Non-fictie

Judith Orloff

https://drjudithorloff.com

 

Zelfontplooiing voor hooggevoelige mensen
Dagelijkse tips voor empathische mensen
Judith Orloff


Judith Orloff (juni 1951) is hoogleraar in de psychiatrie, deze titel houdt in dat zij probeert mensen met psychisch lijden, en hun naasten, bij te staan met vernieuwende zorg en wetenschap. Ze is gespecialiseerd in het behandelen van empaten en hooggevoelige mensen (HSP-ers). Zij wordt wel de grondlegger van de empathische beweging genoemd.


Empaten kunnen letterlijk andermans pijn voelen, als een spons, en overnemen. Ze kunnen helderwetend of heldervoelend zijn en bepaalde situaties ‘voorspellen.’ HSP-ers hebben dat minder of niet.
Beiden zijn wel erg gevoelig voor geluid, geur en prikkels, en hebben veel  behoefte aan tijd alleen doorbrengen en kunnen slecht tegen groepen. Ze houden ook erg van de natuur, waar ze in opladen, en vinden ze het belangrijk om andere mensen te helpen. (bron: https://www.mynd.nu)
Als je een HSP-er bent kun je je gevoelens op een andere manier leren hanteren dan empaten. Voor HSP-ers zou dat bijvoorbeeld kunnen gaan om oefenen in mindfullness en voldoende rust, een empaat moet zich leren wapenen tegen andermans emoties en energie.


Het is voor empaten en HSP-ers soms moeilijk 'om compassie te hebben zonder de stress van anderen en de wereld over te nemen. Zij hebben niet de filters waarover de meeste mensen beschikken. Ze zijn emotionele sponzen. Zij zijn helpers en geven vaak te veel, ten koste van zichzelf' (blz 7/8). Om niet uitgeput te raken moet de HSP-er en empaat leren hoe ze goed voor zichzelf kunnen zorgen zodat ze in balans blijven.
Dit kun je o.a. doen door goed te leren omgaan met de tijd, zowel de tijd van de klok als de tijdloze tijd (zoals opgaan in een boek en de tijd vergeten).
Daarbij zijn er de seizoenen die ieder om hun eigen tijd vragen en hun eigen invloed op de empaat en HSP-er hebben. Sommigen hebben bijv. een winterdepressie of keren in de winter meer naar binnen. Ook de zon en maan hebben grote invloed op de genoemde groep evenals de vier elementen; vuur, lucht, water en aarde.


Al deze aspecten zijn in dit boek vertegenwoordigd. De schrijfster probeert door dagelijkse tips te geven de empaten en HSP-ers te leren omgaan met hun hooggevoeligheid. Elke dag bespreekt ze een aspect en geeft ze een intentie voor de dag waarmee je aan de slag kunt gaan.
Dit kan bijvoorbeeld zijn 'Retour afzender' waarin je leert te kijken welke gevoelens van jezelf zijn en welke je van de ander hebt overgenomen. Deze laatste kun je dan retour afzender sturen zodat je meer energie overhoudt. Daarbij is de intentie dat die dag alles terug zal sturen wat niet van jou is.
Op een andere pagina bespreekt Judith Orloff hoe je empathische vrienden kunt vinden. Veel HSP-ers of empaten werden niet begrepen, mensen vinden dat ze 'te diep gaan' of 'moeilijk doen'. Het is dan prettig om enkele empathische vrienden te hebben die je wél begrijpen.
Ook zegt zij in de tip  'Eerlijk zijn over je emoties' dat het belangrijk is dat empaten accepteren en respecteren wat ze werkelijk voelen. Vaak zijn zij bang dat ze 'te heftig' zijn en zwakken hun emoties af voor de ander. De intentie van de dag is om dat die dag ook te doen.


De 365 tips met intenties beslaan qua tekst een hele of halve pagina en de intentie voor de dag bestaat uit een of twee zinnen. De tips zijn enorm gevarieerd, ze laten de lezers elke dag stilstaan bij een belangrijk aspect van het empatisch en HSP bestaan en leren daarmee HSP-ers en empaten sterker te worden zodat zij niet meer omver geblazen worden door alle dagelijks prikkels en indrukken.
Mooi initiatief waar de doelgroep naar alle waarschijnlijkheid veel aan zal hebben.


ISBN 9789492995483 | Paperback | 406 pagina's | NUR 770 | Uitgeverij Samsara | april 2020
Vertaald door Ananto Dirksen

© Dettie, 22 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER