Even met m'n hoofd in de vriezer
Mariëtte Woudenberg & Petra Butler
Een boek over de overgang gezien vanuit de christelijke hoek... 'Wat moet ik me daarbij voorstellen?' was mijn eerste gedachte. Je bent in de overgang of niet en wat heeft al dan niet christelijk zijn daar nou mee te maken? Dat was naïef gedacht want het geloof heeft wel degelijk zijn invloed op hoe je de overgang al dan niet ervaart.
Het boek begint met te vertellen wat de overgang nu eigenlijk is. Vaak wordt het de menopauze genoemd maar dat is de naam voor de dag dat de menstruatie definitief gestopt is. 'De overgang' is de periode voor en na de menopauze. Er zijn dus al ruim vóór het definitieve stoppen van de menstruatie overgangsverschijnselen zoals onverwachte huilbuien, pijn in botten en spieren, slecht kortetermijngeheugen, (ik lijk wel te dementeren zeggen enkele vrouwen), zwaardere menstruaties, onregelmatige menstruaties, depressieve gevoelens terwijl je altijd een rasoptimist was, angstig worden voor iets waar je nooit bang voor was, enz. Ook na het stoppen van de menstruatie zijn de hormonen nog een tijdje druk bezig met weer in balans komen. De hele periode kàn 5-10 jaar beslaan. Kortom, de overgang kan er flink inhakken. De lijst met klachten die kunnen voorkomen dankzij de overgang is indrukwekkend. Het meest bekend zijn natuurlijk de beroemde opvliegers maar ook de slapeloze nachten en de geestelijke onbalans (woedeaanvallen) zijn redelijk bekend.
In het eerste hoofdstuk worden het herkennen van de klachten, geneesmiddelen en andere oplossingen om de klachten te verminderen helder en duidelijk besproken. Ook de de voors en tegens van een behandeling met hormonen worden goed toegelicht. Daarbij komt gelijk het geloof om de hoek kijken. Moet je hormonen gaan slikken of niet? Zangeres Elly Zuiderveld zegt: 'Sommige christenen hebben grote reserves op het gebied van medicijnen, daarvoor lijden ze meer dan nodig is.' Zij heeft zelf hormoonpillen geslikt omdat ze enorme opvliegers kreeg dankzij de felle lampen bij optredens, ze kon dan nauwelijks meer functioneren. Dat kan de bedoeling niet zijn, volgens haar.
In de volgende hoofdstukken worden de veranderingen in leven, lijf en leden besproken. Er zijn vrouwen die ineens heel emotioneel worden van iets doodgewoons, prikkelbaar worden om dingen die ze vroeger niet erg vonden, niet helder meer kunnen denken, alsof ze in een mist zitten, erg aan zichzelf aan twijfelen, doen ze het wel goed? Wat zijn ze waard? enz. Maar diezelfde vrouwen kunnen merken ook dat ze assertiever worden, meer voor zichzelf opkomen en meer kiezen voor een eigen leven. Ze hoeven zich niet meer zo aan te passen aan wat de omgeving wil.
Ook wat de overgang doet die kunstmatig opgewekt is vanwege bepaalde vormen van borstkanker wordt in dit boek besproken.
Het geloof geeft de vrouwen kracht om deze lastige periode, die de overgang voor sommige vrouwen is, door te komen. Ze bidden tot God om innerlijke rust te krijgen. Enkele vrouwen die erg behoefte hadden aan bemoediging zeggen dat het veel scheelde dat ze wisten dat God hen altijd liefheeft.
Wat mij erg raakte is het hoofdstuk over de vrouwen die vervroegd in de overgang kwamen. Ze hadden het droombeeld van trouwen en samen kinderen grootbrengen en dan krijgen ze ineens te horen, 'Sorry, u bent in de overgang.' Ook hierbij heeft het geloof grote invloed. IVF met ei- of zaadcellen van een donor, wordt door sommige gelovigen als tegennatuurlijk, soms zelfs als overspel gezien. Als God had gewild dat ze eigen kinderen kregen dan hadden ze die wel gehad. Maar het verdriet is er niet minder om en voor hun geloofsovertuiging en hun handelen is vaak weinig begrip.
Legale adoptie is een erg lange weg en ook al zijn mensen vervroegd in de overgang ze zijn niet piepjong meer. Adoptie is aan leeftijd gebonden, een vrouw meldde dat ze geen baby meer mocht adopteren gezien haar leeftijd, wel een kleuter, en dat wilde ze niet omdat die al gevormd zijn.Ook de alleenwonende vrouw die graag kinderen had gehad komt aan het woord. Omdat zij geen juiste partner kon vinden heeft ze geen eigen kinderen en de overgang sluit die mogelijkheid ook definitief uit. Ook zij heeft haar verdriet waar verder weinig begrip voor is. Ook zij vindt veel steun in het geloof maar vraagt zich ook af als God vindt dat alleen zijn niet goed is, waarom is er dan niemand voor haar? daar worstelt ze soms wel mee.
Naast het interessante geloofsaspect is het verder ook een uitstekend boek dat alle kanten en voors en tegens van de overgang duidelijk en op volwassen manier bespreekt. Gelukkig is in dit boek niet het zogenaamde hippe, populaire jonge toontje dat ik in andere boeken over de overgang wel aantrof. Ook over seksualiteit wordt gelukkig op een normale manier gesproken. Zoals veranderende beleving, minder zin in vrijen hebben, meer intimiteit hebben zoals knuffelen etc. dan daadwerkelijk vrijen, wat je kunt doen als vrijen zeer doet etc.
Verder wordt verteld welke voeding bijdraagt aan het zo optimaal mogelijk laten functioneren van je lijf en welke sport/beweging raadzaam is om te doen.
Ook de mannen komen in een hoofdstuk aan het woord. Veel verder dan zeggen dat ze het moeilijk vonden dat hun vrouw zo veranderde komen ze eigenlijk niet. Ze kloppen zich op de borst dat ze het volgehouden hebben met dat vreemde, verhitte, briezende mens.
Volgens enkele artsen hebben mannen ook last van de overgang vanwege afnemend testosteron maar de onderzoeken zijn nog gaande.
Er is wel een minpuntje rond de geloofsverhalen, ze zijn allemaal
overwegend positief, geen enkele vrouw zegt bijvoorbeeld dat ze het
beklemmend vindt dat ze iets niet kan doen vanwege haar geloof. Stel
bijvoorbeeld dat ze heel erge last van de overgang heeft maar vanwege
haar geloof geen hormoonpillen mag slikken, terwijl ze dat wel heel
graag wil? Wat dan? Of dat zij wel graag IVF wil maar dat niet mag
vanwege haar geloof? Alleen de alleenwonende vrouw had haar vraagtekens.
Verder is het uitstekend informatief en interessant boek dat ook de visie van de christelijke vrouwen rond de overgang aan bod laat komen.
ISBN
9789023926993
Paperback 160 pagina's Boekencentrum november 2013
Met cartoons van Wim de Vries
© Dettie, 26 november 2013
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER