Non-fictie

Danielle Lok (red.)

Ps. Psalmen in beeld
Danielle Lok (red.)


'Met Ps. Psalmen in beeld willen we de lezer, de kijker en de zanger met die liederen op een nieuwe manier inspireren'.


De 150 bekende en geliefde Bijbelse psalmen zijn door de samenstelster van dit boek op een nieuwe manier onder de aandacht gebracht, namelijk vooral in beeld met daarbij psalmfragmenten. De inleiding doet een appèl op degene die dit mooie boek in handen houdt en stelt persoonlijk getinte vragen, zoals: wat beleef je hieraan?

Enkele foto's sprongen er wat mij betreft uit in combinatie met de tekst:


Uit Psalm 20 wordt dit vers geciteerd: 'Nu weet ik, dat de Here zijn gezalfde de overwinning geeft, Hij antwoordt hem uit zijn heilige hemel met de machtige heilsdaden zijner rechterhand' (een beetje jammer dat het klassieke 'zijner' niet is omgezet in 'van zijn'). Hierbij staat een foto van een schaakspel in sfeervolle belichting, waar de koningin overeind staat temidden van de andere schaakstukken die omver liggen.


Een fraaie vondst is de foto van het olympisch vuur bij de tekst uit Psalm 21 'U nadert hem met rijke zegen en plaatst op zijn hoofd een gouden kroon'.


De indringende woorden van Psalm 22 'Mijn God, mijn God, waarom hebt U mij verlaten, bent U ver van mijn verlossing, van de woorden van mijn jammerklacht?' worden verbeeld door het aftekenen van dagen op een betonnen muur, waarschijnlijk een gevangeniscel. Beklemmend qua zeggingskracht en goed gevonden!


De menigte mensen bij het woord van Psalm 47 'Alle volken, klap in de handen, juich voor God met luide vreugdezang' staat in een prachtige, bijna hemelse belichting en geeft daardoor een bijzondere sfeer aan dit vers.


Ook de foto's bij psalm 91 en psalm 118 zijn opvallend mooi. Dat geldt van vele foto's: die zijn fraai en van hoge kwaliteit. Het grote formaat draagt ook bij aan de zeggingskracht. Toch is de eenheid van woord en beeld niet overal optimaal. Menig foto vult teveel in en laat te weinig aan de verbeelding over. In een aantal gevallen lijkt de foto niet de essentie van de tekst uit te stralen. Het boek had aan uitstraling gewonnen wanneer er was gekozen voor een harde kaft en ingenaaide bladzijden.


ISBN 9789058041265 | Paperback | 320 pagina's | Uitgeverij Plateau | december 2017

© Evert van der Veen, 16 februari 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER