Non-fictie

Rik Schutz & Ludo Permentier

Met zoveel woorden
Gids voor trefzeker taalgebruik
Rik Schutz & Ludo Permentier


Dit boek is samengesteld door twee mensen die alles van onze taal weten; Ludo Permentier, Belgisch journalist, redacteur en auteur. Schrijver van diverse boeken over Nederlandse en Vlaamse taal in al zijn facetten. Hij was medewerker bij de Nederlandse Taalunie en de UGent, en sinds 2006 een van de juryleden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Rik Schutz voormalig uitgever van Van Dale's Groot Woordenboek der Nederlandse Taal. Dan kan er nagenoeg al niets meer misgaan zou je denken en dat doet het ook niet.


Maar wat betekent die titel Met zoveel woorden? Wat vertegenwoordigt het?
Eigenlijk precies wat er staat. Je kunt namelijk op heel veel manieren dingen zeggen of schrijven die hetzelfde betekenen. Maar wat past het beste in jouw tekst? Hoe kun je wat jij wil schrijven krachtig en beeldend overbrengen? Dát is wat de woorden in dit boek ons leren.

Neem bijvoorbeeld het woord verwerven.
In de Grote Van Dale staat:
ver·wer·ven (verwierf, heeft verworven
1 door arbeid, moeite enz. verkrijgen
Dan weten we de betekenis van het woord.


Maar dit boek gaat verder en levert uitdrukkingen (geen spreekwoorden) die hetzelfde betekenen, maar sterker binnenkomen, zoals:
- de hand weten te leggen op...
- iets uit de brand slepen (Belgisch-Nederlands)
- in de wacht slepen
- je een plaats weten te veroveren
- je meester maken van...
enz.
(bij elk van deze resultaten wordt ook een citaat geleverd, zodat de context ook duidelijk is)

Persoonlijk vind ik het geweldig. Bij het schrijven van bijvoorbeeld een boekverslag/recensie wil je niet steeds dezelfde woorden gebruiken en synoniemen geven ook niet altijd precies weer wat je bedoelt. Nu kun je jouw verhaal veel levendiger maken door in dit boek een andere manier van weergeven op te zoeken. We leren als het ware om ons in rijkere taal uit te drukken. Of zoals in de inleiding geschreven wordt:

"U krijgt als het ware een grabbeltonnetje met mogelijkheden aangeboden waaruit u dat trekt wat het beste past in uw tekst."

Ook kun je in dit boek intensiveringen aantreffen van woorden en woordcombinaties, dat wil zeggen dat ze de betekenis versterken van de kernwoorden, bijvoorbeeld: stortregenen, stomtoevallig, razend druk, dronken van geluk, storm van kritiek enz.

Vanaf het moment dat ik het boek in huis heb, ben ik er in aan het bladeren, kijken, lezen en vooral aan het genieten. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Het is een grote aanrader, bijna onmisbaar, voor iedereen die met taal werkt, zoals vertalers en tekstschrijvers, maar ook voor mensen als ik, die gewoon enorm plezier in het spelen met taal hebben. Alle gangbare Nederlandse uitdrukkingen - een kleine 6.000 - zijn in dit boek gerangschikt.
Kortom, aanschaffen ofwel tik dit boek ergens op de kop dan kun je je laten inspireren en je taalgebruik nieuw leven inblazen!


ISBN 9789059088092 | Paperback | 604 pagina's | NUR 626 | Davidsfonds Uitgeverij | september 2016
Met werkuitleg, register met bepalers (versterkers) en trefwoordenregister.

© Dettie, 12 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER