Tiger Woods, de biografie
Jeff Benedict en Armen Keteyian
Aardig ga je Tiger Woods na het lezen van deze biografie niet vinden. Integendeel. Als lezer heb je je net vierhonderd pagina’s lang opgewonden over het onbeschofte, egoïstische en vaak ook verwoestende gedrag van ‘s werelds meest beroemde en spraakmakende golfer die mensen met wie hij jarenlang werkte meedogenloos per briefje ontslaat, gierig is terwijl hij miljarden bezit en die de meest basale menselijke beleefdheidsvormen ontbeert. Hij scheldt mensen publiekelijk uit, komt niet opdagen bij een eerbetoon aan de enige vriend die hem na alle schandalen nog rest, laat niets van zich horen horen als vrienden of hun dierbaren overlijden en beliegt en bedriegt zo’n beetje iedereen die hem lief is.
Geen aangenaam leesvoer zou je denken, maar ondertussen heb je je geen minuut verveeld. Het boek is een ware pageturner en daarvoor hoef je niet eens een liefhebber van de golfsport te zijn. Het zet weliswaar een nietsontziend beeld neer van een narcistische topsporter die nauwelijks in staat is een normale liefdesrelatie, vriendschap of werkrelatie te onderhouden en die onder het oog van de gehele wereld ten onder gaat aan een sex- en pijnstillerverslaving, maar het schets ook haarscherp waaróm Tiger Woods is geworden wie hij nu is.
Tiger Woods wordt in 1975 geboren als zoon van Earl en Kultida Woods. Het is een kansarm Afro-Amerikaans gezin en beide ouders zijn met de nodige beschadigingen uit hun jeugd gekomen. Tiger, hun enige zoon, is al vanaf zijn geboorte het jongetje wat alles goed moet maken. Hij moest en zou de beste golfer ter wereld worden en al als baby zet zijn vader hem in de kinderstoel in de garage waar Tiger elke dag twee uur zit te kijken hoe zijn vader een golfballetje slaat. Als hij anderhalf is, neemt zijn vader hem mee naar de driving ranche om ballen te slaan en kort daarna belt hij de televisiezender KNXT en verkondigt hij dat zijn zoon de grootste golfer van de wereld zal worden, en dat niet alleen, hij zal een revolutie op élk gebied gaan veroorzaken, ook wat betreft de rassenverhoudingen.
De last die hij daarbij op de schouders van zijn zoon legt, is nauwelijks voor te stellen. Later in Tigers carrière stookt Earl dat vuurtje nog verder op door te verkondigen dat zijn zoon belangrijker dan Nelson Mandela, Ghandi en Boeddha zal worden en naties zal gaan beïnvloeden…
Hij zal deze sport overstijgen en de wereld een menslievendheid brengen die haar weerga niet kent. Er zullen betere tijden aanbreken in de wereld door zijn bestaan en zijn aanwezigheid. Mijn eigen rol was bescheiden, want ik weet dat ik persoonlijk door God zelf ben uitverkoren om deze jongeman op te voeden tot het moment waarop hij zijn bijdrage aan de mensheid kan leveren.
De trainingsmethoden van vader Woods zijn Spartaans. Naast de loodzware talloze trainingsuren die Tiger moet maken, gebruikt zijn vader overlevingstechnieken voor krijgsgevangenen om Tiger eerst te breken om hem, in zijn ogen, zo weerbaar mogelijk te maken. De megalomane drive en motivatie die Tiger tijdens zijn carrière kenmerkt, en waar hij alles en iedereen en uiteindelijk ook zichzelf aan opoffert, is in die tijd geboren. Denk daarbij ook nog zijn moeder Kultide, een ware tijgermoeder die hem als een prinsje benadert, en je kunt je voorstellen dat er het een en ander in zijn ontwikkeling is mis gegaan. Daarnaast was er geen enkele warmte thuis en over gevoelens werd al helemaal niet gepraat. In de loop van zijn carrière distantieert Tiger zich weliswaar iets meer van zijn vader, maar diens invloed blijft onverminderd doorwerken.
Tiger blijkt al op jonge leeftijd een ongekend talent te zijn, op zijn vijftiende wint hij de Amerikaanse juniorentitel, op zijn achttiende de Amerikaanse amateurtitel en op zijn negentiende speelt hij in de Masters. Hij wint in zijn carrière tot nu toe veertien majors en 79 grote toernooien en wordt de eerste sportmiljardair ooit, mede door megacontracten met sponsors als Nike. Maar hoeveel geld Tiger ook verdient en hoeveel prijzen hij ook wint, hij vindt het nooit genoeg.
In 2004 trouwt Tiger met Elin Nordegren, een Zweeds model en krijgt met haar twee kinderen. Er lijkt wat rust te komen in Tigers bestaan, maar ook in zijn huwelijk blijkt een diepgeworteld “nooit genoeg” een verwoestende kracht. Er zijn onafgebroken affaires, niet enkele, maar tientallen, vaak tegelijkertijd. Tiger lijdt een dubbelleven dat zijn weerga niet kent, een leven wat letterlijk en figuurlijk voor het oog van de wereld tot stilstand komt op 27 november 2009, als Elin op Tigers telefoon ontdekt dat hij een affaire heeft. Tiger, wetend dat deze affaire slechts het topje van een onvoorstelbaar grote ijsberg is, vlucht midden in de nacht zijn huis uit, en komt in zijn Cadillac tot stilstaand tegen een brandkraan en een boom van de buren. Zijn vrouw Elin slaat vervolgens volgens het politierapport zijn linker- en achterruit aan diggelen met een golfclub.
De pers stort zich op het voorval en wekenlang zijn de onophoudende stroom affaires die aan het licht komen voorpaginanieuws. Het ene schandaal lokt het andere uit, er melden zich steeds meer vrouwen en als daaronder ook een 21 jarige buurmeisje blijkt te zijn, is voor Elin de maat vol en besluit ze te scheiden Tiger verliest in korte tijd zijn gezin, zijn zorgvuldig opgebouwde keurige imago en een groot deel van zijn sponsorcontracten en blijft totaal ontredderd achter. Kort daarna laat hij zich opnemen in een kliniek. Bij zijn terugkeer in de samenleving geeft hij een persconferentie waarin hij spijt betoont over zijn affaires.
Zijn terugkeer in de golfwereld verloopt langzaam. Hij is er lang uit geweest en lijkt zijn killersinstinct kwijt te zijn. Los daarvan kampt hij door jarenlange overbelasting van zijn lichaam met ernstige blessures en ondergaat verschillende operaties en revalidaties. Door de pijn ontwikkelt hij een ernstige pijnstillerverslaving die hem bijna fataal wordt als hij in 2017 een combinatie van zware pijnstillers, kalmerende pillen en slaapmiddelen inneemt terwijl hij achter het stuur zit en zijn bewustzijn verliest. Uiteindelijk weet hij ook hier van af te kicken en zich toch weer terug te vechten in de golfwereld. Niet meer op het niveau waar hij ooit stond, maar dát hij er staat, is, zijn geschiedenis in aanmerking nemend al een wonder op zich.
Het boek is een ongeautoriseerde biografie, Tiger Woods weigerde iedere medewerking aan het boek, en liet een groot aantal mensen uit zijn privé en werkomgeving geheimhoudingsclausules tekenen, maar desalniettemin gingen de schrijvers zeer grondig te werk. In drie jaar tijd hielden ze meer dan vierhonderd interviews met ruim 250 mensen uit verschillende periodes van Tigers leven en lazen en keken ze alles van enige belang over zijn jeugd en carrière. Ze zijn er dan ook in geslaagd een zeer gelaagd beeld van Woods neer te zetten, waardoor je beter kunt begrijpen hoe ‘s wereld beroemdste sporter zó heeft kunnen ontsporen. Mij bekroop af en toe zelfs enig gevoel van mededogen, omdat er na die vierhonderd bladzijdes vooral één woord is wat door je hoofd blijft zoemen… Eenzaamheid.
ISBN 9789460037665 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij Balans | april 2018
Vertaling; Sylvie Hoyinck, Catalien van Paassen, Gertjan Wallinga
© Willeke, 25 april 2018
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER