over een sterke vrouw, die aan een drama uit het verleden ten onder dreigt te gaan. Over schuld en vergeving.


ISBN 9789058040831 | Paperback | 222 pagina's | Uitgeverij Plateau | augustus 2013

© Marjo, 5 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

De onrustzaaier
Willem G. van Maanen


Het boek begint met het vertrek van de nieuwe meester. Notaris Pilaar kijkt hem na en wacht tot hij op de boot stapt, die hem naar de overkant zal brengen. In de rest van het boek lezen we over het binnen halen van de nieuwe meester, als hoofd van de openbare school en de redenen van zijn vertrek. Notaris Pilaar speelt hier niet zo'n prettige rol in. Hij haalt meester Chris binnen, om de openbare school, die moet concurreren met een christelijke school, groter te maken. Helaas haalt hij met meester Chris iemand binnen, die niet alleen de openbare school groot wil maken, maar die ook de mensen wat wil leren. Dat is niet echt naar de zin van notaris Pilaar, die eigenlijk het liefst alles bij het oude wil houden. De mensen moeten hun plaats weten en niet wijzer gemaakt worden dan nodig. Dat is niet wat meester Chris wil. Die wil de mensen verheffen, niet alleen de leerlingen, maar ook hun ouders. Dit zorgt voor veel onrust in de plaats en dat vindt men maar niets.


Het is wel een aardig boek, waarbij ik veel sympathie voor meester Chris voel, hoewel ik 'm ook wel eens wat erg drammerig vind. Hij wil eigenlijk dat iedereen zo denkt als hij en dat is toch een wat minder prettig trekje. Notaris Pilaar zou ik bij tijd en wijle wel willen wurgen. Hij doet zich voor als een vriend van meester Chris, maar steekt hem in zekere zin net zo gemakkelijk het mes in de rug.


ISBN 9789068018172 | Paperback | 142 pagina's | De Prom | januari 2004
1e druk 1954

© Renate, 30 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altDe kleine gevangene
Lise Kristensen


Lise Kristensen heeft na jaren besloten haar jeugdervaringen te vertellen aan wie het maar lezen wil. Zij werd in 1934 op Java geboren. Haar ouders, Noren, kregen daarna nog een meisje en een jongetje, en het leven was heel idyllisch, zoals Europeanen in die tijd daar leefden. Daniel Gr¢nn-Nielsen, Lises vader, was vertegenwoordiger bij een Amerikaans-Nederlandse verzekeringsmaatschappij. Het gezin woonde in een groot huis met allerlei bedienden, het leven was er goed.
Ze merkte wel dat er kinderen verdwenen en hoorde haar ouders praten over een man die Hitler heette. Dat hield ergens verband met elkaar begreep ze.


In 1942 werd het eiland bezet door de Japanners, ‘die zag je overal, als een krioelend leger kakikleurige mieren. Ze lachten nooit en schreeuwden de hele tijd’ Het leven veranderde van de ene dag op de andere. Eerst wordt haar vader weggehaald. - Lang hebben ze geen idee waar hij gebleven is. -  Dan moeten ze zelf hun huis uit en worden ze weggevoerd, samen met andere Europeanen. Lise is dan acht jaar oud, haar zusje vijf en haar broertje nog een baby.
De Japanners brengen alle Europeanen onder in kampen, waar het leven steeds gruwelijker wordt. Geen mooi groot huis met volop ruimte meer, maar een vieze garage die naar olie stinkt en waar kakkerlakken en ratten lopen.
Lise vertelt over de ‘tenko’s’, het urenlang volkomen stil en zwijgend staan op een plein. Over de wreedheid van de Japanse soldaten, die ook zonder reden een reden vonden om te slaan.


Het zal pas later tot haar doordringen waar al die mensen die verdwijnen eigenlijk blijven. Het  gruwelijkste deel van haar verhaal vertelt ze als ze het heeft over de vliegenvangst. Omdat het kamp verging van de vliegen, zoveel zelfs dat ook de Japanners er last van hadden, zouden de kinderen voor honderd vliegen een lepel suiker krijgen. De kinderen doen natuurlijk erg hun best. Suiker! Ze hebben nauwelijks iets te eten, dus daar gaan ze voor.  Lise ontdekt dat er rondom die kar die bij de vuilnishoop staat, enorm veel vliegen zijn. Zij vertelt de anderen niets, maar gaat er heen als de bewakers siësta houden en het rustig is in het kamp.
Het is een gruwelijke ervaring maar het levert haar meerdere scheppen suiker op.
Lise is sowieso vindingrijk, brutaal en dapper. Zij doet haar uiterste best om voor haar moeder te zorgen, die verzwakt is door allerlei ziektes en steeds naar de ziekenzaal moet. Lise weet: velen komen daar niet van terug. Haar moeder moet overleven!
Behalve over het leven in de kampen, vertelt ze over de verplaatsingen, met overvolle treinen, lopend onder de hete zon. Veel van die gruwels kenden we in Europa ook.


Als je na vijftig jaar een verhaal als dit opschrijft, is misschien niet alles meer helemaal juist. Bovendien heeft Lise Kristensen het verhaal enigszins geromantiseerd door er een goed lopend verhaal van te maken, met dialogen.
We weten echter uit andere bronnen dat de Japanners flink tekeer zijn gegaan en de lezer kan er gerust van uit gaan dat we hier lezen wat er gebeurd is.  Mishandeling, willekeurige bestraffing, uithongering, verkrachting, gedwongen prostitutie, het is allemaal gebeurd. De verhalen over de ratten en ander ongedierte, en de onmenselijke hygiënische omstandigheden: allemaal waar.
Lises verhaal speelt in de kampen - Tjihapit - in Bandoeng en Lampersarie in Semarang.
De schrijfster rondt het verhaal af met het einde van de oorlog, hoe het nationalisme er toe leidde dat de Japanners hun beschermers werden, en de terugtocht naar Noorwegen.


Lise Kristensen (1934, Java) studeerde na de oorlog in Noorwegen, Duitsland en Engeland, waarna ze begon met schilderen. Haar werk werd in vele landen tentoongesteld. Nu woont Lise met haar echtgenoot in Spanje. Het duurde meer dan vijftig jaar voordat ze haar ervaringen op schrift kon stellen.


ISBN 9789044347609 | Paperback | 304 pagina's | Uitgeverij The House of Books |   juli 2015
Vertaald uit het Engels door Katherine Smit

© Marjo, 28 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

altWij wonderkinderen
Hugo Hartung


‘Ondanks alles een vrolijke roman van ons leven’ is de ondertitel.


R. vertelt. Over zijn jonge jaren, zijn vriendschap met Bruno, de liefde voor Wera, en dat alles in de jaren tussen de twee wereldoorlogen in. Het verhaal speelt zich af in Duitsland.
R. is intellectueel, romantisch, en houdt zich liefst afzijdig. Dat is makkelijker. Doordat hij zich afzet tegen Bruno, de jongen die wel degelijk heel bewust kiest voor de Partij, voel je zijn afkeer van het nazisme, maar hij spreekt zich niet echt uit.


Hij vertelt zijn verhaal achteraf. Hij gaat een artikel schrijven over Bruno, over diens vallen en opstaan, over zijn gedraai en gekonkel. Over zijn amoureuze escapades, waarin hij zich al net zo makkelijk wentelde als in de maatschappelijke toestand. Bruno staat model voor de Nazi, de opportunist, de draaier. Hij wil bekend zijn, vereerd worden, aanzien hebben.
Terwijl R. vertelt over hun leven, beginnend in 1912, leest hij de dagboeken van Bruno, waaruit hij ook citeert. En er zijn de flashbacks, waarin hij zijn kant van hetzelfde verhaal vertelt of lacunes aanvult.


Natuurlijk is R. een even onbetrouwbare verteller als hij beweert dat Bruno is. Je proeft in zijn woorden enige jaloezie, maar ook een mate van bewondering: die Bruno doet het toch allemaal maar, terwijl hij zelf eigenlijk maar laf is!
Niettemin geeft zijn verhaal een beeld van de tijd. Terwijl R. - omdat hij niet van de Partij is - zijn ondergang tegemoet gaat, is Bruno een rijzende ster. Aan het einde van de oorlog lijkt het omgekeerde het geval. Maar Bruno blijft een opportunist, en R. kijkt opnieuw met enige jaloezie toe hoe de man het opnieuw voor elkaar krijgt.


Het duurt even voor je in het verhaal zit, maar na een tijdje gaat het boeien en wil je weten hoe dit verder gaat. Het is geen boek over oorlog, het is een roman over twee vrienden die ieder een eigen weg in slaan. Over de keuzes in het leven.
Geen woord over jodenvervolging. Hitler komt alleen voor als de man die Bruno bewondert. Geen strijd, wel honger en armoe.


Zoals de ondertitel aangeeft, is het een roman. Geen aanklacht. Geen historisch verantwoord verhaal. Het zit vol humor, is lichtvoetig van toon, ook als het slechte tijden beschrijft. Als je de geschiedenis kent, weet je wat je leest. Als je de achtergrond kent, dan heeft dit boek een extra lading. Moet je het zonder stellen dan lees je een roman, die toevallig in een tijd speelt die voor sommigen een goede, voor anderen een minder goede tijd was.


ISBN 9789059363717 | hardcover |240 pagina's| Uitgeverij Cossee|  november 2012
Vertaald uit het Duits door Janneke Panders
Eerste druk 1957

© Marjo, 27 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=De 8 poorten
Ronald van Assen

De zestienjarige Ron is lui en verslaafd aan het computerspelletje Battefield. Hij woont, vindt hij zelf, in een doodsaaie straat. Het Frisoplein in Delft. Rons ouders doen hun uiterste best hun zoon in beweging te krijgen maar Ron vindt vrijwel alles tijdverspilling. Hij snapt niet dat zijn vader het leuk vindt om toeristen rond te leiden en dat zijn moeder enkele dagen per week in de Botanische Tuin werkt, vindt hij al helemaal onbegrijpelijk. Dat Delft over een rijke geschiedenis beschikt, boeit Ron totaal niet.

Op een warme zomerdag gaat Ron min of meer onder dwang met zijn moeder mee naar de Botanische Tuin. De vijver moet schoongemaakt worden. Ron krijgt een piepkleine schoonmaakborstel en gaat mopperend aan de slag. Wanneer hij iets op de bodem van de vijver ziet liggen, fleurt hij op. Misschien is het glinsterende voorwerp wel een munt. Wie weet pakt deze vervelende dag toch nog goed voor hem uit. Ron buigt zich echter iets te ver voorover en valt met een plons in het water.

Wat er vervolgens precies gebeurt, zal altijd een raadsel blijven. Ron komt bij in een stoffig schuurtje. Hij ligt in natte kleding op een berg stro,  dat vreselijk prikt en jeukt. Een meisje van zijn leeftijd, in bespottelijke kleding, staat over hem heen gebogen. Het meisje vertelt Ron dat ze Geertje heet en dat haar vader Ron in hun waterput heeft gevonden. Ron mag dankbaar zijn dat hij nog leeft.

Dankbaar is Ron niet. Boos en verontwaardigd is hij wel. Hoe is hij op deze onprettige plek beland en waarom ziet alles er zo ouderwets uit? Volgens Geertje zijn ze gewoon in Delft. Wanneer Ron naar de datum vraagt, schrikt hij zich een hoedje. Het is 29 september… 1654! Door zijn val in de vijver is Ron terug in de tijd gereisd. Wat nu? Wanhopig springt hij terug in de put maar dat levert hem slechts opnieuw een nat pak op.

Gelukkig weet Geertje raad. Ze neemt Ron mee naar broeder Edward. Lopend! Ron baalt enorm. Bovendien moest hij eerst wachten tot Geertje terug van haar werk kwam. Ze werkt samen met haar vader in een enorme boomgaard. Ron vindt het maar raar dat Geertje zo hard moet werken maar Geertje vindt het heel gewoon. Iedereen moet toch werken? Vreemd genoeg gelooft broeder Edward het verhaal van Ron onmiddellijk. Hij beseft dat het om de legende van zuster Monica moet gaan.

Volgens de legende van zuster Monica zou een jongen uit de toekomst via een waterput naar de tijd van Edward en Geertje reizen. De jongen in kwestie heeft een belangrijke les te leren. Om terug te keren naar zijn eigen tijd, moet hij tijdens de eerste volle maan acht voorwerpen uit alle acht stadspoorten op de rand van de put leggen. Ron is met stomheid geslagen. Welke voorwerpen moet hij vinden? De eerstvolgende volle maan is al over twee weken dus Ron moet opschieten. Zal hij deze haast onmogelijke opdracht weten te volbrengen of zit hij voor altijd in het verleden vast?

In het voorwoord van De 8 poorten vertelt schrijver Ronald van Assen over zijn liefde voor Delft. Hij is er geboren en heeft er lange tijd gewoond. Volgens Van Assen is Delft de mooiste stad van Nederland en dit boek doet hij er alles aan om de lezer van zijn gelijk te overtuigen. Ron stuit tijdens zijn zoektocht naar de acht voorwerpen op bijzondere gebeurtenissen en personen uit de geschiedenis. Hij loopt bijvoorbeeld beroemde schilders tegen het lijf en een jongetje dat later een bekende arts zal worden. Op een vrolijke, ongedwongen manier wordt de geschiedenis van Delft uiteengezet.

De 8 poorten is grotendeels in spreektaal geschreven en bestaat haast volledig uit dialogen. De stijl is uiterst eenvoudig en zal geen prijzen in de wacht slepen maar het enthousiasme van de auteur spat van de pagina’s af. Door de toegankelijke, onschuldige stijl is het verhaal ook geschikt voor jeugdige lezers. Het verhaal is geïllustreerd met afbeeldingen van acrylverf schilderijen die door de auteur zelf zijn gemaakt. Sommige schilderijen zijn zelfs speciaal voor dit boek vervaardigd. Schrijven is voor Ronald van Assen een echte uitlaatklep en ook zijn vorige boek speelde zich in Delft af. Als aardigheidje staan er drie wandelroutes achter in het boek die je langs plekken uit het verhaal voeren. Sympathiek!

ISBN 9789048437757 | paperback | 129 pagina's|  Free Musketeers| juli 2015

© Annemarie, 20 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

height=De zomer van toen
Maggie Mitchell

Ze waren twaalf jaar oud en hadden engelachtige gezichtjes. Innemende foto’s van de knappe Carly May en Lois prijkten op de voorpagina’s van tal van kranten. Kort na elkaar waren ze verdwenen. In het niets oplost, leek het wel. Heel Amerika hield de adem in en leefde met de ongeruste ouders van de meisjes mee. Men vreesde het ergste.

Na zes weken kwam er plotsklap een eind aan het mysterie. Carly May en Lois werden in goede gezondheid in een afgelegen blokhut aangetroffen. Ongedeerd keerden ze terug naar hun ouders. Tot grote opluchting van iedereen had hun ontvoerder zich niet aan de meisjes vergrepen. Carly May en Lois zagen elkaar niet meer terug. Hun ouders wilden het voorval zo snel mogelijk vergeten.

Tegenwoordig naderen Carly May – die zichzelf nu Chloe noemt – en Lois de dertig. Chloe is uitgegroeid tot een derderangs actrice met een drankprobleem terwijl Lois docent op een universiteit is. Terwijl Chloe de bloemetjes regelmatig buitenzet en de ene sterfscène na de andere speelt, is het onberispelijke gedrag van Lois haast dwangmatig. Beide meisjes zien hun ouders vrijwel nooit meer en in hun directe omgeving weet niemand iets over de ontvoering. Toch beheersen de zes weken met Zed – zoals ze hun ontvoerder noemden – hun leven volledig. Eén vraag blijft maar door hun hoofd spoken: waarom heeft Zed zich niet aan hun vergrepen?

Meisjes van twaalf zijn zich al aardig bewust van hun schoonheid. Ze zijn geen kind meer maar ook nog lang niet volwassenen. Toen Chloe en Lois ontvoerd werden, wisten ze dondersgoed wat er met ontvoerde meisjes gebeurde. Zed was anders. Hij was geen enge ontvoerder maar juist een knappe en charismatische man. Hij was lief voor hen, vaderlijk haast. Hij bood de meisjes warmte en geborgenheid, iets waar ze beide naar hunkerden. Zowel Chloe als Lois kwam thuis liefde tekort. Chloe woonde met haar vader en dominante stiefmoeder op een boerderij en de ouders van Lois bestierden een herberg waar de klant altijd voor het kind ging. In de blokhut van Zed waren de meisjes haast gelukkig, iets wat nog altijd een gevoel van verwarring bij ze oproept. Ze hielden min of meer van Zed, al joeg hij hen ook angst aan. Hij was immers een ontvoerder en juist het feit dat hij zich niet aan hen vergreep, deed vrezen voor een nog erger lot.

Lois heeft onder een pseudoniem een thriller over de ontvoering geschreven. Het is zogenaamd fictie. Tot haar grote verbazing verkoopt het boek goed en wordt het zelfs verfilmd. Chloe is naarstig op zoek naar werk en doet auditie voor een rol in de film. Wanneer ze het filmscript leest, slaat haar verbazing al snel om in woede. Ze begrijpt meteen wie het boek geschreven heeft. Het verhaal staat dan wel vol leugens, het komt ook griezelig dicht bij de waarheid. Chloe gaat spelen in een verhaal over haar eigen ontvoering. Een confrontatie tussen Chloe en Lois lijkt onvermijdelijk.

De zomer van toen is een intrigerend verhaal. Het is opgedeeld in vier delen. Het eerste, derde en vierde deel spelen zich in het heden af, het tweede deel bevat het boek dat Lois scheef. Vooral het effect dat de ontvoering op het leven van de meisjes heeft gehad, staat centraal. De zes weken met Zed hebben een onuitwisbare indruk gemaakt. Los van elkaar voelen ze zich nog altijd schuldig over de gevoelens die ze voor Zed koesterden en de jaloezie die ze voelden wanneer Zed de ander net wat meer aandacht gaf. Schuldgevoelens zijn er ook over het feit dat ze zomaar bij hem in de auto stapten. Ze waren oud en wijs genoeg om te weten dat vreemde mannen gevaarlijk konden zijn maar Zed had iets innemends. Ervandoor gaan met Zed voelde als een bevrijding. Toch nam de angst steeds meer de overhand. Wat was Zed van plan? Hoe zou hun avontuur aflopen?

Aanvankelijk lijkt de volwassen Lois de sterkste van de twee te zijn maar schijn bedriegt. Lois schrijft aan een vervolgroman maar het lugubere, fictieve verhaal verweeft zich met de werkelijkheid. Auteur Maggie Mitchell – die raakvlakken met Lois lijkt te hebben – profileert zich met dit romandebuut als een schrijfster met een groot invoelend vermogen. De psychologische roman De zomer van toen biedt een mooie mix van spanning en emotie.

ISBN 9789045208428 | paperback | 356 pagina's| Karakter Uitgevers | juli 2015
Vertaald door Ireen Niessen

© Annemarie, 11 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Lila
Marilynne Robinson


De sterk verwaarloosde peuter Lila wordt op een dag door Doll meegenomen, in feite ontvoerd. Ondanks dat Doll niets bezit geeft ze het kind wel de verzorging en liefde dat een kind nodig heeft. De twee zijn onafscheidelijk. Doll verliest Lila geen moment uit het oog, ze is altijd bang dat Lila weer terug moet naar haar onvoorstelbaar onverschillige ouders.
Het leven is niet makkelijk voor hen. Ze reizen mee met een groepje dagloners dwars door het Midwesten van Amerika, eeuwig op zoek naar werk. Het is Doll die Lila normen en waarden bijbrengt. Het is Doll die er voor zorgt dat het kind kan leren lezen en schrijven. Het is Doll die Lila beschermt.


Maar dan keert het tij, de grote droogte breekt aan, boerderijen verdwijnen, werk is moeilijk te vinden en Doll doet iets stoms waardoor het samenzijn niet langer kan voortduren en Lila zelf haar eenzame weg zal moeten volgen. Inwendig praat ze met Doll en blijft ze altijd op zoek naar Doll. Het is deze eenzame Lila die tijdens een hevige regenbui een kerk in het kleine dorp Gilead binnenloopt waar ze John Ames treft, een dominee op leeftijd.


John Ames heeft zijn vrouw en kind verloren en slijt nu dienend zijn dagen in eenzaamheid, ondanks subtiele pogingen van de bewoners van Gilead om hem aan een nieuwe vrouw te helpen. John Ames voelt zich onmiddellijk op een bijzondere manier aangetrokken tot de jonge Lila. Mogelijk herkennen ze elkaars eenzaamheid. De toenadering die beiden zoeken gebeurt met grote omzichtigheid. Beiden zijn bang, beiden willen niet opnieuw gekwetst worden. Maar toch is er een band, een voorzichtig gevoel van veiligheid en tederheid die tussen de twee mensen ontstaat.


Lila wordt Johns vrouw en zij durft langzamerhand te genieten van de kleine, subtiele, vriendelijke attenties van John. Hij vraagt niets, niet over haar verleden, niet hoe ze in Gilead beland is. Als ze wil mag ze het vertellen en tot haar stomme verbazing vertelt Lila stukjes bij beetjes over haar leven.
Ze is daarin heel direct en verrast John met haar uitspraken en diepzinnige gedachten.


In huis leert Lila haar handschrift te verbeteren door delen van de bijbel over te schrijven. Ze denkt erg over de teksten na en verbaast zich dat in een boek zoveel dingen voorkomen die zij mee heeft gemaakt. Ze stelt in haar eenvoud zeer filosofische vragen die John plezier doen en waar hij graag met haar over praat of over nadenkt. Het stel groeit heel voorzichtig naar elkaar toe. Zij, wetende dat hij oud is en niet eeuwig bij haar zal blijven, probeert zich niet al te veel aan hem te hechten. Ze wil het gevoel van verlies niet meer. Hij weet dat zij mogelijk eens weer zal verdwijnen, hij is oud, wie weet ontmoet ze een jonger iemand.


Toch als ze zwanger is, leven ze beiden naar het moment van geboorte toe, ze verheugen zich en zijn bang. Hij is bang omdat het mis ging bij de geboorte met zijn eerste vrouw en kind. Zij is bang omdat ze een gezinsleven niet kent en weet dat ze het over een tijdje alleen met haar kind zal moeten zien te redden.  John voelt echter alles haarfijn aan en probeert Lila op zijn bescheiden manier bij te staan en zij laat voorzichtig steeds meer haar grote genegenheid voor hem blijken.

Juist al deze twijfels, deze tedere toenaderingen, de kleine liefdevolle gebaren naar elkaar toe, geschreven in prachtige, soms dromerige taal, maken het een boek dat je bijna ademloos uitleest. Het is de kracht van het subtiele dat het boek zo mooi, bijna tijdloos, maakt.


ISBN 9789029538749 | Paperback | 268 pagina's | Uitgeverij De Arbeiderspers/Singel uitgeverijen | maart 2015
Vertaald door Janine van der Kooij

© Dettie, 9 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER