Non-fictie

Hale Amus

De bijbel van de Turkse keuken
Landenbijbels -Van börek tot baklava en van meze en dolma’s tot pides en pilav
Hale Amus


Wees gewaarschuwd: je denkt misschien dat de Turkse keuken vreemd is, met allemaal van die gerechten die je toch nooit eet, maar…!
Het zit er dik in dat je na het doornemen van dit boek heel snel naar de winkel gaat waar ze Turkse ingrediënten verkopen. Zeker als je al eens ooit in Turkije geproefd hebt van het lekkers dat straatverkopers je aanbieden.


Hale Amus legt eerst uit hoe in Turkije alles draait om eten, en echt niet alleen kebab – al staat ook dat recept in dit boek! Eten met je zintuigen (=handen) is het meest Turkse wat je kunt doen, zegt ze, en tradities zijn dan ook heel belangrijk. Al op pagina 11 z egt ze dat knoflooksaus uit een potje/flesje uit den boze is, en dat herhaalt ze later nog een keer. Verder mag je best variëren met de recepten…wel of geen citroen, een beetje peper of meer, extra groenten, het kan allemaal, als je er maar geen kant-en-klare knoflooksaus over giet!
Je leest over de Turkse gewoontes en over het ontstaan van de Turkse keuken. Over het keukengerei (hebben ze die ook bij een Turkse winkel?), over de specifieke ingrediënten, zoals filodeeg, dat je zelf kan maken, maar misschien maar beter bij die winkel gaat halen. En dat geldt ook voor onder andere kadayideeg en gedroogde aubergines.
Dan volgt een hoofdstuk met basisrecepten - heel veel met tomaten - die je overal in Turkije zult tegenkomen, en waar je ook recepten vindt voor als je er op staat echt alles zelf te maken.


Turkije is verdeeld in regio’s die ieder hun eigen (varianten van bepaalde) gerechten hebben.
Veel verschillende soepen, diverse broodrecepten. Boven ieder recept staat in hele kleine lettertjes onder andere de bereidingstijd. Bij het recept zelf wordt duidelijk aangegeven wat je nodig hebt, waarbij zo nodig verwezen wordt naar andere recepten. De werkwijze is duidelijk, en zowel de Nederlandse als de Turkse naam van het gerecht wordt vermeld en vaak staat er nog wat informatie bij. Over hoe Turkse thee gedronken hoort te worden, of een opmerking over oma…
Te veel om op te noemen, maar de Turkse supermarkt krijgt zeker meer klandizie: die ingelegde bieten, die gevulde paprika’s of de griesmeelpudding! Jammie!
Eh, de hersensalade en de penssoep laat ik maar even zitten…


Zoals dat hoort: foto's erbij, en een register, Nederlands-Turks en andersom.


Hale Amus werd geboren in Koeweit en groeide als dochter van een Turkse moeder en Palestijnse vader op in Istanboel. Nadat Hale in 2016 naar Nederland verhuisde, startte ze met haar bedrijf Turkish Tale (@turkish.tale)


ISBN 9789048864324 | Hardcover| 494 pagina's | Uitgeverij Carrera | oktober 2022

© Marjo, 10 november 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER