Non-fictie

Jelle Hermus

https://sochicken.nl/over

https://sochicken.nl/steeds-leuker

 

Steeds leuker
Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven
Jelle Hermus


Dit boek won de prijs voor het beste spirituele boek van 2018 en dat maakte mij nieuwsgierig. Titel en ondertitel doen iets vermoeden en de auteur maakt dat ook waar: 'Ik heb mijn leven geoptimaliseerd op vrijheid, blijheid en betekenis', pag 8. Hij wil de lezer aan het nadenken zetten over z'n levensstijl en begeleiden naar een een goed, beter leven en gaat in op deze drie woorden.


Zijn adviezen zijn eenvoudig en liggen vaak voor de hand: overbodige dingen niet meer doen en kleine stapjes zetten om je leven te veranderen. Het boek heeft een pragmatische inslag: als je wílt, dan kún je iets van het leven maken want je hebt het zelf in de hand. Alles wat er niet toe doet, moet je aan de kant zetten: 'je wordt wat je vaak doet', pag 186.


Menigmaal klinkt dit alles nogal gemakkelijk en oppervlakkig maar er worden ook zinvolle dingen aangestipt: neem je uitgaven eens kritisch onder de loep en misschien is het voor jou wel goed om minder te gaan werken. Het zuinige leven is het echte leven; dingen die weinig geld kosten, geven je misschien wel de meeste voldoening. Ook mindfulness komt aan de orde:  aandacht hebben voor het hier en nu, het moment waarop je leeft, maakt je dankbaar.

Uiteindelijk wil de schrijver graag dat mensen bewust leven, trouw zijn aan zichzelf en hun hart volgen. Hij komt ten slotte uit bij kwetsbaarheid en dat is wat je gedurende het lezen van dit boek niet direct zou verwachten.


Een zeer eigentijds boek dat waarschijnlijk het levensgevoel van veel jonge mensen vertolkt.


Het boek leest als een trein, de schrijver weet zijn verhaal goed voor het voetlicht te brengen en is een enthousiaste verteller. Het boek heeft een frisse lay-out die goed bij de inhoud past.


ISBN 9789021567068 | Paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Kosmos | november 2017

© Evert van der Veen, 4 april 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER