Non-fictie

Harry De Paepe

God save King Charles!
Harry De Paepe


De Vlaamse schrijver van dit vermakelijke boek treedt vaak in de media op als kenner van de Britse politiek, cultuur en geschiedenis. Het is hem dan ook wel toevertrouwd om over de op 6 mei 2023 tot koning gekroonde prins Charles de derde en zijn illustere voorgangers Charles I en II, te schrijven. Vooral de persoonlijke geschiedenis van dit drietal wordt belicht.


Het frappante is dat alle drie de Charles' nogal uitgesproken karakters zijn. De huidige koning Charles III staat bekend om zijn principiële denkbeelden, vrij eigengereide karakter en turbulente liefdesleven. Hij komt nogal halsstarrig en conservatief over, ondanks zijn inzet voor kunst, voorkeur voor homeopathie en strijd voor het behoud van de natuur.
In het boek wordt deze koning het meest uitgebreid besproken. De overige twee koningen krijgen minder ruimte in het boek.


De drie koningen verschillen erg van karakter.
Charles I uit het huis Stuart was o.a. een kunstliefhebber, trouw aan zijn vrouw, maar geen groot staatsman waardoor Cromwell zijn kans schoon zag om een einde aan de monarchie te maken. Charles I werd onthoofd met als saillant detail dat zijn lichaam een tijd verdwenen was, het werd uiteindelijk teruggevonden met aangenaaid hoofd in een van de koninklijke graftombes.

Charles II
- die na de dood van Cromwell terug werd geroepen naar Engeland - ofwel The Merry Monarch daarentegen was een betere staatsman en bovenal een groot vrouwenliefhebber. Hij had vele maîtresses maar erkende wel al de kinderen die eruit voortkwamen. Zijn huwelijk bleef echter kinderloos en hij werd opgevolgd door Jacobus II, zoon van koning zoon van koning Charles I van Engeland.


En dan Charles III, de huidige koning van Engeland, als kind al een gevoelige jongen die, net als Charles I, op moest boksen tegen zijn zeer strenge vader. Hij waarschuwde al vroeg - in 1970 op 21 jarige leeftijd -  voor lucht en milieuvervuiling. Ddaarom wordt hij ook wel Charles de Groene genoemd) Toentertijd was zijn speech hierover bijna een lachertje, nu wordt het zeer serieus genomen. Ook richtte hij Princes Trust op om jongeren die in moeilijke omstandigheden verkeren, vooruit te helpen.
Natuurlijk wordt ook zijn turbulente huwelijk met Diana Spencer besproken en zijn affaire met Camilla Parker Bowles, zijn latere vrouw en huidige koningin.


Toch zijn het vooral de overeenkomsten met zijn voorgangers punt van aandacht. Het is geen diepgravend verhaal geworden maar eerder een luchtig geheel maar toch levert het net genoeg informatie op om de achtergrond van de huidige koning Charles beter in een context te plaatsen.
Prettig leesvoer.

ISBN 9789464369960 | Paperback | 160 pagina's | Uitgeverij Ertsberg | 21 april 2023

© Dettie, 7 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER