Non-fictie

Meik Wiking

hspace="15"Lykke
De Deense weg naar het geluk
Meik Wiking


Vijf jaar geleden besloot Meik Wiking zijn goedbetaalde baan als internationaal directeur van een denktank voor duurzaamheid op te zeggen. Hij had besloten een nieuwe denktank op te zetten. Al snel was het Happiness Research Institute een feit. Sindsdien doet Wiking onderzoek naar geluk. Dat hij door zijn beslissing jarenlang van een klein inkomen zou moeten rondkomen, deerde hem niet. Van vrijheid werd hij gelukkiger dan van veel geld en er was altijd wel een vriend die hem een slaapplaats op een comfortabele bank wilde verschaffen. Wiking volgde zijn hart en vatte een deel van zijn onderzoek samen in het boek Hygge, dat over de beroemde Deense gezelligheid gaat. Het werd een groot internationaal succes.


Naast een heel gezellig volkje zijn de Denen ook nog eens het gelukkigste volk ter wereld. Trots prijken ze bovenaan een lijst die bewijst dat je niet het rijkste land ter wereld hoeft te zijn om over het grootste geluksgevoel te beschikken. Hoe kan het toch dat de Denen zo gelukkig zijn? Misschien komt het wel omdat in Denemarken alles op rolletjes loopt. In dit fraai vormgegeven en meer dan boeiende boek deelt Wiking zijn bevindingen met de lezer. Geluk valt niet af te dwingen maar je kunt de kansen dat het geluk op jouw pad komt wel vergroten!


In Lykke (spreuk uit als Luu-keh) beschrijft Wiking de zes factoren die belangrijk zijn voor het bewerkstelligen van een optimaal geluksgevoel. Het gaat om saamhorigheid, geld, gezondheid, vrijheid, vertrouwen en vriendelijkheid. In het hoofdstuk saamhorigheid legt hij bijvoorbeeld uit hoe prettig het is om samen dingen te ondernemen. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze altijd op een ander terug kunnen vallen, draagt dat bij aan het geluksgevoel. Leer bijvoorbeeld jouw buren beter kennen of leg een gezamenlijke tuin aan.


“Geld maakt niet gelukkig”, is een bekende uitspraak. Geen geld maakt echter ook niet gelukkig. Over het algemeen zijn mensen die in armoede leven minder gelukkig dan mensen die genoeg geld hebben. Toch is er een grens aan het geluksgevoel dat door geld opgewekt kan worden. Wie zo belachelijk rijk is dat hij of zij compleet overbodige spullen of diensten aanschaft, zal daar niet steeds gelukkiger door worden. De Denen zelf steken veel geld in de maatschappij. Zij vinden het heel gewoon om flink veel belasting af te dragen. Het belastinggeld wordt immers gestoken in het welzijn van de gehele Deense bevolking. Denen zorgen voor elkaar. Het is niet “mij” maar “wij”.


Naast een goede gezondheid en een gevoel van vrijheid zijn ook vertrouwen en vriendelijkheid belangrijk voor het bereiken van een optimaal geluksgevoel. Wanneer je bijvoorbeeld voor een argwanende baas werkt, geeft dat stress. In Denemarken is vertrouwen op de werkvloer erg belangrijk, evenals gelijkheid. De baas luncht bijvoorbeeld gewoon samen met de werknemers en wordt met zijn of haar voornaam aangesproken. Een Deense baas kijkt het personeel niet op de vingers maar geeft hen de ruimte de werkzaamheden binnen de verwachte termijn af te ronden. Wel zo prettig!


Misschien klinkt het voor jou heel vanzelfsprekend om vriendelijk tegen elkaar te zijn maar toch valt hier nog veel winst te behalen. Wees niet alleen vriendelijk voor jezelf en de mensen om je heen maar wees het ook voor vreemden. Bezorg anderen én jezelf een goed gevoel. Hoe je dat doet? Door spontaan iemand die je onderweg tegenkomt te helpen bijvoorbeeld of door vrijwilligerswerk te gaan doen. Het kan om grote gebaren gaan zoals een zwerver in huis nemen (heus, er bestaan fantastische mensen die dat doen) maar ook om kleine vriendelijkheden. Zo hielp Wiking eens een moeder uit de brand door uit zijn boodschappentas een banaan voor haar hongerige kind op te diepen.


Na het lezen van dit boek begrijp je waarom de Denen zo gelukkig zijn en zal je misschien tot het besef zijn gekomen dat je zelf, door kleine of grote aanpassingen, ook een gelukkiger leven kunt leiden. Of misschien kom je wel tot de conclusie dat je de Denen evenaart! Wat zo fijn is aan dit boek, is dat Meik Wiking allesbehalve zweverig is. Hij is een onderzoeker die zijn bevindingen deelt. Daarnaast vult hij feiten aan met voorbeelden uit de praktijk. Zo schrijft hij bijvoorbeeld over een restaurant dat overdag ontbijt en lunch aan doorsnee klanten serveert en de opbrengst gebruikt om ’s avonds smakelijke diners op mooi gedekte tafels aan zwervers op te dienen. Geluk stelt namelijk weinig voor als je het met niemand kunt delen!


ISBN 9789400508903 | hardcover| 285 pagina's | Lev. | september 2017
Vertaald door Barbara Lampe

© Annemarie, 5 oktober 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Hygge
De Deense kunst van het leven
Meik Wiking


Denemarken scoort vaak hoog - meestal nr. één - als het gaat om het gelukkigste land van de wereld zijn. Maar hoe kan dat? Wat maakt dat de Denen zich zo gelukkig voelen? Meik Wiking van The Happiness Reswarch Institute in Kopenhagen vond deze vraag interessant genoeg om er onderzoek naar te doen. Hij ontdekte dat naast het feit dat Denemarken een uitstekende verzorgingsstaat is, waardoor angst en onzekerheid weggenomen worden, hygge een grote rol speelt bij het geluksgevoel. Maar wat is hygge? Volgens Meik Wiking kun je het vergelijken met de woorden; gezelligheid, Gemütlichkeit, hominess, maar dan toch net ietsje anders.


Op zijn vraag aan de Denen waar zij als eerste aan denken bij het woord hygge werden kaarsen genoemd of anders gedempt licht, in geen geval fel licht van tl-buizen, dat is totaal niet hygge. De open haard is wel helemaal hygge evenals warme sokken, warme chocomelk of koffie, de geur van eigengebakken brood of gebak. Maar dat niet alleen. Hygge is veel meer. In dit boek wordt uitgebreid uit de doeken gedaan wat hygge betekent in de Deense samenleving.


Hygge is bijvoorbeeld thuis samen met vrienden eten, maar dan wel op gelijkwaardig niveau. Je kookt met zijn allen, eet samen alles op en geniet daarna van de gesprekken in ontspannen sfeer. Niemand is het middelpunt van de belangstelling. In feite is hygge één grote geestelijke knuffel volgens de schrijver. Introverte mensen vinden hygge erg prettig want in een hyggelige omgeving moet niets. Je kunt ook een boek gaan lezen als je wilt.


Bij hygge hoort ook zelfgemaakt eten, geen kant en klaar gerechten, geen chique en duur eten maar bijvoorbeeld wel een stevige stoofpot. Zelfgemaakte jam is ook hyggeliger dan gekochte jam, vanwege de herinneringen aan bijvoorbeeld het plukken van de vruchten en de geur van verse aardbeien. Snoep en zelfgebakken taart is ook hyggelig. Maar het gaat vooral om het proces en niet om het eindproduct. Er staan overigens ook diverse hyggelige recepten in het boek.


En zo leren we wat in huis wel of niet hyggelig is, hoe je buitenshuis een hyggelige sfeer kunt creëren, welke kleding hyggelig is en zelfs hoe je op kantoor een hyggesfeer kunt krijgen. Erg grappig is het hygge eerste hulppakket, waarin alle ingrediënten genoemd worden die nodig zijn voor een hyggelige sfeer. Ook is een hoofdstuk aan hyggelige plekken en winkels in Kopenhagen gewijd. Kerstmis is natuurlijk het toppunt van hygge.
Verder worden allerlei woorden genoemd die gebruikt worden om hygge aan te duiden, zoals 'hyggebukser'. Dat is een broek die je nooit in het openbaar zou dragen, maar die zo heerlijk zit en aantrekt om lekker languit op de bank een film te kijken.


Waar het in feite op neer komt, is dat hygge vooral no-nonsence is, geen opsmuk, geen opboksen tegen elkaar, geen gehaast, geen nep, maar wel eenvoud, puur natuur, het gevoel van veiligheid, het geluid van tikkende breipennen, genieten van eenvoudige dingen, genieten van elkaar, geen champagne maar warme thee, geen oncomfortabele designkleding maar een trui die lekker zit, genieten van het moment. En daar kan Meik Wiking erg smakelijk en plezierig over schrijven. Naast de prettig leesbare tekst staan er veel mooie foto's in het boek maar ook overzichtjes van onderzoeks- en testresultaten.


Al met al is het een fijn boek dat je even na laat denken over dingen die voor jou belangrijk zijn en mogelijk een hoog hyggegevoel geven. De fraaie omslag van dit boek geeft dat gevoel alvast wel. Het is echt een boek om te aaien en dat is ook hygge...


ISBN 9789400508187 | Hardcover | 288 pagina's | Uitgeverij Lev. | 13 oktober 2016
Vertaald door Barbara Lampe

© Dettie, 23 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER