Kí, kracht van binnenuit
Hans Peter Roel
Diverse mensen vertelden mij dat het boek Kí, kracht van binnenuit zo ontzettend mooi en leerzaam is. Maar ik aarzelde, zeker nadat ik deze covertekst had gelezen:
In het spannende en aangrijpende boek 'Ki, kracht van binnenuit' maken we kennis met een gestreste zakenman (Peter) die ogenschijnlijk alles voor elkaar heeft, maar diep van binnen vastloopt. Om een burn-out te voorkomen is een drastische omslag noodzakelijk. In een boeddhistisch klooster, hoog in de Himalaya, maakt hij als eerste westerling kennis met de universele kracht Ki. Ki is een eeuwenoud geheim dat altijd binnen de kloostermuren is gebleven. Pas nadat Peter een beproeving heeft doorstaan, leert hij Ki kennen.
Dit sprak me totaal niet aan. Wéér zo iemand die ontdekt dat veel geld, een riant huis en flitsende auto niet gelukkig maakt. Die verhalen kende ik wel. Ze laten daarna de boel de boel (en kunnen zich dat blijkbaar ook permitteren) en gaan bloemen kweken, worden schaapherder of zoals in dit geval gaan ze naar de Himalaya en ontdekken daar dat er meer is dan geld en macht. In zo'n verhaal had ik weinig interesse. Weer zo iemand die mee wilt varen op de esoterische hype, dacht ik. Maar toen iemand wiens oordeel ik hoog heb zitten me eveneens meldde dat het zo'n bijzonder boek is, werd ik toch nieuwsgierig en heb het boek toch aangeschaft.
Peter Blokland is de naam van de gestreste beursmakelaar in dit boek. Hij heeft al eerder een zware depressie gehad en voelt dat hij langzamerhand weer die kant op glijdt. Zonder slaappillen redt hij het niet meer, zijn verleden met een gewelddadige vader speelt steeds vaker op en zijn huwelijk met de mooie, lieve Christine is allang niet meer wat het geweest is. Op aandringen van zijn vrouw weet Peter zich eindelijk eens los te rukken van zijn werk, hij neemt een week vrij. Die week zullen ze in de Himalaya doorbrengen. Vlak voor de reis krijgt hij zijn ontslag, zijn baas wil namelijk dat hij thuisblijft, maar Peter weigert, deze keer zegt hij eindelijk eens nee. Maar, tot ergernis van zijn vrouw, de telefoon moet wel mee, hij moet bereikbaar blijven. Zijn baas ontsloeg hem vast in een opwelling.
Wat Peter dan nog niet weet is dat deze reis de grote ommekeer in zijn leven zal betekenen.
Eenmaal in het hotel ziet Peter namelijk dat een oudere man met een mooi doorgroefd gezicht hem steeds heel bedachtzaam opneemt. Het is Tenzing, een gids, zo blijkt. De man vertelt over het klooster waar hij opgroeide en over Kí, de energiebron in jezelf. Peter zou dat klooster wel eens willen zien en Tenzing nodigt hem uit een tijdje in dat klooster door te brengen. Christine moedigt Peter aan. Zij moet weer aan het werk, maar voor Peter zal het goed zijn.
En dat is het inderdaad, de boeddhistische monniken heten hem hartelijk welkom. Hij zal wel mee moeten draaien in hun routine. Dat betekent vroeg opstaan, veel mediteren en helpen in het klooster. De stilte, de rust, de prachtige natuur en het eenvoudige maar doeltreffende werk, maken van Peter een ander mens. In feite wordt hij geconfronteerd met zichzelf en dat werkt helend, maar wat nog belangrijker is, hij maakt kennis met Kí, zijn innerlijke kracht.
De leider, Phurba-lama, wijst Peter op zijn wijze, integere, liefdevolle manier daarin de weg. Zijn uitspraken zitten vol symboliek en mooie wijsheden. Peter wordt diverse keren getest en flink op de proef gesteld door Phurba-lama. Hij komt zichzelf dan ook behoorlijk tegen, maar het resultaat is overweldigend voor Peter. Hij leert Kí, de innerlijke én universele kracht, kennen en kan als het moet deze kracht oproepen en uitdragen.
Uiteindelijk na intense, confronterende weken in het klooster, vertelt Phurba-lama dat Peter de uitdrager van de kennis over Kí zal worden.
En zo gebeurt het, het boek is geschreven, de cursussen en workshops zijn er en het leven van Peter (alias de schrijver) zal in het vervolg in het teken van Kí staan. Peter heeft zijn weg, zijn innerlijke kracht gevonden.
De boodschap die de monniken, met name da Phurba-lama, uitdragen is prachtig. Er zit diepe wijsheid, een diep weten in. Phurba-lama vertelt verhalen waaruit je lering kunt trekken. Wat Kí is en hoe je dat kunt gebruiken wordt ook mooi uitgelegd. Dat maakt het boek tot een prettig boek om te lezen. Je voelt en weet intuïtief dat wat de Purba-lama te vertellen heeft er toe doet. Alleen het verhaal zelf geeft je al energie, het voegt toe en laat zien hoe je je eigen kracht en wijsheid, die ieder mens in zich heeft, kunt opensluiten en gebruiken.
De schrijver vertelt het verhaal op een eerlijke, bijna knullige manier. Soms valt hij ook een beetje in herhalingen. Met andere woorden Hans Peter Roel is geen groot schrijver maar hij weet je wel te raken. Het is totaal geen zweverig boek geworden, sterker nog de schrijver stond zelf nogal sceptisch tegenover de opdracht van Phurba-lama om zijn kennis rond Ki uit te dragen. Kortom, het is inderdaad een mooi en vooral leerzaam boek.
ISBN 9789079677108 | 320 pagina's | Paperback | Next Company | november 2014
(Er is inmiddels ook een werkboek uitgekomen)
© Dettie, 26 maart 2016
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER