Non-fictie

Ted Stampfer

http://marilynmonroe-sammlung.de

 

Happy Birthday Marilyn
90 jaar Marilyn
Ted Stampfer

Norma Jean Baker (1926) alias Marilyn Monroe groeit eenzaam op, zo lezen we in dit boek.
Als ze twee weken oud is, wordt ze door haar moeder Gladys Baker-Monroe afgestaan aan pleegouders. Wie haar vader is weet Norma Jean niet. Zeven jaar later wil Gladys haar dochter terug maar dat gaat mis en de zeer verlegen Norma Jean groeit verder op in kindertehuizen en bij streng christelijke pleeggezinnen. Later, als ze 11 jaar is, kan ze terecht bij Grace Goddard Mckee, een vriendin van haar moeder.  Grace wordt haar voogd en het is Grace die Norma Jean klaarstoomt voor een leven in de film. Diezelfde Grace drijft het inmiddels van haar aantrekkelijke uiterlijk bewuste jonge meisje in de armen van Jim Dougherty. Ze trouwt op zestienjarige leeftijd met hem.


"Later zegt Marilyn hierover: Grace regelde het huwelijk voor me, ik had geen enkele keuze. Ze konden mij niet onderhouden en moesten iets bedenken. En dus trouwde ik."


We lezen hoe haar verdere leven verlopen is. Ze ondergaat diverse operaties om haar uiterlijk te verfraaien, ze leert het stotteren af en neemt acteer en spraaklessen. Verder bestudeert ze alle films van haar filmheldinnen en neemt de naam Marilyn Monroe aan. Het eerder zo verlegen 'lelijke eendje' is inmiddels uitgegroeid tot een zeer zelfbewuste mooie zwaan die heel goed weet wat ze wil.
Opvallend is dat Marilyn constant - tot haar grote ergernis -  als het 'domme blondje' wordt neergezet in de films waar ze in speelt terwijl ze in feite een zeer belezen en intelligente vrouw is. Haar sexy uiterlijk werkte haar wat dat betreft flink tegen. Verder gaat ze haar eigen gang en bepaalt ze zelf haar doen en laten, dingen doen 'zoals het hoort' heeft ze inmiddels wel gezien en lapt ze aan haar laars. Na al het gedrill in haar jeugd is ze een vrijgevochten vrouw geworden. Zelf zei ze daarover:


"If I had observed alle the rules, I's never had gotten anywere.'


Haar privéleven verloopt net zo turbulent als haar filmcarrière tot haar tragische - al dan niet zelfgekozen - eind. 


Bij het levensverhaal staan veel foto's van het meisje Norma Jean dat transformeerde tot het latere ongrijpbare icoon Marilyn Monroe. Ook veel van haar prachtige jurken worden getoond evenals een serie tekeningen op chronologische volgorde van kostuums die Marilyn in films heeft gedragen. Tevens zijn er vele gebruiksvoorwerpen die toegeschreven worden aan de filmster in dit boek te bewonderen. Daaronder zitten veel persoonlijke bezittingen uit haar laatste huis op 5th Helena Drive in Brentwood, California die verzamelaar Ted Stampfer bij elkaar bracht.


Het mooi verzorgde, modern vormgegeven, boek met een 'glossy' uiterlijk laat zien dat na al die jaren Marilyn Monroe nog steeds die tijdloze charismatische uitstraling heeft, waarvan goed is voor te stellen dat zij een inspiratiebron was/is voor kunstenaars en door vele fans aanbeden werd en nog steeds wordt. Ook enkele  Nederlandse coryfeeën als o.a. Connie Palmen, Hedy d'Ancona, Neelie Kroes tot golden Earring-zanger Barry Hay vertellen over de invloed die Marilyn op hun had. Zelf zei ze:


''I don't mind living in a man's world, als long as I can be a woman in it'


Dit jaar (2016) zou zij 90 jaar zijn geworden, en naar aanleiding daarvan verscheen dit boek en is er in de Nieuwe Kerk in Amsterdam van 1 oktober tot en met 5 februari 2017 een tentoonstelling over haar te zien.


ISBN 9789078653622 | Paperback | 112 pagina's | Uitgeverij WBOOKS/Nieuwe Kerk | september 2016
Afmeting 278 x 223 x 9 mm | Vertaald door Marinka de Boer

© Dettie, 11 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER